Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Muhalefetlik Ve Alternatiflik


evrensel-insan

Önerilen İletiler

MUHALEFET

Kabulsüzlük. Karşı durma. Uyuşmazlık. Zıt gitmek. Zıddiyet. Muvafık olmamak

muhalefet

Bir tutuma, bir görüşe, bir davranışa karşı olma durumu, aykırılık-Alinti-

 

alternatif

Seçilebilecek bir başka yol, yöntem; seçenek-Alinti-

 

Bugun Turkiye toplumunun her turlu kesiminin, politikasinin, aydinin, ilericisinin, demokratiginin v.s. en buyuk sorunu; muhalefetlik ile alternatiflik farkini algiliyamamasidir.

 

Bu toplumumuzun her kesimine yansimaktadir. Kisaca TURKIYEDE HIC BIR KONUDA BIR ALTERNATIFLIK YOKTUR.

 

Bu ne demektir?

 

Soyle acikliyalim. Birisi hangi konuda olursa olsun, ortaya kendince bir sey sunuyor. Iste burada tum yapilan bu sunulana MUHALEFET ETMEKTIR. Yani, sunulana karsi BIR ALTERNATIF SUNULAMAMAKTADIR.

 

Bugun iktidar ve muhalefet BIRI BIRININ ALTERNATIFI DEGILDIR, MUHALIFIDIR.

 

Bugun her konudaki bir tartismas, BIRIBIRININ ALTERNATIFI DEGILDIR, MUHALIFIDIR.

 

Ilginc olan bu her konuda boyledir, ister politika olsun, ister ahlak olsun, ister ideoloji olsun, ister inanc olsun BIRIBIRLERINE ALTERNATIF DEGILDIR, SADECE MUHALIFTIR.

 

Muhaliflikte bilgi alis verisi yoktur, karsilikli paylasim yoktur, biribirini algilamak yoktur, ortaklik yoktur, anlayis yoktur, hosgoru yoktur, kisaca BERABER VE BIRLIKTE HAREKET ETME OLANAGI YOKTUR.

 

Muhaliflikte, bilgi yoktur, dusunce yoktur, birikim yoktur,bilinc yoktur, farkindalik yoktur, sorgulama yoktur, irdeleme yoktur, degerlendirme yoktur.

 

Peki ne vardir?

 

Sadece ve sadece BIR TARAFIN ORTAYA KOYDUGU NE OLURSA OLSUN, ona karsi bir elestiri, karsi cikis, zit gitmek, red etmek v.s. vardir.

 

Bu da zaten hic bir birikime ihtiyac duymaz. Biri yazar, cizer, soyler, anlatir; siz sadece ona MUHALEFET EDERSINIZ.

 

Ulkemizin en buyuk sorununun ALTERNATIFSIZLIK OLDUGUNUN altinda yatan bir kac gercek vardir.

 

Bunlarin basinda, cagdisilik gelir, duygusallik gelir, dusunceye yonelme yerine kisiye yonelme gelir, atisma/satasma gelir, bilgisizlik, birikimsizlik, dusuncesizlik gelir, ortaya bir seyler koymak yerine, karsidakini "yenmek, yanlislamak, bertaraf etmek, distalamak, otekilestirmek v.s." gelir.

 

Muhalefetcilik hazir lopculiktur, kahve kulturudur, kocakari dirdiridir, mahalle ve komsu kavgasidir, kabadayiliktir, efeliktir, bir seyler soylemis olmaktir, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktir, ayrimciliktir, boluculuiktur kisaca iki kisiyi bir araya getiremeyecek ne varsa onun ortaya koyumudur.

 

Turkiye toplumunun yasamda, sanal yasamda, her turlu ortaminda yansiyan bu durum; ayrica ulkemizin her duzeyde dunya uzerindeki yerini de ortaya koymaktadir. Bunun basinda kuyrukculuk gelir, emir eri olmak gelir, kulluk kolelik gelir.

 

S onucta ALTERNATIFI OLAMAYANLAR, OLANI TAKIP ETMEK VE SADECE ONU ELESTIRMEK ILE YETINEN KUYRUKCULARDIR. Muhalifler, hic bir sey uretemez, hic bir seyi yeniliyemez, hic bir seyi degistiremez, olani koruyana muhalif olmakla gelismenin onunu tikar, olani yenilemeye muhalif olmakla tutucu, gerici olur.

 

Muhalifligin hic bir ufku yoktur, cunku yapisindan dolayi sadece olanin karsisindadir.

 

Umarim, ulkemiz ve her turlu toplum kesimi; kendini egiterek,ogrenerek, bilgilenerek, birikimer yonelerek, cagi takip ederek, sorgulayarak, dusunerek ve en onemlisi BIREY BILINC TEMELINDE KENDINE AIT OLANI BASKASINA MUHALEFET ETMEDEN ORTAYA KOYARAK belki alternatifin ne oldugunu algilayacak bu konuda bilincli ve farkinda olarak hareket edecektir.

 

Maalesef, bu bugun icin pek te olasi gorulmuyor.

 

Oneri; Ben bunu boyle yapiyorum.

 

Muhalefet; o oyle yapilmaz, sen yanlis yapiyorsun, sen busun/susun, ve her turlu kisiyi rencide edici, satasici, hakaretvari,tahrik edici v.s. dil ve uslup kullanimi.

 

Alternatif; Ben de baska turlu yapiyorum., neden oyle yapiyorsun, soyle de yapilamaz mi, ya da soyle yapilsa nasil olur, ya da boyle boyle yapmanin su su sebep ve sonuclari olur. Ben baska turlu yapiyorum, cunku nedeni bu.

 

Yalniz butun bu yazilanlari algilayabilmek icin MUHALIFLIK YAPMAMAK, uzerinde dusunmek, algilamak, katki yapmak ya da ALTERNATIF SUNMAK gerekiyor.

 

Bu arada muhalefetin tam tersi de kabullenmektir.

 

Yani olani oldugu gibi almak ve onaylamak. Bunun da aslinda ALTERNATIF OLAMAMA acisindan, muhaliflikten bir farki yoktur.

 

Cunku kabullenmekte, verileni oldugu gibi almak ve uygulamaktir.

 

Yani, alternatif; ne olani kabullenmek, ne de olana muhalefet etmektir. Aksine, olani algilamak,degerlendirmek, irdelemek, sorgulamak ve her turlu kritik ve analitik detaylarini ortaya koyabilmek, olani sunan kadar ve daha fazlasi olarak algilamak,bilmek, bilinc ve farkina varmak ve daha da ileri giderek, OLANA BIR ALTERNATIF SUNMAKTIR.

 

Sonucta toplumumuzun her kesiminin olana muhalefet etmesi yaninda, olani ya da verileni kabullenmesi ve uygulamasi da kuyrukculuk, emir erligi, kulluk ve koleliktir. Cunku kabullenmek ile muhalefet etmek, zaten her turlu ozellikte birlesmis,madolyonun iki yuzudur.

 

Neden ne olursa olsun, OLANI KABULLENEN PASIF; OLANA KARSI CIKAN ISE AKTIFTIR.

 

Buradaki pasiflik olani korurken, aktiflik olanin onunu tikar. Yani her ikiside OLANA BIR ALTERNATIF DEGILDIR VE GETIREMEZ.

 

Burada evet kabulu ve hayir muhalifligi sadece formel ve duz mantiktir. Onemli olan evet ve/veya hayira dayanmayan kritik ve analitik dusunce ve davrasnisi gelistirmektir.

 

Buna gore de klasik sorgulama sekli degismelidir.

 

Mesela "Sen A misin?" icerikli bir soru, evet ya da hayir ile kisitlidir ve ortada ne bir bilgi, birikim v.s. alisverisi,ne de bir dusunce belirtimi icermez.

 

Ama "Sen neden A sin?" sorusu bile kisiye neden A oldugunu aciklama dusuncesini verir.

 

Ya da "A olmamayi neden hic dusunmedin?" temelli bir soru.

 

Iste kabullenme ve muhaliflik hic bir zaman bir bilgi alis verisi degildir. Ne OLANIN NE OLDUGUNU ALGILAMAK, ONUN HAKKINDA BILGI , BIRIKIM V.S.SAHIBI OLMAK, ONUN BILINC VE FARKINA VARMAK; ne de Bunlarin noksanligindan dolayi ALTERNATIF SUNABILMEK.

 

Alternatif,ne olana muhalefet ne de olanin kabuludur. ONLARIN DISINDA BASKA BIR SECENEKTIR. YENI BIR KAPI ACMAKTIR, YENI BIR UFUK ACMAKTIR, YENI BIR DUSUNCE URETIMINE GECMEKTIR, YENI BIR ALGI, BILINC VE FARKINDALIKTIR.

 

Iste bu temelde olani kabullenmek ile olana muhalefet etmek saksakcilik ve kuru gurultuden baska bir sey degildir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.