Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DİLENCİLİK MESLEĞİM

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Dilencinin cebinden araba anahtarı çıktı

Bacaklarını, giydiğiikinci bir pantolunun içine saklayarak dilencilik yapan şahıs polis tarafındanyakalandı. "Elini ayağını öpeyim bırakın beni" diye polise yalvarandilencinin üzerinden otomobil anahtarı bile çıktı.

Özellikle Ramazan ayında sayıları artan dilencilerinsanların duygularını sömürerek ceplerini dolduruyor.

Kimisi türlüsahtekarlıklar planlayarak insanları kandırmaya çalışıyor.

Bacaklarınıgizleyerek dilenen bir şahsın foyasını da dikkatli polisler ortayaçıkardı.

Trafiğin yoğun olduğuSaraçhane'deki Haşim İşcan geçidinde yol kenarına oturarak araç sürücülerindenpara isteyen dilenci polis tarafından suç üstü yakalandı.

Polisleri görünceşaşıran dilenci iki bacağının da olmadığını anlatmaya çalışsa da inandırıcıolamadı.

Polisin ısrarı üzerine giydiği pantalonu çıkaran adamın yok gibigösterdiği iki bacağı ortaya çıktı.

Polisin kolundan tutarak ayağa kaldırdığıadamın, "Elini ayağını öpeyim beni bırakın" diye yalvarmaları işeyaramadı.

Üzeri aranan adamın cebindenbir araba anahtarı, bir cep telefonu ve çok miktarda para çıktı. Polis buanahtarın sahibini sorunca dilenci

"Benim değil, ağabeyimin."yalanını ortaya attı. Dilenci arabanın markasını soran polislere "RenaultKangoo" cevabını verdi.

Polisler ayrıca adamın üzerinden çıkan ceptelefonu modeli karşısında da şaşkınlığını gizleyemedi.

Polis, dilenciyi Zabıta Müdürlüğü'ne teslim etti.

5 yıldızlı otelde kalan cami dilencisi

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari başkenti Dubai'depolisin cami etrafında dilencilik yaptığı için tutukladığı bir dilencinin beşyıldızlı otelde konakladığı bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari başkenti Dubai'depolisin cami etrafında dilencilik yaptığı için tutukladığı bir dilencinin beşyıldızlı otelde konakladığı bildirildi.

El Bayan gazetesindeki habere göre emniyet yetkilileri, aynıdilencinin 17 ay önce yine dilencilik suçundan tutuklanıp sınırdışı edildiğiniaçıkladı.

Gazeteye açıklamada bulunan Dubai ikamet bürosu yardımcı müdürü HaşimAli Derviş, savcılığın konuyu incelediğini ifade etti.

Dilencinin ayrıca ismibelirtilmeyen bir Arap ülkesine üç hafta içerisinde üç defa döviz bürosundanpara transferi yaptığı öğrenildi.

Yetkililer özellikle Ramazan boyunca sayısı artandilencilere karşı sıkı tedbirler almaya hazırlanıyor. Ramazanı fırsat bilendilenciler ya da dilenci kılığına giren şahıslar komşu emirlikler hatta komşuülkelerden gelir seviyesinin yüksek olduğu Dubai'ye gelerek cami etrafında vesokaklarda dilencilik yapıyor.

Yine geçen Ramazan'da başkent Abu Dabi polisi,yakaladığı bazı dilencilerin lüks otellerde kaldığını tespit etmişti.

(CİHAN)

Konuya ilk, yine bundan az bir zaman önce gündem' de olan iki alıntı ile başlamak istiyorum..

Ortak adları dilenci, peki ya hikayeleri ?

Allah rızası için, Peygamber hatırı için isteyen de var,'fazla paran varsa versene' diye isteyen de.

Her dilencinin hem jargonu hemhikayesi farklı. İşte onların hayatı:

Bazen içli bir ses çağırır arkanızdan; "Oğluuum, birekmek parası.", diye. Bir başkası "Allah sevdiğine kavuştursun"diye dua eder yanından geçerken, bir diğeri "Bir milyon versene" diyegelir peşiniz sıra.

Her dilencinin hikayesinin olduğu kadar jargonu da farklı.

Sokak dilencilerinin hikayelerini sorduk, isteyişlerinin tanığı olduk. Siziniçin onlarla konuştuk.

ÜVEY ANNE ZULMÜNDEN KAÇTIM

Fatma Güler 22 yaşında. "Allah sevdiğine bağışlasın"sözleriyle karşılıyor beni. Şanlıurfa'dan gelmiş İstanbul'a. "Nedensokaklardasın?" diye sorduğumuzda "Üvey anne zulmünden kaçmak içinevlendim ama daha beteri başımda olduğu için sokaktayım" diyor ve ekliyor."Kocam işsiz olduğu için geçinemiyoruz. Kâğıt topluyor şimdi.

Babamkocamla evlendiğim için beni evlatlıktan reddetti. İki çocuğum var.

Ev sahibibizi evden atmak için gün sayıyor. Kendimi düşünüyorsam namerdim" diyor.

Zabıtalardan her gün kaçtığını anlatan Güler, günde 20 lira kazandığını söylüyor.

EN UTANDIĞIM ŞEY DİLENMEK

33 yaşındaki Gülbahar Tekdemir, Fatih Camii önünde elindekitorbasını insanlara uzatıp ağlıyordu karşılaştığımızda.

Parayı "Peygamberrızası için verir misin?" diye istiyor insanlardan. Neden ağladığınısorduğumda hayatta en utandığı şeyin dilenmek olduğunu söylüyor. "Beyim 4ay önce hapse girdi.

Hiçbir gelirimiz yok. 3 çocuğum var. Evde inanır mısınhiçbir şey yok.

Aylardır kimse ben ne haldeyim sormuyor. Kocam iftiraya kurbangitti. Ben olmasam çocuklarım aç abi." diyor.

NEDEN MENDİL ALMIYORSUNUZ ?

Kastamonulu Hatice Ruzdil 60'lı yaşlarında. Fatih'tecaddeden yürüyen insanlara kızıp bağırıyor: "Niye bir mendil almıyorsunuz,niye bir sadaka vermiyorsunuz." Onunki de dilenmenin başka bir çeşidi. Kaçlira verirsen üstü onda kalıyor. "Ben kocam yüzünden buradayım.

O kocambeni yıllarca sigara aldırdı içki aldırdı. 30 sene ben sırtımda tüp taşıdım. 30yılda altı kez sokağa attı.

Geçenlerde öldü de kurtuldum." diyor.

FAZLA PARAN VAR MI ?

Cemil Amca gözümüze ilişiyor. 70 yaşında. Yoldan geçenleridurdurup "Fazla paran varsa bir 10 lira verir misin?" diye soruyor.

"Bu benim tercihim değil hayat böle istedi" diye özetliyorhikayesini.

DİLENCİLİK MESLEĞİM

Kadıköy'e geldiğimizde klasik bir jargonla "Allahrızası için bir sadaka" diyerek karşılıyor Rahmi Kurudil beni. TBMM'deodabaşıymış önceden. “2001'de geçirdiğim kazada iki bacağım da koptu. Dahasonra bir kolumu da kestiler.

Önce karım sonra çocuklarım beni terketti.Mesleğim şimdi dilencilik" diyor.

Dilencilik artık keyifle yapılıyor

Cumhuriyet Üniversitesi Din Psikolojisi Anabilim DalıBaşkanı Mustafa Doğan Karaçoşkun Türkiye'de dilenciliğin çok ciddi

birsosyolojik vaka olduğunu belirtirken, dilenciliğin halk tarafından dakoşullandığının altını çiziyor.

Devlet tarafından işsizlik ve fakirlikolgusunun yeterince önemsenmesine rağmen dilencilerin bu işi artık mesleki birkeyif edasıyla yaptığını ifade ediyor. "Son yıllarda sadakayı meslek halinegetirmiş insanlar sokaklarda dileniyor.

Halbuki oldukça ciddi yardımlardabulunulmasının ötesinde bu yardımlar oldukça sistematik bir plan dahilindeyapıyor.

Devletin yoksul bir çocuğu okutabilecek kadar imkanı var. Ancakyardıma muhtaç kişiler yapılan yardıma doymuyorlar ve hep daha fazlasınıistiyorlar.

Bilhassa kadınlar ve çocuklar eşlerinin yada büyüklerininbaskısıyla bu işi yapıyorlar.

Yaşlılar ise mecbur bırakılıyor.

Maalesefülkemizde dilencilik bir reklam, bir kar olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Burada sormak gerekmez mi... Neden ve Nedenlerini

Gönderi tarihi:

505278125000.jpg.....Dilenmenin böylesi görülmedi !

Tuzla'da, TEM otoyolunda yürürken bayılma numarasıyaparak aniden yola kendini atan dilenci görenleri hayretler içinde bırakıyor.

Sağa sola baktıktan sonra araçların durmayacağını fark edendilenci, aynı hareketi defalarca tekrarlıyor. 2 saatte 85 lira toplayandilenci, duygularını sömürdüğü sürücülerin araçlarıyla dilenme yerinideğiştiriyor.

İnsanların duygularını sömüren dilencilerden Süleyman M.'nin TEM otoyolundauyguladığı yöntem görenleri hayrete düşürüyor. Sırtındaki çuvalla yolda yürüyenSüleyman M., bayılma numarası yaparak kendini bir anda yola bırakıyor.

Yanından geçen araçların durup durmayacağını kafasınıkaldırarak kontrol eden dilenci, yerde çırpınmaya başlıyor.

Yerde kıvrananSüleyman M.'yi gören sürücüler, dilenciye yardım ediyor. Kimisi su ile başınıyıkıyor, kimisi de "Açım, yemek yemedim" diyen dilenciye paraveriyor. Yerden kalkan Süleyman M., aynı hareketi defalarca tekrarlıyor.

Süleyman M., dilendiği yerleri değiştirmek için de yardım duygularını sömürdüğüsürücülerin araçlarıyla yapıyor.

Dilenciye yardım için duran araçların arasındabir itfaiye aracı da dikkatlerden kaçmıyor.

İhbar üzerine olay yerine gelen zabıta ekipleri, SüleymanM.'nin riskli dilenme yolu karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Zabıtanın,"Sana yardım için itfaiye aracı bile durmuş." sözlerine dilenci:

"Yüzüme su sıkmak için durdular." şeklinde ilginç bir cevap verdi.Zabıta karakoluna götürülen Süleyman M., dilencilik yapmadığı iddia etti.Yaklaşık 2 saat boyunca dilenen ve üzerinden 85 lira çıkan Süleyman M, çekimyapan basın mensubuna tepki gösterdi.

(CIHAN)

Gönderi tarihi:

Dershanedeyken özellikle her Cuma caminin önünde bekleyen dilencilere takılı kalmıştık sınıfça.Deneme çıkışı "ne yesek,paramız yok" derken Çetin adlı bir arkadaşım,bana şaka olsun git caminin önüne hemen paramız olur demişti.Ben de giderim ben deyince iş inada bindi,iddiaya girdik.Çetin gittiği gibi elindeki çarşafla yanımda bitiverdi.Yarım saat boyunca caminin önünde sırf iddia diye dilendim.

Bunu duyan ailemden azar işitmiş olsam da;o gün hem dilencilik mesleğini çözdüm hem de sınıfça karnımız doydu.Diyeceğim;dilencilik kadar yerinden oturana para getirecek meslek yok.İşin toplumsa boyutunu düşünmek istemiyorum;zira ya topluma dilenci olmayı öğretenler geliyor aklıma yada dilenciliği meslek edinenler,mesleğinden memnun olan dilenciler...yani çelişki.sevgiler ve ayrıca gecikmiş de olsa özel anlamda teşekkürler Sevgili Birce.

Gönderi tarihi:

gecikmiş olan sen değilsin mavi olmayan gökyüzü :)

gecikmiş olan asıl bunun cözümü

ne var ki, cözülecek gibi de olduğunu ben kendimce pek inanamıyorum

zenginler daha zengin olduğu sürece

fakirler daha fakir olduğu yada olma yolun da olduğu sürece

Saygılar

Gönderi tarihi:

asla ve asla hiçbir dilenciye para vermem hiçbir dilencinin duygu sömürüsüne kanmam... evet belki aralarında gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar olabilir ama hiçbirine güvenmem... Allah rızası için diye insanların dini duygularını sömüren******

yardım dediğin tanıdığın bildiğin gerçekten ihtiyaç sahini olana yapılır...

• 2 ay sonra...
Gönderi tarihi:

iha20091111756826216560.jpg

Dilenmenin de standartı var

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da dilencilik yapanlar, sertifika almanın yanı sıra özel bir duruş sergilemek zorunda kalıyor.

Dilencilik evrensel bir meslek olsa da bunu icra etme yöntemleri ülkeden ülkeye değişiyor.

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da dilencilik yapmak isteyenler, öncelikle yetkili makamlardan sertifika almak zorunda.

Ancak icra-i sanat eylemek için bu da yeterli değil, zira dilenciler dizleri üzerine çökmüş ve başları neredeyse yere değecek şekilde

çalışmak zorundalar.

Bu mecburiyetin, dilenciliği onur kırıcı bir meslek olarak gösterip heveslileri bu işten soğutmak için mi,

yoksa dilencilerin rencide olmaması için yüzlerinin saklanması inceliğinden mi getirildiği bilinmiyor.

Bilinen tek şey, Prag dilencilerinin dünyanın başka yerlerindeki meslektaşlarından çok farklı çalıştıkları.

Çekler için sıradan bir ritüel olan bu dilenme yöntemi ise turistlerde şaşkınlığa neden oluyor.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında adeta turist akınına uğrayan Prag'da bu fırsatı kaçırmayan dilencilerin

etrafında kümeler oluşuyor.

Günlük hasılatları konusunda ser verip sır vermeyen dilencilerin yüz ifadelerinden ise

hallerinden oldukça memnun oldukları anlaşılıyor.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.