Misafir meraba Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Sn. dennise, dinin bilimin konusu olmadığını, dinle bir ilişkisinin olmadığını söyleyip bilimin Ateist bir çocuk olduğunu savunan, bilimi evlatlık edinmeye çalışan çok Ateist'e tanık oldum. Buna mukabil, adı bilim olan bu yavrucağın dindar bir fıtratta yaratıldığını,bu yavrucağın dindar aileye evlat olacağını savunan, bu çocuğu sahiplenmeye çalışan epey bir dindara da tanık oldum. Bu çocuğun sahiplenilmesi bağlamında paylaşılamaması sevindirici bir durum çocuk için. Kader-kısmet meselesi kime yâr olacak bakalım görelim... Muhabbetle... Beklemene gerek yok.. Anası da belli babası da.. Baba adı: Filozof Ana adı: Filozofiye Doğduğu yer: Felsefe D. Tarihi : Ortaçağ Dini(!) : Materyalizm Yukarda resmi yapıştırılı "Bilim" bir enternasyonalist cumhuriyeti vatandaşıdır. Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 materyalizm bilim degil bilim kurgudur maymundan gelme bilim degil ; tam anlamiyla bilim-kurgudur Darvin DNA yi bilmiyordu ve hucreleri ici su dolu baloncuklar olarak tarif ediyordu .. mevcut bilisel gelismelerin de bilim kurguya cevirdi DNA degismez ve mutasyona da ugramaz bu modern bilimin kesin bilgisidir .. DNA nin yapisi evrimi bilimsel olarak curutmustur .. evrim bir siginaktir ... oraya siginmaktalar artik ... bilim; materyalist bakis acisindan izlendikce etkisiz ve ikna kabiliyeti ciliz bir kaynak olucaktir .. misal maymunizm Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Bir ana yoldan karşıdan karşıya geçmek için sağa sola bakmak Kadere karşı gelmekmidir.. degildir ama insanin aczinin gostergesidir ; neticede kaderin cizildigine karsi insanin kanahati gelir ama nasil cizildigini kestirememesi ve cogu zaman ters koseye yatmasi aczinin ve muhtacliginin somut delilidir .. ve insan yine de kaderini sahiplenmek icin debelenir ... Viraj var..tabelası var..yazıyor tabelada 60 km azami hız..120 ile o viraja girmek Kaderi sallamamakmıdır.. kaderde olasi tehlikeler de ; tehlikenin hangi kesismeleri izleyerek yaklasacagi da bellidir ; cunku once ve sonra kavrami yok dis alemde ; birbirlerini izleyen butun sebep-sonuc etkisi artik degismez ; tum dis etkenler tek bir an icinde artik durmustur ve olculeri de Allah katinda sabittir ... bunu zamanin ve mekanin icinde durmaktayken yanlis goruyoruz ... yanilgi burda basliyor ; zaman akip gecen bir kavram degil ; bizim algimiz boyle ... kader artik cizilmis durumdadir ... kaderi ilginc kilan; nasil cizildigini kestiremememiz ve surprizlerle dolu olmasidir .. KADER=KADAR..ölçü..Fuzuli teşekkür.. benden de tesekkurler fuzuli Kaderini herkes kendisi yazar. son duraktir bu ; insanin yaptigi her tercih kaderindedir ; cunku bilinc alti o anki sartlara gore karar verir ; karar verirken bilinc altindaki tecrubeler ve istekler ve amaclar beynin tum performansi ile kiyaslanir ; bakiniz burda bi olcu var ; kisi bilgi birikimi ve tecrubesi oraninda aklini kullanabilir ; eger ki aklinin yetersiz oldugunu hissederse de daha aklli birine danismak isteyebilir ama bu bile onu bilinc alti tecrubesinden cikicak olan bir karardir ki ; hersey bir olcu ile yaratilmistir ; Rabbimiz butun bilinc altimiza hakimdir ve hangi sart altinda iken ve hangi suur keskinliginde iken nasil bir tavir alicagimizin tum mekanigi saptanmis durumdadir ... kader kavrami musluman icin gizli bir ozguven ve durdugu yerden bir cekim kuvveti hukmundedir ... .seçimlerinin tercihlerinin sonucundanda en çok kendisi etkilenir.. ewt ; sonra da o etki alt benligine eklenir ; birdahaki seciminin de kaderini belli bir olcude etkileyecektir .. hatta tam o ande etkilemistir .. Sonsuz olasılıklar evreninde yaşıyoruz..kadere bu yönden bakın birde.. tamam da biz kaderi sinirlandirmadik ki ; kader surprizlerle ve harikalarla doludur tekduze ve pasif bir ruh hali ele almadik kaderi ... kader muslumanin karsikoyulamaz bir ruh carpiciligidir .. kadere teslim olarak hareket eden kiside tarif edilemez bir karizma olusur .. olaganustu etki birakici bir hali olur .. Alıntı
Φ omar123 Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Beklemene gerek yok.. Anası da belli babası da.. Baba adı: Filozof Ana adı: Filozofiye Doğduğu yer: Felsefe D. Tarihi : Ortaçağ Dini(!) : Materyalizm Yukarda resmi yapıştırılı "Bilim" bir enternasyonalist cumhuriyeti vatandaşıdır. Bir ekleme yapayım mı ? Öğretmeni : Allah Allah bu kainatı yaratmasaydı hiçbir şekilde hiçbirşey olmazdı..Allah evrendeki en yüce akıldır Alıntı
Φ FUZULİ Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2012 Beklemene gerek yok.. Anası da belli babası da.. Baba adı: Filozof Ana adı: Filozofiye Doğduğu yer: Felsefe D. Tarihi : Ortaçağ Dini(!) : Materyalizm Yukarda resmi yapıştırılı "Bilim" bir enternasyonalist cumhuriyeti vatandaşıdır. Bilim ''Materyalizm''i yok sayar.Yok sayar dediysem, ''Materyalizm'' felsefî bir inanç olduğundan bilimin de bir dininin olması özüne aykırı olduğundan olmamıştır bilimin dini,inandığı bir felsefi düşüncesi. Ayrıca bilimin vatanı yok derler, ''Enternasyonalist Cumhuriyet''te değildir de esir. Ve der ki Yunus Emre: ''İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen Ya nice okumaktır'' Alıntı
Misafir meraba Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Bilim ''Materyalizm''i yok sayar.Yok sayar dediysem, ''Materyalizm'' felsefî bir inanç olduğundan bilimin de bir dininin olması özüne aykırı olduğundan olmamıştır bilimin dini,inandığı bir felsefi düşüncesi. Bu cümleyi kurarken çok zorlanmışsın Fuzuli. Senin Türkçen güzeldi. Ne oldu böyle? Yukardaki ünlem işaretinini koymaktaki kastım; metafizikçilerin materyalizmi din olarak gördüğü içindi.. Ayrıca bilimin vatanı yok derler, ''Enternasyonalist Cumhuriyet''te değildir de esir. Yine bu cümlenden de bir şey anlaşılmıyor. Anladığım kadarıyla cevap vereyim. Bilim evrenseldir. Cumhuriyet de bir espri idi. "Sahipsiz çocuk"a hüviyet cüzdanı yapmıştım göya. "de esir" ne demek? Ve der ki Yunus Emre: ''İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen Ya nice okumaktır'' Yunus emrenin bu dörtlüğünü buraya yazmandaki gayeni de anlamadım. Yunus bunu metafizikçilere söyler. Burada bilmekten, kendini bilmekten bahsediyor. Bilmek te, insanın kendini bilmesi de, ikisi de pozitif bilimdir. Metafizikçilere göre değildir. Soyutu değil, somut bilgiyi "oku" ya gönderme yapmış. Alıntı
Φ FUZULİ Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Bu cümleyi kurarken çok zorlanmışsın Fuzuli. Senin Türkçen güzeldi. Ne oldu böyle? Yukardaki ünlem işaretinini koymaktaki kastım; metafizikçilerin materyalizmi din olarak gördüğü içindi.. Yine bu cümlenden de bir şey anlaşılmıyor. Anladığım kadarıyla cevap vereyim. Bilim evrenseldir. Cumhuriyet de bir espri idi. "Sahipsiz çocuk"a hüviyet cüzdanı yapmıştım göya. "de esir" ne demek? Yunus emrenin bu dörtlüğünü buraya yazmandaki gayeni de anlamadım. Yunus bunu metafizikçilere söyler. Burada bilmekten, kendini bilmekten bahsediyor. Bilmek te, insanın kendini bilmesi de, ikisi de pozitif bilimdir. Metafizikçilere göre değildir. Soyutu değil, somut bilgiyi "oku" ya gönderme yapmış. Mevlana der ki:''Sen ne kadar bilirsen bil, bildiklerin karşıdakinin anladığı kadardır.'' Nükte meraba, nükte... Yunus Emre'den bir söz daha:''Bir ben var benden içeri.'' Şimdi bu sözü de adamın içinde ''çocuk'' varmış onu söylüyor şeklinde yorumlarsınız. Metafizikçiler Metaryalizm'i din(!) olarak gördükleri için bilimin dini olsa olsa Materyalizm olur, diye latife mi yaptınız siz?Dur güleyim. Alıntı
Misafir meraba Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Mevlana der ki:''Sen ne kadar bilirsen bil, bildiklerin karşıdakinin anladığı kadardır.'' Nükte meraba, nükte... Yunus Emre'den bir söz daha:''Bir ben var benden içeri.'' Şimdi bu sözü de adamın içinde ''çocuk'' varmış onu söylüyor şeklinde yorumlarsınız. Metafizikçiler Metaryalizm'i din(!) olarak gördükleri için bilimin dini olsa olsa Materyalizm olur, diye latife mi yaptınız siz?Dur güleyim. Elbette yorumlarım cin ve ruh kaynaklı olmayacak. Buna ben, madde kaynaklı yorumlara da sen yabancı olacaksın. "anladığı kadardır" meselesi buradan kaynaklanır. Teistlerin meşhur sözü idi bu; "materyalizm de ateizm de dindir." İnsanların söyleyecek sözü kalmayınca işi gırgıra vururlar. Alıntı
Φ FUZULİ Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Elbette yorumlarım cin ve ruh kaynaklı olmayacak. Buna ben, madde kaynaklı yorumlara da sen yabancı olacaksın. "anladığı kadardır" meselesi buradan kaynaklanır. Teistlerin meşhur sözü idi bu; "materyalizm de ateizm de dindir." İnsanların söyleyecek sözü kalmayınca işi gırgıra vururlar. ''Buna ben, madde kaynaklı yorumlara da sen yabancı olacaksın.'' cümlende anlatım bozukluğu var meraba.Yüklem eksikliğinden kaynaklı... Doğrusu şöyle olmalıydı: ''Buna ben yabancı olacağım, madde kaynaklı yorumlara da sen yabancı olacaksın.''Bak bu da bir çarpıtmaydı... Evet ya ben maddeyi bilmiyorum, ilk defa da sizden duyduğum için madde kaynaklı yorumları büyük şaşkınlık içindeyim. Alıntı
Φ omar123 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Bu ne madde bağımlılığıdır böyle yahu Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 materyalizm bilim degil bilim kurgudur maymundan gelme bilim degil ; tam anlamiyla bilim-kurgudur Darvin DNA yi bilmiyordu ve hucreleri ici su dolu baloncuklar olarak tarif ediyordu .. mevcut bilisel gelismelerin de bilim kurguya cevirdi DNA degismez ve mutasyona da ugramaz bu modern bilimin kesin bilgisidir .. DNA nin yapisi evrimi bilimsel olarak curutmustur .. evrim bir siginaktir ... oraya siginmaktalar artik ... bilim; materyalist bakis acisindan izlendikce etkisiz ve ikna kabiliyeti ciliz bir kaynak olucaktir .. misal maymunizm sen fena halde kavram kargaşası yaşamışsın yahu! Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 sen fena halde kavram kargaşası yaşamışsın yahu! hosgeldin stalkes coktan beridir seni bekliyordum Alıntı
Φ omar123 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Kadro tamamlandığına göre herkes gardını alsın Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 hosgeldin stalkes coktan beridir seni bekliyordum bak yaa Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Gönderi tarihi: 30 Temmuz , 2012 Kadro tamamlandığına göre herkes gardını alsın haydi bakalım Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 1 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 1 Ağustos , 2012 materyalizm bilim degil bilim kurgudur maymundan gelme bilim degil ; tam anlamiyla bilim-kurgudur Darvin DNA yi bilmiyordu ve hucreleri ici su dolu baloncuklar olarak tarif ediyordu .. mevcut bilisel gelismelerin de bilim kurguya cevirdi DNA degismez ve mutasyona da ugramaz bu modern bilimin kesin bilgisidir .. DNA nin yapisi evrimi bilimsel olarak curutmustur .. evrim bir siginaktir ... oraya siginmaktalar artik ... bilim; materyalist bakis acisindan izlendikce etkisiz ve ikna kabiliyeti ciliz bir kaynak olucaktir .. misal maymunizm materyalizmle maymunların ne ilgisi var? sen ya materyalizmi ya da maymunları tam olarak anlayamamış olabilir misin acaba 1 Alıntı
Φ omar123 Gönderi tarihi: 1 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 1 Ağustos , 2012 materyalizmle maymunların ne ilgisi var? sen ya materyalizmi ya da maymunları tam olarak anlayamamış olabilir misin acaba Materyalizm = Yalnızca maddenin gerçek olduğunu,madde ve madde değişimi dışında hiçbirşeyin var olmadığı bakışıdır. Maymuncuklar birer madde değil midir ? Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 1 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 1 Ağustos , 2012 materyalizmle maymunların ne ilgisi var? sen ya materyalizmi ya da maymunları tam olarak anlayamamış olabilir misin acaba zihin haritasi ciziminde biri oburunden guc aliyor .. benim anlayamamamdan ziyade her evrimci ya da materyalist bu ikisini aklinda sentezlemistir ... biri oburune delil teskil eden iki kardes akim .. ikisinin de birbirinden baska hicbiseyle alakasi yok insan zihni metafiziktir ama bilim adamlari beyni incelemekteler ... beyin ; en gerizekali kiside bile ayni kivrimlara sahip olan kasilip gevseyen bir molekul yiginidir .. maddecilik bilimi ilerletmedi ; geriletti ; maymunoloji hala neden bi teori saniyosun bilim nerelere ulasabilirdi darvinin teorisini curutseydi ... 100 yil gecti hala teori cunku israrla ayakta tutuluyor ... bilim DNA yi ortaya koydu ... DNA tek basina darvinizmi ortadan kaldiran bir netliktedir .. ama bu teoriyi cok sevdiler Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 1 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 1 Ağustos , 2012 sen fena halde kavram kargaşası yaşamışsın yahu! ilim tek bir nokta idi ; cahiller onu cogaltti ; ) hz. ALi RA tek bir kavram ve disli carklardan olusan tek sistem vardir .. kavram kargasasi o disli carklari ayri ayri bagimsiz bisey zannetmekle olur : ) Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 Materyalizm = Yalnızca maddenin gerçek olduğunu,madde ve madde değişimi dışında hiçbirşeyin var olmadığı bakışıdır. Maymuncuklar birer madde değil midir ? gerçekten çok ilgiliymiş omar Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 ilim tek bir nokta idi ; cahiller onu cogaltti ; ) hz. ALi RA tek bir kavram ve disli carklardan olusan tek sistem vardir .. kavram kargasasi o disli carklari ayri ayri bagimsiz bisey zannetmekle olur : ) yani sosyoloji ile fizik aynı şeydir ve ayrı ayrı incelemeye gerek yoktur öyle mi Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 zihin haritasi ciziminde biri oburunden guc aliyor .. benim anlayamamamdan ziyade her evrimci ya da materyalist bu ikisini aklinda sentezlemistir ... biri oburune delil teskil eden iki kardes akim .. ikisinin de birbirinden baska hicbiseyle alakasi yok insan zihni metafiziktir ama bilim adamlari beyni incelemekteler ... beyin ; en gerizekali kiside bile ayni kivrimlara sahip olan kasilip gevseyen bir molekul yiginidir .. maddecilik bilimi ilerletmedi ; geriletti ; maymunoloji hala neden bi teori saniyosun bilim nerelere ulasabilirdi darvinin teorisini curutseydi ... 100 yil gecti hala teori cunku israrla ayakta tutuluyor ... bilim DNA yi ortaya koydu ... DNA tek basina darvinizmi ortadan kaldiran bir netliktedir .. ama bu teoriyi cok sevdiler o zaman sana bir kaç haberim var: materyalizm bir felsefe dalıdır. bu felsefe dalına ontoloji diyoruz. M.Ö.800. yy.'da ortaya çıktı. evrim bilim o zamanlar henüz yoktu dolayısıyla kardeş akımlar değiller. sanırım senin kafa karışıklığın materyalizmin "gerçek bilgiye ulaşma metodu"na bakış açısı konusundaki görüş yapısından kaynaklanıyor: materyalizm bütün gerçek bilginin gözlem ve deneyim sayesinde oluştuğunu savunur. gerçek ve doğru bilginin kaynağı ve yapısı için iki temel dayanak öne sürer: - görüngüleri, tanrı-ruh gibi kanıtlanmamış kavramlarla açıklamaktan kaçınmak gerekir; çünkü görüngülerin maddi kaynakları vardır. bilinç kaynağını beynin işleyişinden alan bir görüngüdür. (ki çok doğru bir şekilde olmasa da bunu sen de iddia etmişsin: -beyin ; en gerizekali kiside bile ayni kivrimlara sahip olan kasilip gevseyen bir molekul yiginidir ..) bilinç kaynağını beynin işleyişinden alan bir görüngüdür ve ona metafiziksel açıklamalar getirmek dış dünyanın gerçek olmayışı gibi yanlış algılara yol açabilir. biliyoruz ki idealistler de tam olarak bu yanlışa düşmüşler ve yaşadığımız dünyanın gölgeler dünyası olduğunu gerçek dünyanın idealardan oluştuğunu ileri sürmüşlerdi. - bütün önermeler gözlem ve deney ile kanıtlanmalıdır. " bilim nerelere ulasabilirdi darvinin teorisini curutseydi ..." büyük alim ednan oktır tarafından çürütüldüğünü iddia eden sen değil miydin? şimdi de çürütülemedi diyorsun. "DNA tek basina darvinizmi ortadan kaldiran bir netliktedir " Haydaaa çürüdü mü çürümedi mi bir karar ver 1 Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 yani sosyoloji ile fizik aynı şeydir ve ayrı ayrı incelemeye gerek yoktur öyle mi toplumlarin sosyal yasamlari ; fiziksel kurallar ve sartlara gore degisiklik gosterir attim ama valla tuttu Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 o zaman sana bir kaç haberim var: tesekkurler materyalizm bir felsefe dalıdır. bu felsefe dalına ontoloji diyoruz. M.Ö.800. yy.'da ortaya çıktı. evrim bilim o zamanlar henüz yoktu dolayısıyla kardeş akımlar değiller. materyalizme Kuranda bir deginme yapilmistir ; onlar dunya hayatinin sadece zahirini (disardan gorunenini) bilirler (Kuran) maddeyi mutlak zannetmelerine deginme vardir ... materyaliz yanlis ya da batil demiyoruz ; ancak eksik .. baya eksik bi bakis acisi .. evrim ise her devirde vardi .. insanlar her devirde canliligin nereden geldigini sorguladilar .. sadece darvin degil herkes bunu sorguladi .. ve materyalist bir bakis acisinin etkisi ile herkes ona gore bir cikarim yapti .. yani tesadufen sanırım senin kafa karışıklığın materyalizmin "gerçek bilgiye ulaşma metodu"na bakış açısı konusundaki görüş yapısından kaynaklanıyor: durust bi felsefe degil materyaliz durust degil .. kendine karsi kapali olmakta israrci bi felsefe .. materyalizm bütün gerçek bilginin gözlem ve deneyim sayesinde oluştuğunu savunur. gerçek ve doğru bilginin kaynağı ve yapısı için iki temel dayanak öne sürer:- görüngüleri, tanrı-ruh gibi kanıtlanmamış kavramlarla açıklamaktan kaçınmak gerekir; butun deneyler ve gozlemler ; kainatin bir plan dahilinde yaratildigini ve bir iradenin heryere hakim oldugunu her defasinda gosterse de mi ? tanri ben ocuyum demiyo ki materyalist bir bakis acisi ile anca baslanir .. baslangic icin idealdir materyalizm ; ama kademe kaydettikce materyalizmden cikilir .. aklini kullananlar hep bole yapti ... - bütün önermeler gözlem ve deney ile kanıtlanmalıdır. hafiza gelistirme teknikleri, hipno terapi, psikoloji gibi bilim dallarinda da cok gozlem ve sonuc kaydedildi sadece maddede degil .. " bilim nerelere ulasabilirdi darvinin teorisini curutseydi ..." büyük alim ednan oktır tarafından çürütüldüğünü iddia eden sen değil miydin? şimdi de çürütülemedi diyorsun. hem curutuldu hem curutulmedi ... ilmen curutuldu ama toplumca bi uyanma yok .. ama propaganda yapilamayacagindan toplum da telkinlerden uzak saglikli bi bakis acisina ulasir ... eee bazi seylerin yerlesmesi icin sabir lazim "DNA tek basina darvinizmi ortadan kaldiran bir netliktedir " Haydaaa ewt ; arastir bak çürüdü mü çürümedi mi bir karar ver curudu curudu ispanyol bogasi gibi kan revan icinde ama yapilicak bisey yok Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 Gönderi tarihi: 2 Ağustos , 2012 @@dennise bazen senin tanrının yokluğunun açık bir kanıtı olduğunu düşünüyorum 1 Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.