Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KÜTÜPHANELERİ SEVİYORUM GİRİŞİMİ www.kutuphaneleriseviyorum.org

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Merhaba,

Gün geçmiyor ki ülkemizdeki kitap okuma alışkanlığının gidişatı ile ilgili ya da halkımızın kütüphanelere olan ilgisizliği ile ilgili haberler çıkmasın. Bizler ülkemizde kitap okuma alışkanlığının çok düşük olmasının nedeninin ülkemizde "kütüphane kültürü"nün olmayışı olduğunu düşünüyoruz.

Güncel kitap, dergi, dvd, oyuncak vb. ödünç alabileceğiniz, internetten kataloğunu tarayıp ayırtma, uzatma ve istek yapabileceğiniz, ferah bir ortamda çayınızı yudumlarken gazetelere göz atabileceğiniz, çeşitli kültürel etkinliklere katılabileceğiniz, yolunuzun üstünde akşamları ya da hafta sonları uğrayıp ödüç ve iade yapabileceğiniz, yeni neler var bakınabileceğiniz ve güleryüzlü hizmet alabileceğiniz bir kütüphane olsa kim kullanmaz ki?

Kim bilir belki de etrafında böyle bir kütüphane olan mutlu bir azınlıktansınızdır

Biz kütüphaneciler olarak yıllardır kendi çapımızda mesleki girişimlerde bulunuyoruz. Oysa kütüphane kullanma hakkının bilincinde olan her vatandaşın yetkili makamlardan "Modern Kütüphane Hizmeti" talep etmesinin de çok etkili bir yöntem olabileceği ortadadır. İşte burdan hareketle "mektepli " bir grup kütüphaneci olarak toplumumuzdaki kütüphane bilincini geliştirmek için bir takım gönüllü çalışmalar yapmaya karar verdik ve bu nedenle bir web sayfası hazırladık: www.kutuphaneleriseviyorum.org

Henüz çok yeni olan "Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi" kütüphaneleri seven ve modern kütüphane hizmeti talep eden herkesin katılımına açıktır. Burada kütüphane ile ilgili yaşadığınız olumlu ya da olumsuz deneyimlerinizi paylaşabilir, kütüphanelerle ilgili her türlü önerilerinizi dile getirebilirsiniz.

Ayrıca kitap kulübünde en yakın kütüphaneden ödünç alacağınız bir kitabı tartışabilir ya da fotoğraf kulübünde kütüphaneleri farklı açılardan resimleyebilirsiniz. Veya kendi ilgi alanınızla kütüphane sevgisini bağdaştıracak yeni bir kulüp açabilirsiniz.

Unutmayalım ki özellikle günümüz koşullarında "kütüphane kültürü"müz olmadığı sürece "bilgi okuryazarı" bir toplum olabilmemiz mümkün görünmemektedir...

Haydi siz de bize katılın

www.kutuphaneleriseviyorum.org

Gönderi tarihi:

Senin idealistliğine hayranım, her zaman hem de...

Ve sonuna kadar yanındayım benim canım arkadaşım...

Sevgili Arkadaşlar,

Bilgi son hızla artıyor ve bilgiye olan bağımlılık da tabii... 21. yüzyıl bilginin yüzyılı ve uyum sağlayabilmek ve katkıda bulunabilmek için bilgiyi doğru kullanabilme becerisine sahip olmak zorundayız. Bunun için de her birimize düşen göre iyi birer bilgi okuryazarı olmak... Bilgi gereksiminini doğru bir şekilde tanımlayabilen; gereksinim duyduğu bu bilgiyi bulduktan sonra verimli bir şekilde kullanıp, değerlendirebilen, bilgi kaynaklarını etkin şekilde kullanabilen ve aynı zamanda iletebilen kişilere biz bilgi okuryazarı diyoruz ve Esmeray'ın da dediği gibi;

"...günümüz koşullarında "kütüphane kültürü"müz olmadığı sürece "bilgi okuryazarı" bir toplum olabilmemiz mümkün görünmemektedir..."

Çok doğrusun Esmeray... Bırak ilkokul öğrencilerini, üniversitede okuyup da bir kere kütüphaneye gitmemiş insanlarla dolu memleketimde daha ansiklopedi bile kullanmayı beceremeyen, bir kütüphaneye girip de araştırma yapmayı geçtim, kütüphane kokusunu içine çekmemiş nice insanlar varken nasıl Bilgi okuryazarı olacağız? Kütüphane kullanma kültürünü insanlara öğreterek tabii... Gönüllüyüz biz arkadaşlar... Sizler neden gönüllü olamayasınız ki? Bu tamamen gönülle yapılan bir iş... Kütüphaneci olmanız gerekmiyor, kütüphaneleri sevmeniz yeterli...

Türkiye'de sadece halk kütüphaneleri işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilseler yine bile topluma inanılmaz katkıda bulunurlar...

Ne gibi mi?

Düşünün hadi biraz?

http://www.kutuphaneleriseviyorum.org

Gönderi tarihi:

"Bizler, bu ülkedeki tüm kütüphaneleri önemsiyoruz!

Sahip olduğumuz kütüphaneleri çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara aktarmakla sorumluyuz!

Bu ülkede kütüphane kullanımını yaygınlaştırmaya ve kütüphane kullanımının bir yaşam tarzı haline gelmesine destek olmaya azimliyiz!

Kütüphanelerin sayısının artması, herkesin evine yakın kütüphane olması ve kütüphanelerin modern kütüphane hizmeti verebilecek konuma gelmesi için bu platformun genişlemesine çalışacağız."

siteyi tıkladım...işte bu cümleler.

başlık daha etkileyici..."Kütüphaneleri Seviyorum Manifestosu "

yalnız ben gönüllü derken kastedileni anlamadım.

siteye arada bakacağım...kitap okumak hayattır!

Gönderi tarihi:

Çocukluğumda oturduğum semtte bile varken şimdilerde koskoca bir metropol olan İstanbul da kütüphane sayısı yok denecek kadar az. Kütüphanelerin kokusunu özellikle çok severim. Oraların kendine has bir kokusu vardır. Ama özellikle çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmayan bir toplumun kütüphaneyi sevdirmesi ve yeni kütüphanelerin açılmasını desteklemesini beklemek çok zor. Ne de olsa okumamış bir toplum daha iyi güdülür. Böyle şeylere ödenek ayırmak zuldur ve gereksizdir.

Umarım bu platform başarılı olur.

Gönderi tarihi:

Esmeray adına ben acıklamaya calışayım sorunu Mavi'ciğim;

Öncelikle şu an daha çok yeni bir oluşum bu, siteden de zaten bunu anlamışsındır. Henüz tam olarak geliştiremedik ama yavaş yavaş başarılacak... Gönüllü derken öncelikle desteğiniz önemli arkadaşlar, siteye üye olmak, yanımızda olduğunuzu bilmemiz için önemli... zamanla yapabileceğiniz her türlü destek, her türlü yardım ve katkı kafanızda daha kolay şekillenecektir emin olun...

Kütüphaneler tek kütüphanecilere ait değildir arkadaşlar, bu kütüphaneler hepimizin... Öncü olun, ülkemizdeki kütüphaneleri hep birlikte yaşatabilelim... Yaşamaları için elimizden geleni yapalım.. Hep birlikte...

Şimdilik bir gurup kütüphaneciyiz ama ilerleyen zamanlarda büyük bir kütüphane severler gurubu haline dönüşeceğiz. Amacımız Manifesto da yazdığı gibi;

Kütüphaneleri Seviyorum Manifestosu

Bizler, bu ülkedeki tüm kütüphaneleri önemsiyoruz!

Sahip olduğumuz kütüphaneleri çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara aktarmakla sorumluyuz!

Bu ülkede kütüphane kullanımını yaygınlaştırmaya ve kütüphane kullanımının bir yaşam tarzı haline gelmesine destek olmaya azimliyiz!

Kütüphanelerin sayısının artması, herkesin evine yakın kütüphane olması ve kütüphanelerin modern kütüphane hizmeti verebilecek konuma gelmesi için bu platformun genişlemesine çalışacağız.

Esmeray, daha kapsamlı bir açıklamayı gerekli görürse ekler sanırım, elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım :)

Gönderi tarihi:

Ülkemizde kütüphane kullanımı yanında kitap okuma oranı da oldukça düşük.

Türkiye'de kitap, vatandaşların ihtiyaç listesinde 235'nci sırada yer alıyor.

İngiltere ve Fransa'da toplumun yüzde 21'i, Japonya'da yüzde 14'ü, Amerika'da yüzde 12'si düzenli kitap okurken Türkiye'de düzenli kitap okuyanların sayısı 10 binde bir.

Günde ortalama 5 saat televizyon izleyen Türk insanı, kitap okumaya yılda sadece 6 saat ayırıyor.

rakamlar çok üzücü...

kitap okuma alışkanlığını herkese aşılamalıyız...

kütüphanelerimize sahip çıkmalıyız.. ayakta kalmalarını sağlamalıyız..

Gönderi tarihi:

İlginize çokkk teşekkürler arkadaşlar,

Evet henüz çok yeni bir girişim ve hepinizin görüşleri, önerileri, paylaşımları bizim için çok önemli...

Gönüllü olarak ne mi yapabilirsiniz?

Öncelikle kendinize en yakın kütüphaneye uğramanız yeterli... Ne tür bir kütüphane olduğu hiç önemli değil aslında, halk kütüphanesi olabilir, ya da bir belediye kütüphanesi...ya da çocuğunuzun -varsa- okul kütüphanesi...

Üyelik koşullarını ve oradan ne tür hizmetler alabileceğinizi sorgulayarak kendinize, hizmetlerin geliştirilmesi için yazılı ya da sözlü olarak kütüphaneleri teşvik ederek kütüphanelerin geleceğine yatırım yapmış olursunuz.

E bir de deneyiminizi web sitemiz üzerinden bizimle paylaşırsanız en önemli katma değeriniz bu olur bizim için:)

Biz de sizlerden gelen geribildirimler sayesinde kütüphanelerin iyileştirilmesi, kütüphane kullanımının yaygınlaştırılması ve kütüphane kültürünün oluşması için küçük büyük demeden projeler üretmeye, çeşitli STK'larla işbirliğine giderek projeleri hayata geçirmeye ve sesimizi duyurmaya çalışacağız!

Biliyoruz gelişmiş ülkelerden gerideyiz ama bu bir şeyler yapmak istememize ASLA engel değil:))

Şunu da unutmayalım ki; gün geçtikçe bilgi çöplüğüne dönüşmekte olan İNTERNET, İYİ bir KÜTÜPHANE'nin yerini asla tutamaz!

Bu nedenle öncelikle devlet okullarında çocuklarımızın "modern kütüphane hizmeti" alabilmesi en önemli hayalimiz...

Siz de bize destek olun;

gelişmelerden haberdar olmak için sitemize üye olun, sitemizden çevrenizdekileri haberdar edin, facebook'taki grubumuza üye olun, forumlarımıza katılın, kütüphane ile ilgili her türlü fikir ve önerilerinizi bizimle paylaşın...

www.kutuphaneleriseviyorum.org

Esmeray adına ben acıklamaya calışayım sorunu Mavi'ciğim;

Öncelikle şu an daha çok yeni bir oluşum bu, siteden de zaten bunu anlamışsındır. Henüz tam olarak geliştiremedik ama yavaş yavaş başarılacak... Gönüllü derken öncelikle desteğiniz önemli arkadaşlar, siteye üye olmak, yanımızda olduğunuzu bilmemiz için önemli... zamanla yapabileceğiniz her türlü destek, her türlü yardım ve katkı kafanızda daha kolay şekillenecektir emin olun...

Kütüphaneler tek kütüphanecilere ait değildir arkadaşlar, bu kütüphaneler hepimizin... Öncü olun, ülkemizdeki kütüphaneleri hep birlikte yaşatabilelim... Yaşamaları için elimizden geleni yapalım.. Hep birlikte...

Şimdilik bir gurup kütüphaneciyiz ama ilerleyen zamanlarda büyük bir kütüphane severler gurubu haline dönüşeceğiz. Amacımız Manifesto da yazdığı gibi;

Kütüphaneleri Seviyorum Manifestosu

Bizler, bu ülkedeki tüm kütüphaneleri önemsiyoruz!

Kütüphanelerin sayısının artması, herkesin evine yakın kütüphane olması ve kütüphanelerin modern kütüphane hizmeti verebilecek konuma gelmesi için bu platformun genişlemesine çalışacağız.

Esmeray, daha kapsamlı bir açıklamayı gerekli görürse ekler sanırım, elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım :)

• 4 hafta sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.