Gönderi tarihi: 24 Mart , 2010 15 yıl Izmit'te bir binanin altinda Romali'lara ait oldugu sanilan tüneller bulundu.Tünellerin genisligi bu tünellerden atli arabalarin gectigini gösteriyor. Ne güzel ülkemizin her tarafindan bir tarih hazinesi cikiyor.Ne diyorum biliyormusunuz;Bence Türkiye'yi oldugu yerden baska bir yere tasiyip altini üsütne getirmek ve Miladdan önceki tarihlere veya hiristiyanlara ait ne varsa ortaya cikarmak.Bakin Istanbul'un simgesi olarak AYASOFYA secildi.Onca tarihi abide icersinde birtek AYASOFYA simge olmaya layik görüldü.Garanti bizi simdi AB'ye alirlar diyorum.Malatya'da Hrant Dink'in gittigi bir kiliseye el atilmis restorasyon icin,Bulgaristan'da ise camiler ambar olmus artik. Örnegin Üsküdar yillardir tarih dene dene köstebek tarlasina cevrildi.Altinda muazzam tarihi kalintilar bulunmus.DEDIM YA EN IYISI TÜRKIYE'YI BASKA BIR YERE TASIMAKTIR. saygilarla
Gönderi tarihi: 30 Mart , 2010 15 yıl Izmit'te bir binanin altinda Romali'lara ait oldugu sanilan tüneller bulundu.Tünellerin genisligi bu tünellerden atli arabalarin gectigini gösteriyor. Ne güzel ülkemizin her tarafindan bir tarih hazinesi cikiyor.Ne diyorum biliyormusunuz;Bence Türkiye'yi oldugu yerden baska bir yere tasiyip altini üsütne getirmek ve Miladdan önceki tarihlere veya hiristiyanlara ait ne varsa ortaya cikarmak.Bakin Istanbul'un simgesi olarak AYASOFYA secildi.Onca tarihi abide icersinde birtek AYASOFYA simge olmaya layik görüldü.Garanti bizi simdi AB'ye alirlar diyorum.Malatya'da Hrant Dink'in gittigi bir kiliseye el atilmis restorasyon icin,Bulgaristan'da ise camiler ambar olmus artik. Örnegin Üsküdar yillardir tarih dene dene köstebek tarlasina cevrildi.Altinda muazzam tarihi kalintilar bulunmus.DEDIM YA EN IYISI TÜRKIYE'YI BASKA BIR YERE TASIMAKTIR. saygilarla Ya da hristiyanlara, Romalılara ait ne kadar antik eser varsa yakalım hepsini, sadece Türkler ve müslümanlar tarafından inşa edilen eserler kalsın. Antik eserler, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Bunların hristiyanı, müslümanı, putperesti yoktur. Bunlar, orada yaşayan insanlara devredilen mirastır. Bugün müslüman Mısırlılar, piramidleri üstünde yaşadıkları coğrafyanın bir mirası olarak görür ve Mısır'ın sembolü olmasından rahatsız değil mutlu olurlar. Bugün, budist Hintliler, Türk-islam medeniyetine ait bir yapı olan Tac Mahal'in dünyanın yeni yedi harikasından birisi olmasından gurur duyarlar. Ayasofya gibi hem dünya mimarlık tarihinde bir dönüm noktası hem de üstün bir sanat eseri olan yapının İstanbul'un simgesi olmasından daha doğal ne var ? Tahmin ediyorum Ayasofya'yı hiç gezmedin. Çünkü o eseri bir kez bile gezen kişi böyle birşey söyleyemez.
Gönderi tarihi: 31 Mart , 2010 15 yıl Yazar Ya da hristiyanlara, Romalılara ait ne kadar antik eser varsa yakalım hepsini, sadece Türkler ve müslümanlar tarafından inşa edilen eserler kalsın. Antik eserler, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Bunların hristiyanı, müslümanı, putperesti yoktur. Bunlar, orada yaşayan insanlara devredilen mirastır. Bugün müslüman Mısırlılar, piramidleri üstünde yaşadıkları coğrafyanın bir mirası olarak görür ve Mısır'ın sembolü olmasından rahatsız değil mutlu olurlar. Bugün, budist Hintliler, Türk-islam medeniyetine ait bir yapı olan Tac Mahal'in dünyanın yeni yedi harikasından birisi olmasından gurur duyarlar. Ayasofya gibi hem dünya mimarlık tarihinde bir dönüm noktası hem de üstün bir sanat eseri olan yapının İstanbul'un simgesi olmasından daha doğal ne var ? Tahmin ediyorum Ayasofya'yı hiç gezmedin. Çünkü o eseri bir kez bile gezen kişi böyle birşey söyleyemez. Bende yakalim yikalim demedim,Türkiye'yi baska tarafa tasiyalim hatta geldigimiz topraklara dönelim ki toprak altindaki tüm hazineler rahatca ortaya cikarilsin.Binlerce binani altinda kimbilir ne hazineler ne tarihler yatiyordur.Bunlari cikartmamiz gerekmiyormu dersiniz?Örnegin Vanda bulunan iki kilisinin restorasyonu icin bir caminin yikilmasi gündemde ne güzel degilmi? Ayasofyayi ben gezdim evet sahaser bir mimari.Ama bu Ayasofya'nin Istanbul icin simge olmasi icin bir neden tasimaz bence. saygilarla
Gönderi tarihi: 1 Nisan , 2010 15 yıl Türkiye'deki tarihi hazineleri korumak için başka yere taşınmamıza gerek yok. Zaten bu zihniyet yüzünden , o hazineler parça parça yurtdışına taşınıyor. Üstünde yaşadığımız topraklar böyle tarih hazinelerine ev sahipliği yaptığı için mutlu oluyor ve gurur duyuyoruz üstünde yaşayanlar olarak. Bilmiyorum Almanya'da Almanlar nasıl düşünüyordur ama, Türkiye'de insanlar yaşadıkları yerin tarihsel hazineleriyle gurur duyarlar. Bir misafirleri geldiğinde hemen o yapıları gezdirirler. Üniversite'de Nevşehir'e geziye gitmiştik. Misafir kaldığımız köyün muhtarı ve ileri gelenleri bizi kendi arabalarıyla yeraltı şehirlerine götürüp gezdirmişlerdi. Anlatırken adamların gözlerinin içi parlıyordu. Sanki, kendileri dün inşa etmiş gibi gururla anlatıyorlardı. Farketmiştim ki, biz de gelen misafirlere zindanları gezdirirken aynı şekilde davranıyoruz. Yaşadığımız toprakların kültürel ve tarihsel zenginliği bizim için mutluluk kaynağıdır. Bu zenginlikleri de, Türkler müslümanlar yapmış, gavurlar yapmış diye ayırmıyoruz. Ben Yedikuleliyim, Yedikule'nin simgesi Yedikule Zindanlarıdır. Neden ? Bırakalım dünyayı, İstanbul'da yaşadığı halde Yedikule'nin nerede olduğunu bilmeyen insan çoktur. Ama Yedikule Zindanları'nı bilmeyen yoktur.
Gönderi tarihi: 1 Nisan , 2010 15 yıl Yazar Benim ROMA Tüneli ile yazdigim yaziyi sanirim ki ya anlamak istediginiz gibi anladiniz veyahutta bana tarihi eserlerin ne kadar önemli ve degerli oldugunu anlatmayi amacladiniz.Öyle veya böyle yazinizdan ben ne anladigimi yazmis oldum böylece.Cünkü tarihi eserlerin yurt disina kacirilmasinin nedenlerinden biri olarak Türkiye'nin baska yere tasinmasi fikrini göstermissiniz.Anlayisiniza gipta etmemek elde degil Ben Türkiye'nin tarihi hazineler bazinda ne kadar zengin oldugunun bilincindeyim.Zaten yazimida bu anlamla yazdim ve Türkiye'yi baska yere tasiyip altindaki tarihi eserleri ortaya cikartalim dedim.Muhakkak ki Türkiye'yi baska yere tasiyamayiz dolayisiyla bulunduklari kadar tarihi eserlerimize sahip cikmamiz gerekir.Ne varki tarihi eserlerimize sahip cikarken eski Istanbul evlerinin teker teker yok edilmesinin önüne nedense gecemiyoruz.Cünkü ne yönetimler ne de insanlarimiz bu bilince sahip degiller.Avrupa'da bunlar farklidir.Birtakim vakiflarin ve de Devletin katkilari ayrilmis olan fonlarla eski eserler koruma altina alinir.Bizde ise örnegin Sümela kilisesinin ici bundan birkac yil öncesine kadar bir harabe halindeydi simdilerde saniyorum biraz düzene sokulmustur ki ibadete acilmasi düsünülüyor. Tarihi eser dendiginde tabii ki hiristiyan müslüman Türk veya baska millet ayirimi olamaz.Ne varki bu bizde de böyledir.Kendi eserlerimize degil ama baskalarinin eserlerine daha cok önem veririz.Örnegin iki kilisenin restorasyonu icin eski bir caminin yikilmasi gerektigi gibi.Dolmabahce sarayinin deposunda cürümeye terkedilmis onca tarihi eser daha birkac yil öncesi ortaya cikarildi. Hissiyatinizi anliyorum ama bu konularda herkesin bir hassasiyeti vardir Sizin icin Ayasofya Istanbul'un simgesi olabilir ama benim icin Galata kulesi veya bir baskasi olabilir.Ayasofya'nin simge olarak secilmesi bence siyasi bir olgudur.Ankara'nin simgesi Hitit sembolüydü,Gökcek'le birlikte siyasi alana cekilip bu simge kaldirildi.Ama yinede Istanbul rehberliginiz icin tesekkürler. saygilarla
Gönderi tarihi: 1 Nisan , 2010 15 yıl Üstündekine bile sahip çıkamamış iken, bence bırakalım alttakiler biraz daha beklesin.Olurda ileride medeniyetlere ve etkilerine inanan insanlar iktidara gelir ise en azından çalınmadan,yağmalanmadan gerçek değerlerine ulaşırlar. Saygılarımla,
Gönderi tarihi: 2 Nisan , 2010 15 yıl Üstündekine bile sahip çıkamamış iken, bence bırakalım alttakiler biraz daha beklesin.Olurda ileride medeniyetlere ve etkilerine inanan insanlar iktidara gelir ise en azından çalınmadan,yağmalanmadan gerçek değerlerine ulaşırlar. Saygılarımla, Katiliyorum bence bırakalım alttakiler biraz daha beklesin. Tarihten kalan cukurlarida dolduralim yeni yeni cukurlar acipta ölüm cukurlarini cogaltmayalim. Muhakkak ki Türkiye'yi baska yere tasiyamayiz dolayisiyla bulunduklari kadar tarihi eserlerimize sahip cikmamiz gerekir.Ne varki tarihi eserlerimize sahip cikarken eski Istanbul evlerinin teker teker yok edilmesinin önüne nedense gecemiyoruz.Cünkü ne yönetimler ne de insanlarimiz bu bilince sahip degiller Sayin politika´dan alintiladigim bu sözler herseyi tamamliyor, yönetimler nede insanlarimiz.. Ülkemizde son olaylari baktigimda insanlarimizin hic birseyi tanimadiklarini ortaya koyuyor..Fosseptik kapagını dahi dogru dürüst kapatamayan yönetimler.. Türk halkinin kendi mezheplerini, dinlerini bile taniyamamasi onlari baska kimlik etnik veya baska irk altinda görmeye calismasi komedisi yani siralamayla bitmez.. Kendi kültürünü kendi tarihi zenginligini capadan yedikuleye, bitlisten mardine bu halk malesef taniyamiyor..Onun icin birakalim yer altinda medeniyet aramaya..Ilk önce kendi pisligimizi biraktigimiz kanal sistemini düzeltelim onun icin adam gibi kanallar acalim. Etrafa koku yaymayan icine düsüpte bogulmayan kanallarin pesine düselim.. Sayin gugukcuk'un yazdigiyla aklima ilk gelen daha önce yazmistim tarihi cukurlar aklima geldi tv programinda bir yetkili kasabanin arkasinda bulunan tarihi yerleri gezdiriyordu gezerlerken acilan cukurlara dikkat diyordu üzerleri caliyla kapatilmis.. evet caliyla. Bir ara ikinci cukurda mektep yalamis programci sordu bu cukuru farketmeyen ne olur? Yetkiliden aynen agzindan dökülen kelimeler tahtali köye gider demesi oldu !!! Merak iste kanit delil program canli canli tv yöneticileri seyreden halk bir kisi dahi sikayet etmis olsa bu yönetici yerinde kalabilir mi? En iyisi biz ne seyredelim nede görelim Tarihi yerleri..
Gönderi tarihi: 2 Nisan , 2010 15 yıl Yazar Katiliyorum bence bırakalım alttakiler biraz daha beklesin. Tarihten kalan cukurlarida dolduralim yeni yeni cukurlar acipta ölüm cukurlarini cogaltmayalim. . . . En iyisi biz ne seyredelim nede görelim Tarihi yerleri.. Ben daha acisini iddia ediyorum:Basini almis giden bu tarihi eserleri gün isigina cikarma cabalarinin altinda cok farkli nedenler yatmaktadir ama asil neden AB fonlarindan para gelmesi ve turist cekmek.Yoksa tarihi eser oldugundan degil bu cabalar.Tarihi eserlerimize sizinde dediginiz gibi sahip cikamiyor ama diger yandanda Türkiye'nin altini üstüne getirmeye calisiyoruz.Bodrum kalesinin icine cami yaptiran zihniyet bunlarin zihniyetiydi.Simdi böyle bir zihniyetin birdenbire tarihi eser sevdalisi olmasinin altinda tarihi eser düsüncesinin oldugunu sanmiyorum.Ama bu demek degildirki tarihi eserlere önem vermeyelim. saygilarla
Gönderi tarihi: 2 Nisan , 2010 15 yıl Istanbul deyince aklima Ayasofya gelmiyor..Bogaz bogazin serin sulari bogaz ya bogazda o kadar cok sey var ki, kiz kulesi, galata kulesi, saraylar saymakla bitmez bugün elli tane sey diksen bogazin simgesi olamaz !!! Istanbul´un simgesi kendisidir bogazdir bogaz. Oda yetmezse sula bogulan sarniclari vardir.. Istanbul´un simgesi arayan ressamlar dahi bulamamis..Ben nerden bulayim.
Gönderi tarihi: 2 Nisan , 2010 15 yıl Ben daha acisini iddia ediyorum:Basini almis giden bu tarihi eserleri gün isigina cikarma cabalarinin altinda cok farkli nedenler yatmaktadir ama asil neden AB fonlarindan para gelmesi ve turist cekmek.Yoksa tarihi eser oldugundan degil bu cabalar.Tarihi eserlerimize sizinde dediginiz gibi sahip cikamiyor ama diger yandanda Türkiye'nin altini üstüne getirmeye calisiyoruz.Bodrum kalesinin icine cami yaptiran zihniyet bunlarin zihniyetiydi.Simdi böyle bir zihniyetin birdenbire tarihi eser sevdalisi olmasinin altinda tarihi eser düsüncesinin oldugunu sanmiyorum.Ama bu demek degildirki tarihi eserlere önem vermeyelim. saygilarla Bu fotoğraf, fotoğrafın gücünü yansıtır. Fotograflar bölümüne resimler gönderirken inanki Bodrum kalesi resmi elimde kaldi. Sayin politika Bodrum kalesinin icine cami yaptiran zihniyet bunlarin zihniyetiydi.. Diyorsun ne güzel yakalamissin iste bu zihniyet bu fotografin elimde kalmasina neden oldu baktim baktim yapamadim..Mantigim basmadi kötü bir görüntü vardi herseyi kiymislar neydi o !!! Evet Bodrum kalesini iki kere gezdim cok güzel ama Bodrum kalesini, Bu fotoğraf fotoğrafın gücünü yansıtır bölüme koyamadim bunu izahat edemezsin.. Ama sen elimde kalan fotografi bu yazinla yakalamissin tesekkürler Bodrum kalesi..
Gönderi tarihi: 3 Nisan , 2010 15 yıl Tarihi eser dendiginde tabii ki hiristiyan müslüman Türk veya baska millet ayirimi olamaz.Ne varki bu bizde de böyledir.Kendi eserlerimize degil ama baskalarinin eserlerine daha cok önem veririz.Örnegin iki kilisenin restorasyonu icin eski bir caminin yikilmasi gerektigi gibi.Dolmabahce sarayinin deposunda cürümeye terkedilmis onca tarihi eser daha birkac yil öncesi ortaya cikarildi. Şimdi gerçekten ne alaka ? "kilisenin restorasyonu için eski bir caminin yıkılması" ?. Hayır sanki, tarihi bir kiliseyi restore etmek için tarihi bir kiliseyi yıkıyorlar. Sağdaki bin yıllık bir kilise. Soldaki, 1997 yılında köyde başka boş alan yokmuş gibi, kilisenin bahçesine inşa edilen (tarihi eserlerin bahçesi her türlü imara kapalı alanlardır), cami olması dışında, ne estetik, ne mimarı hiçbir değeri olmayan, minaresi olmasa iki katlı küçük bir ev sanacağınız bir yapı. Talepte bulunan köy halkı. Müftülüğe, Belediyeye, Anıtlar Kuruluna, kilisenin restore edilmesi, kilisenin bahçesine inşa edilen caminin yıkılıp köyün başka bir yerinde inşa edilmesi için başvuruda bulunmuşlar. Bunu, kilise restore etmek için eski bir camiyi yıkıyorlar diye sunmaktır asıl siyasi olan. Hem, millet ayrımı olamaz diyorsun hem de bak "kendi eserlerimiz", "başkasının eserleri" diyorsun. İşte anlamadığın bu dostum. Kendi eserlerimiz, başkalarının eserleri diye birşey yok. Bu topraklarda tarih boyunca yaşamış medeniyetlerin bıraktığı ortak miras var. 14. yy da yarı göçebe yaşamı terkedip, tam yerleşik yaşama geçmiş bir medeniyet olduğumuz için, dünyada, topraklarımız bizden önce yaşayan medeniyetlerin eserleriyle tanınıyor. Hissiyatinizi anliyorum ama bu konularda herkesin bir hassasiyeti vardir Sizin icin Ayasofya Istanbul'un simgesi olabilir ama benim icin Galata kulesi veya bir baskasi olabilir.Ayasofya'nin simge olarak secilmesi bence siyasi bir olgudur.Ankara'nin simgesi Hitit sembolüydü,Gökcek'le birlikte siyasi alana cekilip bu simge kaldirildi.Ama yinede Istanbul rehberliginiz icin tesekkürler. Ayasofya İstanbul'da bulunan ve dünyada en fazla tanınan yapı Ayasofya olduğu için simge olarak seçilmiştir. Ayasofya'nın simge olarak seçilmesinde ne gibi bir siyasi yan vardır ?
Gönderi tarihi: 3 Nisan , 2010 15 yıl Yazar Simdi kelime oyunlariyla taktik savasi vermenin bir alemi yok.Ortak miras farkli bir alandir.Kendi eserlerimiz derken de farkli bir alana isaret etmekteyim. Türkiye sayisiz medeniyete besiklik etmis bir cografyadir.Tarihi eserler yönünden zengin olmasida dogal bir sonuctur.Begenelim begenmeyelim,bu cografya da 600-700 yil hüküm sürmüs bir imparatorluk ve ondan önce Türk Devletleri vardir.Bunlarin biraktiklari camiler,kervansaraylar,köprüler hanlar hamamlar devletin ihmali ile cürümüs yikilmis yok olmaya yüz tutmustur.Tarihi eser sadece bahsettigim dönemler öncesinden kalanlar degildir sadece.Eger bir itina gösterilecekse hepsine gösterilmelidir.Ermenilere,Rumlara,AB'ne hos görünmek amaciyla yapilan tarihi eser kurtarma calismalari sadece göz boyamadir.Kurtarilmaya calisilanlarda sadece kiliselerdir. Insanin bir dogruyu savunmasi icin illede bir tarafa bagli olmasi gerekmez.Eger ortada bir dogru varsa ve o dogru gerektigi gibi ilgi alani yaratmiyorsa o dogur savunulmalidir.Yoksa birisine karsi olmak adina dogrular yok sayilmaz.Sirplar MOSTAR Köprüsünü havaya ucurdular ve yapilan onca basvurular sonucu BM tarafindan yenisi insa edildi.Onca tarihi camiyi yakip yiktilar, bu yakilip yikilan tarihlerle ilgili yeterli bir tepki konulmadi.Irak'ta Amerika'lilar,Siiler icin kutsal olan tarihi bombaladilar.Bulgaristan'da Osmanli'nin yaptirdigi camiler tahil ambarina veya ahira dönüstürülmüs.Macaristan aynen öyle.Yani tarih derken tarih tek tarafli savunulmaz.Ortak miras tüm tarihi mirasi kapsamiyorsa bu bence siyasidir. Vermis oldugum örnegin dogru olmamasi Osmanlidan ve Türklerden kalan onca tarihi eserin yok olmaya mahkum oldugu gercegini ortadan kaldirmiyor.Bana tarihi eserin nekadar degerli oldugunu anlatmaya calismis ve Ayasofya'nin simge olmasinin neresinde siyaset oldugunu sormussunuz.Cevapliyayim:Tarihi eserlerin ne kadar degerli olduguna inanmak degildir önemli olan, söyle cikin bir Anadolu turuna ve görünki ne kadar tarih yok olmaktadir ihmalden.Bu ülkede sadece kiliseler yok tarihi eser olarak.Eger özellikle kiliselerden baslanmissa bu bence siyasettir. Ayasofya'da bu siyasetin bir parcasidir.Istanbul'a gelen yabancilarin Ayasofya'yi ziyaretlerinin nedeni Ayasofya'nin eski bir yapi olusu ve mükemmel mimarisi degildir.Kilise oldugu icindir.Ayasofya yapildigi tarihte Hiristiyan dünyasinin en büyük kilisesiydi.Hiristiyanlarin Ayasofyayi kilise olarak görme hayalleri hala devam etmektedir.Istanbul bugün hala hiristiyanlarin ve de birtakim ülkelerin nazarinda Türk degildir.Hala Bizanstir,hala Konstantinopol'dür.Ayasofya'nin simge olarak secilmeside Hiristiyanlarin hayallerini süslemektir Istanbul'un Bizans oldugunun vurgulanmasidir. Burada benim tartistigim Ayasofya degildir.Ankara'nin amblemi yani simgesinin degistirilmis olmasi nasil siyasi ise Istanbul'un simgesinin Ayasofya olmasida siyasidir.Yani bunu siyasimidir degilmidir tartismasi bile fuzulidir bence. saygilarla
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2010 15 yıl Birincisi, sadece kiliselerin restore edildiğini nereden biliyorsun ? İkincisi, restorasyon çalışmalarına kiliselerden başlandığını nereden biliyorsun ? Üçüncüsü, yabancıların Ayasfofya'yı ziyaret etme nedeninin Ayasofya'nın mimari ve sanatsal güzelliği değil de kilise olması olduğunu nereden biliyorsun ? Vakıflar, 2003-2008 yılları arasında 3300 tarihi eseri restore etti. Bunların hepsinin kilise olduğunu mu sanıyorsun ? Bırakalım onu, bunalrın arasında kilise bulunduğunu mu sanıyorsun ? Doğrudur dikkat çekmemiştir. Ancak bir kilise restore edilmeye başlanınca akla geliyordur Osmanlı Eserleri. Mesela, Van'da restore edilen Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait camiler, çeşmeler, medreseler, hamamlar arkadaşımızın gündemine hiç girmemiş ki, Van'da kilise restore edilince, kiliselerden başlandığını sanmakta. "Siyasi" denilebilecek tek yan varsa, oda arkadaşımızın sandığının tam aksine, vakıfların daha yeni yeni kiliselerin restorasyonuna eğilmesidir. Türkiye'de ne yazık ki kiliseler bugüne kadar tarihi eser muamelesi görmemiş, terkedilmiştir. Ancak cemaati olan kiliseler, cemaatlerinin eliyle restore edilmiştir. Bir ikincisi ben hayatımda hiç "yabancı" ve "hristiyan" olmadım. Dolayısıyla İstanbul'da hiç "yabancı" ve "hristiyan" olarak bulunmadım. Ayasofya'yı hiç "hristiyan" ve "yabancı" olarak gezmedim. O yüzden, "yabancılar Ayasofya'yı mimari ve sanatsal güzelliği için değil, kilise olduğu için ziyaret ediyorlar" diyemem. Hayatının bir kısmını "hristiyan" ve "yabancı" olarak yaşayıp, buna dayanan tecrübesine dayanarak konuşan varsa bilemem. Ancak, Ayasofya'ya girdiğinizde, Alman, İngiliz, Hintli, Çinli, Japon, Arap her milletten turist görürsünüz. İstanbul'u ziyarete gelen, hristiyan, müslüman, budist, hindu vs her turisti kendine çeken bir yapıdır. Ayasofya Türkiye sınırları içerisinde yer alan dünyaca en ünlü yapıdır. Böyle bir yapının İstanbul'un dünyadaki sembolü olmasını garip karşılamak ve bunun "siyasi" olduğunu iddia etmek anlamsızdır. Van'da kilisenin restore edilmesi gündeme gelince, Irak'ta cami yıkılmasından, Macaristan'da, Bulgaristan'da camilerin bakımsızlığına gavurların yaptığını göstermek de aşağı yukarı her konuda alışık olduğumuz bir mantıktır.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2010 15 yıl Ayasofya Türkiye sınırları içerisinde yer alan dünyaca en ünlü yapıdır. Böyle bir yapının İstanbul'un dünyadaki sembolü olmasını garip karşılamak ve bunun "siyasi" olduğunu iddia etmek anlamsızdır. Laik Türkiye Cumhuriyeti zamaninda akillica bu tartismanin önünü kesmistir..Sembol degil Müze olarak... Ayasofya bizim sembolimiz mi Istanbul icin? yoksa yurt disindan gelen yabancilar icin mi Istanbul´un sembolü oluyor. Her ikisinide bu acidan yaklasirsak büyük tartisma konusu olur ki, zaten her iki tarafin taraflar varsa bu acidan yaklastigini hic zannetmiyorum.. Genede taraf araniyorsa illakin sembol sembol diye diretilecekse Yunanistan'a Bizans'tan kalma emanet diyebiliriz..Bu isimize gelmese Ayasofya İstanbul´´un Fethinin sembolü deriz..Her iki tarafin sembolü olmasi icin tekrar cami ye cevrilmeli yada tekrar ilk oldugu gibi kilise olarak kalmali. Zaten müzeye cevrilerek sembol ve emaneti ortadan kaldirmistir hic bir tartismaya zaman icinde üreyecek tartismanin da önü kesilmistir.. Dedigim gibi zamaninda akillica kesilmistir... Gelelim Istanbulumuza gelen Turistlere hangi sembollere gelirmis.. Istanbul´a gelen turistlerin büyük bir kismi en basta Ticari is amaclidir. Digerleride Metropol Büyük Sehirlere Tarihi yerleri görmek isteyen turistlerin ilgisi odagi turlarla gelirler bu turun icinde otamatikmen Ayasofya´da vardir. Bugün Ayasofya´ya özel olarak gelen olmazken Kapalicarsi´ya gelen olur... Ve Avrupa´da Istanbul derken kimsenin aklina Ayasofya gelmez Ayasofyanin nerde oldugunu dahi bilmez. Pamukkale derseniz tamam bilirler.. Laik Türkiye Cumhuriyeti zamaninda akillica bu tartismanin önünü kesmistir..Sembol degil Müze olarak...Evet orasi müze degil cami olarak kalsaydi veyahut ilk oldugu gbi kilise olarak kalsaydi belki o emaneti tanimakta hic zorluk cekmeyeceklerdi !!! Onlarin bugün dile getirdikleri cicek pasaji kapalicarsi bogazin güzelligi istanbulun büyüklügü ve modern bir dünya harikasi sehirin olusudur.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.