Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

.

İSLAMIN GİRDİĞİ YERDE ARAPLAŞMA'MI BAŞLAR...

Çanlar kimin için çalıyor?

Almanya'da tam 2200 cami ve mescit var. Yetmişli yılların başında sayıları otuzu geçmezdi. Bu 2200 caminin sadece üçte biri, Anayasayı Koruma Örgütü'nün verilerine göre ülkedeki Türk Müslümanlarının yüzde 80'ini temsil ettiği söylenen Diyane t'in! Bunun çeşitli nedenleri var. Azınlığın temsilcisi Milli Görüşçüler, Süleymancılar, Nurcular resmi makamlardan, kiliselerinde desteği ile rahatça yapı izni alırken ''Ankara'nın etkisindeki bir dinin temsilcileri'' dedikleri Diyanet camilerine hep zorluk çıkarılıyor. En son örneğini birkaç yıldır Stuttgart-Esslingen'de yaşıyoruz. Bu küçük kentte Milli Görüş ile çok iyi anlaşan belediye, Diyanet camisinin büyütülmesine çeşitli nedenler bularak sürekli engel oluyor. Bu sorunlar Pforzheim ve Mannheim Diyanet camilerinin yapımında da yaşanmıştı. Almanya genelinde tüm camilerimizin başka bir sorunu da minareler. Kimi yerde minareye hiç izin vermiyorlar, kimi yerde de ancak kısacık bir minareyi kabulleniyorlar. Günde beş vakit ezan okunmasına ise hiç izin verilmiyor. Şu sıralar Stuttgart'ta geleneksel şarap bayramı var! Uzun yıllardır tanıştığım doğubilimci bir Türk dostla Schiller Alanı'nda oturmuş, üç kemancının çaldığı Viyana müziğini dinliyor, yörenin güzel şaraplarını yudumluyorduk. Sohbetimiz dereden tepedendi. Birden çanlar çalmaya başladı. Stift kilisenin tepemizdeki dev çanları çok gürültülüydü. Bir süre susmak zorunda kaldık. Söylediklerini anlamıyordum. Az sonra, çanlar sustuğunda, konumuz değişiverdi. ''Bizimkilere ezan okutmuyorlar, kendileri gece gündüz, saat başı, kimi yerde her yarım saatte bir bu çanları çalıyorlar!'' diye biraz öfkeli konuştu dostum. ''Ülke onların, istediklerini yaparlar'' diye karşı çıkmak istedim. ''Çan ne İsa'nın emridir ne de İncil'de yeri vardır'' diye atıldı dost. Söylediğine göre çan çalma geleneği İsa'dan 1200 yıl sonra başlamış. Tarlasında çalışan köylüye dua saatini anımsatmak için. ''Sonra Katolik ve Ortodokslar sayesinde dallanıp budaklanmış'' diye heyecanla devam etti; ''Azizlerin doğum, şahadet yıldönümlerini, mucizelerini anmak; insanları düşmana, genellikle Türklere karşı duaya çağırmak için de çalmaya başlamışlar.'' Ancak günümüzde her saat başı, kimi yerde gece yarısı bile çalınmasını pek anlamıyordum. ''Evinin 20-30 metre ötesinde bir kilise olan yandı demektir'' diye konuşmasını sürdürdü dostum. ''Adamcağız çan sesini bütün gün çekmek zorundadır. Ne kadar dava açarsa açsın, çan sesinin dayanılmaz olduğunu bilirkişi raporları ile kanıtlasın, hiçbir mahkeme ona hak vermez Almanya'da!'' Çünkü çan sesi bir liturya kabul ediliyormuş. Dayanamadım: ''Peki, bize niçin günde beş kez ezan okutmuyorlar?'' diye gülümseyerek sordum. O da gülümsedi. ''Korkuyor olacaklar! Nobel ödüllü Naipaul , İran'dan Malezya'ya İslam ülkelerini gezdikten sonra ne demiş biliyor musun? 'İslamın girdiği yerde Araplaşma başlar!'..." " Ben yine de ısrarla sormaya devam ettim. ''Fakat ezan kilise çanından daha dinsel değil mi?'' Açıkladı: ''Rivayete göre ezan istişareler sonucu belirlenmiş ve peygamberin onayını almış. Ezanın metni Kuran ayeti filan değildir, peygamberin sözü de değildir. Fakat dinsel olarak kilise çanından daha önemlidir. Arapça olmasına karşın ezan bir manifestodur...'' Benim kafamı yıllardır kurcalayan başka bir şey daha vardı. Fakat Schiller Alanı'nda şaraplarımızı yudumlar, sıcak eylül güneşi iliklerimizi ısıtırken bunu doğubilimci dosta sorup kafasını daha çok karıştırmak istemedim. Onların Türkiye'de liseleri, kültür enstitüleri, lisan kursları, kütüphaneleri varken acaba 2.7 milyon insanımızın yaşadığı Almanya'da bizler 2200 cami ve mescidin yanı sıra niçin tek bir Türk kültür enstitüsü, lisesi ya da üniversitesi açmamışız?

---------------------------------

A. ARPAD / STUTTGART

• Cevaplar 81
  • Görüntü 10,5b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

İslam Araplaştırır diyen zihniyetin İslam dan haberi yoktur diye düşünüyorum...

Arap ve İran kültürüründen etkilenme ise İran da daha önceden yerleşikliğe geçilmesinin verdiği tecrübe (özellikle devlet yönetimi ve sanatta ileri düzeyde olmaları); İslamı'ın Arap yarımadasında doğması etkilidir...

:zorro:

Gönderi tarihi:
  • Yazar

İslam Araplaştırır diyen zihniyetin İslam dan haberi yoktur diye düşünüyorum...

Arap ve İran kültürüründen etkilenme ise İran da daha önceden yerleşikliğe geçilmesinin verdiği tecrübe (özellikle devlet yönetimi ve sanatta ileri düzeyde olmaları); İslamı'ın Arap yarımadasında doğması etkilidir...

Öncelikle İslam Araplaştırır diyen zihniyetin İslam'dan haberi yoktur derken neyi kastediyorsunuz onu hakikaten anlamadım. Diğer taraftan da; İran'ın Yerleşikliğe geçmesi sayesinde elde edilen tecrübe İslamın Arap yarımadasında doğmasında etkili olduğunu belirtmişsiniz ve bunu anlıyorum... Peki Türkiye bu etkilenmenin neresinde kalmıştır ya da kalmalıdır. Sizce Türkiye’de senelerdir Türk Dili törpülenmekte; yaşantımızda, çevremizde, eğitim hayatımızda Türk Dili’nin yok edilmesine yönelik oluşumlar hüküm sürmektedir ki bunların en etkilileri İngilizce ve Arapçadır. Sonuç olarak dili yok etmek, bir milleti yok etmekle eşdeğer olduğu bilinmekte ve Arapça öğrenilmesi adına da olsa, islam’ın tebliği adına da olsa bir milletin yok edilmesi sizce normal karşılanmalımıdır...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:

Öncelikle İslam Araplaştırır diyen zihniyetin İslam'dan haberi yoktur derken neyi kastediyorsunuz onu hakikaten anlamadım. Diğer taraftan da; İran'ın Yerleşikliğe geçmesi sayesinde elde edilen tecrübe İslamın Arap yarımadasında doğmasında etkili olduğunu belirtmişsiniz ve bunu anlıyorum... Peki Türkiye bu etkilenmenin neresinde kalmıştır ya da kalmalıdır. Sizce Türkiye’de senelerdir Türk Dili törpülenmekte; yaşantımızda, çevremizde, eğitim hayatımızda Türk Dili’nin yok edilmesine yönelik oluşumlar hüküm sürmektedir ki bunların en etkilileri İngilizce ve Arapçadır. Sonuç olarak dili yok etmek, bir milleti yok etmekle eşdeğer olduğu bilinmekte ve Arapça öğrenilmesi adına da olsa, islam’ın tebliği adına da olsa bir milletin yok edilmesi sizce normal karşılanmalımıdır...

Saygılarımla...

1-İslamı hakkında yeterli bilgiye sahip olan onu Arap gelenekleriyle sınırlandırmaz...

2-Diğer taraftan da; İran'ın Yerleşikliğe geçmesi sayesinde elde edilen tecrübe İslamın Arap yarımadasında doğmasında etkili olduğunu belirtmişsiniz ve bunu anlıyorum...

Demişsiniz...

Oysa ben iki farklı kültürden etkilenme sebeplerini yazdım...

İslam ın Arap yarımadasında doğmuş olması...(Araplarla etkileşim)

İran da yerleşik bir kültürün oluşmuş olması...(İranla etkileşim)

şeklinde...

3-Osmanlı büyük bir İmparatorluktu...

İçinde Türklerle birlikte bir çok millet barınmaktaydı...

Osmanlı İslam ın lideri;koruyucusuydu...

Zorunlu olarak da özellikle Müslümanlara hitap edecek dile ihtiyaç vardı...

Arapça ve Farsça nın büyük etkileriyle Osmanlıca dili gelişti...

Ancak halk Türkçe yi kullanmaya devam etti...

4-Bugünkü durum ise daha vahim...

Resmi dili Türkçe olan Türkiye Cumhuriyetinde halk Türkçeyi düzgün kullanamıyor...

Gönderi tarihi:

İyide islamı öğrenmek ve yaşamak adına dilimizden taviz vermiyoruzki bu da nereden çıktı..

Sadece namazlarımızda Arapça haliyle sureleri okuyoruz..

Bunun sebebi ise orjinal metne sadık kalmak ve Allahın; "biz Kuran'ı arapça indirdik.... diye devam eden ayeti kerimesidir..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
  • Yazar

İyide islamı öğrenmek ve yaşamak adına dilimizden taviz vermiyoruzki bu da nereden çıktı..

Bunun sebebi ise orjinal metne sadık kalmak ve Allahın; "biz Kuran'ı arapça indirdik.... diye devam eden ayeti kerimesidir..

Saygılar..

Şuradan çıktı sayın kralx...

Nobel ödüllü Naipaul , İran'dan Malezya'ya İslam ülkelerini gezdikten sonra şunu belirtmiş 'İslamın girdiği yerde Araplaşma başlar!'..."

Konunun özü bu ve tartışılması gereken de dilin etkinliği...

Bu arada ben Çin'ce de dua etsem Allah anlar değilmi? Orijaniline bağlı kalmak ta ne demek bunu anlayamıyorum çünkü orijinaline bağlı kalınarak yazılamaz diye bir kuralmı var?

Kısacası ben Karhan'ın Türkçe ibadet edilmesi taraftarıyım...

Katkı sunan ve sunacak olan herkese saygı ve sevgilerimle...

Gönderi tarihi:

Merhaba, MSN'de "[email protected]"

diye bir adres

seni listesine eklerse kabul etme. msn'de

yeni bir virüs

dolasiyor, senin listendeki biri de bunu

eklerse sende

virüs kaparsin. o yüzden listendeki herkese

haber ver.

gt;@rht.com uzantili biri msn'e eklerse

bunu kabul

etmeyin, rus hackerlar türklere savas açti.

Virüs giriyor,

Listendeki herkese söyle çünkü onlar

ekleyince sana da

virüs bulaşıyor.

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Merhaba, MSN'de "[email protected]"

diye bir adres

seni listesine eklerse kabul etme. msn'de

yeni bir virüs

dolasiyor, senin listendeki biri de bunu

eklerse sende

virüs kaparsin. o yüzden listendeki herkese

haber ver.

gt;@rht.com uzantili biri msn'e eklerse

bunu kabul

etmeyin, rus hackerlar türklere savas açti.

Virüs giriyor,

Listendeki herkese söyle çünkü onlar

ekleyince sana da

virüs bulaşıyor.

Teşekkürler lena...

Gerekenleri hemen yerine getirmeye çalışacağım...

Sevgiler...

Gönderi tarihi:

Saygılar..

Kur'an dili arapça dan farklı diye biliyordum...

:cat:

Gönderi tarihi:

Şuradan çıktı sayın kralx...

Nobel ödüllü Naipaul , İran'dan Malezya'ya İslam ülkelerini gezdikten sonra şunu belirtmiş 'İslamın girdiği yerde Araplaşma başlar!'..."

Konunun özü bu ve tartışılması gereken de dilin etkinliği...

Bu arada ben Çin'ce de dua etsem Allah anlar değilmi? Orijaniline bağlı kalmak ta ne demek bunu anlayamıyorum çünkü orijinaline bağlı kalınarak yazılamaz diye bir kuralmı var?

Kısacası ben Karhan'ın Türkçe ibadet edilmesi taraftarıyım...-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------alıntı

Araplaşmak ne demek? Yani adamın vücudunu karartıyorlar mı?Araplık bir kültürmü?Nedir neyi kast ediyorsunuz?

Evet Kur'an Arapça inmiştir oradan her dile çevrilmiştir

Lisan bilmek kötü bişeymidir her lisan bir insan demektir kaçtane öğrenisen o kadar iyidir

Bu dilini rafa kaldırmak anlamına gelmez ki.....

İbadet ediyor musun? Hayatında bir kerre olsun Kur'anı baştan aşağı anlayarak okudunuz mu?

İslam önceleri kavim dini idi son peygamberle tüm dünya dini oldu dolyısıyla son mesaj evrenseldir toplu namaz kılındığında Türkler şu tarafa Ruslar bu tarafa ingilizler.....falan falan da şu tarafa ayrılsın mı diyeceğiz ?Yalnız kıldığın zaman istediğin dilde kıl ama islam dini cumhur cemaat düzenidi r ferdiliği tasvip etmez hatta cemaatle kılınan namazı yalnız kılınan namazdan defalarca üstün tutar hal böyle olunca ORTAK bir dile ihtiyaç var o da tabii olarak Kur'an dili olmalıdır ves'selam

Gönderi tarihi:

Ezan'ın illa arapça olmasının mantığı nedir ?

"biz kur'an ı arapça indirdik, okuyup anlıyasınız" diye

çok basit bir şekilde anlaşılacağı üzere esas olan. insanların anlıyabilmeleri,arapalra değilde iranlılara indirilseydi farsca olurdu. yunanlılara indirilese yunanca, ruslara indirilce kirille yazılmış olurdu.

Ezan'ın illa arapça olmasının ise pek bir mantığı yok zira ezan, kuranda buyrulan bir şey değil. ashabelerin insanlara duvar saatlerinin olmadığı bir çağda namaz vaktini nasıl bildireceklerini tartışırken zeyd bin haris'in insan sesini önermesiyle başlyıan bir uygulama. yani tek amacı var insanları namaza çağırmak. bunun en mantıklısıda namaza çağrılan insanların kendi dillerinde çağırılması. bu türk şeylerle ezberci ibadet ortadan kalkar.

Gönderi tarihi:

Ezanın şu haliyle hikmetini en iyi ezanı yürekten dinleyenler bilir...

Müslümanlar halinden memnun...

Ayrıca artık ezan Türkler için normal hale gelmiş...

Ne kültüre bir zararı var ne de ben anlamıyorum ne zaman namaz kılacağım diyen var...

Bu konunun Araplaşma ile alakası yok...

Bu arada Kur'an ın Arapça indirildiği konusunda elinizde neler varsa paylaşırsanız sevinirim...

Çünkü ben Kur'an daha farklı diye biliyordum...

Gönderi tarihi:

Futbolu İngilizler bulmuşlar.. Oynayınca biz demi ingiliz oluyoruz..?!

Ezan bir çağrılma şeklidir. Bir davettir.. Davetin niteliği değil niceliği önemlidir.. Türkçesini merak eden rahatlıkla tercümesini öğrenebilir. Zaten bu zamana kadar da müslümanlar bundan şikayetçi olmamışlardır.. Misal ben portekizde dolaşırken bir müslüman caminden okunan portekizce bir ezanın ezan olduğunu idrak edebilecekmiyim?

Ezberci ibadete ise bende karşıyım.. Kuranı Arapçasından okumadan önce Türkçesinin okunmasını ve anlaşılmaya çalışılmasını tavsiye ederim.Ancak orjinalinin de öğrenilmesinin büyük sevap olduğunu da bilirim.

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Arkadaşlar yorumlarınızı yazmadan önce lütfen yazının tümünü okurmusunuz...

Saygılar...

Gönderi tarihi:

bence islam bir din ve allahı tanımak için bir vasıta ve inançdır ve buda arap dilinde gönderilmesi buna sebep olmamalıdır ki insanlar kendi dillerini bırakıp ve arap dili ile konuşsunla ama öğrenmesi de hiç bir kötü bir şey değildir çünkü arapca dünyada bir zengin dildir ve okuyandan sonra görürüz ki ne kadar dilimizde arap kelimeleri vardır ve arap dili bütün islami ülkelerde etki burakıp

Gönderi tarihi:

islam=teslim

müslüman=teslim olmuş...anlamları bunlar

yıllardır islamiyet hakkında konuşuldu,yaşamadığı şey hakkında ahkam kesen din papazları,mensup olduğu vakıf yada dernekler tarafından beslenen din alimleri...hatta bunlarla yetinilmedi,zeker beyaz-kaşar nuri...vs gibi modern(!)hocalar türetildi...

kheof tan çalınma helen-mist hikayeler-islama uyarlanıp menkıbe haline getirildi

senin diyanet dediğin şey,t.c ve ona bağlı yasama-yürütme-yargı gibi tüm unsurları temsil eder..herhangi bir ülkede diyanetin teklifinin kabul edilmesi demek,T.C nin kanununu kabul etmek demektir..milli görüş,yada herhangi bir sivil kuruluş ise kendi tüzüğü ile hareket ettiği için,yani t.c den bağımsız olduğu için kabul görür..

camilere sahip çıkılması sence nekadar abzürd ise,belçika-holanda-italya ve almanya gibi ükelerde..PKK-TKPML-DHKPC vs illegal örgütlere kucak açılması ve şevkatle kucaklanmasıda aynı derecede abzürd

buda aynı şekilde,tc ve onun temsil ettiği şeylerin dışında.

kilise desteği ile açılan camiler dedin..hanoower ın en yetkili din adamı(rodchmaer)``AVRUPADA VE ÖZELLİKLE ALMANYADA,YENİ NESLİN TAMAMEN AHLAK DIŞI BİR YAŞAM BİÇİMİNİ TERCİH EDİYOR OLMASI TANRININ DEĞİL BİZİM SUÇUMUZDUR..!!OLAYI KADERİN AKIŞINA BIRAKMAK YERİNE,ŞU AN MEWCUT OLAN BÜTÜN DİN OLUŞUMLARINI AYAKTA TUTMALIYIZ,ZİRA IRK IN GELECEĞİ AHLAKA VE AHLAKTA KESİNLİKLE DİNE BAĞLI BİR YAPIYI TEŞKİL EDER``demiş.

aynı şekilde türkiyede diğer dinlerin yapılanmasına müsaade ediliyor,aynen osmanlıda olduğu gibi..

Gönderi tarihi:

bence asıl tartışılması gereken ezandan ziyade(oops bu kelime arapça mı?pardon) islamın sosyal hayatı araplaştırdığı...sanırım ilk yazan arkadaş da konunun bu yönde gelişmesini istemiş de site klasiği yine başka yerlere kaymışız...

neyse ben daha önce de buna benzer bi konuda düşündüklerimi söylemiştim...ewet islam gittiği her coğrafyayı az çok araplaştırmıştır. belki de en başarısız olduğu yer de anadolu...

osmanlı devlet politikası gereği bazı yy.da bu durumu övmüş bazı durumlarda da aşağılamıştır ne var ki islamın bu topraklara girişinden günümüze kadar arapça olan herşey kutsal ve dini sayılmıştır...islam en etkili olduğu yıllarda arabesk başlığı altında bir akım bile oluşturmuştur ki bu kıyafetlerden yemeklere edebiyattan devlet yönetimine kadar her şeyi etkisi altına almıştır

mesela bi arkadaşın yazdığı şey çok ilgimi çekti : namazın toplu halde kılınanının kat kat daha kıymetli olduğunu belirtmiş islamın ferdi değil ümmet dini olduğunu söylemiş...

ben islam düşüncesinin sadece kul ile allah arasında olduğunu tüm ibadetlerin sewapların ve günahların allahın takdirinde olduğunu biliyordum...kimsenin inançlarına göre yargılanmaması gerektiğini bunun tanrı ve kul arasında özel bi durum olduğunu filan...

her koyun kendi bacağından asılıyor ise camiye gidip toplu namaz kılana ekstra bonus mu verilio?

kaldı ki arapça çağıracaksanız eğer beni ibadete ben ne biliim ne dediğinizi...hayır günlük hayatta da ziyade-muhtelif-mukavva-gibi kelimeler dışında arapça bilmek beni yapsa yapsa yarım insan yapar diil mi dostlar?

ha hep beraber yapılacaksa bu iş ben erevisyon usulü bi çözüm öneriorm...türkçe -ingilizce -fransızca ...

ay gene çok uzun yazdım...asıl konuyu ben dağıttım şimdi... neyse...cilve-i rabbani işte...

bi dahakine toparlarım ben siz korkmayın...

Gönderi tarihi:

evet başlar.......ama bu kaçınılmazdır...amerikanın girdiği yerde nasıl amerikalaşma başlıyorsa eğer.............

Gönderi tarihi:

konunun ele alınışı enteresan. önce ezan yasağı, sonra çan özgürlüğü ve kıyas sonra da türk okullarının yaygınlaştırılması isteği ve başlık neydi :)

ezanın okunması Sünnet ve icma ile sabittir. Hz. Peygamber (sav) kendisi bu haliyle onaylamış ve devamını istemiştir. (Peygambere itaat ile ilgili ayetler sabittir.)

ezanın arapça okunmasının zararı nedir onu anlayabilmiş değilim. müslümanlık asla bir ırka has kılınmamıştır. ancak Kur'an-ı Kerim arapçadır. bu milyonlarca yıl geçse bile böyle kalacaktır. madem müslümanlık tek bir bölgeye has değil o halde ezanın tek dilde okunması onun anlaşılması ve idraki açısından daha gereklidir. b u ortak dilin de Kur'an ile aynı dil olması zorluğun aksine kolaylıktır. ezanı anlayamıyoruz diyen arkadaşlar ise gerçekten olayı ciddiye almıyorlardır sanırım. en ufak bir ibadet ya da dini geçmişi olanlar ezanı anlamaya muktedir olacaktır. nitekim ezanın sözleri tekbir kelime-i şehadet ve namaza çağrıdan ibarettir.

ortak ibadetlerin (namaz ve hac) ortak bir dile ihtiyacı vardır. bunu özelleştirmek bölünmekten öteye geçmez.

araplaşma temayülü ise tıpkı özelleştirme çabası gibi dini bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. din, tarihsellik ve kültürden ayrı ele alınırsa ortaya çıkar.

Gönderi tarihi:

su damlası kuranın arapça olmasının sebebi, arapalra indiği için onların anlıyabilmesi için. Tüm insanlığın ortak dili arapça olsun diye değil.

türkiyede milyonlarca insan ibadet ederken okudukları duanın surenin anlamını bilmemektedir. Yasin okuyan kaç kişi yasinin türkçesini bilmektedir.

peki ne dediğini bilmedne ettiğin duanın bir hükmü var mıdır Allah katında. dua niyaz kalpten inanılarak Allah'tan dilenen şeylerdi. sen ne dilediğini onu bkırak ne söylediğini bilmeden kelimeleri ezberleyip okuyunca bunun hükmü ne. büyü değilki bu sihirli sözcükleri söyleyesin.

tekrar söylüyorum kuranın arapça olmasının tek sebebi araplara inidirlmesidir

"biz kuranı arapça indirdik okuyup anlıyasınız diye"

Gönderi tarihi:
  • Yazar

bence asıl tartışılması gereken ezandan ziyade(oops bu kelime arapça mı?pardon) islamın sosyal hayatı araplaştırdığı...sanırım ilk yazan arkadaş da konunun bu yönde gelişmesini istemiş de site klasiği yine başka yerlere kaymışız...

neyse ben daha önce de buna benzer bi konuda düşündüklerimi söylemiştim...ewet islam gittiği her coğrafyayı az çok araplaştırmıştır. belki de en başarısız olduğu yer de anadolu...

osmanlı devlet politikası gereği bazı yy.da bu durumu övmüş bazı durumlarda da aşağılamıştır ne var ki islamın bu topraklara girişinden günümüze kadar arapça olan herşey kutsal ve dini sayılmıştır...islam en etkili olduğu yıllarda arabesk başlığı altında bir akım bile oluşturmuştur ki bu kıyafetlerden yemeklere edebiyattan devlet yönetimine kadar her şeyi etkisi altına almıştır

mesela bi arkadaşın yazdığı şey çok ilgimi çekti : namazın toplu halde kılınanının kat kat daha kıymetli olduğunu belirtmiş islamın ferdi değil ümmet dini olduğunu söylemiş...

ben islam düşüncesinin sadece kul ile allah arasında olduğunu tüm ibadetlerin sewapların ve günahların allahın takdirinde olduğunu biliyordum...kimsenin inançlarına göre yargılanmaması gerektiğini bunun tanrı ve kul arasında özel bi durum olduğunu filan...

her koyun kendi bacağından asılıyor ise camiye gidip toplu namaz kılana ekstra bonus mu verilio?

kaldı ki arapça çağıracaksanız eğer beni ibadete ben ne biliim ne dediğinizi...hayır günlük hayatta da ziyade-muhtelif-mukavva-gibi kelimeler dışında arapça bilmek beni yapsa yapsa yarım insan yapar diil mi dostlar?

ha hep beraber yapılacaksa bu iş ben erevisyon usulü bi çözüm öneriorm...türkçe -ingilizce -fransızca ...CYR

ay gene çok uzun yazdım...asıl konuyu ben dağıttım şimdi... neyse...cilve-i rabbani işte...

bi dahakine toparlarım ben siz korkmayın...

evet başlar.......ama bu kaçınılmazdır...amerikanın girdiği yerde nasıl amerikalaşma başlıyorsa eğer.............

su damlası kuranın arapça olmasının sebebi, arapalra indiği için onların anlıyabilmesi için. Tüm insanlığın ortak dili arapça olsun diye değil.

türkiyede milyonlarca insan ibadet ederken okudukları duanın surenin anlamını bilmemektedir. Yasin okuyan kaç kişi yasinin türkçesini bilmektedir.

peki ne dediğini bilmedne ettiğin duanın bir hükmü var mıdır Allah katında. dua niyaz kalpten inanılarak Allah'tan dilenen şeylerdi. sen ne dilediğini onu bkırak ne söylediğini bilmeden kelimeleri ezberleyip okuyunca bunun hükmü ne. büyü değilki bu sihirli sözcükleri söyleyesin.

tekrar söylüyorum kuranın arapça olmasının tek sebebi araplara inidirlmesidir

"biz kuranı arapça indirdik okuyup anlıyasınız diye"

Sevgili nazanozkan, Sayın VAKANA ve CYRANO arkadaşlarıma gerçekten konunun derinliğini ve özünü yakalamış olmakla birlikte düşünce belirterek katkı sunmaya çalıştığınız için sizlere teşekür ederim...

Evet burada asıl sorun konunun sosyal boyutu olması, yoksa ezan ve çan değil hayrıca tartışılması ve katkı sunulması gereken ise konunun sosyal boyutu ve toplumsal değişime katkısı olmalıdır...

Diğer amaç ise toplumsal bilinci yakalamamız ve Ülkemiz üzerinde sinsice uygulamaya konulan değişim projelerinin farkına varabilmek ve dini, dili ne olursa olsun bu ülkede yaşayan bizlerin bu sorumluğun bilinci ile uyanık olma düşüncemdir...

Sevgi ve saygılarımla...

Gönderi tarihi:

Kuranı kerim elbette araplara anlamaları için arapça indirilecektir...

Ne olacaktı ki ? İngilizce mi indirilecekti ? Ya da fransızca ve ya Sanskritçe mi ?

Kuran tüm insanlığa gönderilmiştir.. Yanlız bi milete değil.. Dili değil ne anlattığyla ve ne içerdiğiyle ilgilenmemiz gerekir.. Kuranı sadece Arapçasından okumak ve ya yanlızca Türkçe ibadet etmek de doğru değildir kanımca.. En güzeli hem arapçasını hemde türkçesini öğrenmektir zaten bu konuda da önümüzde bir engel yoktur.. Biri sizi Türkçe ibadet etmenizden ve ya Türkçe dua okumanızdan mı men etti ? :)

Bonus muhabbetine gelince... Toplu ibadetlerde Allah kullarına bonus dağıtmıyor çünkü ibadet yaparken kredi kart kullanmıyoruz bir araya gelmenin ve yaradana toplu halde ibadet etmenin sevabının Allah katında arttırıldığını biliyoruz ve bunun dalga geçilecek bir yanı da yok .( Saygısızlık yapma )

Gönderi tarihi:

tabiki Kuran ın arapça indirilmesinin sebebi ilk muhataplarının araplr olmasıdır. ben zaten yazımda ne Kıraatten bahsettim ne de arapçanın güzelliğinden..

ortak ibadetlerde ortak bir dil gerekir. bu da halihazırda elimizde var. neden bu kdar karşı çıkılıyor anlamıyorum. ezanın arapça okunması onun evrenselliği açısından gereklidir. ezan en başında ibranice ya da kırımca olsaydı yine o haliyle devamının gerekliliğini savunacaktım. sorun arapça olması değl. sorun herkese hitap etmesidir.

dua konusunda belirtmek isterim ki bilmeden de ediliyorsa da Allah kalplerdekini bilir. ve O'nun ne karar vereceğine biz karar vermeyelim.

milli duygularınızın hassasiyetinin dozajını ayarlamalısınız.

evet Kuran çok okunuyor ve anlaşılmıyor. önceliğin meallere ve hatta tefsirlere verilmesi gerekir. ancak bahsettiğini "yabancı dilde dua" olayının kıraatle alakası yok. nitekim Kuran bir bilgi kitabıdır. içinde nadiren peygamberlerin duaları geçmekte sadece. dualar türkçe edilmekte merk etmeyin.

Gönderi tarihi:

İslam dininde bir hüküm verirken, bir içtihad yaparken 4 şeye dikkat edilir.İnsanların din hakkında bilgileri yok sanki müçtehidmiş gibi kafalarına, hissiyatlarına, kendi beğendiği düşünce tarzına göre hüküm veriyorlar."Cehennem e en yakın olanınız en çok fetva vereninizdir"buyuruyor Hz. peyamber (asm)

Bu dört şey ise

1-Kitap(Kur'an)

2-Sünnet

3-İcma-ı ümmet(bütün ümmetin!! birleştiği hüküm)

4-Kıyas-ı fukaha(İslam fıkıh alimlerinin yaptığı içtihadlar)

Bunlara bakılır.Yeni bir fikir ve ibadet tarzı bunlara göre şekillenir.Konuyu çok ince araştırmak lazımdır.Ben hiç bir müçtehidin herkes ezanı kendi dilinde okuyabilir diye fetva verdiğini duymadım.Bu konuda hiçbir ayet veya hadis bilmiyorum.Ayrıca tüm ümmet ingiliz,alman,rus vs. bugüne kadar hep ezanı arapça okumuştur.

Dinde yenilik bunlara vabestedir.Eğer bunlara uyuyorsa kabul edilir ve uygulanır, uymuyorsa bid'attır reddedilir.

Burada benim yorumum ise ezan sadece insanları ibadete çağıran basit bir davet değildir.Aynı zamanda birleştirici bir rolü de vardır.İslam dinindeki milliyetçilik anlayışı müslüman olan herkesi içerir.Herkes kendi milliyetçilik(özellikle kendi milletinin aşırı sevgisiyle beslenen ve diğerlerini dışlayan) anlayışına göre hüküm verirse islam dininin temeli olan islam birliği ve kardeşliği tar u mar olur.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.