Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

H1N1 ve HAC

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Dünyada pandemi ilan edilmiş, bilimciler kuş gribi virüsü ile domuz gribi virüsü arasında gerçekleşebilecek bir gen alışverişi riskinden söz ediyorlar. Henüz ortada bir şey yok, ama böyle bir gen alışverişi çok mümkün, eğer salgın yayılırsa ve böyle bir transfer, çok tehlikeli yeni bir virüs yaratabilir. Domuz gribi kadar bulaşıcı ve kuş gribi kadar öldürücü bir virüs, yeni bir küresel felakete kapı açabilir.

Açacaksa da açsın, ne yapalım, akacak kan damarda durmaz, ölümden korktuğumuzdan değil. Akibet ölünecek, farketmez. Ölümden korkmak kadar saçma bir şey yoktur.

Benim garibime giden, onca önlemden bahsediliyor, milyonlarca lira harcanıyor, bir aklı başında kişi çıkıp demiyor ki:

"Yahu, küresel bir salgından söz ediliyor, pandemi ilan edilmiş. Bunca önlem alıyoruz, peki milyonlarca kişinin dünyanın her yanından gelip sıkışık düzende bir araya toplandığı haccı bu sene, bir kere iptal etsek ne olur?"

Bunun teklif dahi edilmemesi, tartışılması değil, gündeme bile gelmemesi çok tuhaf. Bu öneriyi sanki ağzına alanın ağzı yanarmış gibi put kesilmiş millet.

İnanılır gibi değil, dinden bu kadar korkulduğu, dogmadan bu kadar tırsıldığı bir dönem yaşanmadı! Kabul edilmesini beklemiyorum da, bir allahın kulu çıkıp önerse bari yahu!

"Ne olacak kurban kesip de, hayır kurumuna bağış yap" dersin, vay sen misin bunu diyen! "Dini sen mi değiştireceksin!" Evet yahu, ben değiştireceğim, beğenemediniz mi? Din tarih boyunca evrilmiş, değişmiştir, tıpkı doğa gibi, insan gibi, kültür gibi, bilim gibi, sanat gibi...

Gönderi tarihi:

Allahın izni ile onlara hiç bir şeycik olmaz sayın demirefe. Alacağınız cevap muhtemelen budur.

Benim asıl anlamadığım başka bir mesele:

Bu kadar tehlikeli öldürücü virüs ,yakalanıyorsun seni eve yolluyorlar "git evinde yat" diye. Adamın birini açıkladılar domuz gribinden öldü diye cenazesini gösteriyorlar, kireçleme falan yok gömerken.(Tehlikeli virüs ya hani o açıdan) Halkta tepkiler çoğaldı kimse aşıyı vurulmak istemiyor. Allahın işi ,birden bire ölümler arttı sayı yükseldi.

Gönderi tarihi:

Sevgili Demirefe,

Hacca giderken,gelirken ya da oradayken ölmenin din acısından bakıldığında bir şeref olduğunu,bu kişilerin kabir azabı görmeden cennete gideceklerini inananlar, oraya gitmekten neden korksunlar ki. Orada olsun da ister kuş gribinden, ister kalp kırizinden.....

Gönderi tarihi:

gelincik; H1N1 ile ilgili somut bir tehlike henüz yok. Dediğim gibi her şey olasılığa dayalı. Fakat bu olasılık gözardı edilebilir, göze alınır gibi değil. Domuz gribinin bulaşma yeteneği yüksek, öldürme yeteneği düşük. Kuş gribinin tersine öldürücülüğü yüksek, ama bulaşma yeteneği az. Gen alışverişi yaparlarsa bizi duman edebilirler. Virüslerde gen alışverişi çok yaygın bir mekanizma. Bu yüzden domuz gribinin sadece yayılması ve kuş gribi virüsü ile tanışmasının önüne geçilmek isteniyor. Konu bu, yoksa abartılacak bir virüs değil domuz virüsü.

Benim gündeme getirdiğim ise, hac hakkında bir öneri bile seslendirilmiş olmaması. Bu hayret verici. Kumtanesi, insanlar haccın sevabına, orda ölmenin faziletine inanabilirler, inançlarına bir şey diyemeyiz. Fakat garip olan, bir öneri olmaması ve böyle bir önerinin gündeme bile düşmemesi.

Dinin bu derece egemen olması çok şaşırtıcı. İnsanlar ordunun dine karşı olmadığını kanıtlamak için savaş gemilerinin direklerinin tepesinde çeliğin içinde Kurân saklı olduğu gibi efsaneler filan anlatmak zorunda kalıyorlar. Yahu ordunun görevi dindar olmak değildir ki? Olmamak da değildir. Dindar olmak ya da olmamak diye bir sorun yoktur. Bu bir sorun değil, bir gönül işidir, isteyen olur, istemeyen olmaz, kimse kimseye de karışmaz.

Gerçekten bu konuda bir çıkmaz ve açmazdayız, toplum olarak. Dini bir sorun, yetmedi bir çözüm aracı olarak görmek konusunda giderek bağnazlığa saplanıyoruz. Din bir sorun olmadığı gibi, bir çözüm de değildir. Bu eski çağların sorunuydu: "Ne? tanrıya eş koşmak ha! Savaş!" "Ne? beş tanrıya inanmak ha? Savaş!" Bugün böyle bir şey yoktur. Daha doğrusu olmaması gerekiyor. Ama hâla olması akıl alır gibi değil. Birtakım insanlar nasıl eski çağlarda takılıp kalmayı başarıyorlar, anlamak güç...

Gönderi tarihi:

Şaşıracak bir şey yok demirefe.İnsanların dinine bir şey söylemeyin de ne derseniz deyin. En basiti kendimden örnek vereyim:

Annem şeker hastası,yüksek tansiyon hastası ve ramazan da oruç tutmaması onun için en doğru olanı. Ama ısrarla oruç tutmayı sürdürüyor. Bahanesi de allah bir kolaylığını verir ,allah nederse o olur.

Böyle bir mantıksızlık olabilir mi?

Aynı şey bu olay için de geçerli. Bunu teklif etmezler sadece bağnazlık değil,ekonomik kazançlarda söz konusu.

Bu olaydan milyarlarca lira kazananlar başta ayağa kalkar.

Hac dolayısıyla şirketler, arabistan para kazanıyor , bu kazançtan olmak isterler mi?Sadece o da değil, hac dönüşü hediye verecekler ya, kapalı çarşı daki esnafta kazanıyor.

Dini bağnazlık zaten bellidir.

Allah bilir , allah korur,bikumtanesinin de dediği gibi orda; ölmek bile mertebelerin en büyüğü onlar için. Varsın domuz giribi olsuno da allahtan. Ahir zaman belirtisi.

Gönderi tarihi:

Allahın izni ile onlara hiç bir şeycik olmaz sayın demirefe. Alacağınız cevap muhtemelen budur.

Benim asıl anlamadığım başka bir mesele:

Bu kadar tehlikeli öldürücü virüs ,yakalanıyorsun seni eve yolluyorlar "git evinde yat" diye. Adamın birini açıkladılar domuz gribinden öldü diye cenazesini gösteriyorlar, kireçleme falan yok gömerken.(Tehlikeli virüs ya hani o açıdan) Halkta tepkiler çoğaldı kimse aşıyı vurulmak istemiyor. Allahın işi ,birden bire ölümler arttı sayı yükseldi.

yanlış yanıtlar veriyorsunuz, seneler önce yüzlerce insan orada ezilerek yada yanarak ölmedimi, onlara allahınızın özel bir gıcıgımı vardı.

Gönderi tarihi:

Hayırdır, tüm dünyada taraftarların maça gitmesi mi yasaklandı, kalabalık alışveriş merkezlerine gitmek mi yasaklandı, otobüsler metrolar toplu araçların hepsi mi yasaklandı, diğer ülkelerden insanların geliş gidişleri mi yasaklandı? Hayırdır, bi hac mı sorun oldu? Hayır, yarın öbür gün balzac ın yaptığı gibi, o taraflarda çok ölüm olursa hani Allahları hesabı laf söylemeye hazır bir gurup için, çok mu kaygı verici hacca gidenlere bişeyler olması?Kalabalık her yerde millete bişey olmuyorda, bi hacca giden insanlara mı Allah virus nasip ederse sıkıntı olacak anlamadım ki?

Gönderi tarihi:

Sn.demirefe.. :)

Domuz gribi virüsü ile kuş gribi virüsü yatağa birlikte girerlerse işimiz zor yani..diyorsun.. :D

Evet..mikro ile makro(mikropla virüsle, İnsan yani.. :D )nun savaşı hiç bitmeyecek.. :D

Ne vebalar ne koleralar atlattı hacılar..sahi diyorum..bişey olmaz hacı abilere ablalara.. :D

Birde şu yönü var.. :D

En ucuzu beşbuçuk milyar..kaç hacı gidiyor ülkemizden..paraya bak paraya.. :D bir kaç yıl izin alınsa,yaRabbi ülke ekonomisi pek iç açıcı değil..şu parayla ülke içerisinde bişeyler yapalımda meydanlar biraz para görsün..dense..Allah..hayır ertelenemez,hac yapılacak millet acından ölsede..demez..eminim Rabbimden.. :D

Gönderi tarihi:

yanlış yanıtlar veriyorsunuz, seneler önce yüzlerce insan orada ezilerek yada yanarak ölmedimi, onlara allahınızın özel bir gıcıgımı vardı.

Yanlış kişiye yanıt sayın balzac ben inançsız biriyim. Demek istediğim ,beni bilenler tarafından anlaşılmıştır.

Gönderi tarihi:

Hayırdır, bi hac mı sorun oldu?

Ftoyd, söz konusu olan bir pandemi. Yani küresel salgın. Pandemide tüm dünyadan gelen milyonlarca insanın sıkışık düzende uzun zaman birarada yaşaması risk faktörünü çok fazla yükselten bir durum. Bir maç ile, metro ile kıyaslayamazsın. Bu insanlar orada uzun bir süre kaldıktan sonra hepsi ülkelerine dönecek ve bu küresel çapta büyük bir hareket olacak. Biraz daha objektif düşün. Bu kadar büyük bir kalabalığı Suuudiler gerçekten termal kamera ile filan etkin biçimde denetleyebilecekler veya denetleyecekler mi? Bunu düşünmelisin.

Ayrıca ben yasaklansın demedim. Böyle bir önerinin gündeme bile gelmemesi üzerinde duruyorum. Dine karşı çıkmak giderek tabulaşıyor bu ülkede. Giderek Araplaşıyoruz. Buna dikkat çekiyorum...

Gönderi tarihi:

Ftoyd, söz konusu olan bir pandemi. Yani küresel salgın. Pandemide tüm dünyadan gelen milyonlarca insanın sıkışık düzende uzun zaman birarada yaşaması risk faktörünü çok fazla yükselten bir durum. Bir maç ile, metro ile kıyaslayamazsın. Bu insanlar orada uzun bir süre kaldıktan sonra hepsi ülkelerine dönecek ve bu küresel çapta büyük bir hareket olacak. Biraz daha objektif düşün. Bu kadar büyük bir kalabalığı Suuudiler gerçekten termal kamera ile filan etkin biçimde denetleyebilecekler veya denetleyecekler mi? Bunu düşünmelisin.

Ayrıca ben yasaklansın demedim. Böyle bir önerinin gündeme bile gelmemesi üzerinde duruyorum. Dine karşı çıkmak giderek tabulaşıyor bu ülkede. Giderek Araplaşıyoruz. Buna dikkat çekiyorum...

Denetleyemeyeceklerini düşündürten nedir?Bence gerek havaalanları,gerek kalabalığa karşı bu önlemleri alabilecek zenginliğe ve imkana fazlasıyla sahip bir ülke.Birçok Otelinin muslukları altın malzemeden olan bir ülke için zor olmasa gerek.Hatta malum,bu araplar zenginlikleri dolayısıyla fazlasıyla israf ile tanınıyor.Kendi canları söz konusu ise ,bi domuz gribine karşı mı önlem alamayacaklar?

Araplaşmaya gelince,bu sanırım genimizde var.Ya araplaşırız, ya avrupalılaşırız.Ya şu ya bu oluruz. Olamadığımız tek şey tam anlamıyla Türk olmak .Bi bunu başaramıyoruz .

Gönderi tarihi:

beni bilenler

den biri olarak söyleyeyim: :) Baltayı taşa vurdun Balzac kardeşim... Gelincik benimle ayrıntıda anlaşamaz ama, (sniper, Evren, psikopati gibi...) aynı dili konuşuruz, genel çizgilerde. O yüzden seslendirdiği görüşlerin kendinin değil, içinde yaşadığı toplumdan aktarma olduğunu ben çok iyi biliyorum. Bunları eleştirel aktardığını biraz dikkatli okuyarak görebilirsin...
Gönderi tarihi:

den biri olarak söyleyeyim: :) Baltayı taşa vurdun Balzac kardeşim... Gelincik benimle ayrıntıda anlaşamaz ama, (sniper, Evren, psikopati gibi...) aynı dili konuşuruz, genel çizgilerde. O yüzden seslendirdiği görüşlerin kendinin değil, içinde yaşadığı toplumdan aktarma olduğunu ben çok iyi biliyorum. Bunları eleştirel aktardığını biraz dikkatli okuyarak görebilirsin...

Aynen öyle sayın demirefe . O da işin tadı tuzuoluyor. :):clover:

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.