Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
Hillary yenge bizdeki tarikatları niye merak etmiş? Bana açıkladı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurduğu birinci hükümetteki ilk Dışişleri Bakanı’nın ismini biliyor musunuz?

Bekir Sami Bey... 3 Mayıs 1920 ile 8 Mayıs 1921 tarihleri arasında görev yapmış...

Peki; Cumhuriyet’in ilanından sonraki ilk hükümetimizin Dışişleri Bakanı kim?

İsmet İnönü... Aynı zamanda Başbakan...

Bir soru daha; şu anda bu görevi yürüten Ahmet Davutoğlu’ndan önceki son on dışişleri bakanının kaçını ezbere sayabilirsiniz?

Bugünden geçmişe doğru:

Ali Babacan, Abdullah Gül, Yaşar Yakış, Şükrü Sinan Gürel, İsmail Cem, Tansu Çiller, Emre Gönensay, Deniz Baykal, Coşkun Kırca, Erdal İnönü...

Bazıları çoktan rahmetlik oldu; bazıları hâlâ çakı gibi aramızda... Sorum hayatta olanlara:

Acaba görevde olduğunuz dönemde, ABD’deki büyükelçimize telefon edip ya da mektup yazıp, “Şu ABD’deki Moon tarikatıyla, özellikle Mormon tarikatı nasıl bir ilişki ve/veya rekabet içinde” diye sormak aklınızın ucuna geldi mi?

Gelmedi mi?

Yazıklar olsun! Demek ki hiçbiriniz görevinizi tam olarak yapmamışsınız!

İşte; Türkiye dış politikası, sizin yüzünüzden bu halde efendim!

Neden mi böyle celallendim?

Basit... Taraf Gazetesi, WikiLeaks’in Türkiye ile ilgili belgelerini ele geçirdi ya... Dün de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, 2009’da tarikatlar konusunda Ankara’daki ABD Büyükelçiği’ne sorduğu soruları yayınlamış...

ABD nireee, Türkiye nire! Ama kadın, sormuş işte... Örneğin demiş ki:

“Tarikatlar ve Nurcu örgütler, Diyanet’in geleneksel Hanefi dışlayıcılığına kızarak ve kısmen de Kürt kimlik bilincinin ve etnik Kürt ayrılıkçı hareketinin de körüklemesiyle, ne ölçüde retçi, ‘ayrılıkçı’ bir İslam’ın üretildiği yerler haline geldi?”

On numaralık uzman sorusu! Benim diyen din âlimi ya da sosyal bilimci bilemez... Ama Hillary yenge ta oralarda bu meseleye kafayı takmış, “Dur şunu bizim büyükelçiye bir sorayım” deyip, telgraf çekmiş...

Bu kadar mı? Rica ederim:

“Türkiye’deki tarikatların üyelerinin ne kadarı Kürtlerden oluşuyor?”

Sakın, “Ona neymiş ki” diye tepki göstermeyin; bir bildiği vardır elbet... Baksanıza hem tarikat, hem Kürt sözcükleri geçiyor... Ne kadar heyecanlı değil mi?

Diğer sorular da şöyle:

“Kürtler genel olarak Gülen’e nasıl bakıyorlar? Nakşibendi ve diğer geleneksel tasavvufi gruplar, özellikle Gülen Hareketi ile nasıl bir ilişki ve/veya rekabet içindeler? Bugün Türkiye’de üye sayıları ve siyasi kudretleri bakımından en güçlü İslami cemaatler ya da tarikatlar hangileri? Tarikat üyeliğinin, mesela oy kullanma tercihleri gibi siyasi eylemlerle arasındaki ilişki ne? Bu gruplara üyelik nasıl işliyor? Dışarıdan birileri de bir gruba yaklaşıp katılmak isteyebilir mi, yoksa üyeler tarafından davet edilmeleri mi gerekir? İnsanlar tarikatlarından ayrılabiliyor mu? Tarikatlar birbirleriyle nasıl geçiniyor ya da ilişki kuruyor, bunu niçin yapıyor?”

Bozulmayın canım; kadının kötü bir amacı yok... Bizdeki tarikatları ve etnik grupları kullanarak, Türkiye’ye çomak sokmak falan değil (!) niyeti...

Dün telefon ettim, sağ olsun açtı hemen... “Yenge bu soruları niye sordun, ne ayaksın” dedim, anlattı:

“Mustafacığım; bu konuda bir doktora tezi hazırlıyorum da ondan şey ettim...”

Sözüm yine bizdeki eski-yeni dışişleri bakanlarına:

Şu kadının yaptığını bile yapamayıp, Mormon ve Moon tarikatları üzerine bir doktora tezi bile hazırlamamışsınız!

Yazıklar olsun hepiciğinize!

Mustafa Mutlu/ Gazetevatan.com/24.03.2011

Fetullah (çünkü Fethullah olamaz) Gülen niye ABD de?

Gönderi tarihi:

Disisleri Bakanligi öyle entepüften bakanlik degildir.Disisleri bakani olacak kisinin önce diplomatik kariyeri önemlidir.Devletler arasi iliskileri Disisleri bakanligi koordine eder.Disisleri bakaninin calismalari ile basbakan yabanci bir ülkeye diplomatik ziyaretlerde bulunur,alt yapisi hazirlanmis olan bir görüsme böylece yerine getirilmis olur.Bu nedenle ABD-Rusya(önceden SSCB)-Almanya gibi devletlerin disisleri bakanlarinin cok önemli misyonlari vardir.Disisleri bakani olmak prof.lukla degil o makamin gerektirdigi özellikleri iyi takdir edebilmekle anlam kazanir.Her eline balta alanin kasap olamayacagi gibi her atanan bakanda disisleri bakani olamaz.

Biz baskalarinin icislerine karismayiz demek sadece alisilmis bir diplomasi dilidir.Her devlet iliskisi oldugu devletin girdisini ciktisini,baglantilarini iliskilerini bilir bilmek durumundadir.

ABD Türkiye'deki tarikatlari merak ediyor,yönetimin o tarikatlarla baglantilarini iliskilerini arastiriyorsa Türkiye'de ABD'nin bu yönüyle ilgilenebilmelidir.

saygilarla

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.