Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hayvanlar meclise girdi


Radya

Önerilen İletiler

Dünyanın ilk hayvan haklarını koruma partisi Partij voor de Dieren (PvdD), 5 yıldır siyasi arenada hayvanları savunuyor. Hollanda Parlamentosu'nda 2, Senato'da bir üyesi bulunan PvdD'nin gözü şimdi Avrupa Parlamentosu'nda bir sandalyede

Size şaka gibi gelebilir ama hayvanlar da meclise girdi. Hayır, bizzat kendileri değil, ama insanların kurduğu bir siyasi parti aracılığıyla. Hollanda'da hayvanlar 2006 parlamento seçimlerinden bu yana, Hayvanları Koruma Partisi tarafından temsil ediliyor. Artık siyasi arenada miyav ve hay hav sesleri duyuluyor. Hayvanseverlerin bu partiyle ilgili yazıyı okumaktan müthiş keyif alacağını biliyorum. Ve tekrarlıyorum; şaka değil, Partij voor de Dieren (PvdD), yani Hayvanları Koruma Partisi, hayvanlara odaklı siyasi tüzüğü ve mesajıyla parlamentoda yer edinmeyi hak kazanan ilk siyasi parti. Hollanda ve Avrupa Birliği vatandaşları bizzat giderek partiye oy veriyor. Sadece Hollanda'da 10 binin üzerinde üyesi ve 200 bine yakın seçmeni var.

 

AMAÇLARI ETSİZ MENÜ

Böyle bir partinin seçmenlere verdiği en başlıca mesaj ne olabilir? Tabii ki, "Daha az et yiyin". Söylediklerine göre bu mesajlarında başarılı olmuşlar da. Temsilciler Meclisi'ne girdikleri 2006'dan bu yana ülke çapında et tüketiminin azaldığını iddia ediyorlar. Partinin başkanı 39 yaşındaki hayvan hakları savunucusu Marienne Thieme. Tahmin edebileceğiniz üzere, Thieme işe başlarken amacı siyasi bir partinin lideri olmak değilmiş. Zaten PvdD'nin kurulması da 10 yılı bulmuş. Partileşme fikrini 1992'de ilk ortaya atan, şimdi partiyi senatoda temsil eden ülkenin en ünlü hayvan hakları savunucusu Niko Koffeman. Ancak o zamanlar uluslararası siyasi platformda kimse hayvan haklarını umursamadığı için, bu projeyi ertelemek zorunda kalmış. Thieme ve ekibi, 2003 genel seçimlerinden iki ay önce Koffeman'ın hayalini gerçekleştirmiş. Seçimlerde 50 bin kadar oy (oyların yüzde 0.5'i) alan PvdD, meclise girmeyi başaramamış, ancak bir yıl içinde gücünün ne kadar arttığını Şubat 2004'teki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 153 bin Avrupalının oyunu alarak ispat etmiş. Ama bu oylar da Avrupa Parlamentosu'nda bir sandalyeye yetmemiş. PvdD, Kasım 2006 seçimlerinde yaklaşık 180 bin oy alarak Hollanda parlamentosuna iki temsilci sokmayı başarmış. PvdD'nin büyüyen bir parti olduğunu gösteren en büyük başarıysa geçen yılki yerel seçimlerde yaşanmış. Seçime gidilen her beş belediyeden birine bir temsilci sokmayı başaran parti, son olarak Haziran 2010'daki katıldığı üçüncü seçimlerde de iki milletvekili çıkarabildi.

 

HEDEF TÜM AVRUPA

Partinin temel felsefesi vejetaryen olmak üzerine kurulu; parti üyelerinin çoğu da vejetaryen. Ancak az da olsa et veya balık yiyen de var. Hayvan haklarını savunmak için şiddete başvuran veya yasadışı eylemlere başvuranların karşısında laboratuvarlarda hayvanları kullananlar kadar durduklarını söylüyorlar. Dünyadaki tüm hayvan hakları savunucusu kurumlarla oluşturdukları bilgi ağı sayesinde sadece Hollanda'da değil, Avrupa'nın hatta dünyanın herhangi bir ülkesindeki hayvan hakları ihlalini de ihbar edip kamuoyunu harekete geçmeye çağırıyorlar. Hükümetler üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar. Önümüzdeki hedefleri Avrupa Parlamentosu'na hayvan haklarını sokmak. Size başka bir dünyadan bildiriyormuşum gibi gelebilir. Ama hayvanların gazete sayfalarında daha çok yer aldığı, pet shopların sayısının arttığı ve evcil hayvan sektörünün milyar dolarları bulduğu günümüzde, PvdD'ye desteğin giderek artması kaçınılmaz görünüyor.

 

SİZ TEHLİKEDEYSENİZ 112'Yİ, KÖPEĞİNİZ İÇİN 114'Ü ARAYIN

PvdD'nin çabalarıyla önümüzdeki aydan itibaren acil yardım hattı işlevsel hale gelecek. Hayvanlar hakkında yapılacak ihbarlarla ilgili eğitim alan Hollanda polisi, ev, çiftlik ve doğadaki vahşi hayvanların istismar edildiğine ilişkin ihbarlar geldiğinde harekete geçecek. PvdD Lideri Marienne Thieme, Hollanda'da her yıl ortalama 8 bin hayvan istismarı ihbarı geldiğini söylüyor.

 

HAYVANLARI PARLAMENTODA İKİ KADIN TEMSİL EDİYOR

Hollanda'daki 150 kişilik Temsilciler Meclisi'nde iki sandalye hayvanlar adına parti başkanı Marianne Thieme ve Genel Sekreter Esther Ouwehand'a ayrıldı. 2006'ten bu yana mecliste temsil edilen partinin, 75 sandalyeli senatodaysa 2007'den bu yana bir sandalyesi var ve ülkenin önde gelen hayvan hakları savunucusu Niko Koffeman tarafından temsil ediliyor.

 

PARTİ TÜZÜĞÜNDE ÇİFTLİK, EVCİL VE VAHŞİ YAŞAMDAKİ HAYVANLAR VAR

Hayvanları Koruma Partisi'nin (PvdD) tüzüğü, diğer siyasi partilerden oldukça farklı. Partinin amacı, "hayvan haklarını korumak ve geliştirmek, hayvanların istismarını önlemek, ekosistemde daha sürdürülebilir bir etkileşim yaratmak ve daha mutlu bir toplum yaratmak." Parti tüzüğündeyse, çiftlik hayvanı üretimi, balıkçılık, hayvanların deneylerde kullanılması ve biyoteknoloji, insanlara eşlik eden hayvanlar, eğlence hayvanları, vahşi hayvanlar, nesli tükenmekte olan hayvanlarla ilgili yapılması gereken maddeler yer alıyor.

 

Sabah

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 hafta sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.