Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

pramid1nn6.gif

 

Liseden kalma bilgilerimizi hatirlayabilirsek eger saglikli beslenmek, bir takim besin pramitlerine baglanmistir. Ancak acaba baska ulkelerde de ayni seyi oneriyorlar mi? Tabi ki evet fakat besinlerin pramitteki oranlari degisebiliyor

 

 

Kuzey Amerika Besin Pramidi(Genel)

 

ABD'de bilim adamlari tarafindan hazirlanmis besin pramiti soyledir: Pramitin en alt tabakasini gunluk 6-11 porsyon ile tahillar(makarna, ekmek...)olusturur. Ikinci basamakta ise gunluk 5-9 porsyon ile meyve ve sebzelere yer verilir. 3.basamakta gunluk 2-3 porsyon sut ve sut urunleri ile yine 2-3 porsyon et yer alir. Pramitin en tepesini ise gunluk sadece 1 porsyonla(bu basamagin gerekli olup olmadigi ise hala tartisilmaktadir) yag ve sekerler olusturur.

 

California Besin Pramidi:

 

California Universitesi'nde yeni gelistirilen besin pramidi ise soyledir: 1.Basamakta 6-11 porsyon ile meyve ve sebzeler yer alir. Ikinci basamakta olmasina ragmen hemen hemen 1. basamak kadar onem tasiyan(gunluk 6-11 porsyon) posa miktari yuksek tahillar(patates, misir...) vardir. Protein orani yuksek besinler 3.basamaktadir(sut, sut urunleri, et...). Ayrica deniz urunleri, nohut ve yumurta beyazi(tum yumurta degil) da bu basamaktadir. Sadece tadimlik olarak ise ust basamagi karabiber ve diger baharatlar isgal eder.

 

 

akdenizpiramidyc9.jpg

 

 

 

 

Akdeniz Besin Pramidi:

 

Akdeniz besin pramidinin ilk iki basamagini ekmek, makarna, pirinc, kuskus, bulgur(v.s.) ile meyve ve sebzeler olusturur. Fakat meyve ve sebzeler kendi iclerinde ayrim yapilarak yenilebilir (sogan, patlican,domates, seftali, uzum, cilek ve elma arasindan birkac secim yapilabilir).Ayrica gunluk katagoriye zeytin yagi, peynir ve yogurt da katilir. 3. basamakta

yer alan balik ve deniz urunleri, yumurta ve tatli(orn:Yunan Baklavasi, Italyan kurabiyesi) haftada bir kac kez yenilir. Aylik olarak cok az miktarda alinmasi gereken

yiyecek ise kirmizi ettir.

 

Asya Besin Pramidi:

 

Bu pramit belirli oranlar vermez fakat belirli yiyeceklerin ne kadar siklikla yenilmesi gerektigi onem tasir. En yuksek porsyon degerlerini pirinc ve pirinc urunleri, ekmek ve diger tahil urunleri olusturur. Ikinci basamakta meyve ve sebzeler; sebze yaglari ise gunluk alinmasi gereken miktarin en azini olusturur. Eger istenirse balik ve diger deniz urunleri de gunluk grupta yer alabilir. Haftalik olarak alinmasi gerekenler yumurta ve sekerden ibarettir. Kirmizi et ise ara sirayenilecekler arasindadir.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.