Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yapılan bir araştırmaya göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki her dört Kürt kadından biri ensest ilişkiye (yakın akrabalar arasındaki cinsel

2 üye oy verdi

1. 1. Yapılan bir araştırmaya göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki her dört Kürt kadından biri ensest ilişkiye (yakın akrabalar arasındaki cinsel ilişki) maruz kalıyor. Son günlerin modası demokratik açılımda ise kendi öz babası, öz amcası ya da öz

• AKP`liler içindir
      0
    • Kimse için değil, ortalığı tozu dumana katmak içindir
      1
    • Eski deyimiyle Bush, yeni deyimiyle Obama içindir
      0
    • Kapitalizm içindir
      0
    • Tüm Türkiye içindir, açılımı saptırmayın
      1

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Yapılan bir araştırmaya göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki her dört Kürt kadından biri ensest ilişkiye (yakın akrabalar arasındaki cinsel ilişki) maruz kalıyor. Son günlerin modası demokratik açılımda ise kendi öz babası, öz amcası ya da öz ağabeyi tarafından tecavüze uğrayan bu kadınlar ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu durumda demokratik açılım kimin içindir?

Gönderi tarihi:

Ben doğuda 13 yaşında evlendirilmiş kız çocuğu gördüm.O kız daha elma ile armudu ayırt edemeden kocaya veriliyor hadi evinin kadını ol ....Doğu da bu feodal sistem aşiret sistemi yıkılmadığı sürece orda yaşayan kürtkız kardeşlerimiz çok ezilir çok ensest ilişkiye maruz kalır...Devlet buna müdahele edemiyor bir kere illegal olan bir şey ayrıca ordaki aşiretler artık öyle bir duvar örmüş ki devlete karşı devlet buna müdahele etse devlet suçlu duruma düşüuyor çünkü yasal olarak ispatlanabilecek bir şey çıkaramıyorsunuz adamlar kendi ağızı ile itiraf etmediği sürece....

Gönderi tarihi:

olayı irençlik ile tanımlıyor ve bu mantığı kesinlikle redediyorum.Ben doğuda 13 yaşında evlendirilmiş kız çocuğu gördüm.O kız daha elma ile armudu ayırt edemeden kocaya veriliyor hadi evinin kadını ol ....Doğu da bu feodal sistem aşiret sistemi yıkılmadığı sürece orda yaşayan kürtkız kardeşlerimiz çok ezilir çok ensest ilişkiye maruz kalır...Devlet buna müdahele edemiyor bir kere illegal olan bir şey ayrıca ordaki aşiretler artık öyle bir duvar örmüş ki devlete karşı devlet buna müdahele etse devlet suçlu duruma düşüuyor çünkü yasal olarak ispatlanabilecek bir şey çıkaramıyorsunuz adamlar kendi ağızı ile itiraf etmediği sürece....

Bu olay ben ce de cok vahim bir olay.

Ama bugun asiretleri ayakta tutan bolgedeki asiretlere korucu olmalari icin destek veren, ve yine ayni asiretlere sirf oy icin servetler yagdiran devletiiz ve siyasi partilerimizdir. Bucak asiretini cabuk unuttuyoruz.

Lutfen artik egri oturup dogru konusali!

Ama sonucta ensest olayi da pedofillik te vahim olaylardir!

Gönderi tarihi:

Bu olay ben ce de cok vahim bir olay.

Ama bugun asiretleri ayakta tutan bolgedeki asiretlere korucu olmalari icin destek veren, ve yine ayni asiretlere sirf oy icin servetler yagdiran devletiiz ve siyasi partilerimizdir. Bucak asiretini cabuk unuttuyoruz.

Lutfen artik egri oturup dogru konusali!

Ama sonucta ensest olayi da pedofillik te vahim olaylardir!

ya kardeşim naptınız ya.... ensest ile korucuyu aynı mantıkta değerlendirdiniz... Bucak aşireti umarım bu yazınızı okumaz sonra mazallah ....:)

olayın mantığı ne siz nerde ise bunu bile kürt-Türk milliyetçiği ne bağlayıp hatta şehit düşen askerlerimizle bile bağlayacaksınız.... Yabırakın Allahınızı severseniz yapmayın ne olur ya...ben orda bir kürt kardeşimiz cümlesini kullanacak yürekliyimde olayı eleştiren yazınız sadece 8 kelimeden ibaret ve gerisi siyasi bir ifade... Kızlarınızı ensest ilişkiye sokun diye devletin fermanı var sanki....yazık vallahi yazık sonra açılım bekle sağduuyu de bu mu yahu sağduyu

Gönderi tarihi:

ya kardeşim naptınız ya.... ensest ile korucuyu aynı mantıkta değerlendirdiniz... Bucak aşireti umarım bu yazınızı okumaz sonra mazallah ....:)

olayın mantığı ne siz nerde ise bunu bile kürt-Türk milliyetçiği ne bağlayıp hatta şehit düşen askerlerimizle bile bağlayacaksınız.... Yabırakın Allahınızı severseniz yapmayın ne olur ya...ben orda bir kürt kardeşimiz cümlesini kullanacak yürekliyimde olayı eleştiren yazınız sadece 8 kelimeden ibaret ve gerisi siyasi bir ifade... Kızlarınızı ensest ilişkiye sokun diye devletin fermanı var sanki....yazık vallahi yazık sonra açılım bekle sağduuyu de bu mu yahu sağduyu

ASIRET ASIRET diyen sizdiniz. Ben de "ASIRET ASIRET diyeceginize o asiret yapisini asil kimler ayakta tutuyor ona goz atin" dedim!

Yine tekrar ediyorum, yanlis yanlistir, Kurt te yapsa, Turk te yapsa, Arap ta yapsa! Ensest olaylarinin failleri en sert sekilde cezalandirilmalidir!

Gönderi tarihi:

Ben doğuda 13 yaşında evlendirilmiş kız çocuğu gördüm.O kız daha elma ile armudu ayırt edemeden kocaya veriliyor hadi evinin kadını ol ....Doğu da bu feodal sistem aşiret sistemi yıkılmadığı sürece orda yaşayan kürtkız kardeşlerimiz çok ezilir çok ensest ilişkiye maruz kalır...Devlet buna müdahele edemiyor bir kere illegal olan bir şey ayrıca ordaki aşiretler artık öyle bir duvar örmüş ki devlete karşı devlet buna müdahele etse devlet suçlu duruma düşüuyor çünkü yasal olarak ispatlanabilecek bir şey çıkaramıyorsunuz adamlar kendi ağızı ile itiraf etmediği sürece....

Burada bu yorumu yaparken, kim siyaset yapiyor. Siz mi ben mi?

Devlet el atarsa suclu duruma dusermismis!

Daha neler!

Gönderi tarihi:
ASIRET ASIRET diyen sizdiniz. Ben de "ASIRET ASIRET diyeceginize o asiret yapisini asil kimler ayakta tutuyor ona goz atin" dedim!

Yine tekrar ediyorum, yanlis yanlistir, Kurt te yapsa, Turk te yapsa, Arap ta yapsa! Ensest olaylarinin failleri en sert sekilde cezalandirilmalidir!

O sistemin üyeleri ayakta tutuyor, başka kim olacak!

Aşiret yapısının yıkılmasının tek yolu;

Ulus Kimliği benimsemek ve Aşiret üretim biçimine, toplumsallaşmasına direnmektir...

Aşiret yapısını ayakta tutan en güçlü öğe ise;

"Kültürümüz yok ediliyor" korkusuyla, o kan bağını, o kan bağına dayalı örgütlenmeyi,

"Biz aşiret yapısına karşıyız" diyerek ayakta tutmaktır...

Etnik-kökeni kimlik olarak üstelemektir...

O bölgede ne Ensest yok edilebilir, ne de töre cinayetleri, ne da kan davaları...

Bunların hepsi katı AtaErkil Aşiret yapısının hukuk ve ahlak yapısının sonuçlarıdır...

Bir yapı, halka rağmen ayakta duramaz...

Halk destekliyorsa ancak ayakta durur...

Aşiret yapısı ayakta duruyorsa,

Bunun hesabını önce o yapıya tabi olan halka sormak lazım...

Yine de Ensest gibi bir olayı Kürtlere mal edemeyiz elbette...

Her toplumda görülebilecek bir suçtur...

Gönderi tarihi:

Burada bu yorumu yaparken, kim siyaset yapiyor. Siz mi ben mi?

Devlet el atarsa suclu duruma dusermismis!

Daha neler!

arkadaşım kafanı kaldırda bir yukarı bak bu durumla ilgili devlete ilk çıkışıpta siyaset yapan sensin ben değilim

Gönderi tarihi:
Ama bugun asiretleri ayakta tutan bolgedeki asiretlere korucu olmalari icin destek veren, ve yine ayni asiretlere sirf oy icin servetler yagdiran devletiiz ve siyasi partilerimizdir. Bucak asiretini cabuk unuttuyoruz

Tabi bu arada PKK nın borazanlığını yapan Güneydoğu'nun ünlü aşireti, Kanco ailesini de unutmamak gerekir. Hani lideri şu DTP nin başkanı olan aşiret. Herhalde bu aşiret te ortadoğudaki yeni yapılanmalar sonucunda , nasıl yer edinirim kavgasını veriyorlar. Ekonomik ve sosyokültürel açılımlara ve kadının ezilmişliğine hiç değinmediklerine göre.

Gönderi tarihi:

O sistemin üyeleri ayakta tutuyor, başka kim olacak!

.

.

.

Her toplumda görülebilecek bir suçtur...

Tek demek istedigim sisizn son iki cumlenizdi! Ama hala bunu da Kurtlere maletmeye calisanlar var gibi geliyor bana! Ki bekledigim bir olay!

Son iki cumleniz icin tesekkurler...

Ve katiliyorum o asiret yapisinin bozulmasi lazim. Bu araeda PKK ve asiretleri birbiryle ozdeslestirenlerin PKK'yi ve Kurtleri ne kadar az tanidigi da ortaya cikti. PKK'nin yillardir en kati sekilde kaldirmak istedigi yegane sey feodalizmdir. Ve yillardir bir suru asireti koruculuk ve oy avi gibi cesitli yontemlerle ayakta duranlar da ANAP, DYP gibi partilerdir. Sayin Tengeriin, bunu siz de iyi bilirsiniz. Diger arkadaslara aktarmanizda yarar goruyorum!

Burada DTPlilerin bazilarini herhangi bir asirete ait olup olmadiklari hic bir seyi ifade etmiyor. Siddet uygulayan, yolsuzluga bulasan asiretler DTPlilerin asiretleri de degil Dogu'da. Bucaklar gibi yine devlet tekelinde olan asiretlerdir!

Gönderi tarihi:

Tek demek istedigim sisizn son iki cumlenizdi! Ama hala bunu da Kurtlere maletmeye calisanlar var gibi geliyor bana! Ki bekledigim bir olay!

Ve katiliyorum o asiret yapisinin bozulmasi lazim. Bu araeda PKK ve asiretleri birbiryle ozdeslestirenlerin PKK'yi ve Kurtleri ne kadar az tanidigi da ortaya cikti. PKK'nin yillardir en kati sekilde kaldirmak istedigi yegane sey feodalizmdir. Ve yillardir bir suru asireti koruculuk ve oy avi gibi cesitli yontemlerle ayakta duranlar da ANAP, DYP gibi partilerdir. Sayin Tengeriin, bunu siz de iyi bilirsiniz. Diger arkadaslara aktarmanizda yarar goruyorum!

Burada DTPlilerin bazilarini herhangi bir asirete ait olup olmadiklari hic bir seyi ifade etmiyor. Siddet uygulayan, yolsuzluga bulasan asiretler DTPlilerin asiretleri de degil Dogu'da. Bucaklar gibi yine devlet tekelinde olan asiretlerdir!

o zaman PKK tam bir yalpazak.neden mi?

hem feodaliteye karşı olacak aşiretlere karşı olacak hemde en büyük desteği aşiretlerden alacak.Peki bu aşiretler ***** bindiği dalı kessin

Gönderi tarihi:

Aşiret yapısına kesinlikle karşı olan biri olarak yazdıklarınızı okuyorumda sizin amacınız aşiret sisteminin yanlışlarını ortaya koymaktan çok Kürt halkının hayatının sözüm ona sapkın bir hayat olduğunu ispat etme çabasındasınız,bundan dolayı yorum yazmayacaktım buraya ama atılan başlık bile insanı tahrik etmeye yetiyor,amacınız yapıcı bir eleştiri olmalıdır,biz Tsk,Türklük,Mhp,Chp veya diğer konularda yorumlar yaparken yada başlıklar atarken o halka mensup insanları kırmadan ve onlara doğruyu anlatma çabası ile yazmaya gayret ediyoruz (enazından kendi adıma bunu yapıyorum) herkestende aynı dikkati bekliyorum lütfen biraz daha dikkatli yorumlar ve eleştiriler yapalım...

Gönderi tarihi:

Diyarbakırlı;

PKK, Sosyalisy temelde kurulmuş bir örgüt ve ideolojik açıdan Feodalizmi yıkmayı amaçlaması doğal...

Fakat pratik açıdan bunun yanından bile geçmediğini düşünüyorum;

Çünkü dikkat ederseniz, Doğu'daki aşiretler Devletçi/PKK Karşıtı ve PKK'lı/Devlet Karşıtı gibi bir ayrıma gitmiş...

Yani PKK, belki de kaçınılmaz olarak, eninde sonunda Aşiret yapısına dayanmak zorunda kaldı...

DTP'de buna güzel bir örnek;

PKK ve Aşiretlerin siyasallaşması açısından...

Elbette ki partilerin oy kaygıları da o yapıyı ayakta tuttu...

Sonuçta, oradaki Aşiret yapısı, nasıl ki yüzlerce yıl önce Osmanlı için bir rant kapısı, bir faydalanma aracı, bir güvence olduysa;

Bugün de aynı görevi görüyor yönetenler açısından...

Fakat olan Kürtlere oluyor...

Bu rant yüzünden oyları ve hakları sömürülüyor...

O yüzden uyum sorunu yaşıyorlar;

Ve bu yapının kesinlikle kırılması lazım...

Bucak Aşireti olgusu ise zaten tam bir olumsuzluk...

Ona hiç girmiyorum bile...

Nasıl ki PKK'yı destekleyen aşiretler, geçmişteki çıkarları uğruna yapıyorlarsa

Bucak Aşireti de tamamen çıkarları için Devletçidir bence...

Devlet, desteğini çektiği an ve çıkarlarını PKK'dan umdukları an;

PKK gider ve yerine Bucak gelebilir;

Hiç şüpheniz olmasın...

Bakın, Kan Davalarından tutun Töre Cinayetlerine kadar hiçbir suç, bir ırka ya da etnik-kökene mal edilemez...

Kürtlerde, böyle suçlar ortaya çıkıyorsa eğer,

Bu Kürt olduklarından değil elbette...

Başka bir toplumu, aynı yapıya, Aşiret Yapısına hapsetsek,

Yine o toplumda da Töre Cinayetlerini görürdük;

Ya da kan davalarını...

Öyle ki suçları sadece Kürtler de işliyor değil elbette...

Demokrasinin nasıl ki dini, dili ve ırkı yoksa;

Suçun da yok ne yazık ki dini, dili ve ırkı...

Kaldı ki Aşiret Toplumsal Yapısının en temel hukuk sistemi Töre'dir...

Dünyanın her yerinde bu böyledir;

O yapının kendi iç dinamiği budur...

Ahlak yapısı da AtaErkil'dir...

AtaErkil yapı, o toplumu Ensest İlişkiye iter mi?

Bu çok havada kalan bir iddia...

Ben Ensest türü bir suçun, diğer toplumlarda da görülebildiğini düşünüyorum ve biliyorum.

Bu Ensest konu ile ilgili yapılan araştırmanın dinamikleri, değişkenleri, sabiteleri nelerdir bilmiyorum.

Bilimsel çerçevesi nedir, onu da bilmiyorum.

Suçun işlenmesi ve cezalandırılmasının gerekliliği elbette ki birinci derece önemli;

Fakat bu süreçte suçun içselleştirilmesi toplumsal bir sorundur...

Aşiret yapısı, genelde, suçu işleyenin töre tarafından cezalandırılmasını öngörür...

Ve bu kurallar her zaman erkek lehine işler...

Aşiret yapısına kesinlikle karşı olan biri olarak yazdıklarınızı okuyorumda sizin amacınız aşiret sisteminin yanlışlarını ortaya koymaktan çok Kürt halkının hayatının sözüm ona sapkın bir hayat olduğunu ispat etme çabasındasınız,bundan dolayı yorum yazmayacaktım buraya ama atılan başlık bile insanı tahrik etmeye yetiyor,amacınız yapıcı bir eleştiri olmalıdır,biz Tsk,Türklük,Mhp,Chp veya diğer konularda yorumlar yaparken yada başlıklar atarken o halka mensup insanları kırmadan ve onlara doğruyu anlatma çabası ile yazmaya gayret ediyoruz (enazından kendi adıma bunu yapıyorum) herkestende aynı dikkati bekliyorum lütfen biraz daha dikkatli yorumlar ve eleştiriler yapalım...

Beni kastediyorsanız eğer, hakikaten üzücü olur...

Kürtlerin sapkın olduklarını düşünmüyorum...

Eğer Kürtlerin ahlaki sistemlerini eleştireceksek, bu, onların Kürt olmalarına değil;

Ancak içerisinde bulundukları Aşiret/Feodal yapıya dayandırılarak yapılabilr...

Kürt olmak, sapkın olmak demek değildir...

Benim, ahlak anlayışlarını örnek aldığım ve hatta belki de bazı eylemlerde bana ahlak dersi bile veren ya da beni de utandıran Kürt arkadaşlarım oldu çokça...

Fakat şu kaçınılmaz ki, bu Kürt arkadaşlarım, Aşiret yapısından kopabilmiş ve ancak böylelikle kendi kültürlerini geliştirebilmiş insanlardı;

EN AZ sizin kadar Kürttüler...

Ancak yine gördüğüm bir şeydir ki;

Aşiret yapısı ile yoğrulmuş bir kimsenin de

Ne kadar eğitilse bile, o yapıyı bilinç altında koruduğu sürece

Topluma uyum sağlayamadığını gördüm...

Kaçınılmaz olan şudur:

Kültürler, diğer kültürler ile olan etkileşimleri çerçevesinde gelişir...

Her toplum için kesin yargı budur...

Aşiret yapısı, Kürt Kültürünü çürütüyor, siz ne derseniz deyin...

O yapıyı savunan insanların da, o yapının yetiştirdiği insanlar olduğu bellidir...

Siz, kültürünüzü geliştirmek istiyorsanız, o yapıdan kurtulmak

Ve diğer kültürlerden alıp, o kültürlere vermek zorundasınız...

Gönderi tarihi:

Ordaki feodal düzenin adamları kim tarafından desteklenirse desteklensin amaçları kendi güçlerini korumaktır. Ne acıdır ki; sözde kürt halkının haklarını savunanlarda feodal düzenin adamları olan aşiretler. Amaç halka hizmet mi yoksa kendi güçlerini pekiştirmek mi? Amaç halka hizmetse, bu aşiret reislerinin ağzından bir kere eğitim, sağlık, ekonomik , kadınların için talepleri neden duyamıyoruz?

Bu feodal düzeni yıkmadan o bölge halkına çözüm getirmek mümkün müdür? Kanco aşiretinin liderinin kale gibi birkasrı ,30 bin dönüm pamuk ve mısır tarlaları mevcut. O kadar kürt halkını düşünüyor madem dağıtsın topraklarının bir kısmını tebasına. Bunlar söylenince bazılarının ağırına gidiyor herhalde,devlet tarafından desteklenenler şiddet ve yolsuzluk yapıyormuş ,pkktarafından desteklenenler ne yapıyor sütten çıkmış ak kaşık mı?

Gönderi tarihi:

Diyarbakırlı;

PKK, Sosyalisy temelde kurulmuş bir örgüt ve ideolojik açıdan Feodalizmi yıkmayı amaçlaması doğal...

.

.

.

Ve diğer kültürlerden alıp, o kültürlere vermek zorundasınız...

Yazinizin bana yonelik olan parcasina yorum atmak istoyorum.

Sizin nihayetinde asiretlerin ayakta tutulmasinda Osmanli devleti ile bugunku siyasi partilerin parmaklari oldugunu ifade etmeniz beni sevindirdi!

Ve haklisiniz bir suru carpiklikl yaratip topluma zarar veren bir sistemdir feodalite. hepimiz karsi cikmaliyiz!

Gönderi tarihi:
Yazinizin bana yonelik olan parcasina yorum atmak istoyorum.

Sizin nihayetinde asiretlerin ayakta tutulmasinda Osmanli devleti ile bugunku siyasi partilerin parmaklari oldugunu ifade etmeniz beni sevindirdi!

Ve haklisiniz bir suru carpiklikl yaratip topluma zarar veren bir sistemdir feodalite. hepimiz karsi cikmaliyiz!

Çok açık ve net bir biçimde diyorum ki Sayın Diyarbakırlı:

Doğuda ortaya çıkan sorun ya da olgu, kesinlikle Aşiret yapısından

Ve o yapıdan rant sağlayan siyasilerden, siyasi güdümlerden, aşiret reislerinden ve geleceğe yönelik amaçları olan dış unsurlardan kaynaklanmaktadır.

Yoksa halk kitlesi ve kişilik olarak Kürtlere, Kürtlüğe, Kürt Kültürüne ya da diline bir karşıtlığımın olmadığını her zaman söylüyorum...

Ne kadar katılırsınız ya da katılmazsınız bilemem;

Ancak, toplumsal ve siyasal olarak ortada bulunan bu aksaklığın ya da uyum sorununun veya sorunun giderilmesi için

Bu ranttan geçinenlerin ve o aşiret yapısının yok edilmesi lazım...

Bu, devrimsel bir süreçtir.

Şu kesindir ki her devrim, o devrimin gerçekleştiği halk kitlesine büyük bir özgüven ve ivme kazandırır.

Kürtler bu yapıyı ve bu zinciri kırdıklarında, artık o ivmeyi ve özgüveni alacaklar;

O uyum sürecine hızla girecekler

Ve kültürlerini daha net bir biçimde ifade edebileceklerdir...

Bu, hep böyle olmuştur...

O zaman geldiğinde;

Biz Ulusalcıların "Bölünme Kaygısı",

Siz Kürtlerin "Yok Olma Kaygısı" doğal sürecine girecek ve giderilecektir...

Uyum, kendiliğinden ortaya çıkacaktır...

Gönderi tarihi:

.

.

.

Evet katiliyorum dediklerinize ve umarim dediginiz olur ama bence Kurtlerin kendi kulturlerini net bir bicimde ifade etmelerine musade edilmedigi kanisindayim! Bence buna engel olmak isteyen buyuk bir tabaka mevcut Turkiye'de!

Ama sunu da demeden gecemeyecegim. Olayin nedeni olarak sadece asiret yapisini gostermek te biraz gercekci olmuyor be birader! Anlatabildim mi? GErci bu yersiz sistemin nedenlerini de devlet, siyasi partiler gibi aciklamissiniz ki bu da epey hosuma gitti ama tek sorun Kurt cephesindeki feodal yapi olamaz bu sorunda! Peki ya asiri milliyetci Turk kesimine ne demeliyiz mesela?

Ortada bir sorun varsa hele hele Turkiye gibi bir yerde bunun nedenleri bir ya da iki olamaz. Bence biraz daha karmasiktir! Yaniliyormuyum?

Gönderi tarihi:

.

.

.

Umarim o gun g elirde siz ulusalcilarin bolunme kaygisi ve biz Kurtlerin yok olma kaygisi birbirimizle kaynasarak ve saygi cercevesi icinde hoslukla yok edilebilir. Bir dusunun o zaman bu ulke ne buyuk bir guc haline gelecek! smile.gif

Gönderi tarihi:
Evet katiliyorum dediklerinize ve umarim dediginiz olur ama bence Kurtlerin kendi kulturlerini net bir bicimde ifade etmelerine musade edilmedigi kanisindayim! Bence buna engel olmak isteyen buyuk bir tabaka mevcut Turkiye'de!

Ama sunu da demeden gecemeyecegim. Olayin nedeni olarak sadece asiret yapisini gostermek te biraz gercekci olmuyor be birader! Anlatabildim mi? GErci bu yersiz sistemin nedenlerini de devlet, siyasi partiler gibi aciklamissiniz ki bu da epey hosuma gitti ama tek sorun Kurt cephesindeki feodal yapi olamaz bu sorunda! Peki ya asiri milliyetci Turk kesimine ne demeliyiz mesela?

Ortada bir sorun varsa hele hele Turkiye gibi bir yerde bunun nedenleri bir ya da iki olamaz. Bence biraz daha karmasiktir! Yaniliyormuyum?

Diyarbakırlı...

Şu kırmızıladığım üst tanımları, anlam itibarıyla tanımlamak istiyorum;

Ancak mavilediğim ast tanımların demokratik ve ulusal tanımlar olduğunu düşünüyorum...

Lütfen yazımı, önyargınızı bir kenarıya bırakarak okuyunuz...

- Kürtlerin, kendilerini net bir biçimde ifade etmeleri gerektiği...

Burada katılmadığım nokta;

Sizin, bu talebi "Kürt Etnisitesine Dayandırarak" yapmanızdır...

Mevcut yasalar, Kürtlerin, örneğin, kendi dillerinde konuşmalarını kısıtlıyor mu?

Demektir ki o yasalar, diğer etnisitelerin de dillerinin konuşulmasını kısıtlayıcı niteliktedir.

İşte Ulusal Bağ, bu noktadan sonra yapılan savunularda kopuyor ya da güçleniyor...

Siz, o talebi "Kürtlerin kendilerini ifade hakları kısıtlanıyor" biçiminde yaparsanız;

Bu ne demokratik bir talep olur, ne de Ulusal anlamda bir talep olur...

Çünkü aynı konuma düşebilecek, aynı mağduriyeti yaşayabilecek bir sürü etnisite vardır.

Ancak bu hakkın talebinin Kürtlüğe dayandırılması ile onların haklarını savunmadığınız gibi

Haklı bir talebi, belki istemeyerek, Etnik-Milliyetçiliğe bürüyerek, haksız-karşıt bir yapıya büründürüyor oluyorsunuz...

Dolayısı ile savunum şudur temel olarak:

"Herhangi bir Etnik-Unsurun, kendisini ifade etme biçimlerinin kısıtlanmasına karşıyım..."

Burada Kürtlüğü ya da Kürtçeyi bayrak yapmaya gerek yok;

Çünkü herhangi bir Etnik-Unsurun varlığına saldırıya açık yasalar var ise

Bu tehlike, diğer unsurlar için de geçerlidir...

- Kürtlerin kendilerini ifade etmelerine engel olmak isteyen bir tabaka var...

Bu ifade biraz... haklı...

Biraz da abartılı gelmiştir bana hep...

Türkiye'de özellikle 1950lerden beridir Türk Etnik Milliyetçiliğini de kapsayan bir Türk-İslamcılık aşılanıyor...

Bunun yanında Etnik-Türkçülükten sıyrılmış bir İslamcılık anlayışı ile

Az-buz İslamcılıktan sıyrılmış Etnik-Türkçülük de var elbette...

Fakat, Etnik-Türkçülük, bir gerçeklik olarak, Anadolu'da gerçekleşemeyecek birşeydir.

Çünkü Anadolu'da bir Türk Etnisitesi yoktur...

Sadece bir Ulus Kimliği olarak, miras kalmış bir kültür yapısı vardır...

Ki o kültür yapısı da Orta Asya'dan da, Mezopotamya'dan da, Balkanlardan ve Rumlardan da izler taşımaktadır...

Onu da değerli kılan, bu çeşitli bütünlüğüdür...

Türkiye'de bir "Türk Etnik Anlayışı" yaratılmaya çalışılmıştır, ancak bu başarılı da olamamıştır...

Ancak İslamcılık anlayışı büyük oranda başarılı olmuştur

Ve emin olun ki Etnik-Türkçülükten kat ve kat daha tehlikelidir.

Çünkü Türk-İslamcılığa da bürünebilmektedir

Ve Kürt-İslamcılığa da bürünebilmektedir...

Hatta bu çerçevede;

Nasıl ki "Kürt" adını "Kart-kurt" seslerine dayandırıyorlar ise

"Türkmen" adını bile "Türk + İman" biçiminde, güya, temellendirerek İslamcılığa atamaktadırlar...

O yüzden Türkmen ile Türk arasında kesin bir ayrımın olduğunu savunuyorum...

Etnik-Türkçü bir tabaka var Türkiye'de elbette,

Ancak bu kesinlikle başarılı olamayacak bir özelliktedir...

Çünkü tarihsel kökeni yoktur bir kere...

Toplumsal gerçekliği yoktur...

Tarihsel ve toplumsal gerçekliği olmayan hiçbir yapı, sağlam kalamaz...

İslamcılığın ise hem tarihsel hem de toplumsal bir temeli vardır;

Fakat çağdaş, modern bir yapı değildir...

Dolayısı ile bunda da savunum şudur temel olarak:

- Herhangi bir Etnik-Unsurun, kendi kültürünü yaşatmak doğal azmine, Etnik-Milliyetçilik yaparak ket vurmak isteyen bir kitle ya da düşünce elbette ki ilkeldir ve çökertilmelidir...

Bir kitle, başka bir kitlenin Etnik-Kültürünü yaşatmasına nasıl engel olabilir?

Etnik-Kökenini, Kimlik olarak benimsediğinde engel olabilir...

Bunu benimsediğinde, diğer bir kültürü yok etme haklılığını kendi saplantısında yaratabilir...

Türkmen-Etnik-Kimliğini benimsemiş bir akımın da Türkmen-Etnik-Kimliğini ululaması da bu çerçevede kabul edilemez...

Diğer söylediklerinizde katılmadığım nokta yok gibi...

Elbette ki yalnızca Kürtlerin aşiret sistemine yüklemiyorum sorunu...

Her zaman söylüyorum:

Etnik-Milliyetçilikler, birbirlerini destekler...

Kürt Etnik Milliyetçiliğini besleyen, Türk Etnik Milliyetçiliğidir elbette...

Fakat;

Türk Etnik Milliyetçiliğini de besleyen, yine Kürt Etnik Milliyetçiliğidir...

Bu konuda "öncelik" yoktur...

Yani;

"Önce kim başlattı" sorusuna yanıt bulmak;

"Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan çıkar" gibi

Ya da

"İlk yoğurt nasıl mayalandı" gibi bir sorudur...

Bir kısır döngüdür...

Fasid dairedir...

Dolayısı ile zaten Anadolu'da toplumsal olarak var olmayan ya da yok olmuş "Türk Etnik Kökeni"ni

Ve Aşiret yapılanmasını sürdüren "Kürt Etnik Kökeni"ni ululayan

Etnik-Milliyetçiliklerin tümünü reddetmek gerekiyor...

Bu bağlamda en temel ortak bağ olarak karşımıza "Ulus Birlikteliği" çıkıyor...

Siz bu bağı, adının "Türk" olmasından dolayı benimsemiyorsunuz ve ırkçı bir anlama bürüyorsunuz...

Fakat tarihsel ve toplumsal olarak öyle olmadığı açıktır.

İşte sizinle büyük oranda ve aslında bir tek bu noktada anlaşamıyoruz.

Ancak ne yazık ki her toplumsal bağı tanımlayan ideolojinin ya da kuramın bir omurgası vardır...

Benim benimsediğim bağın omurgası da tarihsel, toplumsal ve kavramsal "gerçekleştirilebilmişlikler"dir...

O yüzden "Ulusal Birliktelik", taviz veremeyeceğim tek noktadır...

Genel çerçevesi de:

Dini, Dili, Irkı ya da Etnik-Kültürü/Kökeni ne olursa

Ve bunları nasıl yaşatırsa yaşatsın;

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan herkesin,

Uyrukluk bakımından "Türk" adı ile tanımlandığı anlayışıdır...

Bunun altında, her etnik-kökenin, kendi kültürünü yaşatma ve geliştirme hakkı tanınmalı

Ve engelleyici ya da bu hakkı kısıtlayıcı yasalar kaldırılmalıdır...

Fakat bu kültürü geliştirme ve sürdürme hakkı,

O kültüre sahip olan kitlenindir;

Devlet böyle bir sorumluluğa sahip değildir...

Nitekim devlet, Türkmen Kültürü'ne de sahip çıkmıyor...

Bu görevi zaten üstlenmemelidir de...

Doğrusu budur...

Umarim o gun g elirde siz ulusalcilarin bolunme kaygisi ve biz Kurtlerin yok olma kaygisi birbirimizle kaynasarak ve saygi cercevesi icinde hoslukla yok edilebilir. Bir dusunun o zaman bu ulke ne buyuk bir guc haline gelecek! smile.gif

Tüm çabamız bu yönde...

Gönderi tarihi:

Diyarbakırlı...

.

.

.

Tüm çabamız bu yönde...

- Peki sizin dediginiz gibi Anadolu'da Turk etnisitesi yoksa, Turk Etnik Milliyetciligi yapan MHPlere, Bozkurtlara, Alperenlere ne demeli?

Bunlarin yaptiklari sizin tanimladiginiz ULUSCULUGA gore BOLUCULUK ve ETNIK milliyetcilik, ve dolayisiyla kanunlara aykiri degilmidir?

- Tamam, yani bizler "Kurtler" demeyip te "tum etnik unsurlar kendilerini egitimde, yayinda ve kulturel gelismede ifade edebilsin" desek anlasabilecekmiyiz?

Hadi oyle dedik diyelim, o zaman herhangi bir etnisitenin haklarinin kisitlanmis oldugu gercegi kalkiyor mu ortadan? Kalkmiyor! Yani gercekler yine ayni gercekler...Bu topraklarda Ermenilerin de, Kurtlerin de, Alevilerin de, zaman zaman Turkmenlerinde, Turklerin de, Yunanlarin da, Lazlarin da, vs. vs. haklari ASIRI MILLIYETCILIK kullanilarak YOK sayildi! Gercekler boyle diyor!

Gönderi tarihi:

Diyarbakırlı...

.

.

.

Tüm çabamız bu yönde...

Hersey bir yana, dedikleriniz simdi cok iyi anliyorum ama daha onceleri sizin Kurt dilinin egitimdeki, kamu hizmetindeki, yayindaki yerini almasina karsi cikmaniz neden di ona anlam veremiyorum! Hatta bazi iletileriniz de dedigim gibi Kurtleri ve Kurtlerle ilgili hersey kucumseyen bir tutuma dahi girdiniz! Neyse hepimiz hatalar yapabiliriz. Onemli olan ortak bir noktada bulusabilmemiz! Cunku gercekten cok ama cok yazik oluyor insanimiza!

Gönderi tarihi:
- Peki sizin dediginiz gibi Anadolu'da Turk etnisitesi yoksa, Turk Etnik Milliyetciligi yapan MHPlere, Bozkurtlara, Alperenlere ne demeli?

Bunlarin yaptiklari sizin tanimladiginiz ULUSCULUGA gore BOLUCULUK ve ETNIK milliyetcilik, ve dolayisiyla kanunlara aykiri degilmidir?

Diyarbakırlı;

Söylediğim gibi bazı kesimler Türk Etnik Milliyetçiliği gibi bir yöneliş sergilemektedir,

Bunun da temelini söyledim...

Fakat bu yöneliş asla tarihsel, toplumsal ve kavramsal bir gerçeklik ortaya koyamaz...

Yaptıkları, benim gördüğüm kadarıyla, Etnik-Milliyetçilik elbette...

Ben, özellikle lisans yıllarımda bunu anladım...

Ve Kürt Etnik Milliyetçileri ile aralarında fark yoktur...

Kanunlara aykırı mıdır?

Kanunları, iktidarlar koyuyor ne yazık ki...

Fakat Ulusallığa aykırıdır...

Anadolu'da gerçekten bir Türk Etnisitesi yok...

Antropolojik açıdan Anadolu'da "Türk Yoktur" demiyorum.

Elbette ki Irk olarak soyu Türklerden gelen insanlar var;

Benim anne tarafım örneğin...

Fakat bunlar, "Türk Etnisitesi" olarak tanımlanabilecek bir toplumsal bağ sergileyemezler.

Irklarına dayalı toplumsal bağ anlayışları ya da ihtiyaçları yok edilmiştir çünkü.

O yüzden yeniden öyle bir bağ yaratamazsınız.

"Etnisite" dediğimiz kitle yapısı, aynı etnik yapıdan kimselerin

Aynı Etnik yapının kaygıları çerçevesinde yaşamlarını sürdürmeleri demektir.

Türkmenlerdeki bu yapı kırılmış ve etnik kaygıları yok olmuştur.

O yüzden toplumsal açıdan bir Türk Etnisitesi göremezsiniz...

İşte tam olarak bu nedenden dolayı Türk Etnik Milliyetçileri,

Anadoluda başarısız olan ve olacağı belli olan kesimdir.

Fakat Kürt Etnik Milliyetçiliği öyle değildir.

Hala Kürtler, Aşiret temelinde, Etnik-Kökene dayalı etnisitelerini sürdürürler...

Bu Feodal yapı, kendileri için ve ülke için de zararlı bir yapıdır...

- Tamam, yani bizler "Kurtler" demeyip te "tum etnik unsurlar kendilerini egitimde, yayinda ve kulturel gelismede ifade edebilsin" desek anlasabilecekmiyiz?

Hadi oyle dedik diyelim, o zaman herhangi bir etnisitenin haklarinin kisitlanmis oldugu gercegi kalkiyor mu ortadan? Kalkmiyor! Yani gercekler yine ayni gercekler...Bu topraklarda Ermenilerin de, Kurtlerin de, Alevilerin de, zaman zaman Turkmenlerinde, Turklerin de, Yunanlarin da, Lazlarin da, vs. vs. haklari ASIRI MILLIYETCILIK kullanilarak YOK sayildi! Gercekler boyle diyor!

Anlaşıp anlaşamamaktan daha da öte, Ulusun tüm unsurlarını kapsayıcı nitelikteki talepler;

Hem en demokrat ve hem de en Ulusal nitelikteki bir tavırdır.

Bugün, Türkmenlerin de kültürleri yok oluyor;

Hem de Kürtlerin kültürlerinin yok olduğunu düşündüğünüzden çok daha büyük bir hızla...

Devletin adı "Türkiye"...

Ulus adı "Türk"...

Ancak en hızlı yok olan kültürel yapı Türkmenlerinki...

Bunu büyük kesinlikle söyleyebilirim;

Çünkü ben Kürtleri de gördüm, Çerkezleri de gördüm;

Ailemin bir tarafının mensubu olduğu Türkmenleri de görüyorum...

Ben hiçbir zaman "etnik-unsurların varlıkları zaman zaman yok sayılmadı" demedim.

Hatta Kürtçenin 10 yılda olsa, yasaklanmasını ilkellik olarak niteledim...

Ben, devletten yapılacak taleplerin, Irkçılık/Etnik Milliyetçilik yaparak İSTENEMEYECEĞİNİ,

Bunun "DEMOKRATİK OLAMAYACAĞINI" söyledim her zaman...

Ancak, Devletten istenenler de önemlidir...

Devletin, kime ait olursa olsun, herhangi bir etnik unsurun kültürünü koruma ve kollama görevi OLAMAZ.

Nitekim devlet, Türkmenlerin de kültürlerini korumamaktadır.

Zaten en doğalı da budur.

Devlet, sadece, o kültürün gelişmesine engel olabilecek yaptırımlar varsa, onları kaldırmakla ve o unsurların kültürlerinin gelişmelerine engel OLMAMAKLA yükümlüdür...

Hersey bir yana, dedikleriniz simdi cok iyi anliyorum ama daha onceleri sizin Kurt dilinin egitimdeki, kamu hizmetindeki, yayindaki yerini almasina karsi cikmaniz neden di ona anlam veremiyorum!

"Kamu Hizmeti" dediğiniz alan, Ulusun, bütün unsurlarının Ortak Alanıdır.

Dolayısı ile burada Resmi Dil olarak tanımlanan dil kullanılır.

Ben, Kürtçe'nin değil sadece, herhangi bir Etnik-Dilin, Resmi Alanda ve Resmi Eğitim'de kullanılmasının Ulusal bir duruş olmadığını biliyorum.

Baba tarafım Laz, fakat Lazca'nın Eğitim Dili olarak kullanılmasını istemiyorum...

Burada size karşı Ulusal tavır sergileyenler arasında, kendisi Çerkez olanlar da var;

Fakat Çerkezceyi Eğitim Dili olarak, onlar da istemiyorlar...

Balkan Göçmeni olanlar da var;

Ancak ne Makedoncayı, ne Boşnakçayı, ne Arnavutçayı Eğitim Dili olarak istemiyorlar...

Ya da Araplar, Arapçayı Eğitim dili olarak istemiyorlar;

Gerçi Kuran Kurslarında öğretiliyor ama o da ayrı bir çelişki zaten!

Yine Farslar da var bu ülkede...

Biz bu devleti, onlarla da birlikte kurduk...

Herhangi bir Etnik-Dilin yayında yer alması konusuna ise hiç karşı çıkmadım...

Elbbette ki kendi dilinizde yayın yapın;

Ben Kürtçe, Çerkezce ya da Boşnakça, Arapça vs. bilmediğim için izlemeyiveririm ya da takip etmeyiveririm o yayınları, olur biter...

Benim için sorun yok...

Fakat bu yayınları devletten bekleyemezsiniz.

Devlet size, o yayınları yapmanız için gereken izinleri vermekle ve engel olmamakla yükümlüdür.

Etnik Kültür, o Etnik Kültüre sahip insanlarca yaşatılır;

Devletçe değil...

Hatta bazi iletileriniz de dedigim gibi Kurtleri ve Kurtlerle ilgili hersey kucumseyen bir tutuma dahi girdiniz! Neyse hepimiz hatalar yapabiliriz. Onemli olan ortak bir noktada bulusabilmemiz! Cunku gercekten cok ama cok yazik oluyor insanimiza!

Ben Kürtleri aşağılamadım...

Kürtlerin içinde bulundukları Aşiret Yapısının, onların kültürlerini gitgide yozlaştırdığını;

Bu yüzden büyük şehire geldiklerinde Uyumsuzluk yaşadıklarını,

Ulusal Bağ'a katılmakta da bu yüzden başarısız olduklarını vurguladım...

Benim "Çağdaş" olarak nitelediğim Kürt arkadaşlarıma baktığımda,

Bunu çok daha net görüyorum...

Hepsi, Aşiret bağını reddetmiş...

Aşiret yapısının onlara içselleştirdiği Etnik-Milliyetçilik/Kan Bağı/Irkdaşlık anlayışını dışlamış...

Kürtlüklerini ve Kürtçelerini ise çok daha canlı bir biçimde yaşatan ve ifade eden insanlardı...

Kürtlerin kökenleri konusunda ise yine dalga geçmedim.

Kürtlerin kökenlerinin; temelsiz olduğunu düşündüğüm "Kart-Kurt seslerine" dayandığı biçimindeki iddiaya karşı çıkanların,

Kürtlerin kökenlerini; Sümerce "Dağ" anlamına gelen "Kur" adına dayandırabilmeleri ile dalga geçtim;

Çünkü birisi ne kadar temelsiz ve değersiz ise,

Diğeri de o kadar temelsiz ve değersiz bir iddia...

Ve yine, binlerce yıl önce yok olmuş bir toplumun, binlerce yıl sonra yeniden, hiç yok olmamış gibi ortaya çıkamacaklarını belirttim.

Örneğin,

Bugün kimse çıkıp da "Biz Truvalıyız" diyemez...

Ya da "Biz Gaşka'yız" diyemez değil mi?

O yüzden Kürtlerin soylarını, yok olmuş Sümerlere, Hititlere, Hattilere, Gurrilere ya da Medlere dayandırmaya çalışmanın gerçekçi olmadığını söyledim...

Onlar, artık yok olmuş ve binlerce yıldır ortalarda görünmeyen toplumlardır...

Süreklilikleri kalmamıştır...

Kürtçe konusunda da;

Kürtçenin yapısı ile ilgili edinebildiğim ve deneyimlediğim, gözlemlediğim bilgileri aktardım...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.