Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aspartam (Doğal tatlandırıcı)

Featured Replies

Gönderi tarihi:
Kilo alımında en önemli etkenler şüphesiz ki tükettiğimiz gıdalar ve yine çay, kakao, kahve gibi içeceklerde kullandığımız tatlandırıcılar. Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar siz de farketmişsinizdir ki ‘kilo aldırmadığına’ inanılan bazı tatlandırıcıların insan sağlığını tehdit ettiğini açıkça ortaya koyuyor. Çay şekerinden 180-200 kat daha tatlı olan, son yılların en gözde tatlandırıcılarından olan Aspartam da bazı araştırmacılara göre sakıncalılar listesinin en başında.

1_1d20e3f55c9cca9bbfa86ee8356239bd1_7c6b34d45ecbf58eddc3ca3133357ae3.jpg

Aspartam üreticisi firma Ajinomoto, tatlandırıcının adını AminoSweet olarak değiştirmiş. Aslında değişen sadece adı olmuş çünkü maddenin toksik etkilerini araştıran bilim adamlarına göre içeriği bu anlamda hiç de farklı değil. Alerjik vakalarla hala karşılaşılabilir yani. Aspartamın insan sağlığını riske eden etkileri yıllardır farklı bilim adamları tarafından değişik zaman dilimlerinde açıklanmaya devam ediyor. Nörolojik beyin hasarına, kanser tümörlerine ve endokronik bozukluklara neden olduğu herkes tarafından biliniyor olmasına rağmen de global pazarda kendisine yer bulmaya devam ediyor.

 

1_2ca6a978aabdebdcfe6185fda3deeefba_7c6b34d45ecbf58eddc3ca3133357ae3.jpg

Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcı. İlk kez, bir ilaç yapımı üzerinde çalışan James M. Schlatter tarafından 1965 yılında tesadüfen keşfedilmiş, ABD'de 1974'te kullanımı onaylanmış. İlerleyen yıllarda kurulan Avrupa Birliği'nde gıda katkı maddesi olarak E951 kod adını almış olan aspartamı fenilketonüri hastalarının fazla tüketmemeleri gerekiyor. Günümüzde pekçok diyet içecekte, şekersiz tatlılarda ve türlü cikletlerde bulunabiliyor. Dünyanın 90'dan fazla ülkesinde gıda ve sağlık alanındaki yetkili kurumlar aspartam kullanımını onaylamış durumda. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'nün Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi, Avrupa Birliği Yiyecek Bilimsel Komitesi ve FDA tarafından uzun yıllar boyunca incelenen Aspartam, güvenli olarak damgalanmış. Bu örgütlerin ve komitelerin verdiği kararlar sizin için ne kadar güvenilir onu bilemeyiz. Ancak kanserojen olduğuna dair çok sayıda bağımsız bilimsel çalışmanın da olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz!

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.