Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

alio ve canugur. aslında bu foruma ilk girdiğim günlerde canuguru kendime yakın hissetmiştim. ufku daha geniş geldi bana. ne bileyim öyle geldi işte. ben hep onu anlamaya çalıştım. tanrıyı anlamaya çalıştım hep. böylece kendimi de anlayacaktım. ama inanın onu bu toplumun içinde tanıyamadım ben. çünkü insanlar atalarından kalma kalıplaşmış inanışlarla yakıryorlardı ona. herkes inandığını iddia ediyordu. ama inanmaktan bahsediyoruz. ben bir şeye inandıysam artık beni o yoldan kimse döndüremezl. kimse karşıma çıkamaz. kimse bu konuda benimle tartışamaz olmalıydı. ben inandıysam her şey bana vız gelirdi. eserdim ortalıkta. ben inandıysam ötesi yoktur beyler. bi kere inanmışım. toplum ancak yanlış şey üzerinde uzlaşma sağlamıştır. ben inanmış insanı toplumda bulamadım. çünkü inanmak inandığına dair belge ister. inandıysan yalan söylemezsin arkadaş. inandıysan eğrilik edemezsin. inandıysan çalamazsın, elin titrer haksıza uzanırken. vücudun zangırdar tiremekten. inandıysan bütün hücrelerin mani olursana. duyguların düşman olur inancının karşısında. inandığında karşında kimse duramaz. ama inandım diyen insanların toplumda hep aşağı insanlar olduğun gördüm. inanmıştı ama yalan söylüyordu. inanmıştı ama komşusuna elinden gelen kötülüğü ediyordu. inanmıştı ama insanların kalplerini kırmada en ufak bir tereddüt göstermiyordu. ama ona sorduğunuz zaman sizden daha inançlıydı. namaza gidiyordu. sabahın köründe camiye yürüyordu. öyle diyordu. ben inandım diyordu koca yalancı. ama ben onun gerçek anlamda inandığına hiç bir zaman inanmadım. onun inandığıyla benim inandığım bir olamazdı. inançla inançsızlık birarada bulunmaz dostlar. aydınlık varsa karanlık terkeder gider mekanı. iyiliğin bulunduğu yerde kötülük olmaz. açlıkla tokluk aynı anda hissedilemez. yok böyel bir şey. onun için diyorum ki toplum yanlış şeylere inanıyor. müslümanlığın allahı benim sakallı hacı amcamın inandığı gibi değil. YOK BÖYLE BİR TANRI. YOK BÖYLE BİR ALLAH. olsaydı hac ı amcamdan bahtiyarı olmazdı. ondan namuslusu olmazdı. ondan merhametlisi bulunmazdı cihanda. ondan ibret alınası bulunmazdı. örnek insan olurdu benim koca sakallı dedelerim. ama yok. herşeyiyle çelişen insanlar olmuş müslümanlar. DEMEKKİ YANLIŞ ALLAHA İNANIYORUZ. kuranın bize anlattığı alah başka. körü körüne yazılmış cümleler bize allahı göstermez. onun bunun bilgisini klavye başında ölçemezsiniz. onun bunun kalbini ekranda n göremezs iniz beyler.

onun için doğru rabbi, kuranın rabbini , nebinin bizzat irtibata geçtiği yüce rabbi, budanın yalvardığı gücü, isanın yakardığı babasını, davudun sevgilisini, kuşların yaratıcısını ben toplumdaki kalıplaşmış inançlarla değil onun bana verdiğine inandığım aklımla, yani onun yardımıyla bulacağım. bu yolda hiç bir toplumsal inancı kabul etmiyorum. tek önderim aklım olacak. çoktan devrevsi geçen ak sakallı dedeler değil.

eğer bana katılıyorsanız gelin arkamdan onu beraber arayalım. yok eğer yanlış inançların içinde yaşamak size huzur veriyorsa, kalın yerinizde. ben bunu arıyorum. Rabbe giden yolda yoldaş arıyorum. Sataşacak insanlar değil. inançlarından uzaklaştıracağım vatandaşlar değil. yoldaş arıyorum, nebi gibi. ama bulmak zor.

ben toplumdan başladım. onlar yanlışa inanıyorlar.

şephesiz o var. ama ben bundan fazlası için çabalıyorum.

her şey onu anlamak için.

bilgisizliğimden dem vuranlar yanılıyorlar. Bütün islam kaynaklarını ve oldukça büyük miktarda felsefe kitbını, erdem, ahlak kitaplarını bitirdim. doktora düzeyinde arıyorum onu.

EĞER AYNI FİKİRDEYSENİZ, SADECE TARTIŞIN!

Gönderi tarihi:

Ya mistik onca kitap okumuşsun ama sadece okumuşsun anladığım kadarıyla ve sanırım kuranı okumamışsın ( kesin okudum dersin ya şimdi )

Parafını okuyunca içim burkuldu hani üzülmedim desem yalan olur islama inanmamın sebebleri olarak inananların iki yüzlülükleri ve yapmış oldukları yanlış hareketleri göstermişsin... İyide inandığın din heleki islam bir müslüman hırsızlık yaptı diye veya işine gelince namaz kılıyo işine gelince içki içiyo diye küçümsen mezki Şöyle düşün harika bir araban var diyelim ki bir mercedesin var müthiş bir araba bu ama sen çok kötü bir şöförsün ve arabanı hor kullanıyorsun ne diyeceğiz şimdi mercedes çok kötü bir araba mı diyicez sen inanda inandığını eksiksiz yaşa başkalarını boşver hesap günü herkes tek tek sorguya çekilecek nasılsa ....

Gönderi tarihi:

Hz HZ.hz.muhammed(sav) i bir kenara bırakmamanı tavsiye ederim...

Kur'an'ı da adam gibi oku önce...

Sonra ben müslümanım diyen herkesin kalbini okuyamayacağını anla...

Tüm Dünya nın bozulduğunu ve bozuk Dünya da GERÇEK İSLAMİ değerlerin ne kadar önem kazandığını gör...

Gerçekten Allah a iman ediyorsan ne mutlu sana...

Keşke hepimiz kusursuz bir biçimde iman edebilsek...

:zorro:

Gönderi tarihi: (düzenlenmiş)

vazcaydim bu yorumumdan, cok pardon

Tarih: Düzenleyen: alaTurka
Gönderi tarihi:

İlim yolunun iki sonu vardır unutma...

Ya Allah a yakınlaşırsın...

Ya da içindeki bene...

Dikkatli olmak gerekir...

:zorro:

Gönderi tarihi:

ANLADIĞIM KADARIYLA arkadaşların teorikteki islamla pratikteki islamı karıştırdıklarını görüyorum ve armana diyorum ki, sirke fıçısından sirke sızar. biz ağaçları meyvalarından tanırız. insanları da aynı şekilde tanırız. sahip olduğunuz inançlar sizin karakterinizi şekillendirir. doğru bir inançtan karaktersiz insanların ortaya çıkması söz konusu değildir.

Allah olmadığını iddia ettiğimi sanan arkadaşlara sözüm, forumu baştan sona okuyun. öncesinden sonunakadar yazıları tek tek inceleyen. sohbetin ortasına girip de hadisleri yanlış anlayan ve yorumlayan ebu hureyrenin durumuna düşmeyin lütfen.

Gönderi tarihi:

Sayin mistik, gösterdiginiz yakinlik icin tesekür ediyorum.

ve düsüncelerimi acik yazdigimi saniyorum.

Olaylara ve olgulara, objektij bakmayi benimsedim hep.

inanc gözüylebakmak ise, kisye kalmistir.

Bu forumda kimse kimseye, neden inaniyorsun kardesim demez, dememistir de.

ylniz, düsüncelerinizin biraz karismis oldugunu sezdim.

düsünceler karistiginda, insanin celiskileri de artar. Bunu cözmek sizin elinizde.

Arman bey´in yaklasimi iyiydi. Düsünmelisiniz biraz.

Ben de diyorum ki, onu bunu birakin, siz inanin yeter.

Herkes kendinden sorumludur, öyle degil mi?

Her insanin, yetisme, algi, egitim düzeyi ve beyin kimyasi farkli oldugundan; degil inanc alaninda, yasamin bir cok alaninda bu insanlarin yasayis ve davranislari da biribirinden farkli grafikler cizecektir.

Bundan dogal ne olabilir ki.

saygilar

Gönderi tarihi:

arman beyi desteklemeniz bende hayal kırıklığından başka bir şey yaratmadı.

bakın arif nihat asya ne diyor.

TANRIYA SESLENİŞ

Elsizlere el,dilsizlere dil ver yeniden,

Lütfet,bize bin şanlı nesil ver yeniden,

Dünyayı alıp avcuna bir gün Tanrım,

Avcunda bu dünyaya şekil ver yeniden.

ARİF NİHAT ASYA

Gönderi tarihi:
ANLADIĞIM KADARIYLA arkadaşların teorikteki islamla pratikteki islamı karıştırdıklarını görüyorum ve armana diyorum ki, sirke fıçısından sirke sızar.  biz ağaçları meyvalarından tanırız. insanları da aynı şekilde tanırız. sahip olduğunuz inançlar sizin karakterinizi şekillendirir. doğru bir inançtan karaktersiz insanların ortaya çıkması söz konusu değildir.

Allah olmadığını iddia ettiğimi sanan arkadaşlara sözüm, forumu baştan sona okuyun. öncesinden sonunakadar yazıları tek tek inceleyen. sohbetin ortasına girip de hadisleri yanlış anlayan ve yorumlayan ebu hureyrenin durumuna düşmeyin lütfen.

15029[/snapback]

Bu cümlede siddetli bir yanılgı var. Hiç bir insanın mizacını inançları belirlemez , karakteristik özellikler daha çok çevre , genler , ve yaşananlarla biçimlenir Gerçekten inanan bir müslüman Allahından korkar sonuçta hiç bir dinde hırsızlık yapın adam öldürün bozgunculuk çıkartın denilmiyor sağlam bir fıçı sızıntı vermez sağlam inançda öyle ama bir sızıntı varsa bunu sirkenin kendisinda aramak saçmalık olur demek ki fıçıda ( yani insan ) bir sorun vardır bilmem anlatabildim mi ? Hem inançlar insanın mizacını belirlemiş olsaydı ateist olduğu halde çok doğru çok dürüst insanlar da var ama inançları yok o zaman bunlara ne diyeceksiniz ? Sonuç olarak hep yanlış mantık üzerine gitmektesiniz umarım yine kabalık etmemişimdir ....

Gönderi tarihi:
arman beyi desteklemeniz bende hayal kırıklığından başka bir şey yaratmadı. 

bakın arif nihat asya ne diyor. 

TANRIYA SESLENİŞ

Elsizlere el,dilsizlere dil ver yeniden,

Lütfet,bize bin şanlı nesil ver yeniden,

Dünyayı alıp avcuna bir gün Tanrım,

Avcunda bu dünyaya şekil ver yeniden.

ARİF NİHAT ASYA

15050[/snapback]

:clover: sayin Mistik, kimseye özellikle ne destek, ne de karsit deglim.

Benim, inanc kavramlarinin hic biriyle ne, en kücük bir baglantim, ne bir yakinligim, ne sempatim, ne de, mistik dünya ile bir baglantim yoktur.

Bunun icin insanlarin yalnizca karakerlerine bakarim. inancli olmalari, düsüncelerine karsi olacagim anlamina gelmez. Tartisma konulari elbette vardir.

Biribirini dinlemekten güzel, ayni dil ile bir seyler konusmaktan güzel ne olabilir ki?

gerektigi yerde tartisilir, gerektigi yerde de, ortak noktlarda bulusulur.

saygilar.

Gönderi tarihi:

cümle tahlilleri önemlidir. armanın yorumlarınabaktığımda doğrusu yaptığı açıklamalar beni korkuttu. ben, inançların insanın karakterini belirlidğini söylemedim. inançlar sadece insan karakterini şekillendirir. şekillendirmek ve bir şeyi tam olarak belirlemek birbirinden farklı şeylerdir. üstüsteyapılan açıklama yanlışlarından ikincisi ise fıçı benzetmesinde. gerçekten dediğini iyi değerlendir arman. dediğin gibi sağlam bir fıçı sızıntı vermez. çok doğru. ama dikkat et bu analojide fıçı sahip olunan inancı temsil eder. eğer inanç sağlamsa bu inançtan bozuklukların ortaya çıkması düşünülemez. doğası itibariyle insan hep aynıdır. ama içinde bulunulan inançlar o nesneye şekil verir. eğerşekil verme yetersizse, o kap insanların ihtiyaçlarına cevap veremezse ortayasorunlar çıkar.

onun için diyorum ki elimizde sağlam fıçı elde etme imkanımız hıristiyanlıktan ya da musevilikten daha fazla varken gelin bunu yapalım. sahip olduğumuz eski inançlarla, zamanın dışında kalmış yorumlarla bu insanları o fıçının içinde tutamazsınız. bir reforma ve yeniliğe ihtayacımız vardır.

BEN BUNU SAHİP OLDUĞUMUZ TANRI İNANCINDAN BAŞLATTIM.

sahip olduğumuz türen bir tanrının olmadığına öncelikle inanmak zorundayız.

saygılarımla

MİSTİK

Gönderi tarihi:
cümle tahlilleri önemlidir. armanın yorumlarınabaktığımda doğrusu yaptığı açıklamalar beni korkuttu. ben, inançların insanın karakterini belirlidğini söylemedim. inançlar sadece insan karakterini şekillendirir. şekillendirmek ve bir şeyi tam olarak belirlemek birbirinden farklı şeylerdir. üstüsteyapılan açıklama yanlışlarından ikincisi ise fıçı benzetmesinde. gerçekten dediğini iyi değerlendir arman. dediğin gibi sağlam bir fıçı sızıntı vermez. çok doğru. ama dikkat et bu analojide fıçı sahip olunan inancı temsil eder. eğer inanç sağlamsa bu inançtan bozuklukların ortaya çıkması düşünülemez. doğası itibariyle insan hep aynıdır. ama içinde bulunulan inançlar o nesneye şekil verir. eğerşekil verme yetersizse, o kap insanların ihtiyaçlarına cevap veremezse ortayasorunlar çıkar.

onun için diyorum ki elimizde sağlam fıçı elde etme imkanımız hıristiyanlıktan ya da musevilikten daha fazla varken gelin bunu yapalım. sahip olduğumuz eski inançlarla, zamanın dışında kalmış yorumlarla bu insanları o fıçının içinde tutamazsınız. bir reforma ve yeniliğe ihtayacımız vardır.

BEN BUNU SAHİP OLDUĞUMUZ TANRI İNANCINDAN BAŞLATTIM.

sahip olduğumuz türen bir tanrının olmadığına öncelikle inanmak zorundayız.

saygılarımla

MİSTİK

15633[/snapback]

O halde Mistik bey buyrun bize aramakta olduğunuz ya da inandığınız inancınızdan ve Tanrınızdan bahsedin bizde sizi dinleyelim ve hep beraber inançlarınızı değerlendirelim buyrun lütfen anlatın ?

Gönderi tarihi:
peygamberlerin her şeyi bildiği konusunda yanıldığınızı düşünüyorum. peygamberler her şeyi bilemezler. filozoflar da belki bilemez. ama bir filozofun yaptığı daha asilce birşeydir. Ayrıca ben peygamber dediğimiz kişilerin de bir filozof olacağını düşünüyorum. bence Hz.Hz.Muhammed de bir düşünürdü.

belirsizliğe dair sorulara gelince; bence hayattaki bütün çabalar belirsizliğin verdiği rahatsızlıktan kurtulmak içindir. insanlar karanlıktan niye korkarlar. Aynı kişi gündüz geçtiği yerlerde korkmazken karanlıkta neden korkar. Aynı şekilde insanlar kötü bir akıbete uğramaktan neden korkar. insanların öte dünya korkusu da belirsizlikten kaynaklanır. karanlığın ötesindeki belirsizliktir insanı korkutan. insani eylemlerin, örneğin bilimde de insan hep belirsizliği ortadan kaldırmak için çabalar. insanların tanrı inancının sürekli ruhlarında bir kenarda tutmasının temelinde de belirsizlik, olup olmadığıyla ilgili muğlaklık yatar bence.

ama bütün insanlara enerji veren şey de belirsizliktir şüphesiz.

ama bazı belirsizliklerin çözümü yoktur. bilim bunların peşinde olmamalı. tanrı da buna dahil. ama sanıya dayanan bilgilerin peşinden her zaman koşmalıyız. insanı farklı kılan da bu değil midir.

14163[/snapback]

1- Doğru peygamberler herşeyi bilmezler, kendilerine bildirileni bilirler, ama Allah peygamber efendimize kıyamet saati hariç herşeyi bildirmiştir.

2- Peygamberler filozof değillerdir. Adı üstünde Peygamberlerdir. Filazofu Allah göndermez, Peygamberleri Allah gönderir ve onları mükemmel vasıflarla donatır. Peygamberlerin vasıfları çok özeldir..

3- İnsanlar her belirsizlikten korkmazlar. Örneğin bir duvar var ve arkasında ne olduğunu bilmiyorsunuz. Bu bir belirsizliktir, nedne korkacaksınız ki..??

4- Kıyamet ve ahiret belirsizlik değildir. Gerçektir. Oraya hazırlığı olanlar korkmazlar, aksine rablerine kavuşmak için sevinç içindedirler.

5- Bilim dediğini de Allah yaratmıştır. Neyi ne ile çözüyorsun..

Not: Bu yazılar inandığım parelellikte yazılmıştır. Senin yazıların da inanmadığın parelelliktedir. Bana burada bilimsel bir kanıttan bahsetme, seninkinde de yok. Bana Allahın yokluğunu bilimsel oarak yaz, bende var olduğunu bilimsel olarak yazayım. Birde şunu hatırlatayım. Nickinle çelişiyosun, nickinin manasını bir öğren...

Saygılar....

Gönderi tarihi:

saygıdeğer kralx kardeşim. muhtemelen sen şimdi, diğer forumlardaki çalışma temponu da göz önüne alarak, akşama kadar bilgisayar başında oturuyorsundur. muhtemelen yerin sağlam, bilgisayarın da kalitelidir. mistik niki ile ilgili yazıyorum bunları. anlamını gayet iyi biliyorum mistiğin ama burada kastedilen mistik değil, bir zamanlar çekilmiş kaliteli bilgisayar eksikliğinin sonucudur. noktasız harfleri yazmayan bir bilgisayar. lütfen herkesi kendi durumunuzdan yola çıkarak değerlendirmeyin. olabilecek diğer ihtimalleri de her zaman göz önünde bulundurun lütfen.

peygamberler her şeyi biliyor diyorsun. neymiş bu her şey, anlatsana, imkanını sonra tartışalım.

peygamberleri allahın gönderdiğine de katılmıyorum. allah nerden alıp nereye gönderiyor peygamberleri.

insanı belirsizlik korkutur. bunu iddia ediyorum. tabi bu korku karanlıkta kediyi görünce hissedilen türden bir korku değil. bunu da merak ediyorum. sen korku deyince ne anladın.

Gönderi tarihi:

arman beyin kendini bilgiye ve onu elde etmeye vermiş olduğunu görmek beni sevindirdi. hepimizi biliyoruz ki bü dünyadaki hiç bir insan her şeyi mükemmelen bilemez. eksiksiz bir bilgiye sahip olan, ya da yeteri kadar bilgiyle donatıldığını sanan insanlar cahillerdir. onun için her zaman öğrenmeyi istemeliyiz. neyi öğreneceğiz, öğreneceğimiz nesne ne türden bir şey.

tanrıdan bahsediyoruz.

öncelikle kendimizden başlamalıyız. insan ruhu nasıl bir tanrıyı özler. ne istediğimizi bildikten sonra gerisi kolaydır diye düşünüyorum. yalnız bu isteme sürecinde heveslerimize kapılmadan gerçekten tanrının ne olabileceği konusunda akıl yürütmek zorundayız. bundan sonrasını adım adım, mantıki çelişkiye düşmeden yerleştirelim, hayatımızdaki her şeyi bu mükemmel varlığa göre yerine koyalım.

ilk cümleyi söylüyorum: tanrı sonsuz bir güce sahip olmalı ve dilediği her şeyi yapabilmelidir.

katılıyor musunuz, gücüyle ilgili eklemek istedikleriniz var mı? buyrun, onu aramaya başladık işte...

Gönderi tarihi:
arman beyin kendini bilgiye ve onu elde etmeye vermiş olduğunu görmek beni sevindirdi. hepimizi biliyoruz ki bü dünyadaki hiç bir insan her şeyi mükemmelen bilemez. eksiksiz bir bilgiye sahip olan, ya da yeteri kadar bilgiyle donatıldığını sanan insanlar cahillerdir. onun için her zaman öğrenmeyi istemeliyiz. neyi öğreneceğiz, öğreneceğimiz nesne ne türden bir şey.

tanrıdan bahsediyoruz.

öncelikle kendimizden başlamalıyız. insan ruhu nasıl bir tanrıyı özler. ne istediğimizi bildikten sonra gerisi kolaydır diye düşünüyorum. yalnız bu isteme sürecinde heveslerimize kapılmadan gerçekten tanrının ne olabileceği konusunda akıl yürütmek zorundayız. bundan sonrasını adım adım, mantıki çelişkiye düşmeden yerleştirelim, hayatımızdaki her şeyi bu mükemmel varlığa göre yerine koyalım.

ilk cümleyi söylüyorum: tanrı sonsuz bir güce sahip olmalı ve dilediği her şeyi yapabilmelidir.

katılıyor musunuz, gücüyle ilgili eklemek istedikleriniz var mı? buyrun, onu aramaya başladık işte...

16318[/snapback]

Katılıyorum ve zaten Allahın gücüyle bahsettiğin şey onun sıfatlarında var Allah her şeye kadirdir buraya kadar tamam peki ya sonra ?

Gönderi tarihi:

tanrıdan bahsediyoruz.

16318[/snapback]

Katılıyorum ve zaten Allahın gücüyle bahsettiğin şey onun sıfatlarında var Allah her şeye kadirdir buraya kadar tamam peki ya sonra ?

16341[/snapback]

:D arman arkadas, dolmusa binmeyin bu isin sonunda haa, cok gülerim bak :D

Gönderi tarihi:
saygıdeğer kralx kardeşim. muhtemelen sen şimdi, diğer forumlardaki çalışma temponu da göz önüne alarak, akşama kadar bilgisayar başında oturuyorsundur. muhtemelen yerin sağlam, bilgisayarın da kalitelidir. mistik niki ile ilgili yazıyorum bunları. anlamını gayet iyi biliyorum mistiğin ama burada kastedilen mistik değil, bir zamanlar çekilmiş kaliteli bilgisayar eksikliğinin sonucudur. noktasız harfleri yazmayan bir bilgisayar. lütfen herkesi kendi durumunuzdan yola çıkarak değerlendirmeyin. olabilecek diğer ihtimalleri de her zaman göz önünde bulundurun lütfen.

peygamberler her şeyi biliyor diyorsun. neymiş bu her şey, anlatsana, imkanını sonra tartışalım.

peygamberleri allahın gönderdiğine de katılmıyorum. allah nerden alıp nereye gönderiyor peygamberleri.

insanı belirsizlik korkutur. bunu iddia ediyorum. tabi bu korku karanlıkta kediyi görünce hissedilen türden bir korku değil. bunu da merak ediyorum. sen korku deyince ne anladın.

16312[/snapback]

Ne biliyim ben senin bilgisayarını. Ben kafeciyim pc sıkıntım olmaz. Oraya mistik yazmışsın..)) Gerçi bahenen de pek inandırıcı gelmedi ama hadi inandık...)) Elektirik kesildi de o yüzden dersime çalışamadım der gibi birşey oldu.. Gelelim asıl meseleye.. Peygamberleri Allah gönderir, bu gönderme senin anladığın gibi yanında olan bir insanı gönderiyor değildir. O da bizler gibi bir anadan doğmuştur. Ama onun doğumu, hayatı ve ölümü tamamen Allahın kontrolünde ve özel bir şekilde olmuştur. Ona vahyetmiştir. Gönderme bu anlamdadır. Kinaye yada teşbih gibi birşeyler var bi araştır.. Belirsizlikler korkutmaz.. Ama sen korkuyorsan yapacak birşey yok..

Saygılar..

Gönderi tarihi:

Allahın her şeye gücünün yettiğini kabul ettik. ama bunu hemencecik terketmeyeceğiz. Araştıralım. onun neye gücü yeter. her şeye dediğimize göre, mesela o evreni yaratabilir mi, insanların yaşantılarına müdahale edebilir mi? bu soruları çoğultmak çok kolay. ama direk bizi ilgilendiren bir soruyla devam edelim. Allah bizim yaşantımıza müdahale eder mi? ne diyorsun arman bey, ve tabi ki kralx kardeşim, sence de onun her şeye gücü yettiğine göre bizim hayatımıza da müdahale etme gücü var mıdır ve bu gücünü o ara sıra da olsa veya sürekli biçim de de olsa kullanır mı? şimdilik bu kadar soralım, gerisini araşıtramay devam edeceğiz.

cevaplarınızı saygıyla bekliyorum.

MİSTİK

Gönderi tarihi:

Sevgili mistik kardeşim bu konuda defeaten açıklamalarımız oldu. Gene yazalım.. Allahın herşeye gücü yeter çünkü ondan başka herşey onun yaratmasıyladır. O halde yaratabildiği herşeye de gücü yeter. Allahü teala insan yaşantısına çok özel durumlarda müdehale eder. Ama edemez yargısı çıkmasın, allah dilediğini yapar. Ona kayıtsız şartsız bağlıyız. İsterse cennete koyması gerektiğini cehenneme de koyar, bunu adaleti gereği yapmaz fakat yapamaz değildir. Bu ikisi çok farklı söylemdir. İnsan hayatına şöyle müdehale eder. Örneğin bir kimse varki allaha inanıyor, ama inancını yaşayabileceği bir ortamı yok yada çok işkencelere maruz durumda, onu oradan kurtarabilir. Ne biliyim çok geniş anlamda bir soru bu.. Örnekleri çok. Ama müdehale eder.. Bakınız yaratılış bir kere olmadı, Allahın yaratması hala devam ediyor. Her geçen gün, bizler farkında olmadan yeni canlı türleride yaratıyor. Nitekim bilim adamları, daha önce hiç görmedikleri canlıları keşfediyorlar. Bu canlı türleriyle ilgili fosiller de bulmuş değiller. Allahın idaresi salisen devam etmektedir. Kader konusunda ise insana verilen özgür irade, bazı durumlarda, Allahın inayeti yada kahrı doğrultusunda iyi yada kötü yönde değişebiliyor.. Konu çok geniş, sanırım konu konuyu açacak..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
Allahın her şeye gücünün yettiğini kabul ettik. ama bunu hemencecik terketmeyeceğiz. Araştıralım. onun neye gücü yeter. her şeye dediğimize göre, mesela o evreni yaratabilir mi, insanların yaşantılarına müdahale edebilir mi? bu soruları çoğultmak çok kolay. ama direk bizi ilgilendiren bir soruyla devam edelim. Allah bizim yaşantımıza müdahale eder mi? ne diyorsun arman bey, ve tabi ki kralx kardeşim, sence de onun her şeye gücü yettiğine göre bizim hayatımıza da müdahale etme gücü var mıdır ve bu gücünü o ara sıra da olsa veya sürekli biçim de de olsa kullanır mı? şimdilik bu kadar soralım, gerisini araşıtramay devam edeceğiz.

MİSTİK

16555[/snapback]

Ben şöyle düşünürüm. Senaryo zaten yazılmıştır biz oyunumuzu oynamaya başlarız ama oyunun nasıl biteceğini bir sonraki sahnede ne olacağını bilemeyiz fakat yönetmen her şeyi bilir ve ara ara karışabilirde. Şimdi nereye gidiyoruz ?

Gönderi tarihi:

MİSTİK

16555[/snapback]

Ben şöyle düşünürüm. Senaryo zaten yazılmıştır biz oyunumuzu oynamaya başlarız ama oyunun nasıl biteceğini bir sonraki sahnede ne olacağını bilemeyiz fakat yönetmen her şeyi bilir ve ara ara karışabilirde. Şimdi nereye gidiyoruz ?

16568[/snapback]

Sevgili arman. Seneryo yazılmamıştır, yani senaryo yazılmıştır ve buna göre oynayacağız değildir. Ama Allahın bütün olacakları bilmesi apayrı bir konu. Bakınız islam tarihinde kader konusunda üç farklı görüş vardır. Bunlar cebriye ekolü, hariciye ekolü ve ehli sünnet ekolüdür. Bu ekoller demişlerdirki;

1- Allah insana özgür irade vermemiştir, insanın her yaptığı Allahın zorlamasıyladır. Yani siz ne yaparsanız yapın gideceğiniz yer önceden zorlamayla belirlenmiştir. Bunu cebriye ekolü söylemiştir.

2- allah insana hiç bir şekilde karışmaz. İradeyide fiilide insan kendi yapar.. Bu hariciye ekolü..

3- Allah insana irade vermiştir. İnsan bir işi yapmayı murad eder ve filli Allah yaratır.. Bizim görüşümüz budur. Ehli Sünnet ekolü.

Senin söyleminle imtihanın hükmü kaybolmuş olur sevgili arman..

Saygılar..

Gönderi tarihi:

Evet kral dediklerinde haklısın zaten ben sadece kendimce bi benzetme yapmıştım kader konusu beni çok aşıyor çok derin ve karmaşık bir konu...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.