Φ bigbarish Gönderi tarihi: 23 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 23 Mayıs , 2006 arkadaşlar bir evde aşağı katta 50 tane anahtar yukarı katta 50 tane lamba war en az kaç yukarı iniş çıkışta hangi anahtarın hangi lambaya ait olduğunu bulabiliriz? Alıntı
Φ hasan ak Gönderi tarihi: 23 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 23 Mayıs , 2006 iniş ve çıkışı bir kabul edersen 49 'uncuda hangi anahtarın yaktığı lambayı bulursun yok eğer çift olarak kabul etmez isen 98 harekette lambayı bulur sun Alıntı
Φ yumote Gönderi tarihi: 23 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 23 Mayıs , 2006 25 olabilir her iniş çıkışta ikişer tane birine basıp bekleriz diğerini açar çıkarız Alıntı
Φ paula Gönderi tarihi: 24 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 24 Mayıs , 2006 eğer tüm lambalara ait olan anahtarlar için soruyorsan 25 olmalı bence , ama 1 tanesi içinse tabiiki 1 kere çıkmak yeterli sorunu tekil sormuşsun çünkü Alıntı
Φ multeci Gönderi tarihi: 25 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 25 Mayıs , 2006 hepsini belli saatler arasında yakıp yukarı çıkmadan sıcaklıklarına göre sıralarsın yani bir Alıntı
Φ ustundag Gönderi tarihi: 31 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 31 Mayıs , 2006 25 KEZ İNİP ÇIKMAK YETERLİ BENCE. ÖNCELİKLE BÜTÜN ANAHTARLARA VE AMPÜLLERE NUMARA VERİRİZ BİR ANAHTARI AÇARIZ 5 DK BEKLERİZ İKİNCİYİDE AÇIP YUKARIYA ÇIKARIZ SICAK OLAN YANİ 5 DK. YANAN BİR ILIK OLAN YANİ YENİ YANAN İKİ OLARAK SIRALARIZ Alıntı
Φ ASTSUBAY_MERT Gönderi tarihi: 31 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 31 Mayıs , 2006 49iniş çıkışta hepsinin ait oldugu anahtarları buluruz...birtane yakarız çıkar bakarız hangisi yanmış sonuncuya bakmaya gerek yokzaten..saygılar.. Alıntı
Φ bigbarish Gönderi tarihi: 1 Haziran , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 1 Haziran , 2006 korkarım hala doğru cevabı veren yok ama şüphesi olanlar varsa soleyeyim bu çok ciddi bir soru ole kelime oyunu falan yok 49 da deil Alıntı
Φ ÊxcÊ Gönderi tarihi: 1 Haziran , 2006 Gönderi tarihi: 1 Haziran , 2006 Lamba eğer q=V*I ile enerji saçacaksa bunun kaçta kaçınında ısıya dönüştüğünü biliyorsak ( lambanın tipine göre, florasan, ya da bilmem kaç wattlık ampul ) sadece 1 kerede bulabiliriz(bilemedin 2 taş çatlasın 3 kerede ) Isı transfer katsayısını bildiğimiz bir plastik bize bu konuda yardımcı olur... Aynı plastiği kullanmak üzere, her lambaya bu plastikten yeteri kadar kesilmiş birer şerit yapıştırırım ( bir ucu lambaya yapışık diğer ucu serbest olacak biçimde, asılı duracak yani ) sonra aşağıya inerim. 1er dakika aralıklarla lambaları yakarım ( diğerini söndürmeden ) En son lambayı yakıp 1 dakika beklediğimde ilk yaktığım lamba 51dakika yanmış olacak... Daha sonra yukarı çıkar ve plastiklerimin erimiş yüzeylerini kıyaslarım...En çok büzüşen 1 lambadır ve sonra diğerleri:) Baktım plastiklerin boyunu kısa kesmişim (cimriliğime gelmiş ) daha uzun boyutlu kesilmiş plastiklerle deneyi tekrarlarım... Ya da plastiğin ısı transfer katsayısı büyükmüş 1dakikalık aralık çok geldi veya ısı transfer katsayısı büyükmüş, 1 dakikalık aralık az geldi, zamanı değiştiririm... Şanslıysam 1 değilsem 2 bilemedin 3 seferde bulurum... Ama sanırım istediğin cevap bu değildir... Olsun yine de bu da bir çözüm yolu... Paylaşmak istedim Alıntı
Φ ustundag Gönderi tarihi: 2 Haziran , 2006 Gönderi tarihi: 2 Haziran , 2006 peki bu işlemde farklı bir araç kullanma şansımız varmı ısı ölçme aleti gibi ? Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 6 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 6 Kasım , 2006 korkarım hala doğru cevabı veren yok ama şüphesi olanlar varsa soleyeyim bu çok ciddi bir soru ole kelime oyunu falan yok 49 da deil Sevgili arkadaşlar! Bigbarish'ı ciddiye almamışsınız am bu soru gerçekten düşünmeye değer güzel bir soru. Ben yaklaşık bir sonuç buldum ama lütfen sizde bi bakın. Not: lambaların led ampul kullandığını varsayıyorum, dolayısıyla ısınmalarından yardım almaya kalkmayın. Alıntı
Φ mugmuge Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 sayın bigbarısVnobody dogrucevap için korkulcak bişey yok..ciddiye alınmayan bisey de..ben bu sorunun değil ama pi sayısıyla ilgili sorunuzun cevabını biliom..bu forumu surekli takipedenler de biliyor..ama ben yazmıycam..kendine guvenenler yazsın diye belirtmişsiniz..ben guvensem de boyle hitabı olan birine cevap yazmam.ben sizin sorularınızdan yoksun siz de cevapsız kalın innşallah :chris:bana karsılık olarak assla cevap yazmayın.kaale almasanız da belirtmeliyim ki istegim bu forumun her zeka seviyesine acık olmasıdır..tabiiki eminolunmadan cevap verilmesin..tabiiki sorular ve okurlar önemsenerek cevapverilsin..ilgisiz cevapverilmesin..butürlü davranıs bicimleri herkesin kendine ve foruma olan sorumlulugudur..forumla ilgisiz dusuncelerimle forumdaslarımın basını ağrıttım ben de bu yuzden ozur diliyorum..herkes saygı sınırları içinde yazsın herkes tavrını tarzını belirlesin diliyorum.. Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 Sevgili arkadaşlar! Bu forumdan 5 gün önce haberim oldu. O günden beri zaman buldukça ve büyük hevesle eski soruları çözmeye çalışıyor, çoğu zaman hemen pes edip cevaplara bakıyor ve böyle bir foruma katılıyor olmaktan hem heyecan hem de mutluluk duyuyordum. Bu başlıktaki soruyu okuyunca cevabın 13 olabileceğini düşündüm ama verilen cevaplara baktığımda doğru cevap verilmeden mesajlaşmanın kesilmiş olduğunu gördüm. Ve hem doğru cevabı öğrenmek, hem de arkadaşların soruya kafa yormasını teşvik etmek amacıyla foruma yazmış bulundum. Soruyu soran arkadaşı ciddiye almamışsınız diyerek konuya espirili bir giriş yapmak istedim kendimce. Bu hitap şeklinin tepki görebileceği aklıma gelmemişti, gelseydi inanın denemezdim. Gerçi buna bu kadar çok kızacak ne olduğunu hala göremiyorum ama belli ki forumun çoğunluğu aynı fikirde: gönderdiğim iki sorunun gördüğü ilgi bunu gösteriyor. Anladım ki bu foruma katılabileceğimi umarak ve buna heveslenerek haddimi aşmışım. sayın mugmuge'den adığım tokat gibi cevap bundan sonra sizi rahatsız etmemi engelleyecektir. Hepinizden özür diliyorum, hoşçakalın... Alıntı
Φ mugmuge Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 sayın nobody,tokat gibi cevap benim ve kimsenin haddine düşmez.cevabımgosterıor ki benim alıngan bir mizacım var simdiye kadar..cevabımı forumda bir daha okuyunca haddimi astıgımı ben de gordum.ancak ne yazık ki duzeltmelerim de yetersiz kaldı ve bildiginiz uzre mesajımı silemedim..mutlaka ki sorularınızı ilgiyle izleyen forumdaslarınız olacaktır,fikirlerimle bağlı kalmanıza ve foruma kusmenize gerek yok..bu tatsız dusuncelerımı forumda paylastıgım için sizden ve forumdaslarımdan ozru kendime borc bilmeliyim:özürdilerim.saygılar. Alıntı
Φ medikal Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 sevgili nobody ve muqmuqe ikinizede teşekkür ederim yazdıklarınız için. nobody ufak bir yanlış anlaşılma var sanırım aranızda. ikinizde seviyeyi düşürmeden fikirlerinizi yazmışsınız. lütfen bu küçük olay yüzünden foruma küsme. ben ne bu forumun kurucusu ne de moderatörüyüm. sadece severek takip etmeye çalışan bir üyeyim. lütfen bu olay yaşanmamış gibi ikinizde foruma katkıda bulunmaya devam ederseniz çok mutlu olurum. soru bana göre zor bir soru. doğru cevap verecek arkadaşı şimdiden kutluyorum. hoşcakalın. not: ikinizin hatırına iki yeni soru ekliyorum Alıntı
Φ mugmuge Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 8 Kasım , 2006 Medikal tesekkurlerederim ayırdıgın vakit ve yazın için.umarım nobody arkadasımız bu forumla kusmez.beni bunun sorumlusu gormesinden cok bu forumdaki guzel soru cevap paylasımından kendini uzak tutmasına üzülürüm.ben de yeni üyeyim.forumda yapıcılıktan ve konu dısına cıkmadan yazmaktan yanatım..ama çaylaklığımdan bi hata yaptım.duzeltemedim de..neyse..saglıcakla kalın.hoşçakalın. Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 9 Kasım , 2006 Sevgili Mugmuge, beni yanlış anladığınız ve düşünmeden yazdığınız besbelli, sizi bağışlamam söz konusu değil, asıl bu cevabı yazmakta geciktiğim için siz beni bağışlayın. Sevgili Medikal, gönlümü almakta gösterdiğin incelik için çok teşekkür ederim, yazmakta geciktiğim için senden de ayrıca özür dilerim. Böyle basit bir yanlış anlama için gruba küsmem söz konusu olabilir mi? farenin dağa küsmesi kadar komik olurdu bu, bütün gruba (henüz içine girememiş olsam da) sevgilerimi sunuyorum. Alıntı
Φ KaLdeRa Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 25 kere cıkar 24 kere ineriz. problem cozuldukten sora ınmeye gerenk yok di mi ama? Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Arkadaşlar, bu soruyu beğenip sizi üzerinde düşündürmeye çalıştım, bu arada yanlış anlaşılıp üzüldüm vs. ama yine de ilginizi çekemedim. Oysa sorunun güzel bir cevabı var, tabi benim bulduğum yanlış değilse. Artık sizden umudumu kestiğim için cevabımı gönderiyorum, umarım hata yapmamışımdır . 50 anahtar 7 li gruplara ayrılır, sanal olarak tabi. Bir anahtar kenara ayrılır. 1. ve 2. yedili açılıp yukarı çıkılır. (1.tur) Yanan lambalar işaretlenir, aşağı inilir, açılan anahtarlar kapatılır. 2. ve 3. yedili açılıp yukarı çıkılır (2.tur). 1.turda işaretlenen lambalardan şimdi yanmayanlar 1.yedili olarak işaretlenir. 1.turda işaretlenen lambalardan şimdi yananlar 2.yedili " ". 1.turda işaretlenmeyen lambalardan şimdi yananlar 3.yedili " ". 2 tur daha yapılıp 4.5. ve 6. yedililer de aynı şekilde gruplanır. Böylece lambalar ve anahtarlar 7 tane 7li gruba ayrılmış olur. Hiç yanmayan lambalar (8 tane) yedinci grubu oluşturacaktır. Sonra; Her yedili gruptan bir anahtar açılıp yukarı çıkılır. (Yani toplam 7 anahtar açılıp)(5.tur) 7-7 gruplanmış lambalardan her gruptan bir lamba yanıyor olacaktır. Bu lambalar aynı anahtar grubundan açılan anahtarla ilişkilendirilir.(aynı numara verilir) Bu şekilde toplam 6 tur yapılıp her yedilinin altısı numaralandırılır, geri kalan lamba-anahtar ikilisi tek kalacağı için 7.kez çıkmaya gerek yok. Yalnız 7. labma grubunda hatırlarsanız 8 lamba vardı, bu grupta en son 2 lamba kalacaktır bu nedenle bir tur daha çıkılır. Sonuçta önce 4 tur, sonra 6 + 1 tur çıkıldı. 11 turda biter diye hesapladım, eğer soruda 49 lamba olsaydı 10 tur yetecekti, ama ozaman da 7x7=49 gibi ipucu verilmiş olacaktı. umarım anlatabildim, biraz karışık da . Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Sonradan aklıma geldi bir turdan daha kurtulabiliriz. Şöyle ki: 7.grupta 8 labma vardı bu yüzden en sona iki lamba kalıyordu ve bir lamba için tekrar çıkmak gerekiyordu. Bir önceki çıkışta bu iki lambadan birini gevşetiriz. Aşağıya inip anahtarı açıp yukarı çıktığımızda o lamba yanmıyorsa ve gevşettiğimiz lambayı sıkınca yanıyorsa o anahtar gevşettiğmiz lambaya aittir deriz. Yalnız yukarıda italik yazdığım iki lambanın 3 lambadan hangisi olduğundan emin olamadığımızdan 1/3 olasılıkla bir tue daha çıkmamız gerekebilir. Sonuç:2/3 10 tur, 1/3 11 tur Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 12 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 12 Kasım , 2006 Arkadaşlar, bu soruyu beğenip sizi üzerinde düşündürmeye çalıştım, bu arada yanlış anlaşılıp üzüldüm vs. ama yine de ilginizi çekemedim. Oysa sorunun güzel bir cevabı var, tabi benim bulduğum yanlış değilse. Artık sizden umudumu kestiğim için cevabımı gönderiyorum, umarım hata yapmamışımdır . 50 anahtar 7 li gruplara ayrılır, sanal olarak tabi. Bir anahtar kenara ayrılır. 1. ve 2. yedili açılıp yukarı çıkılır. (1.tur) Yanan lambalar işaretlenir, aşağı inilir, açılan anahtarlar kapatılır. 2. ve 3. yedili açılıp yukarı çıkılır (2.tur). 1.turda işaretlenen lambalardan şimdi yanmayanlar 1.yedili olarak işaretlenir. 1.turda işaretlenen lambalardan şimdi yananlar 2.yedili " ". 1.turda işaretlenmeyen lambalardan şimdi yananlar 3.yedili " ". 2 tur daha yapılıp 4.5. ve 6. yedililer de aynı şekilde gruplanır. Böylece lambalar ve anahtarlar 7 tane 7li gruba ayrılmış olur. Hiç yanmayan lambalar (8 tane) yedinci grubu oluşturacaktır. Sonra; Her yedili gruptan bir anahtar açılıp yukarı çıkılır. (Yani toplam 7 anahtar açılıp)(5.tur) 7-7 gruplanmış lambalardan her gruptan bir lamba yanıyor olacaktır. Bu lambalar aynı anahtar grubundan açılan anahtarla ilişkilendirilir.(aynı numara verilir) Bu şekilde toplam 6 tur yapılıp her yedilinin altısı numaralandırılır, geri kalan lamba-anahtar ikilisi tek kalacağı için 7.kez çıkmaya gerek yok. Yalnız 7. labma grubunda hatırlarsanız 8 lamba vardı, bu grupta en son 2 lamba kalacaktır bu nedenle bir tur daha çıkılır. Sonuçta önce 4 tur, sonra 6 + 1 tur çıkıldı. 11 turda biter diye hesapladım, eğer soruda 49 lamba olsaydı 10 tur yetecekti, ama ozaman da 7x7=49 gibi ipucu verilmiş olacaktı. umarım anlatabildim, biraz karışık da . Sonradan aklıma geldi bir turdan daha kurtulabiliriz. Şöyle ki: 7.grupta 8 labma vardı bu yüzden en sona iki lamba kalıyordu ve bir lamba için tekrar çıkmak gerekiyordu. Bir önceki çıkışta bu iki lambadan birini gevşetiriz. Aşağıya inip anahtarı açıp yukarı çıktığımızda o lamba yanmıyorsa ve gevşettiğimiz lambayı sıkınca yanıyorsa o anahtar gevşettiğmiz lambaya aittir deriz. Yalnız yukarıda italik yazdığım iki lambanın 3 lambadan hangisi olduğundan emin olamadığımızdan 1/3 olasılıkla bir tue daha çıkmamız gerekebilir. Sonuç:2/3 10 tur, 1/3 11 tur Ampul gevşetime trik'ini çokça kullanıp tur sayısını daha da azaltabiliriz belki ..... Soruyu soran kayıp galiba ama başkası cevap verebilir mi lütfen benim cevabım doğru mu? yanlışsa da bileyim diil mi ya ???? Alıntı
Φ ustundag Gönderi tarihi: 13 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 13 Kasım , 2006 nobody öncelikle forum a hoşgeldin uzun zamandır kızgınlığımdan dolayı foruma girmiyordum seni yeni farkettim öncelikle geçmiş sorularla ilgilendiğin için seni tebrik ediyorum. (bende önceleri öyle yapıyordum ) çünkü senin de sıkıntı duyduğun gibi bazı soruların cevabı verilmeden geride kalıyor soruyu soran dahi ilgilenmiyor yada çok bilmişler bu soru daha önce soruldu deyip bilgiçlik taslıyorlar, gönderen kişinin şevkini kırıyorlar halbuki bu soru bir kişiye sorulmuyor biliyorsan sezsiz kal ki başkaları cevaplamaya çalışsın çünkü foruma üye olan kişiler bildikleri bi sorunun cevabını vermek için yada kendince zor olduğunu inandığı bir soruyu sormak için üye oluyorlar (benim gibi ) bu konuyu senin aracılığınla tekrardan belirtmek istedim. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.