Φ profesör matematik hastası Gönderi tarihi: 24 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 24 Mart , 2006 Aşağıdaki 2 soru için ayrı ayrı başlık atmadım ne de olsa aynı bilim dalından. 1)Farklı 2 ayrı maddeden yapılmış aynı uzunluktaki 2 mumdan biri 3 saatte,diğeri 4 saatte tamamen yanmaktadır.Bu mumlar saat kaçta yakılmalıdır ki saat 16 da birinin yanmış kısmıdiğerinin yanmamış kısmının iki katına eşit olsun? 2)Bir kitapçı aynı cinsten n tane kitabı d liraya satın alıyor.Bu arada d pozitif bir tamsayıdır.Kitapçı bu kitapların 2 tanesini alış fiyatının yarısına bir kütüphaneye bağışlıyor.Geri kalan kitapların har birinden 8 er lira kazanarak satıyor.Satış sonunda tüm kitaplardan 72 lira kazandığına göre n'nin mümkün olan en küçük değerini bulunuz. Kolay gelsin eminim ki çok zor gelmeyecektir... Saygılar... Alıntı
Φ a.y.h.a.n Gönderi tarihi: 24 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 24 Mart , 2006 1) 14:40 da yakılmış 2'yi çözemedim Alıntı
Φ eureka Gönderi tarihi: 24 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 24 Mart , 2006 Aşağıdaki 2 soru için ayrı ayrı başlık atmadım ne de olsa aynı bilim dalından. 1)Farklı 2 ayrı maddeden yapılmış aynı uzunluktaki 2 mumdan biri 3 saatte,diğeri 4 saatte tamamen yanmaktadır.Bu mumlar saat kaçta yakılmalıdır ki saat 16 da birinin yanmış kısmıdiğerinin yanmamış kısmının iki katına eşit olsun? 2)Bir kitapçı aynı cinsten n tane kitabı d liraya satın alıyor.Bu arada d pozitif bir tamsayıdır.Kitapçı bu kitapların 2 tanesini alış fiyatının yarısına bir kütüphaneye bağışlıyor.Geri kalan kitapların har birinden 8 er lira kazanarak satıyor.Satış sonunda tüm kitaplardan 72 lira kazandığına göre n'nin mümkün olan en küçük değerini bulunuz. Kolay gelsin eminim ki çok zor gelmeyecektir... Saygılar... 1. soruya bakmadım (Ayhan arkadaşımız yanıtlamış), 2. soruya yanıt da benden olsun. n'nin minimum değeri n=12 olur, diyorum. Alıntı
Φ profesör matematik hastası Gönderi tarihi: 26 Mart , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 26 Mart , 2006 1. soruya bakmadım (Ayhan arkadaşımız yanıtlamış), 2. soruya yanıt da benden olsun. n'nin minimum değeri n=12 olur, diyorum. Cevabın için tebrik ediyorum ama diğer arkadaşın cevabı mağalesef yanlış ... Alıntı
Φ yumote Gönderi tarihi: 26 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 26 Mart , 2006 Cevabın için tebrik ediyorum ama diğer arkadaşın cevabı mağalesef yanlış ... saat 14 de Alıntı
Φ yumote Gönderi tarihi: 26 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 26 Mart , 2006 saat 14 de yukarıda işlem hatası yapmışım. 144 dakika geçmesi lazım yani 2 saat 24 dakika bunun için de mumları 13 36 da yakmak gerekiyor. Alıntı
Φ profesör matematik hastası Gönderi tarihi: 27 Mart , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 27 Mart , 2006 yukarıda işlem hatası yapmışım. 144 dakika geçmesi lazım yani 2 saat 24 dakika bunun için de mumları 13 36 da yakmak gerekiyor. Tebrik ederim sorduğum soru üzerinde uğraştığın için de teşekkür ederim. v Alıntı
Φ a.y.h.a.n Gönderi tarihi: 27 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 27 Mart , 2006 allah allah acaba soruyumu yanlış anladım ben şöle düşünmüştüm biri 3 saatte yani 180 dkda diğeride 4 saatte yani 240 dkda yanar 1.si 80 dk yandığı zaman diğerinde kalıyo 160 dklık mum işte 2 katı kesin soruyu yanlış anladım Alıntı
Φ profesör matematik hastası Gönderi tarihi: 27 Mart , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 27 Mart , 2006 allah allah acaba soruyumu yanlış anladım ben şöle düşünmüştüm biri 3 saatte yani 180 dkda diğeride 4 saatte yani 240 dkda yanar 1.si 80 dk yandığı zaman diğerinde kalıyo 160 dklık mum işte 2 katı kesin soruyu yanlış anladım Estağfurullah ama Yumote'nin cevabı doğruydu.Uğraştığın için teşekkür ederim. Alıntı
Φ yumote Gönderi tarihi: 27 Mart , 2006 Gönderi tarihi: 27 Mart , 2006 Estağfurullah ama Yumote'nin cevabı doğruydu.Uğraştığın için teşekkür ederim. güzel soruydu. çözmeye iten, düşündüren bir soru. teşekkürler Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.