Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DTP'li vekiller zorla mahkemeye goturulecek


Taner Bayram

Önerilen İletiler

DTP'li Ayna ve Demirtaş zorla mahkemeye getirilecek. DTP'liler tepkili: Demokrasi ayıbı, gitmeyeceğiz

 

ANKARA - DTP'lilerin mahkemedeki ifade krizi sürecinde Mardin Milletvekili Emine Ayna ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş mahkemeye zorla getirilecek, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e ise yeni bir tebligat yapılacak. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkındaki, "suçu ve suçluyu övdüğü" iddiasıyla açılan dava görüldü. Tuğluk ve avukatının katılmadığı dava 29 Aralık'a ertelendi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş ile Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın, talimatla ifadelerinin alınması için polis zoruyla mahkemeye getirilmesine karar verdi.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Tuğluk hakkında müzekkere yazılan TBMM Başkanlığı'nın mahkemeye cevap gönderdiğini bildirdi. Şatır, cevapta, Tuğluk'un sekreterinin almaktan imtina etmesi nedeniyle yazının teslim edilemediğini, bununla ilgili tutanağın da mahkemeye gönderildiğini açıkladı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, önceki celse, Tuğluk'un 22 Mart 2007'de Van'da yaptığı iddia edilen konuşmayla ilgili Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne müzekkere yazarak, konuya ilişkin tutanak düzenlenip düzenlenmediğini, soruşturma açılıp açılmadığını sormuştu.

Mahkeme Başkanı Şatır, müzekkere uyarınca Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gönderilen cevapta, 2007/273-302 sayılı "durma kararı" suretinin gönderildiğini bildirdi.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden, "durma kararı" ile ilgili dava dosyasının incelenmek üzere istenilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyasının incelenmek üzere istenilmesini, Tuğluk'un savunmasının alınıp alınmaması hususunun bu dosyanın incelenmesinden sonra karara bağlanmasını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

İddianamede, Aysel Tuğluk'un, DTP'nin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ve Van'daki Nevruz konuşması ile 2 Mart 2007'de DTP Genel Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasında, "Terör örgütü PKK'nın amacı doğrultusunda suçu ve suçluyu övme" fiilini işlediği öne sürülüyor.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş'ın 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılanmaları da, TBMM ile Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi arasında krize neden olmuş; polis zoruyla getirilmeleri bile gündeme gelmişti.

 

DTP'LİLER KARARLI: GİTMEYECEĞİZ

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, DTP’li Selahattin Demirtaş ile Emine Ayna’nın zorla mahkemeye getirilmesi kararının, "tamamen hukuksuz olduğunu" ileri sürdü. Türk, şunları söyledi: "Tamamen hukuksuz bir karar olduğuna inanıyoruz. Bu kararın, Anayasanın 14. maddesi ile hiçbir ilgisi yok. Biz bugüne kadar düşüncelerimizi özgürce ifade etmeye çalıştık. Bütün söylemlerimizde Türkiye’nin bütünlüğü içinde sorunların çözümünü gündeme getirdik. Bu nedenle 14. maddeye göre yorumlanması doğru değildir. 14. maddeye göre, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü aleyhine işlenen suçlarla ilgili fiili bir durum varsa, bu konu gündeme gelir. Ancak parlamento gerçekten düşüncelerini ifade eden siyasetçilere, milletvekillerine sahip çıkacak bir duruşu ortaya koymamıştır. Bunu, yargının değil parlamentonun özgür düşünceye karşı davranışının ve tutumunun bir sonucu olarak değerlendiriyoruz. Hukuktan, yargıdan kaçma gibi durumumuz yok. Bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. Vermeyecek hesabımız yok. Ama farklı düşündüğümüz için, Türkiye’de demokrasiyi, özgürleşmeyi, tartışma ortamını yarattığımız için, Kürt sorununu Türkiye gündemine getirdiğimiz için bugün adeta parlamento tarafından sahiplenmeyen, ötekileştirilen bir tutum ve davranışla karşı karşıyayız. Sonuç olarak, demokrasi mücadelesi veriyoruz, inançlarımız doğrultusunda çalışmalarımızı, çabalarımızı ortaya koyacağız. Zorla götürürlerse diyeceğimiz bir şey yok. Bunun haksız bir uygulama olduğuna inandığımız için bugüne kadar gitmedik. Bundan sonra böyle bir yöntem ortaya çıkarsa Türkiye kaybeder, bizim kaybedecek bir şeyimiz yok."

 

AYNA: DEMOKRASİ AYIBI

DTP Milletvekilleri Emine Ayna ve Aysel Tuğluk, kararı NTV değerlendirdi. Emine Ayna, tebligatı aldığını ama yaşananları teşhir etmek için 29 Aralık’taki mahkemeye de gitmeyeceğini söyledi. Ayna şöyle konuştu: “Bu kararın uygulanabilmesi için öncelikle dokunulmazlıkları kaldırılması gerekiyor. Dokunulmazlık varken mahkemenin sürüp gidiyor olması bir hukuki skandaldır. Bize ilk kez dava açılmıyor. Daha önce de mahkemelere gittik, içimizde ceza alan arkadaşlarımız var. Bizim korkumuz bu değil, bunlar mahkemeye gitmeme nedenimiz değil. Süreçte çarpık bir işleyiş var. Dokunulmazlıklar varsa bu bütün milletvekilleri için de Başbakan için de geçerli olmalı. Ancak diğer milletvekillerinin içlerinde yolsuzluk davalarının da olduğu davaları dondurulmuşken davamızın devam etmesi bir demokrasi ayıbıdır. Biz karalardan çekinmiyoruz. Dokunulmazlık zırhının ardına saklanmıyoruz. Benim elime tebligat geçti ancak bu çarpıklığı teşhir etmek için 29 Aralık’ta mahkemeye gitmeyeceğim.

 

TUĞLUK: GÜVEN BUNALIMI YARATACAK

Emine Ayna hakkında verilen kararın bir benzerinin yarın kendisi için de verilmesi söz konusu olan Aysel Tuğluk ise şunları söyledi: “Bu yaşananlar devletin Kürt sorununa çözümsüz yaklaşımının bir sonucudur. Karşımızda hukuk olduğun düşünmüyorum, yargının siyasallaşmasıyla ilgili bir durum söz konusudur. Karşımızda siyasal bir hukukun ve ayrımcı bir durum söz konusu. Problem bu mantıkta yatıyor. Yeni bir dönem de bu ve benzeri uygulamalar güven bunalımı yaratacaktır. 367 krizi de benzer bir mantığın sonucudur. Çözümde rol oynayabilecek bir partinin vekillerine baskılar devam ederse, bunalım yaşanabilir. Legal siyasette, DTP’nin bir kontrol unsuru olduğu görülmelidir. Bunlar ülkeye yarar getirmiyor."

 

DTP'liler hakkında dava açılmıştı

"Terör örgütünün propagandasını yaptığı" iddiasıyla DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Mardin Milletvekili Emine Ayna hakkında Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ise İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde dava açılmıştı.

Mahkemeler milletvekillerinin ifadelerinin talimatla alınması için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müzekkere yazmıştı.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de arasında bulunduğu DTP Kadın Meclisi Üyesi 23 kişi ile DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında "suçu ve suçluyu övdükleri" iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 ayrı dava daha açılmıştı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davaların önceki celselerinde, TBMM Başkanlığına yazı yazarak milletvekillerini ifade vermeye çağırmıştı.

TBMM'nin mahkemeye verdiği cevaplarda ise "milletvekillerinin sekreterlerine yazının ulaştırıldığı, ancak milletvekillerinin çalışmaları dolayısıyla sık sık Ankara dışında bulunduğundan yazının kendilerine ulaştırılamadığı" belirtilmiş, gerekli işlemler tamamlandığında mahkemeye bilgi verileceği kaydedilmişti.

Mahkeme, son celsede TBMM Başkanlığı'na bir kez daha yazı göndererek, müzekkerelerin akıbetini sormuştu. Mahkeme, yazıya, yeni duruşma günü ve saatini de ekleyerek, duruşmaları ertelemişti.

Edinilen bilgiye göre, TBMM Başkanlığı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine, Emine Ayna'nın sekreterine çağrı kağıdının tebliğ edildiğini, diğer milletvekillerine ise tebliğ edilemediğini bildirdi.

 

Mahkemenin kararı ne olacak?

Milletvekillerinin duruşmalara katılmamaları halinde nasıl bir yol izleneceğine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek. DTP Genel Başkanı Türk ile milletvekilleri Ayna ve Demirtaş'ın talimatla ifadesinin alınması yönündeki duruşma yarın görülecek.

Tuğluk hakkında, "suçu ve suçluyu övdüğü" iddiasıyla açılan davanın görülmesine de yarın devam edilecek. Tuğluk hakkında, İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde açılan davalarla ilgili talimat duruşmaları ise 30 Eylül Çarşamba günü görülecek.

 

Mahkeme, DTP İstanbul Milletvekili Tuncel'in de arasında bulunduğu DTP Kadın Meclisi Üyesi 23 kişinin yargılandığı davanın görülmesi de aynı gün devam edecek. (Cnntürk, ntv, aa)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

DTP'li Ayna ve Demirtaş zorla mahkemeye getirilecek. DTP'liler tepkili: Demokrasi ayıbı, gitmeyeceğiz

.

.

 

 

Eger Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bes paralik haysiyeti var ise,bu haddini bilmez,bölücü güruhu yaka paca mahkemeye yarginin huzuruna cikarmalidir.Her gecen gün bunlar biraz daha biraz daha simarmakta,hadlerini asmakta,ve kim olduklarini unutarak serefli orduya,ulusa,devlete hakaret etme cüretini kendilerinde bulmaktadirlar.Eger Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetenler bir Ispanya kadar seref ve haysiyetlerine düskünseler bu adi gecen parti ve isimlere dur demeyi bileceklerdir.Demokrasi ayibiymis,hangi demokrasinin ayibiymis bu.Demokrasi ulusa saygi göstermekle olur ulusu bölerek demokrasi olmaz.Eger bunlarin güvendigi gücler var ise Türkiye Cumhuriyeti devletin o güclerinde gerekeni yapmalidir.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eger Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bes paralik haysiyeti var ise,bu haddini bilmez,bölücü güruhu yaka paca mahkemeye yarginin huzuruna cikarmalidir.Her gecen gün bunlar biraz daha biraz daha simarmakta,hadlerini asmakta,ve kim olduklarini unutarak serefli orduya,ulusa,devlete hakaret etme cüretini kendilerinde bulmaktadirlar.Eger Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetenler bir Ispanya kadar seref ve haysiyetlerine düskünseler bu adi gecen parti ve isimlere dur demeyi bileceklerdir.Demokrasi ayibiymis,hangi demokrasinin ayibiymis bu.Demokrasi ulusa saygi göstermekle olur ulusu bölerek demokrasi olmaz.Eger bunlarin güvendigi gücler var ise Türkiye Cumhuriyeti devletin o güclerinde gerekeni yapmalidir.

 

saygilarla

Yarginin önüne gecmiste sayisiz milletvekilleri cikartilamazken aklimiz neredeydi? Yargi, haysiyet gibi düsünceler söz konusu Kürt'ler oluncami aklimiza geliyor?

Önce Mehmet Agar'i cikartsin devlet yargi önüne sonra sonuna kadar tüm DTP'li milletvekillerinin yargilanmasi taraftariyim.

 

Mehmet Agar ve benzerlerinin ülkemize vermis oldugu zarar hicte azimsanmayacak kadar büyük.

 

Demokrasi bölerek olamayacagi gibi cete kurarakta olmaz. Yani Mehmet Agar yargilanmali!!!!!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eger Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bes paralik haysiyeti var ise,bu haddini bilmez,bölücü güruhu yaka paca mahkemeye yarginin huzuruna cikarmalidir.Her gecen gün bunlar biraz daha biraz daha simarmakta,hadlerini asmakta,ve kim olduklarini unutarak serefli orduya,ulusa,devlete hakaret etme cüretini kendilerinde bulmaktadirlar.Eger Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetenler bir Ispanya kadar seref ve haysiyetlerine düskünseler bu adi gecen parti ve isimlere dur demeyi bileceklerdir.Demokrasi ayibiymis,hangi demokrasinin ayibiymis bu.Demokrasi ulusa saygi göstermekle olur ulusu bölerek demokrasi olmaz.Eger bunlarin güvendigi gücler var ise Türkiye Cumhuriyeti devletin o güclerinde gerekeni yapmalidir.

 

saygilarla

:clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yarginin önüne gecmiste sayisiz milletvekilleri cikartilamazken aklimiz neredeydi? Yargi, haysiyet gibi düsünceler söz konusu Kürt'ler oluncami aklimiza geliyor?

Önce Mehmet Agar'i cikartsin devlet yargi önüne sonra sonuna kadar tüm DTP'li milletvekillerinin yargilanmasi taraftariyim.

 

Mehmet Agar ve benzerlerinin ülkemize vermis oldugu zarar hicte azimsanmayacak kadar büyük.

 

Demokrasi bölerek olamayacagi gibi cete kurarakta olmaz. Yani Mehmet Agar yargilanmali!!!!!!

:clover:

Sedat Bucak'lar Mehmet Ağar'lar ne milletvekili değillermiydi eğer hukuk üstünlüğüyse neden herkes için eşit değil? :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yarginin önüne gecmiste sayisiz milletvekilleri cikartilamazken aklimiz neredeydi? Yargi, haysiyet gibi düsünceler söz konusu Kürt'ler oluncami aklimiza geliyor?

Önce Mehmet Agar'i cikartsin devlet yargi önüne sonra sonuna kadar tüm DTP'li milletvekillerinin yargilanmasi taraftariyim.

 

Mehmet Agar ve benzerlerinin ülkemize vermis oldugu zarar hicte azimsanmayacak kadar büyük.

 

Demokrasi bölerek olamayacagi gibi cete kurarakta olmaz. Yani Mehmet Agar yargilanmali!!!!!!

 

Sadece o degil, Tansu Ciller hanim'da beraber hareket etti Mehmet Agar'la Kurt isadamlarini tasfiye etmek icin! Hepsi yargilanmali!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.