Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KAHRAMAN BOĞA

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Toplum önünde şişleyerek hayvanlara işkence edildiği için dünyanın en ilkel toplumlarından birinin yaşadığı ilkel ülke İspanya'da kahraman boğa destan yazdı.

Kendisini ilkel bir canavarlıkla boynuna şişler saplayarak işkence eden matadora öfkelenen boğa, kendini korumak için boynuzunu matadorun göğsüne saplayıp onu havaya kaldırdı.

Kahraman boğa, matadoru ağır yaralı halde safdışı etti. İlkel İspanyolların boğayı katletmiş olmaları muhakkak. Fakat cesur boğa insan ilkelliğine ve canavarlığına başkaldırışın destanı olarak anıtlaştı...

Umuyorum matadorun yarası ağırdır ve kurtulamayıp bir daha zavallı suçsuz hayvanlara şiş saplayamaz...

Gönderi tarihi:
Toplum önünde şişleyerek hayvanlara işkence edildiği için dünyanın en ilkel toplumlarından birinin yaşadığı ilkel ülke İspanya'da kahraman boğa destan yazdı.

Kendisini ilkel bir canavarlıkla boynuna şişler saplayarak işkence eden matadora öfkelenen boğa, kendini korumak için boynuzunu matadorun göğsüne saplayıp onu havaya kaldırdı.

Kahraman boğa, matadoru ağır yaralı halde safdışı etti. İlkel İspanyolların boğayı katletmiş olmaları muhakkak. Fakat cesur boğa insan ilkelliğine ve canavarlığına başkaldırışın destanı olarak anıtlaştı...

Umuyorum matadorun yarası ağırdır ve ... bir daha zavallı suçsuz hayvanlara şiş saplayamaz...

Malesef sevgili demirefe bu matador yapmasada baskasi mutlaka yapcak.

Ben touristleri sucluyorum bir yandan. Cunku cogu ispanya'ya gidince kultur gormek icin geldik diyip boga sislenmecileri izlemeye gidiyorlar -_- ne kadar az kisi gitse o kadar az para yaparlar ve belkide sonuc olarak bir suru bogayi kurtarmis olurlar.

Gönderi tarihi:
ne kadar az kisi gitse o kadar az para yaparlar ve belkide sonuc olarak bir suru bogayi kurtarmis olurlar.

Çok doğru. :clover:

Aslında, düşünüyorum da, İspanya AB'ye girerken bu vahşet neden sorun olmamış ?Sadece kültürel bir olay diye göz mü yummuşlar? Böyle bir şey mümkün mü ?

Hayvan hakları yasası, Türkiye'de de kabul edildi. Uygulanmıyor, ayrı mesele. Ama, AB üyesi İspanya'da da mı uygulanmıyor ? Yoksa, boğa güreşi vahşeti, yasalara göre suç değil mi ? Ne kadar saçma!

Gönderi tarihi:
Çok doğru. :clover:

Aslında, düşünüyorum da, İspanya AB'ye girerken bu vahşet neden sorun olmamış ?Sadece kültürel bir olay diye göz mü yummuşlar? Böyle bir şey mümkün mü ?

Hayvan hakları yasası, Türkiye'de de kabul edildi. Uygulanmıyor, ayrı mesele. Ama, AB üyesi İspanya'da da mı uygulanmıyor ? Yoksa, boğa güreşi vahşeti, yasalara göre suç değil mi ? Ne kadar saçma!

AB'nin dusunuz seklini zaten anlamak zor sozde her AB Ulkesi ayni standarta olmali girmek icinde bu su yapilmali deniliyor ama bakarsaniz hepsi kafasina gore takiliyor .

Eger sadece kulturel bir olay diye goz yumuyorlarsa cok yanlis yapiyorar cunku hayvanlari oldurmek hic bir zaman kultur olarak gorunmeli ve ayrica Ispanya'nin zaten kultur bakimindan bir cok ozellikleri var .

Birde Boga kosulari var ordada her sene bir cok insanlar yaralaniyor . Hem insanlari hemde hayvanlari korumak icin bence yasaklanmasi gerekiliyor.

Gönderi tarihi:

İspanya'ya giden arkadaşlar, İspanyolların ne çılgın olduğunu hemen farkedecektir. İnanın mimarilerinden (Casa Mila-Barcelona gibi), yaşamlarına, danslarına her şeyde bir çılgınlık var. Sanırım boğa güreşine ilgi de bu yüzden. Geçen sene Madrid'de iken tüm boğa arenalarının restore edildiğini, hatta en tarihi olan arenalarını tamamen iskelelerin üzerinde havaya kaldırıp baştanbaşa restore etmekte olduklarını gördüm. Boğa güreşlerinin de bir sezonu var aslında, onun dışında yapılmıyor. Biz de İspanya da ölen boğalara kızıyoruz ama, bu arada ülkemizde her yıl milyonlarca ortalıklarda kesilen kurbana bakmıyoruz pek. Boğa güreşi kadar bizim yaptığımız da yanlış, ister sebep gelenek olsun, isterse din.

flemenko.jpg

Evet İspanyolların hayran kaldığım şiddet içermeyen geleneklerinden biri Flamenko, cepten çektiğim için resim kötü ancak, müthiş bir gösteriydi.

:thumbsup:

Gönderi tarihi:
Boğa güreşlerinin de bir sezonu var aslında, onun dışında yapılmıyor. Biz de İspanya da ölen boğalara kızıyoruz ama, bu arada ülkemizde her yıl milyonlarca ortalıklarda kesilen kurbana bakmıyoruz pek. Boğa güreşi kadar bizim yaptığımız da yanlış, ister sebep gelenek olsun, isterse din.

İyi de, bizde de, sezonluk zaten. Benim dikkatimi çeken şey ise, Kurban bayramında Türkiyeye gözlemci gönderen AB, neden İspanya için bir şey yapmıyor ? Yada yapıyor da ben mi bilmiyorum ?

Gönderi tarihi:
İyi de, bizde de, sezonluk zaten. Benim dikkatimi çeken şey ise, Kurban bayramında Türkiyeye gözlemci gönderen AB, neden İspanya için bir şey yapmıyor ? Yada yapıyor da ben mi bilmiyorum ?

Boğa Güreşleri İçin 3 Ülkeye Suç Kararı Açıklandı !

Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesinde görülen boğa güreşleri davasıdır !

Cenevre, 23. Haziran 2008

İspanya, Fransa ve Portekiz’deki boğa güreşleri davasına ilişkin karar

Mahkeme önsöz olarak aşağıdaki hususları tespit etmiştir:

1. Boğa güreşlerinde hayvanlara sadece insanları eğlendirmek amaçlı eziyet edilmesi, hayvanların öldürülmesi ve aşağılanması, insanların en değerli içgüdülerini harekete geçirmektedir. Burada kültürel bir ayıp, kalıntı ve çağdaş Avrupa toplumlarının etik esaslarını ihlal eden basit ve barbarca bir geçmiş söz konusudur.

2. Çocukların ve gençlerin boğa güreşlerine götürülmesi, reşit olmayanların korunmasını ihlal etmektedir. Buna izin veren kişi veya kişiler gençlerin demoralize edilmesi, şiddete karşı duyarsızlığın artması ve yetişkinler arasında saldırgan tutum ve davranışların artışı için sorumluluk taşımaktadır.

3. Bunların dışında boğa güreşlerinin teşvik ve organize edilmesi, önceden ulusal ölçülerde mevcut bulunan sayısız yasal hükümlere karşı aykırı bir hareket oluşturmaktadır. Bu yasal hükümler bugün bu derecede belirtilen bölgelerde pratiği yapılan her türlü şiddeti yasaklamaktadır. Ceza Kanunu, halen boğa güreşlerinin lehine olmak üzere yasalarla sınırlı olduğuna dair “hoşgörülü bir şekilde” yorumlanmaktadır.

...............

Bugün şifahi olarak alınan ifadelere ve delillerin incelenmesine müsteniden

Fransa’nın önde gelen politikacıları aleyhine ikame olunan Boğa Güreşleri davasına alınan

K a r a r

İşbu davada mahkeme

Fransa Cumhuriyeti Başkanı

Nicolas Sarkozy ve Başbakanı François Filon’u

- hayvanlara karşı uygulanan şiddet dosyasında yataklık etmekten,

- gençliğin korunmasına ilişkin görevlerini yerine getirmemekten;

- Fransız okullarında boğa güreşi propagandasına yardımcı olmak ve desteklemekten,

- küçük çocukların boğa güreşi eğlencelerine katılmalarında tolerans göstermekten,

- çocuklar ve gençlerin her türlü duygu ve merhametten uzak boğa güreşi okullarına girmelerine izin vermekten,

- Fransa’da boğa güreşlerinin kaldırılmasını engellemekten,

- Fransa’daki arenalarda yapılan maskaralıkları desteklemekten ve her yıl yüzlerce boğanın eziyet görerek öldürülmesini provoke etmekten,

- ülkede boğa güreşlerinin kaldırılmasını talep eden ¾ Fransız halkının arzu ve dileklerini dikkate almaksızın boğa güreşleri sisteminin ilgisini kayırma amaçlı olmak üzere ulusal ve Avrupa kamu paralarını kullanmaktan,

- Romalıların oyunlarında görülen, ancak çağdaş sivil toplumlar tarafından nefretle bakılan bu hayvan eziyet eğlencelerine katılmak suretiyle Fransız ulusunun aşağılanmasına katkıda bulunmaktan

dolayı suçlu bulmuştur.

...............

Bugün şifahi olarak alınan ifadelere, delillerin incelenmesine ve İspanya’da hayvanlara özellikle boğa güreşlerinde yapılan eziyet ve çirkinliklere müsteniden

İspanya hükümet başkanı ve dört boğa güreşi meslek birliği aleyhine ikame olunan Boğa Güreşleri davasına alınan

K a r a r

İşbu davada mahkeme

İspanya hükümet başkanı José-Luis Rodriguez Zapatero’yu

- hayvanlara karşı uygulanan şiddet dosyasında yataklık etmekten,

- duyarlılık ve bilince sahip bulunan tehlikesiz yaratıklara eziyet edilmesini ve öldürülmesini bir halk eğlencesi olarak kabul etmek ve methetmekten,

- kanlı ve aşağılayıcı boğa güreşi eğlencelerini para yardımları ile mağdur kendi vatandaşlarının bir bölümün ihtiyaçlarını karşılamak yerine bu eğlenceleri desteklemekten dolayı

suçlu bulmuştur.

İşbu davada mahkeme Zapatero’yu ve dört İspanyol Boşa Güreşi Meslek Birliği sanıklarını

- diğer ülkelere, özellikle de Fransa’ya böyle kendini küçük düşürücü bir şekilde boğa güreşi uygulamasını ihraç etmekten,

- çocukların ve gençlerin eğitildiği boğa güreşi okulları kurmaktan ve bunları teşvik etmekten ve bu okullarda çocuk ve gençleri kahramanlık adı altında kandırmaktan, zarar verme, eziyet etme ve öldürmeyi aşılamak için katkıda bulunmaktan,

- sivil toplumları lekeleyen, Avrupa kültür mirasını zedeleyici bir şekilde her türlü barbarca bir gelenek devam ettirmek için her şeyi yapmaktan,

- Avrupa Birliği’ni hayvanların dünyasını içine alan, hayvan haklarını tanıyan ve Romalıların oyunlarında olduğu gibi eziyete tolerans göstermek suretiyle İspanyol ulusunun aşağılanmasında AB’yi etik yolunda frenlemekten

dolayı suçlu bulmuştur.

...............

Bugün şifahi olarak alınan ifadelere ve delillerin incelenmesine müsteniden

Portekiz Cumhuriyeti’nin eski başkanı ve başbakanı aleyhine ikame olunan

Boğa Güreşleri davasına alınan

K a r a r

İşbu davada mahkeme Portekiz Cumhuriyeti’nin eski başkanı

Jorge Sampaio’yu

ve

Portekiz Cumhuriyeti’nin eski başbakanı ve şimdiki Avrupa Komisyonu başkanı José Manuel Barroso’yu

- Boğa ve diğer sığırlara ve arenalarda kullanılan atlara eziyet edilmesi sonucu açık ve belli bir şekilde tatmin olmaktan,

- Portekiz ve bütün Avrupa halkının büyük çoğunluğunun bu tür utandırıcı bir ayıp olan eğlenceleri kınamasına rağmen boşa güreşi oyunlarını desteklemekten ve bunları teşvik etmekten,

- Portekiz arenalarında hayvanları öldürülmekten koruyan ve 1928 yılında çıkarılan yasayı kısmen kaldırmaktan ve bu surette 80’li yıllardan itibaren ülkesinde hayvanların korunmasını dikkate almamaktan,

- hayvanların korunmasından dolayı sosyal ve yasal ilerlemeleri bilinçli olarak geciktirmekten ve Portekiz’i insani tabanda daha az medenileşmiş ve geri kalmış bir ülke konumuna getirmekten,

- hayvanlara eziyet edilmesinin günlük yaşamın bir parçası, bir sanat ve eğlence şekli ve normal olarak kabul edilmesi gereken bir düşünce tarzını yasal yollarla takviye etmekten,

- çağdaş sivil toplumlar tarafından nefret edilen, ancak Romalıların oyunlarında görülen barbarca düzenlenen eğlenceleri uygulamak suretiyle Portekiz ulusunun aşağılanmasını sağlamak için katkıda bulunmaktan

dolayı suçlu bulmuştur.

...............

Boğa Güreşleri Davasında Karar

Mahkemenin Talepleri

Mahkeme, sanık ülkelerin yasa koyucularından, boğa güreşlerini barbarca ve medeni bir ulusun yapmaması gereken bir uygulama olduğuna dair kadın ve erkek vatandaşlarının büyük çoğunluğunun düşüncelerine saygılı olmalarını talep etmektedir. Yine mahkeme en kısa zaman içerisinde hayvanları rahatsız ve eziyet eden ve ölümle sonuçlanan bütün boğa güreşi oyunlarının kaldırılmasını talep etmektedir.

Mahkeme bu oyunların kaldırılma sürecine kadar

- derhal boğa güreşleri için bütün direkt veya endirekt mali ödenekler veya maddi yardımların kaldırılarak iptal edilmesini,

- Avrupa Birliği’nin iyi yaşam gerekleri için sorumlu olduğu 33 No.lu Amsterdam protokolünde yazılı bulunan ve dini vecibelere, kültürel geleneklere ve dini kültür mirasına dayalı üye olmayan ülkeler için yasaklamaların geçerli olmadığı kısıtlayıcı istisnaların kaldırılmasına dikkat edilmesini,

- reşit olmayan çocukların korunması nedenlerinden dolayı derhal çocuk ve gençlere hitap eden boğa güreşi okulların kapatılmasını,

- 16 yaşından küçük gençlerin arenalara girişinin yasaklanmasını ve boğa güreşi için çocuklar ve gençlere yapılan her türlü lobi faaliyetlerinin, yeni din açıklamalarının ve buna benzer propaganda yapılmasının yasaklanmasını,

- boğa güreşleri için Avrupa Birliği tarafından yapılan bütün direkt ve endirekt maddi yardımların iptal edilmesini ve gelecekteki Avrupa Anayasasında yanlış anlamaya mahal bırakmadan ve tartışmasız bir şekilde hayvanların korunmasının kaleme alınmasını,

- Papa XVI. Benedikt tarafından boğa güreşi oyunlarını gayrı kabili rücu kılan ve Papa V. Pius’un halen geçerli bulunan DE SALUTE GREDİ DOMİNİCİ adlı fermanının yenilenmesini ve boğa güreşlerini anlatan kanlı ve nefret verici eğlencelerin kınanmasını içeren kararnameler çıkarılmasını

talep etmektedir.

- Mahkeme, oldukça etkileyici Anti-Corrida çoğunluğunun düşüncelerini anlatabilmesi için Avrupa Parlamentosu’ndan acilen bir referandum organize etmesini talep etmektedir.

Cenevre, 23. Haziran 2008

ULUSLARARASI HAYVAN HAKLARI MAHKEMESİ

“Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi”

70’li yılların sonunda İsviçreli Franz Weber tarafından kuruldu. Genevre’de kiralık odalarda „duruşlar“ gerçekleştiren „mahkeme“, „Fondation Franz Weber“e ait özel bir teşebbüstür.

Miras ve bağışlarla finans edilmektedir. Hukuk açısından hiç bir ülke bu „mahkeme“nin kararların geçerliliğini tanımamaktadır. Kararlar genelde sadece internette açıklanır. Dava ve kararların amacı daha çok etik gösterişe yöneliktir.

Ancak, duruşları genelde çok sayıda uluslararası örgütler ve basından takip edildiği için bu konuda gerçekten ses getirmeyi başaran bir teşebbüstür.

www.ffw.ch

[email protected]

Gönderi tarihi:
Biz de İspanya da ölen boğalara kızıyoruz ama, bu arada ülkemizde her yıl milyonlarca ortalıklarda kesilen kurbana bakmıyoruz pek. Boğa güreşi kadar bizim yaptığımız da yanlış, ister sebep gelenek olsun, isterse din.

Ama unutmayalim ki kurban bayrami icin kesenler kurbanlari bir yere cirkartip olum dansini yapip oldurmuyor ;) Kurbanda kesinenler zaten yeniliyor... birde boyle dusunursek hiristiyanlarda Chrismas zamaninda hindilerini yedikleri icin kurbanla ayni ise geliyor :)

Bilmiyorum biliyormusunuz ama ingliterede'de erkek civcibleri gaziliyarak olduruyorlardi . Yemek icin oldurene birsey diyemem cunku arada bende et yiyorum ama eglence icin oldurmek cok daha farkli birsey oldugunu dusunuyorum.

Gönderi tarihi:
Ama unutmayalim ki kurban bayrami icin kesenler kurbanlari bir yere cirkartip olum dansini yapip oldurmuyor ;) Kurbanda kesinenler zaten yeniliyor... birde boyle dusunursek hiristiyanlarda Chrismas zamaninda hindilerini yedikleri icin kurbanla ayni ise geliyor :)

Bilmiyorum biliyormusunuz ama ingliterede'de erkek civcibleri gaziliyarak olduruyorlardi . Yemek icin oldurene birsey diyemem cunku arada bende et yiyorum ama eglence icin oldurmek cok daha farkli birsey oldugunu dusunuyorum.

Evet hindiler de öldürülmemeli zaten, ayrıca siz et mi yiyorsunuz :o Ben canlı diye sebze bile yemiyorum, suyla yaşıyorum :lol: :lol: :lol:

Gönderi tarihi:
Evet hindiler de öldürülmemeli zaten, ayrıca siz et mi yiyorsunuz :o Ben canlı diye sebze bile yemiyorum, suyla yaşıyorum :lol: :lol: :lol:

evet arada et yerim ben :)

Angel haklı, İspanyadaki Boğa güreşinin karşılığı bizde Horoz dövüşüdür. Zaten, Horoz dövüşü de kanunen yasak, cezası var ama boğa güreşinin İspanya'da cezası yok. Bilakis teşvik ediliyor.

evet horoz dovusleri bu arada halen cok ulkede illegal seklinde halen yapiliyor onlara ve kopek dovuslerine hayvanlari birbirine karsi eden herseye kariyim ve bence boyle seylere buyuk cezalar verilmeli .

Gönderi tarihi:

Sizde Chrismas'da hindimi yeniliyor.. Bizde genelde Chrismasta domuz yeniliyor..

Boga guresleri bir ara ispanyada yasaklanmamismiydi.. Benmi yanlis hatirliyorum yoksa.. Boga guresleri genelde ticari amacla yapilmakta ve devletin izniyle yapiliyor... Ama Horoz dovusleri genelde sahislar kendi aralarinda yapmakta ve izinsiz yapilmaktaydi oteden beri... Bu durumda Horoz dovusuylede kiyaslanamaz.. ona kalirsa Avrupanin bir yok yerinde kopek dovusleride yapilmakta... :)

Saygilar

Gönderi tarihi:
Sizde Chrismas'da hindimi yeniliyor.. Bizde genelde Chrismasta domuz yeniliyor..

Boga guresleri bir ara ispanyada yasaklanmamismiydi.. Benmi yanlis hatirliyorum yoksa.. Boga guresleri genelde ticari amacla yapilmakta ve devletin izniyle yapiliyor... Ama Horoz dovusleri genelde sahislar kendi aralarinda yapmakta ve izinsiz yapilmaktaydi oteden beri... Bu durumda Horoz dovusuylede kiyaslanamaz.. ona kalirsa Avrupanin bir yok yerinde kopek dovusleride yapilmakta... :)

Saygilar

Horoz yada köpek dövüşlerine de izin verilse, karşı çıkmayacak mısınız, yani ?

Gönderi tarihi:

Almanya'da , Ingliterede ve burda genelde hindi yaptiklarini gordum yada ben davetliyim diye mecbur kaldilar chrismas zamaninda :lol: Bazi ailelerde ikisini yapiyorlar :)

Gönderi tarihi:
Horoz yada köpek dövüşlerine de izin verilse, karşı çıkmayacak mısınız, yani ?

Horoz yada kopek dovuslerine izin ciksa karsi cikmayacagimmi demisim... Benim orada demek istedigim suydu Siz boga guresinin karsiligi horoz dovusudur diye yazmistiniz bende horoz dovusunun karsiligi kopek dovusudur ikiside illegal ve boga guresininde yasaklanmasi gerekir eger yasak degilse.. Cunku bir ara ben yasaklandi diye duymustum ve egerki yasaklanmamis isede devlet tesfikiyle yapildigi icin ispanyol hukumeti cezalandirilmalidir... Iletimi siz yanlis anlamissiniz...

Gönderi tarihi:
Horoz yada kopek dovuslerine izin ciksa karsi cikmayacagimmi demisim... Benim orada demek istedigim suydu Siz boga guresinin karsiligi horoz dovusudur diye yazmistiniz bende horoz dovusunun karsiligi kopek dovusudur ikiside illegal ve boga guresininde yasaklanmasi gerekir eger yasak degilse.. Cunku bir ara ben yasaklandi diye duymustum ve egerki yasaklanmamis isede devlet tesfikiyle yapildigi icin ispanyol hukumeti cezalandirilmalidir... Iletimi siz yanlis anlamissiniz...

Benim karşılaştırmam illegalite zemininde değildi. Zaten neden İspanyada illegal değil diye eleştiriyoruz. İki olayı karşılaştırma zeminimiz tamamen insani...

Gönderi tarihi:

İspanyollar neden böylesine vahşi bir eylemden zevk alıyorlar ? Cevabı İspanyol'lar boğa güreşine baktıklarında bizim gördüğümüzü görmüyorlar.

Bizim gördüğümüz; Pikadorların mızraklarla yaraladığı, güçten düşürdüğü, can çekişen, korkmuş (bunu öfkelenmiş boğa diye yutturmaya çalışmalarını da anlamak mümkün değil), hareket ve görme yetisinin büyük kısmını kaybetmiş bir hayvan ,canını kurtarmak için çırpınırken, onun karşısına geçip şov yapan bir matador ve bundan zevk duyan binlerce seyirci.

Ancak İspanyol'ların gördüğü; Soylu, cesur matadorun azgın boğanın karşısına, ölüm pahasına çıkıp mücadele etmesi.

Gönderi tarihi:

Benim dileğim, bu kahraman boğanın bir heykelinin dikilmesi ve onun kahraman savunmasının anısına, boğa güreşlerine son verildiğinin, bu çağdışı vahşetin artık sona erdiğinin anıtın kitabesine yazılması. İspanyolca bilen birilerini bile bulup bu talebimi en üst düzeyde seslendirmeyi bile düşünüyorum ama, arenalara onca yatırımı yapan ve onca turizm geliri elde eden bu adamlar talebimi kaale almaz, iyice deli olurum diye çekiniyorum.

Yok yani, İtalya da gladyatör arenalarını açsın, turist çeksin o zaman! Ne yüzle "olmaz" diyebilirler? Ne hakla? Neye dayanarak? Hayvan diye bir hayvana belki insana tanınan haklar tanınmayabilir. Ama insanlar toplaşıp tezahüratlar, alkışlarla bir hayvanın işkence ile öldürülmesini seyredemezler. Bunu açıktan, yasal, teşvik ve destek görür biçimde yapamazlar yahu! Bunun yapılabildiği bir dünyada her bir halt da yenir!

İlkeleri çiğnemek basit bir şeylerden başlar. Ki bu hiç de basit değil. Hayvana, bir suçu günahı olması olasılığı bulunmayan bir canlıya merhamet etmeyenden, başka hiç bir şey bekleyemezsiniz. O dünyadaki her kötülüğü yapabilir. Bir hayvana acıyıp bir yudum su, bir lokma yiyecek vermeyen bir insan, insan değildir. Merhamet etme yetisine sahip olan tek canlı insandır. Bunu yapmıyorsa, insan oluşunun bir anlam ve kıymeti yoktur!

Gönderi tarihi:

Hadi İspanyollar vahşi, geri... Onların tercihlerine bir şey diyemeyiz. Bu ilkel toplum ilkelliği içinde kalsın diyelim.

Fakat AB'ye ne demeli? Bu vahşeti, bu geriliği sürdürürken birliğe üye olamazsınız demediler! O yüzden diliyorum bu ilkesizliği gösteren AB tez zamanda param param parçalansın, aralarına nifak girsin, her biri ayrı tarafa çeksin! Bunu bütün kalbimle diliyorum. Bunların bu birşeyleri görmezden gelme, bir şeylere de "neyse oluversin canım" deme huylarına ifrit oluyorum. Bazen öyle burunları dik oluyor ki, hiç bir şeyi göremiyorlar.

Savaşlar çıkabilir, katliamlar olabilir. Çocuklar öldürülebilir. Dünyada bu ve bundan kötü bir çok şey oluyor. Ama bunlara bir kılıf, bir mazeret, bir şeyler bulunuyor, ikiyüzlüce bile olsa en azından kınanıyor, "olmamasını dilerdik" filan deniyor yahu! Böyle göz göre göre, yasal biçimde, teşvik ederek, alkışlayarak, çok güzel bir şey oluyor diye göstererek değil bir insanın, bir canlının bir tutam kılını bile koparamazsınız yahu, böyle bir şey olabilemezdir!

Bunu bu şekilde yapandan, her şeyi bekleyebilirsiniz. Yeryüzünde bunu yapan, normal gösteren, teşvik eden insanlardan beklenemeyecek hiç bir kötülük yoktur!

Ölümüne bahisli boksör dövüşleri düzenlenebilir, horozlar, köpekler boğuşturulabilir. Ama bunların hepsi gizlenir, yapılıyorsa göz yumularak filan yapılır yahu! Böyle yasal, teşvikli, tezahüratlı, resmen okulu bilmem nesi olan, yeri yurdu kurumsallaşmış vahşet nerde görülmüş yahu?

İspanyol yapınca olur! Böyle çifte standartın, böyle ikiyüzlü vahşetin adı da, kendi de yerin dibine batsın!

Gönderi tarihi:

Bazı boğalar öfkeli ve saldırgandır. Hatta Afrika'da bulunan yabani türleri aslandan bile saldırgan ve tehlikeli olabiliyorlar. Bunları zaptetmek ve beslemek çok zorlaşınca, kasaplık olarak ayrılırlar.

Fakat insan olan insan, yüreğinde insanlık, acıma, sevgi gibi insana has değerler taşıyan, en azından teorik olarak taşıyor olması gereken insan denmeye şahit göstermeye gerek olmayan bir insan, "gel bakalım, sen saldırgasın öyle mi? Bak ben şimdi sana neler yapıyorum!" deyip zavallı, insan karşısında korunmasız, yapabileceği çok da fazla bir şey olmayan bir hayvanın boynuna şişler saplayarak işkenceler etmez. Saldırganlık, milyonlarca yıllık evrimin onlara yüklediği bir içgüdü. Biz olmadan çok önce bu dünyada onlar vardılar ve dünya çok zor bir dünyaydı. Halen olduğu gibi, güya evrimleşen, sözüm ona akıllanan insana rağmen kötü bir dünya! Bunda onların bir suçu yok. Bir kurt bile koyun sürüsüne girince yiyemeyeceği koyunları da öldürür evet... Ama bu, onu işkence ederek öldürmeyi gerektirmez. Hayvan bu yahu! Hayvan! Kim bilir hangi evrim aşamasında içgüdülerine hangi nedenle böyle bir dürtü eklenmiş. Bunun hesabı işkenceyle sorulur mu yahu?

Bilinciyle, kendi iradi seçimiyle cinayet işleyen bir insana bile işkence edemezsiniz. En fazla idam edersiniz. Onu da son arzusunu sorarak ve mümkünse yerine getirerek, insan gibi, "keşke böyle olmasaydı" diye üzülerek edersiniz. Hele işkenceyi toplanıp tezahüratlarla alkışlayamazsınız, kurumsallaştırıp legalleştiremezsiniz.

Bu matador ve pikador mudur ne menem şey iseler, kanlı, suçlu elleriyle eve gittiklerinde çocuklarını nasıl kucaklıyor, nasıl seviyorlar, nasıl sevgi gösteriyorlar anlamıyorum. Benim babam matador olsa çoktan babalıktan reddetmiş olurdum...

Gönderi tarihi:

Günümüzde bilinen boğa güreşleri 18. yüzyldan beri mevcut. İlk boğa güreşi arenası 1749 senesinde inşa edilmiş. Carlos IV zamanında (1748-1819) boğa güreşleri yasaklanmış, ancak ondan sonra başa geçen Ferdinand VII zamanında bu yasak kaldırılmış. 1796 senesinde matador Jose Delgato tarafından yazılan ''Tauromaquia''da belirlenmiş olan kurallar bugüne dek esas alınıyor. İlk boğa güreşi okulu 1830 yılında Pedro Romero isimli şahıs tarafından Sevilla'da kuruluyor.

İspanya'da 1200 boğa yetiştirme işletmesi bulunup, buralarda 70 bin insan görev alıyor. Bunların senelik geliri 1.5 milyar Euro. Arenalarda dövüşen bir boğa için 150 bin Euro'ya kadar fiyat ödeniyor. Boğa güreşi ayarlayan 70 bin civarında organizatör var. En büyük arena Madrid'de bulunan Plaza Las Ventas. Bu arenanın organizatörünün 400 çalışanı var ve senede 5 milyon Euro ruhsat parası ödüyor Madrid şehrine.

Eh, para gelecek yerden boğa esirgenmez. Bu gibi gelir kaynakları olmasa işsizlik artar ve İspanya AB'ye sorun olur. Bu yüzden de AB; aman işsiz kalmasınlar da boğa öldürsünler diye düşünüyor olabilir.

Gönderi tarihi:

Sevgili muki, söylediğin gibi, bu iş "tamamen duygusal" olduğundan, bu ayıbın yakın bir zamanda ortadan kalkacağından umutlu değilim. İşin vahim tarafı ve beni üzen tarafı da bu.

Yani insanlar canlılara işkence yapılarak eğlensinler ve para kazansınlar diye, ya sesimizi çıkarmayacağız, ya çıkarsak da dinleyen olmayacak.

Bunun ne kadar vahim bir durum olduğunu anlatacak kelime ve cümle bulamıyorum. Tekrar önemle vurguluyorum: Dünyada olan tek kötülük boğa güreşleri değil. Ama bu yasallaştırılır, alkışlanır ve doğal görülür, insanların toplanıp eğlenerek izlediği bir gösteri olursa...

Ucundan kıyısından pandoranın kutusunun kapağı böyle aralanır!

• 6 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Kahraman boğa bu kez başardı. Kolombiya'da yapılan boğa güreşinde acımasız caninin sırtına sapladığı mızraklarla çılgına dönen 500 kiloluk boğa eli kanlı cani adamın önce ayaklarını yerden kesti. Yere yıkılan caninin boynuz darbeleri ile bir daha hiç bir boğaya işkence edememesini sağladı...

boam.th.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.