Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Oğlum kendini feda etti


y.yılmaz

Önerilen İletiler

Oğlum kendini feda etti’  

 

İntihar eden gencin annesi cezaevinden çıktı ama!

Dersane ücretini ödeyemediği için annesi cezaevine giren Soner, çıkış yolu bulamayınca üzüntüden canına kıymıştı. Acılı anne dün dersanenin şikayeti geri almasıyla özgürlüğüne kavuştu

 

Hapisten çıktığında güçlükle ayakta durabilen anne, “Oğlum beni cezaevinden çıkarmak için kendini feda etti. Yuvamız parçalandı. Bizi bu hale getirenlerden şikayetçiyim” dedi

 

Fethiye’de oturan beş çocuklu Sipahi ailesi mutlu bir hayat yaşıyordu. Çocuklarından 14 yaşındaki Özlem’i derslerine yardımcı olmak için Çözüm Dergisi Dershanesi’ne, liseden yeni mezun olan oğulları Samet’i ise daha iyi bir iş bulabilmesi için Life Yabancı Dil Kursu’na yazdırmışlardı. Çay ocağı işleten baba Mustafa evin masraflarını karşılarken, anne Emine ise çocuklarının bakımı ile ilgileniyordu. Ancak babanın alkol bağımlılığı nedeniyle sık sık tartışıyordu. Mustafa Sipahi, başka bir kadına aşık oldu ve evi terk etti. Anne, üç çocuğu ve borçlarıyla başbaşa kaldı.

 

Borç katlandı

İki dershaneye olan toplam 2 bin lira borcun 400 lirasını ödemişlerdi ancak geri kalan miktar, faizlerle büyümüştü. Kadın çocuklarına bakabilmek için otelde temizlik işçisi olarak işe başladı. Her iki dershane de senetlerde imzası bulunan anneyi borçlarını ödemediği gerekçesiyle mahkemeye verdi. Borç 5 bin 250 TL’ye ulaşmıştı. Çaresiz kalan kadın taahhütname imzaladı. Borcunu ödeyemeyince 8 Şubat’ta 3 aylık cezasını çekmek üzere hapse konuldu. Evin bakımını, dil kursunu bırakıp inşaat ustasının yanında çalışmaya başlayan ağabey Samet üstlendi. Borçlar nedeniyle liseyi terk etmek zorunda kalan ve geçirdiği bir kaza nedeniyle belinden sakatlanan Soner de ağır bir işte çalışamadığı için kendine uygun bir iş arıyordu. İki kardeş oturdukları evi satıp annelerini hapisten kurtarmaya karar verdi ancak çabaları yeterli olmadı. Annnelerini kurtaracak parayı bir türlü bulamayan Soner, bunalıma girdi, geçen Cuma gecesi intihar etmeye karar verdi.

 

“Dayanamayacağım”

Evlerinin üzüm çardağına bir ip bağlayan genç arkasında “Herkes hakkını helal etsin. Bu duruma daha fazla dayanamayacağım” yazılı bir not bırakıp canına kıydı. Oğlunun ölümünden dershane yönetimini sorumlu tutan baba Mustafa Sipahi isyan etti: “Bizi çok zor duruma düşürdüler. 1800 liralık borcu faizlerle 5 bin lira yaptılar. Evimizi satıp borcumuzu ödemeyi düşünüyorduk. Dershane yönetimi biraz daha bekleseydi, hem karım cezaevine girmeyecekti, hem de çocuğum bu durumları düşünüp intihar etmeyecekti.” Anne Emine Sipahi ise oğlunun ölüm haberini 2 aydır yatmakta olduğu cezaevinde öğrendi. Haberi aldıktan sonra fenalaşan anne 2 gündür doktor kontrolünde tutuluyordu. 

 

“Yuvamız parçalandı”

Sipahi ailesinin yaşadığı bu dram dün nihayet Fethiye Milli Eğitim Müdürlüğü ve kaymakamlığı harekete geçirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Gültekin dershane yöneticileriyle göreşerek “5 bin 250 TL’yi biz ödeyeceğiz” dedi. Dershane yöneticileri parayı almayacaklarını belirterek avukatlarını adliyeye gönderip şikayetlerini geri aldı. Bunun üzerine savcılık, Emine Sipahi’nin serbest bırakılması kararını aldı ve yazısını cezaevine gönderdi. Hapisten çıkan kadın gözyaşları için şunları söyledi: “Bin 800 liralık borcun 5 bin liraya çıktığını söylediler. Dershaneye ücreti ödeyemedim. Beni ondan tutuklayıp cezaevine götürdüler. 18 yaşında oğlum gitti. Bu hale getirenlerden şikayetçiğim. Yuvamız parçalandı. Oğlum, ’Annemi cezaevinden çıkarayım’diye evi satmaya kalkmış. Oğlum dershane borçları yüzünden beni cezaevinden çıkarmak için kendini feda etti. Evimize icracılar gelmişti. Dershane borcu için geldiklerini söylediler. İmza attım, keşke atmaz olaydım da bunlar başımıza gelmeseydi. Oğlum dershane uğruna gitti.” 

 

‘Trilyon borcu olan özgür, 200 lira aidata hapis cezası veriliyor’

HapİsHane çıkışında ağabeyinin koluna girerek ayakta durabilen Emine Sipahi’nin yaşadığı üzüntü bakışlarına yansımıştı. Dershane borçlarının ödenememesi ve annesinin hapse girmesinin ardından yeğeninin bunalıma girip intihar ettiğini belirten ağabey Sami Aslan şöyle konuştu: “İki çocuğun dershanelere olan borcu bin 800 TL idi. Dershanelerin avukatı bu parayı avukatlık ücretleri ve faizi ile birlikte 5 bin 200 TL olarak tahsil etmek istedi. Bu gelişme üzerine çocukların babası yaşadıkları evi 28 bin TL’ye satışa çıkardı. Yaşadıkları evin, kardeşlerinin dershane borcu yüzünden satışa çıkartıldığını öğrenen yeğenim, durumu gururuna yedirememiş ve intihar etmiş. Bu olay ülkede yaşayan 73 milyon insanın başına gelebilir. Bu ülkede 200 trilyon borcu olanlara bir şey yapılmıyor, 200 TL dershane aidatını ödeyemeyen anne hapse atılıyor, bu nasıl çelişki? Yetkililer, bu olayda ihmali olanları mutlaka cezalandırmalı. Ölen bir insan söz konusu.”

 

VATAN İSTİHBARAT 05.04.2010

 

 

Araştırdım ama bu konuda bir yazı bulamadım. Önemli buldum için gündeme getirmek istedim.

 

saygılarla...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Türkiye'nin egitim ve okul sistemindeki yanlisliklar AKP ile dahada katmerleserek önüne gecilmez bir duruma gelindi.Düsünebiliyormusunuz,ülkede okullar var okullara paralel birde dershaneler acilmis.Her ülkede ögrencilere derslerine yardimci olabilmkei icin ders veren özel ögretmenler veya dershaneler vardir.Bunlar genelde atiyorum;Matematikte bir ögrenci zayifsa oraya gidip bu zayifligini giderme amacini tasir bunlar.Türkiyede bu bir meslek haline getirilmis ve her önüne gelen veya kimin torpili varsa aciyor bir dershane ve lise hazirlik dersleri Üniversite hazirlik dersleri diye vatandasin parasina zoraki ortak oluyor.Isin asil garip yani,ögrenci sinavlara girdiginde okulda ögrendiklerinden degil dershanelerde ögretilenlerden sinav veriyor.Bu nasil bir istir anlasilmaz ve hicbir hükümette buna bir cözüm getirmeye düsünmez.Düsünemiyorlar cünkü sistemi öyle ayarlamislar.Dünyanin hicbir ülkesinde olmayan garabetler bizde var.Birde Mastir denilen bir ucube varki sormayin gitsin.Yarim yamalak üniversiteyi bitirip sonra para ile yurt disina gidip oradaki kitibiyoz üniversitelerde mastir yapip sonra siserek "ben mastir yaptim"havasina girenlerede diyecek bir lafim yok artik.

 

Bu nedenle egitimde yeterli kaliteye ulasamamis ve ilimde cagin cok gerilerinde kalmisiz.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu dersanelerde yıllardır belli amaçla yetiştirilenler, günümüzde devlet dairelerine yerleştirildiler. Memleketin bu hale gelmesinden de bu planların uygulamaya geçildiğini çıkartabiliriz. Devlet kurumları ikiye ayrılmış gibi görünüyor. Demokrasi diye diye bütün kurumları kendi istediği şekle sokmaya çalışıyorlar. Bu nedenlede son adım olan anayasa değişikliğini de gerçekleştirmek için düğmeye bastılar.

 

saygılar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.