Φ Odris Gönderi tarihi: 1 Mart , 2012 Gönderi tarihi: 1 Mart , 2012 Yunanistan daraltıcı maliye politikasına (sıkı para politikası), içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle henüz adım atıyor. Bu duruma alışık olmayan Yunan Halkı aylardır sokaklarda, mali disiplini ve uygulanan ekonomik programı protesto ediyor. Bazen yakıp yıkıyor, polisle çatışıyor, bazen polis vatandaşla çatışıyor, bazen kimse çatışacak kimse bulamıyor birileri kaldırım taşlarını söküp dükkan ve iş yerlerinin camlarına atıyor. Ama bir şekilde Yunanlılar tepkilerini gösteriyor. Çünkü böyle bir ekonomi programına alışık değiller. Çünkü esasen Yunanistan da diğer avrupa ülkeleri gibi bir refah ülkesidir. Oysa burada çok önemli bir ayrıntı var ki görmeden ve söylemeden edemiyorum. Türkiye onlarca yıldır mali bir krizin içinde. Onlarca yıldır uygulanan ekonomi politikası daraltıcı para politikası. onlarca yıldır krizin içinde olan halk onlarca yıldır sesi çıkarmıyor. Hükümet ekonomininin gayet iyi olduğunu hatta Yunanistan'ın Türkiye'den para dilendiğini falan söyleyip duruyorlar ve kıymetli halkımız bu palavraları ne de güzel yiyor. Sosyal medyada akp yanlısı %50 bu haberlerden çok memnun, zafer kazanmış gibi havalarda uçan laflar edip duruyor. Oysa hepsi açlık içinde! Ne kadar trajik bir durum... Uçarcasına cahil ve koşarcasına cesur bir halkız. Hiç anlamadığımız konularda atıp tutmayı çok severiz. Zor öğrenir çabuk unuturuz. Yunanistan başbakanı'nın başbakanlık faaliyetinden dolayı maaş almayı reddettiği henüz öğrenildi. Biz reklam yapmayan atıp tutmayan başbakanlara alışık değiliz, ama açlığa sefalete itilip kakılmaya alışığız; aksi olursa yadırgarız zaten. Bu haberi paylaşmadan edemiyorum. Yunanistan Başbakanı maaş almıyorYunanistan Başbakanı Papadimos'un maaş almadığı ortaya çıktı. ATİNA - Yunanistan'da, üç büyük siyasi partinin desteğiyle kurulan geçici hükümetin teknokrat başbakanı Lukas Papadimos'un başbakanlık maaşı almayı kabul etmediği öğrenildi. Papandreu hükümetinin istifasının ardından Kasım'da başbakanlık görevini üstlenen Papadimos'un, yaklaşık dört aylık görevi süresince maaş almadığı Brüksel'de bir basın toplantısı sırasında ortaya çıktı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Alman bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Papadimos, başbakanlık maaşını almayı reddettiğini açıkladı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle maaşından feragat ederek, AB'de maaş almayan ilk başbakan olan Papadimos'un bu kararının en yakın çalışma arkadaşları tarafından bilinmediği öğrenildi. Yunanistan'da, kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas da tasarruf çabaları doğrultusunda maaşından vazgeçtiğini bildirmişti. Yunan basını, Papulyas'ın bu kararının kabul edilmediğini duyurmuştu. Yunanistan'da cumhurbaşkanlığı maaşı ek ödemelerle birlikte yıllık 360 bin Euro, başbakanlık maaşı ise 113 bin 500 Euro civarında bulunuyor. (ntv) Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 1 Mart , 2012 Gönderi tarihi: 1 Mart , 2012 Bizim ki de simge derdinde.Halki aldatmak icin yeni bir kilif buldu.Bugünkü konusmasinda,iktidari teslim aldiklarinda hazinede cok az para oldugunu ama simdi hazinenin dolu oldugunu söylüyordu.Herkes dinlemede ve alkislamaya gelmis oldugu icin basbakan veryansin ediyordu,Muhalefete,Tüsiad'a.Sonra da ILERI DEMOKRASI gibi bir laf etti. Iktidarin kurumu olarak calisan TUIK,her defasinda issizligin azaldigi,enflasyonun düstügü raporlari veriyor.Cumhurbaskani secimi yaklastikca ülkede sanirim hic issiz birakmayacak bunlar. saygilarla Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 2 Mart , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mart , 2012 Yani hazine dolmuş taşmış öyle mi? Peki gelir dağılımındaki adaletsizlik neyle açıklanabilir acaba. Eğer hazinenin durumu bu kadar parlaksa kriz batağında olduğu düşünülen Yunanistan'ın gayrisafi milli hasılası nasıl oluyor da bizimkinden daha iyi olabiliyor. Kişi başına düşen milli gelir batmak üzere olduğu söylenen Yunanistan'da, Türkiye'ninkine göre çok daha yüksek olması hangi ekonomik yaklaşımla açıklanabilir. Örneğin kırmızı et fiyatı krizle çalkalanan bir ülkede türk lirası cinsinden 10 tl seviyesindeyken, zenginlik içinde olan Türkiye'de nasıl ortalama 30 lira seviyesinde olabilir. Sebze ve meyve fiyatları bir memlekette %200 artış gösterirken o ülkenin enflasyon seviyesi hangi hesaplama yöntemiyle %10'un altında görünür. Açıkça ortadadır ki Türkiye bir kriz batağının içinde boğuluyor. Durum böyleyken tek tük konuşan bir kaç kişi dışında o kadar yazar, çizer, aydın tek kelime dahi etmiyor. Bir ülkenin başbakanı kendine muhalefet edenlere muhalefet etmekle görevli değildir. TUİK elemanlarının nasıl çalıştığını görevim gereği iyi biliyorum. TÜİK elemanı forumunu doldurmakla görevli olduğu şirketin mali müşavirlik bürosuna gelir.Orada muhasebe elemanlarına bir form uzatır. O formdaki boşlukların doldurulmasını ister; kağıttaki boş yerlere şirketin adı adresi çalışan sayısı ne ürettiği ya da sattığı gibi bilgilerin yazılması istenir. Muhasebe elemanı da bunu ya başından savmaya çalışıp ben söyleyeyim sen yaz der ya da alır bir kaç dakikada aklında kaldığı kadarıyla doğru yanlış bir şeyler yazıp formu TUİK elemanın eline verip gönderir. Durum bu kadar gayri ciddidir. Ayrıca TÜİK'in verilerinde kadınlar, köylerde yaşayan insanların işgücüne katılımı yer almaz. Yani bunlar hesaplamaya hiç dahil edilmez. Sonra bu rakamlar sanki doğru ve güvenilir rakamlarmış gibi servis edilir. Oysa bunlar gerçeğe yakın bilgiler bile değildir. Bütün bunlar olduktan sonra, bizim başbakan hastalandı diye evinin önünde geçmiş olsun kuyruğu oluşur. Herkes orada toplanıp bilinen ne kadar dua varsa okunur. "bir kez o nur yüzünü görsem, geçmiş olsun desem" diyerek gazetecilerin mikrofonlarına ağlaşılır. Bu arada başbakanın gemileri yakın ve uzak denizlerdeki fenerlere ilerlemektedir. Kim istemez böyle bir ülkede başbakan olmayı. 1 Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 2 Mart , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mart , 2012 şu habere bakın. resmen S&P ile kavga edip ağız dalaşı yapacak durumdalar. İnanın Yunanistan bile bunu yapmıyor şu anda. Bunlara inanmak için ya ekonomiden zerre kadar anlamamak ya da saf olmak gerekir. Şimşek'ten S&P'ye eleştiriMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Standart and Poors'un Türkiye değerlendirmesini zayıf ve yetersiz bulduğunu söyleyerek gerekçesini açıkladıMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Standart and Poors'un değerlendirmesini, çok zayıf ve yetersiz bulduğunu kaydederek, ''Sadece cari açığa bakıyor, son bir yıllık deneyime bakıyor'' dedi. Standart and Poors'un ''Türk ekonomisinin euro bölgesindeki kırılganlıklara en hassas ülke'' olduğuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, cari açıkta zaten zirvenin bulunduğunu, artık cari açıkta bir daralma başladığını söyledi. Bakan Şimşek, Türkiye'de siyasi istikrarın, çok güçlü reformcu bir hükümetin bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ifade etti ve şöyle konuştu: ''Bütçeye, kamu finansman dengelerine baktığınız zaman Avrupa ülkelerinin gıpta ile baktığı bir noktadayız. Türk bankacılık sistemi, Avrupa'nın hiç bir ülkesiyle kıyaslanamayacak kadar güçlü. Güçlü bir bankacılık sistemi, güçlü bir kamu maliye politikamız ve dengemiz var. Güçlü bir hükümet var, siyasi istikrar var. Kısmen enerji fiyatlarından kaynaklanan, kısmen iç talebin güçlü olmasından kaynaklanan bir cari açık problemi var. Ama sadece bu noktayı görüp, bu noktada Türkiye'nin en kırılgan ülke olduğunu ifade etmek bence çok kapsamlı bir analiz yapılmadığının bir göstergesi. Bunların 3 A notu verdiği ülkelerin, 3 A notu verdiği şirketlerin nerede, ne durumda olduğunu herkes biliyor. Takdiri ben milletimize ve uluslararası kamuoyuna bırakıyorum.'' (HTBlomberg) iç talebin güçlü olmasından kaynaklanan bir cari açık problemi var diyor yahu! bunlar ayıp diye bir şey duymamış mı, ayıptır ayıp! yeterli mal ve hizmet üretimi gerçekleştiremiyorum, iç talebimi bile karşılayamıyorum, dolayısıyla enflasyonu aşağı baskılamak için piyasaya olan para arzını kısıyorum, dolaylı vergileri arttırabildiğim kadar arttırıyorum, daraltıcı mali politika uyguluyorum, milleti aç bırakıyorum desene! Avrupa ülkeleri Türkiye'ye gıptayla bakıyormuş... 1 Alıntı
Φ Odris Gönderi tarihi: 8 Mart , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 8 Mart , 2012 Yunanistan'da işsizlik yüzde 21'e ulaştıYunanistan'da işsizlik Aralık 2011'de yüzde 21'e ulaştı Yunanistan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) verilerine göre, bir önceki yılın aralık ayında yüzde 14,8 olan işsizlik Aralık 2011'de yüzde 21 olarak ölçüldü. İşsiz sayısının bir yıl içinde 300 bin kişi arttığı ve 1 milyon 33 bin 507'e ulaştığı açıklanırken özellikle genç nüfusta iki kişiden birinin işsiz olduğu kaydedildi. ELSTAT, çalışan nüfusun ise 3 milyon 899 bin 319 olduğunu açıkladı. Çalışmayan veya iş aramayanların sayısının da Aralık 2010'a göre yüzde 1,6 oranında artış kaydederek 4 milyon 424 bin 562 kişiye ulaştığı da bildirildi. Analistler ise sıkı maliye politikası ve durgunluk yüzünden durumun daha da kötüleşeceği yönünde korkularını dile getiriyor. (HTBlomberg) Görüldüğü gibi Yunanistan'da işsizlik oranı bir yıllık sürede %21 e ulaşmış. Yunanistanda kriz var. Peki bizde nasıl olmuş bir bakalım: Kasım 2010 da 20.8 miş Aralık 2010 da 21.6 olmuş Ocak 2011 de 22 olmuş...%22! Şubat 2011 de 22 den 20.6 ya düşmüş. sevinçten ayılıp bayılanlar olmuş. Başbakan "hep teğet geçecek dedim; alın bakın teğet geçti işte, gördünüz mü" demiş. Ekonomi Bakanı " ekonomimiz dünyanın en güçlü ekonomilerinden biridir" demiş. Mart 2011 de 19.3 e düşmüş. Davul çalıp kutlama yapılmış. Zurnacının zurnası davulcunun davuluna çarpmış davul patlamış. yerine yeni bir davul bulunup oynamaya, kalındığı yerden devam edilmiş. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.