Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

PKK ve IRA


Misafir skydavar

Önerilen İletiler

Bir çok kişi tarafından PKK ile çözümün , IRA örgütüyle yapıldığı gibi görüşmeler suretiyle yapılması ile mümkün olacağı dillendiriliyor. PKK nedir ne yapmıştır, IRA nasıl bir örgüttür ve neler yapmıştır? Bu konuda çok güzel bir yazı, PKK ve IRA yı aynı kefeye koyanlar için.

 

PKK ve IRA - Şebnem Özbek

 

30 Ocak 1972'de Londonderry'de İngiliz askerlerin; Katolik göstericilerin üzerine ateş açması sonucu 14 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.İngiliz barbarlığı yıllarca; Protestan halkın sorgusuz sualsiz öldürülmelerine, haksız yere hapis yatmalarına neden oldu. Üzerinden bir çakı bile çıkmadığı halde sırtından vurulan ya da işkencede öldürülen birçok İrlandalı; yükselen gerilimin de etkisiyle IRA'ya destek olmaya başladı.

Ancak IRA'yı diğer terör örgütlerinden farklı kılan bir yönü vardı.

 

IRA; genelde terör eylemlerini tanınmış kişilere suikast düzenlemeşeklinde gerçekleştirdi. Yani suçlu olduğuna hükmettikleri kişileri öldürmeyi tercih etti.

 

Örneğin IRA; en güçlü olduğu dönem olan 1973-1983 yılları arasında 100 kadar kişiyi öldürdü. Eğer bir topluluğa karşı eylem planladılarsa; bunu birkaç saat öncesinden İngiliz polislere bildiriyorlardı. Yani metroda bir bomba patlatacaklarsa; masum siviller zarar görmesin diye, bölgenin boşaltılması için gereken süre kadar önceden; polise kendileri ihbarda bulunuyordu.

 

IRA'yı PKK gibi diğer terör örgütlerinden ayıran en büyük özellik işte buydu.

İngiliz asker ve polisinin despot ve sorgu kabul etmez tavrına karşı İrlandalılar; seslerini duyurabilmek için bir siyasi parti kurdu. Sinn Fein isimli bu parti; IRA'nın siyasi kanadı oldu.

Başbakan Thatcher döneminde; dünyaya kendilerini tarafsız basın olarak tanıtan İngiltere'nin en köklü basın-yayın kuruluşları da dahil tüm kuruluşlar; Sinn Fein liderine ve bütün partiye karşı sansür uyguladı.

 

BDP’li eş başkanların Türkiye Cumhuriyetine yönelik suç niteliği taşıyan görüntülü basın açıklamalarının aksine TV kanalları; Sinn Fein Partisinin Genel Başkanı Gerry Adams'ın basın açıklamalarını gerçek sesiyle değil; robot sesle yayınladı.

İşte medeniyet beşiği İngiltere'nin; masum sivillerin ölmemesi için kendi eylemlerini dahi önceden güvenlik güçlerine haber veren, "benim terör örgütüm"olarak baktığı IRA'ya ve onun siyasi uzantısı olan Sinn Fein Partisine yaptığı uygulama bu.

Peki, aynı İngiltere'nin "senin terör örgütün" diye baktığı PKK'ya karşı tavrı ne?

 

İsterseniz bunu eli kanlı katil Apo'nun yakalandıktan sonra verdiği ifadeleri okuyarak değerlendirelim:

“Bizim konuya en akılcı yaklaşan ülke İngiltere'dir. Onların esas ilgi alanı Celal Talabani'dir. MED TV'ye 1999 Mayıs ayına kadar yayın süresi vermişlerdir. Benim PKK'dan tasfiye kararımı sanırım İngiltere verdi. Yazılı bir şey olmamasına rağmen; politikaları İngiltere oluşturur, Amerika uygular. İngiltere; Avrupa'nın da ana politikasınıoluşturur. İngiltere bizimle siyasi bir ilişki kurmadı, ama aynı ilişkiyi Amerika'ya kurdurdu."

Her konuda olduğu gibi PKK konusunda da İngiltere perde arkasında; onun paralıaskeri Amerika ise önde.

Peki, İngiltere basınının; IRA'ya, Taliban'a, El-Kaide'ye ve daha birçok radikal dini örgütlere yaklaşımı ile PKK'ya yaklaşımı aynı mı?

 

BBC yayın kuruluşunu ele alalım. BBC kendisini özgür, bağımsız, tarafsız bir dil kullanan yayın kuruluşu olarak tanıtır.

 

PKK; hemen hemen tüm dünya ülkelerinin terör örgütü listesinde olmasına rağmen; BBC yayın kuruluşu, PKK'lılardan terörist olarak değil; "gerilla" ya da "asi" olarak bahsetmekte ısrarcıdır. Özellikle BBC'ye yüz binlerce protesto mektubu gönderilmiş olmasına rağmen; PKK'dan terör örgütü diye bahsetmez.

Bu tutumlarının nedenini BBC editörü şu şekilde açıklamakta:

 

"Başkalarının dilini ve görüşünü kullanmak yanlı haber anlamına gelir. Terörist deyimini kullanmaktansa başkalarının bu insanlar hakkında tanımlama yapmasına olanak sağlamalıyız." Yani kendi ülkeleri de dahil, bir çok ülkenin terör listesinde bulunan PKK için; "Terör örgütü olmama ihtimalleri var. Buna kişiler kendisi karar versin"

 

demektedirler.

BBC yayın kuruluşu; İngiltere'nin de terör örgütleri listesinde yer alan ve kurulduğu günden bu yana, binlerce masum insanın ölmesine neden olan PKK için "terör örgütüdür" demiyorsa bunun bir nedeni olmalı.

 

Belki de bu neden; BBC'nin sözde bağımsız, ama tüm harcamaları İngiliz Devleti tarafından karşılanan yayın kuruluşu olmasından kaynaklanıyordur.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e “Büyük Şovalye”ödülünü veren İngiltere tarafından tüm harcamaları karşılanan BBC yayın kuruluşu; IRA ile ilgili haberleri sansürlerken, Bin Laden'den terör örgütü lideri, Talibandan, ETA'dan terör örgütü, İsrail askerlerine taşatan Filistinli gençlerden terörist olarak bahsederken sadece; A. Öcalan'dan terör örgütü lideri, PKK'dan terörist örgüt ve PKK'lılardan da terörist olarak bahsetmemektedir.

PKK'lılardan terörist olarak bahsetmek bir yana BBC; eli kanlı teröristleri masum birer insana dönüştürmektedir. K. Irak'taki Kürtlerin "asilere" sempati beslediğini, hatta çok sevildiklerini haber yaparken bir yandan da, güya röportaj yaptığı ve ismini vermediği, resmini çekmediği bir Kürtün;

 

"Türk Ordusu buralarda masumları da öldürüyor, Türk Hükümeti Saddam Hüseyin gibi"açıklamasını yayınlıyor.

 

BBC ve daha birçok basın kuruluşunun yaptığı bunun gibi röportajlar; PKK'ya moral ve destek değil de nedir?

 

Şimdi böyle bir röportajın gerçekten yapılıp yapılmadığı bile şüpheliyken; BBC'nin yansızlığına mı, yoksa kendilerinin İngiltere'nin "derin basın organı" olması dolayısıyla, politik olarak yapamadığınıbasın yoluyla yaptırdığına mı inanmak daha gerçekçi olacaktır?

Daha önceki yazılarımda da bahsettim; Türk Ordusu terörle mücadelenin sadece teröristle mücadele ayağını uygulamaktadır. Terörle mücadelede bu yeterli değildir. PKK'ya yurtdışından verilen sadece maddi değil; manevi desteğin de sonlandırılması, PKK'nın terör örgütü olduğunun sadece listelerde değil, her türlü platformda üstüne basarak dile getirilmesi gerektiğinin altının çizilmesi; siyasi erkin işidir. Hükümet; bir an önce bu konuya el atmalıdır.

 

Ancak ne yazık ki AKP hükümeti PKK’nın dış desteğini kesmek yerine, onu muhatap alıp ayağına kadar götürülen ve “mahkûmiyet” çıkmayacak sözü verilerek yargının ne kadar bağımsız olduğu konusunda şüphe duymamıza neden olacak görüşmeler yapmaktadır.

AKP’li B.Arınç söz konusu görüşmelerin devam edeceği yönünde beyan vermiştir.

 

Birçok yandaş yazar da görüşmelerin terörün bitmesi için devam etmesi yönünde görüş bildirmekte ve bu görüşmelere IRA ile İngiltere örneğini vermektedir.

 

Yukarıda da belirttiğim gibi İngiltere terör örgütü olarak gördüğü IRA ile görüşmelere; koşulsuz şartsız silah bırakmaları karşılığında başlamış,hiçbir şekilde ülke menfaatlerine zarar verecek bırakın “mahkûmiyet olmayacak” gibi söz vermeyi, terör liderlerinden “sayın” şeklinde dahi bahsetmemiş, kendilerinin devlet, onlarınsa terör örgütü olduğunu unutmamıştır.

 

Ne yazık ki bizim görüşmelerimizin basına yansıyan kısmında köklü ve güçlü bir devlet görüntüsü yoktur.

 

Türkiye Cumhuriyeti olarak biz değil terör örgütü PKK koşullar ileri sürmekte, 15 maddelik istek listeleri hazırlamaktadır. Basına yansımayan ve gizliliğini koruyan görüşmelerde ne gibi tavizler verildiği ve nasıl bir samimiyet kurulduğuysa bilinmemektedir.

Gördüğümüz kadarıyla AKP iktidarı teröre olduğu gibi teröriste de dik bir duruş sergileyememiş, şehitlerimizin kanıyerde kalmıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Terörü bilmem hangi paravanlarin arkasina saklanarak yumusatmak teröre yataklik etmektir.Yukaridaki yazida PKK'ya terör örgütü diyemeyen Ingiltere örnek gösterilmis aslinda PKK'ya hicbir Avrupa ülkesi terör örgütü demiyor.Yani PKK'nin terör örgütleri listesine alinmis olmasi siyasidir fakat pratikte PKK onlar icin bir terör örgüt degildir.AKP iktidarida zaten disa bagimli bir iktidar oldugu icin aynen onlar gibi PKK'ya karsi siddet kullanma yanlisi degildir.IRA ile PKK'yi ayni kefeye koyanlar zaten PKK yandaslaridir.Bunun milletvekili gazeteci,siradan birisi olmasi farketmiyor.Kim ki PKK'yi sartlar geregi daga ciktilar diye savunuyorsa bence terör yandasidir.

 

Silahli Kuvvetlerin PKK'ya karsi mücadelesini anti demokratik bulmak,silahla terör sonlandirilmaz demek PKK'ya yandaslik etmektir.Terör örgütü ile pazarligida olmasi gereken bir adim olarak görenler ve devam etsin diyenler aslinda Türk ulusuna degil Türk ulusuna karsi olanlara hizmet vermektedirler.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bizde kendisinin Türk olduğunu söylediği halde askerin katliam yaptığını öne sürenler varsa diğer ülkelerin de ordumuzu Saddam ın ordusu gibi göstermeleri gayet doğal değil mi?

Halen söylediklerimi anlamamışsın. Yazımı bir kaz daha okuyun, Terör örgütünün katliamı gibi devlette askerini kullanarak katliam yaptırmamalı. Katliam suçtur. Devlet suç işleyemez, hukuku çiğneyemez dedim. Ama siz anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz.

 

Türk ulusuna karsi olanlara hizmet vermektedirler.

O senin düşüncen.. Şiddet yanlısı savaş yanlısı olmakla asıl senin gibi düşünenler Türk ulusunun zararına çalışıyor. Ben yurtta sulh cihanda sulh taraftarıyım.

 

Orada savaş için harcananlar bebelerin ekmek parası. Şiddet yanlısı teröristler gibi sen de emperyalizmin oyununa geliyorsun. Halk mutlu değil. Ocaklara ateş düşüyor. Bu emperyalizmin oyunu. Anlamıyorsunuz. Size nasıl anlatmalı. Derhal savaşı kesip demokratik ve ekonomik önlemler alınmalı. Devletin asıl görevi budur.

 

Ne diyor düşünür.. "Şiddet yanlısı politikacılar olmasa halklar zaten anlaşırlar" değilmi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ha tamam hemen öyle yapalim,atesi keselim ve Kürtlere bagimsizlik verelim ve demokrat ve baris yanlisi olalim.Söylermisin bana biz Kurtulus savasini haksiz yere mi verdik yoksa?Yoksa o dilinden düsürmedigin Atatürk'ü sadece baris istiyor diye mi savunuyorsun.Madem ki biz bugün demokrat olacaktik o zaman Sevr'i hazirlayanlar hakliymislar,Sevr'e karsi olanlar bu ulusun karsisinda olanlarmis.

 

Evet tekrar ediyorum,PKK ile görüsülmesini dogru bulanlar,PKK'nin istedigi demokratik maskeli özerkligi ve bagimsizligi savunanlar,Türk ordusunu Kürtleri yok etmeye calisan bir mekanizma olarak göstermeye calisanlar Kurtulus Savasina da karsidirlar ve de Sevr yanlisidirlar.Bunu yazilardan anlamak zor degil ki...Hersey apacik ortadadir.O zaman demek ki Erdogan'in PKK acilimi cok dogruymus,PKK ile mücadele eden generallerin tutuklanmis olmasi hakkin yerini bulmus olmasidir.

 

Evet Atilla Ilhan'i rahmetle bir kez daha aniyorum.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.