Gönderi tarihi: 28 Mayıs , 2012 13 yıl ŞEKER Suda eriyen, tatlı karbonhidratlara verilen genel ad. Şeker çeşitleri içinde en çok tanınmışları, şekerkamışı ya da şeker pancarı ve üzüm şekeridir. Şeker pancarı sakaroz.üzüm şekeri glikoz adı ile bilinir. Ayrıca meyvelerin tadım veren früktoz (ya da levüloz), sütte bulunan süt şekeri (Laktoz), çimlenmiş arpada meydana gelen malt şekeri (maltoz) gibi önemli şekerler de vardır. Bunlardan laktoz ve maltozun tadlan ötekilerden daha azdır. Karbonhidratlar, şekerlerle birlikte nişasta, insülin ve selüloz gibi daha karmaşık bileşikleri de içine alan, ayrı bir organik bileşikler sınıfıdır. Bu bileşiklerin hepsi de molekül yapılıdır. Molekülleri karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından meydana gelmiştir. Bu moleküllerde hidrojen atomlarının oksijen atomları sayısına oram 2/1 olduğu yani suyun hidrojen, oksijen atomları ile su moleküllerinin birleşmesinden oluştuğu kanaatim verebilir ki, durum böyle değildir. Şeker adım alan ve suda çözünebilen karbonhidratlar iki çeşit olabilir. Üzüm şekeri (glikoz) örneğinde olduğu gibi molekülleri daha basit karbonhidrat moleküllerine bölünemezlerse, bu çeşit bileşikler, monosakarit adım alırlar.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.