Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye'nin ilk yerli ve spor otomobil “Etox”u üretmek için işbirliği kararı


Önerilen İletiler

Türkiye'nin ilk yerli ve spor otomobil “Etox”u üretmek için işbirliği kararı

Türkiye'nin hayali olacak” Etox ne anlama geliyor?

8371449.jpg

 

İlk yerli spor otomobil için güçbirliği 9 Temmuz 2009

Malkoçlar A.Ş. ile Ostim Sanayici ile İş Adamları Derneği (OSİAD) Güçbirliği A.Ş, Türkiye'nin ilk yerli ve spor otomobil “Etox”u üretmek için işbirliği kararı aldı.

 

 

Malkoçlar A.Ş'ye ait Ertex Plaza'da düzenlenen basın toplantısıyla işbirliği kararını açıklayan ve aynı zamanda otomobili yapan girişimci olan Malkoçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Malkoç, “bu proje önce benim hayalimdi, şimdi Ostim ve tüm Türkiye'nin hayali olacak” dedi.

 

İşte ilk yerli spor otomobil Etox / Foto-Galeri

 

Etox ne anlama geliyor?

 

Türkiye halkının kendine ait bir otomobil markasının olmadığının altını çizen Malkoç, ilk yerli ve spor otomobili üretmenin bu nedenle oldukça heyecan verici olduğunu söyledi.

 

Malkoç, “OSTİM ve Anadolu sanayicisi Türkiye'nin otomobilini üretmek için iş başında, hayalle başlayan proje gerçeğe dönüşüyor” diyerek yerel ve merkezi idareden seri üretime geçilmesi sürecinde destek talep etti.

 

Etox'un üretilmesi için işbirliği projesinde yer alan İç Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Mehmet Akyürek ise Türk ve Anadolu sanayicisinin önemli bir kriz ortamından geçtiğini belirterek, krizi aşmada yeni yöntemler bulunması gerektiğini, güçlü birliği halinde yerli otomobil Etox'u üretip 60 yıllık bir rüyayı gerçekleştirmenin bu anlamda önemli olduğunu söyledi.

 

Akyürek, Etox'un yüzde 100 yerli olduğunu, akü, dövme parçaları, farları ve kauçuklarının Anadolu sanayicisi tarafından üretildiğini belirtti.

 

OSİAD Başkanı Adnan Keskin de konuşmasında, Türkiye'nin bir çok yabancı otomobil firmasının üretim üssü olduğunu, diğer yandan ise kendi otomobilini kesinlikle yapamadığını ve projenin güç birliği içinde hayata geçirmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

 

OSİAD Güç Birliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfkı Güvener de yaptığı konuşmada, projenin zor olduğunu, oluşturdukları çalışma grubundan alınacak sonuçların ardından otomobilin üretilmesi için düğmeye basacaklarını anlattı.

 

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise belediye sınırlarında bulunan Ostim'de üretilmesi düşünülen Türkiye'nin ilk yerli ve spor otomobil Etox'un üretimine başlanılması için ellerinden gelen ne varsa yapmaya hazır olduklarını, merkezi idarenin de projeye destek olması gerektiğini söyledi.

 

Etox için işbirliğine ilişkin konuşmaların ardından Malkoçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Malkoç ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Etox'a binerek deneme sürüşü yaptılar.

 

Etox'un üretilmesi sürecinde 1 tasarımcı, 2 makine mühendisi, 1 uçak mühendisi ve 20 teknik mühendis olmak üzere 20 teknik personel çalıştı.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Otomotiv Ana Bilim Dalı akademisyenleri tarafından, Otomotiv Teknolojileri Ar-Ge Merkezinde (OTAM) 33 ayrı testten başarıyla geçen Etox, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca verilen ERT40 araç tip onay belgesine de sahip.

 

Dünyada G segmenti otomobil kategorisinde tanınan Etox'un değeri 30-35 bin euro arasında değişiyor. OSİAD Güç Birliği A.Ş. tarafından Etox için şimdiden Avrupa Birliği ülkelerinden müşterilerin de yer aldığı 500 siparişin verildiği ve otomobilin üretilmesinin iki hafta kadar bir süre aldığı ifade edildi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.