Gönderi tarihi: 5 Mart , 2012 13 yıl GİZLİ ANLARIN YOLCUSU Yazar: Ayşe Kulin Yayınevi: Everest Sayfa: 432 Tür: Roman Arka Kapak Tanıtım Yazısı: Uzun zamandır çıkmadığı yollarda kaybolanların hikâyesi... Ayşe Kulin yeni romanında aşkın değiştirdiği ve bir daha hiç aynı olmayacak hayatları anlatıyor… Çağdaş edebiyatımızın en sevilen yazarlarından Ayşe Kulin, Gizli Anların Yolcusu ile bir kez daha okurlarını şaşırtıcı gerçeklerle yüzleşmeye zorluyor. Bu kitap yerleşik ve düzenli hayatlarımızın nasıl da pamuk ipliğine bağlı olduğunu, bir anda yıkılıp gidebileceğini gösteriyor bize... Acı bir kaza... Bir anda ağızdan kaçan bir söz... Ansızın yayınevine gelen bir dosya... Birbirine dolanmış eşarplar... Bütün bunlar, aykırı bir aşkın başını ve sonunu belirlemeye yeter mi? Gizli Anların Yolcusu, pek çoğumuzun anlamakta zorlandığı, yargılamakta ısrar ettiği bir aşkın romanı. Ayşe Kulin her zamanki ustalığıyla yaklaşmaya korkulan bir konunun üstüne giderek tabuları yıkmayı deniyor. Bu romanda sadece aşkı değil, toplumun zorladığı hayatları, harcanmış çocuklukları, kendi içindeki sırlarla en yakınlarını yaralayan ailelerin öykülerini soluk kesen bir tempoyla okuyacaksınız. Benim Kitap Hakkındaki Düşüncelerime Gelince Öncelikle Kızgınım diyerek başlıyorum: Öncelikle söylemek isterim ki şaşırtıcı... Şaşırdım yani... Ayşe Kulin'in tarzına çok uzak bir eser bu, genellikle tarihi veya biyografik romanlar yazan Ayşe Kulin bu sefer daha kurgusal bir tarz benimsemenin yanı sıra çoğu kişi tarafından tabu sayılacak eşcinsel aşk konusunu ele almış. Her ne kadar cesurca bir hareket gibi görünse de eleştirilecek noktaları da bir o kadar fazla bu kitabın; Bu kitabı okuyunca yazarın da aslında eşcinselliğe karşı bir önyargıya sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz mesela; Çünkü kitabın eşcinsel karakteri aslında yaşadığı cinsel taciz ve tecavüzlerin ardından eşcinsel olmayı tercih ediyor. Yani yazar bunu biyolojik bir durum olarak değil de psikolojik bir durum olarak değerlendiriyor. Bu anlamda Vikipedi'den alıntıladığım şu bilgiyi eklemekte yarar görüyorum; "Amerian Psikiyatri Bilimi (APA), 1973 yılında eşcinselliği, "Akıl Hastalıkları Teşhis ve İstatistikleri Klavuzu"ndan çıkarmıştır. Günümüzde APA'nın pozisyonu, objektif ve iyi planlanmışbilimsel çalışmalar ve klinik literatür doğrultusunda eşcinselliğin insanların cinselliğinin "pozitif ve normal" çeşitlerinden biri olduğudur. APA'ya göre eşcinselliğin geçmişte bir akıl hastalığı olarak görülmesinin nedeni, akıl sağlığı alanında çalışan profesyonellerin ve toplumun bu konuda taraflı şekilde bilgilendirilmiş olmasıdır. 1 Ocak 1993 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) eşcinselliği "Uluslararası Hastalıklar Sınıflandırması"ndan çıkarmıştır. ICD-10 maddesi "cinsel yönelim, tek başına, bir rahatsızlık/hastalık olarak kabul edilemez" şeklindedir." Ana karakterin eşcinselliği tecavüze dayandırılırken, ilişki yaşadığı diğer karakterin ise daha önce hiçbir eşcinsel deneyimi olmamış. Benim gözümde bir anda aslında neredeyse ruhsuzca başlamış bir ilişki bu... Romantik bir an yaratmaya çalışmışsa bile olmamış sanki... Ayşe Kulin bu kitabı yazarken bence hiç araştırmamış, öylesine çalakalem yazmış gibi... Akıcı mı evet, konu olarak ilginç mi evet ama kurgusu daha iyi oluşturulabilirdi, daha aklıselim bir araştırmanın neticesinde yazılabilirdi. O zaman gerçekten de işte tanıtım yazısında da denildiği gibi pek çoğumuzun anlamakta zorlandığı, yargılamakta ısrar ettiği bir aşkın romanı olabilirdi bu ve tabuları yıkmayı da ancak o zaman denemiş sayılırdı... Bu arada bilmiyorum farkettiniz mi Kitap ismi olan "Gizli Anların Yolcusu" kelimesinin baş harfleri GAY... Bu da biraz ucuz bir gönderme olmuş sanki... Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.