Φ gloria Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2010 BAB'AZİZ THE PRINCE WHO CONTEMPLATED HIS SOUL IMDB: 7.1/10 Yapım: 2005, Almanya, Fransa, İngiltere, iran, İsviçre, Macaristan, Tunus Yönetmen: Nacer Khemir Senaryo: Nacer Khemir, Tonino Guerra Yapımcı: Ali Reza Shoja-Nuri, Cyriac Auriol Görüntü Yönetmeni: Mahmoud Kalari Müzik: Armand Amar Oyuncular: Parviz Shahinkhou, Maryam Hamid, Hossein Panahi, Nessim Khaloul, Mohamed Graiaa Her 30 yılda bir dünyanın her yerindeki sufiler çöldeki toplantı yerine doğru hareket ederler. Toplantı yeri önceden bilinemez, sufiler kalplerinden gelen sese, hislerine göre hareket ederek bu yeri bulurlar. Bab’Aziz, gözleri görmeyen, yaşı oldukça ilerlemiş bir derviştir. Torunu İshtar, 8 yaşlarında bir kız çocuğudur ve büyükbabasına yardım ve eşlik etmek suretiyle ikisi birlikte toplantı yerine ulaşmak üzere çöle doğru yola çıkarlar. Herkesin Tanrıyı bulmak için bir yolu vardırya Bab’Aziz’in yolu çölden geçmektedir. İshtar kaybolmaktan, toplantı yerine ulaşamamaktan yana sürekli endişe içindedir. Bab’Aziz; "Bak İshtar” der, “Zerreler raksla dansediyor, hepsi güneşe kavuşma telaşında, elbiselerini giyenler yola koyuluyor birer ikişer, herkesin bir yolu var, o yolda gidersen başka hiç bir şey önemli değildir ama o yolu kaybedersen kendini kaybedersin!" Bab’Aziz, İshtar’a yol boyunca derviş olmak için tahtından vazgeçen prensin hikâyesini anlatmaya başlar. Bu hikaye ishtar’ın büyükbabasıyla yola devam etmesini sağlar. İshtar ve Bab’Aziz, yolculuk boyunca birçok insanla karşılaşırlar. Tabii birçok hikâyeyle de… Sevgilisini ya da babasını bulmak için yola çıkanlar, hayalinde gördüğü sarayı, kardeşini öldüren kişiyi aramak için çöle gelenler vs. vs. Büyüleyici bir yol hikayesi bu… Herkesin “aradığına doğru giden yolculuğunu” anlatan, büyüleyici… Müzikleriyle insanı alıp götüren… Huzurlu… Ne diyeyim başka işte… Böyle… *** Tunuslu yönetmen Nacer Khemir, bu filmi çekme nedenini şöyle özetlemiştir: “Bu film bir sorudan çıktı aslında: ‘Babanız, yanınızda yere düşse ve yüzü çamurlansa ne yaparsınız?’ Ben olmasam bile benim babam tam bir Müslümandı ve şu sıralar onun yüzüne (dinine) çamur çalınıyor durmadan. Ben bu filmle babamın yüzünü silmeye, temizlemeye çalıştım. İslam'ın batı tarafından sunulan yüzünü değil, bilinmeyen, es geçilen ve unutturulan yüzünü göstermeye çalıştım.” Yönetmenin Tasavvuf ve Sufilik ile ilgili olarak söylediklerinden önemli bir pasaj ise şu şekildedir: "Dünyadaki insan sayısı kadar, Tanrı’ ya doğru giden yol vardır." Bab'Aziz - The Prince Who Contemplated His Soul is the story of a blind dervish named Bab'Aziz and his spirited granddaughter, Ishtar. Together they wander the desert in search of a great reunion of dervishes that takes place just once every thirty years. With faith as their only guide, the two journey for days through the expansive, barren landscape. To keep Ishtar entertained, Bab'Aziz relays the ancient tale of a prince who relinquished his realm in order to remain next to a small pool in the desert, staring into its depths while contemplating his soul. As the tale of the prince unfolds, the two encounter other travelers with stories of their own--including Osman, who longs for the beautiful woman he met at the bottom of a well, and Zaid, who searches for the ravishing young woman who fled from him after being seduced by his songs. A fairytale-like story of longing and belonging, filmed in the enchanting and ever-shifting sandscapes of Tunisia and Iran. 1 Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2010 BAB'AZİZ THE PRINCE WHO CONTEMPLATED HIS SOUL FRAGMAN = OFFICIAL TRAİLER http://www.youtube.com/watch?v=IPYjenA3VFg 1 Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 30 Kasım , 2012 Yazar Gönderi tarihi: 30 Kasım , 2012 dün akşam uzun aradan sonra tekrar izledim ve bu filmin her izlediğimde üzerimde tuhaf bir etkisi kalıyor. Öyle bir huzur doluyor içime, yatağa bir huzurla giriyor, uykuya aynı huzurla dalıyorum. Huzura ihtiyacınız olduğunda izleyin, izlemelisiniz. Ayrıca sufi hikayelerini seviyorsanız, İran filmi ilginizi çekiyorsa o zaman huzura ihtiyacınız yoksa da seyredin. Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 5 Ekim , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 5 Ekim , 2013 Filmin full versiyonunu videolar arasına ekledim, mutlaka izleyin derim.. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.