Gönderi tarihi: 25 Ağustos , 2008 16 yıl 200'lük banknotlar geliyor... Halen kullanımda olan 1 YTL ile 50, 25, 10 ve 5 Yeni Kuruştaki (YKr) "Yeni" ibaresi 2009 yılından itibaren kalkacak. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Hazine Müsteşarlığı tebliğine göre, 1 TL ile 50, 25, 10, 5 ve 1 Kuruş madeni paralar 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıkarılacak. Halen tedavülde olan 1 YTL ile 50, 25, 10, 5 ve 1 Ykr madeni paralar, tedavüle çıkarılacak yeni madeni paralarla, 1 Ocak 2009 - 31 Aralık 2009 tarihleri arasında, birlikte tedavülde olacak. Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubeleri 1 Ocak 2010 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında YTL ve YKr madeni paraları değiştirecek. Yılbaşından itibaren YTL'den TL'ye dönülecek ve 200 TL'lik banknot piyasaya çıkacak. Ekim'de tanıtımı yapılacak TL banknotlar, yüksek güvenlik özellikleri taşıyacak. Paralarda, Yunus Emre, Nene Hatun gibi isimlerin resimleri yer alacak. Kaynak: www.bizkackisiyiz.com http://www.bizkackisiyiz.com/Haber.php?Haber_id=1588
Gönderi tarihi: 25 Ağustos , 2008 16 yıl 200'lük banknotlar geliyor... Halen kullanımda olan 1 YTL ile 50, 25, 10 ve 5 Yeni Kuruştaki (YKr) "Yeni" ibaresi 2009 yılından itibaren kalkacak. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Hazine Müsteşarlığı tebliğine göre, 1 TL ile 50, 25, 10, 5 ve 1 Kuruş madeni paralar 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıkarılacak. Halen tedavülde olan 1 YTL ile 50, 25, 10, 5 ve 1 Ykr madeni paralar, tedavüle çıkarılacak yeni madeni paralarla, 1 Ocak 2009 - 31 Aralık 2009 tarihleri arasında, birlikte tedavülde olacak. Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubeleri 1 Ocak 2010 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında YTL ve YKr madeni paraları değiştirecek. Yılbaşından itibaren YTL'den TL'ye dönülecek ve 200 TL'lik banknot piyasaya çıkacak. Ekim'de tanıtımı yapılacak TL banknotlar, yüksek güvenlik özellikleri taşıyacak. Paralarda, Yunus Emre, Nene Hatun gibi isimlerin resimleri yer alacak. Kaynak: www.bizkackisiyiz.com http://www.bizkackisiyiz.com/Haber.php?Haber_id=1588 Bılmıyorum bu bır sevınc mı yoksa baska bır anlammı ıcerıyor ama sanıyorum kı Atatürk out degıl olamazda ve paraların bır yüzünde Atatürkün resmı var.ama yanlıs bılıyor olabılırım yınede. saygılarla
Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2008 16 yıl 22 Ağustos'taki bir tebliği buldum; eğer buysa söylediklerinizin bir kısmına(hani şu Mustafa Kemal out dediğiniz) dair metinde herhangi bir ifade yok; sadece şu YTL nin TL ye dönmesi olayı... Mümkünse daha ayrıntılı bilgi aktarabilir misiniz???
Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2008 16 yıl 22 Ağustos'taki bir tebliği buldum; eğer buysa söylediklerinizin bir kısmına(hani şu Mustafa Kemal out dediğiniz) dair metinde herhangi bir ifade yok; sadece şu YTL nin TL ye dönmesi olayı... Mümkünse daha ayrıntılı bilgi aktarabilir misiniz??? bu bilgiyi son zamanlarda gazetelere yansımasından çok önce ben de duymuştum. söylenti de olabilir ancak çok önceden duyduğum zaman da isimler aynıydı. yunus emre ve nene hatun... yunus emre ve nene hatun bu ülkenin olmasa da bu toprakların yetiştirdiği iki önemli şahsiyettir.. onların türk lirasında resimlerinin olmasına asla karşı çıkmayız. ancak buradaki amaç farklı... amaç Atatürk'ü unutmak, unutturmak... zamanında Atatürk'ün resimlerini indirin diyenler ciddiye alındığından beri bunu düşünmek hiç de anormal değil şimdi.. evet, gerçek ve temel amaç budur... Atatürk'ü unutturmak... peki diyeceksiniz İsmet İnönü de Atatürk'ün resmini kaldırmıştı o da mı onu unutturmaya çalıştı.. bu durum biraz farklı... imparatorluktan yeni çıkmış ve henüz demokrasiye geçmemiş bir ülkede belki de devletin birinci adamı ismet inönüyken hala daha Atatürk'ün resimlerinin basılı olması kendisinin yeterince güçlü olmadığı fikrini ortaya atacaktı. her padişahın başa geçip de adına para bastırdığı bir imparatorluktan gelen bir ülke için bu son derece normaldir... belki de ismet inönü düşünmüştür ki, her cumhurbaşkanının kendi döneminde kendi resminin basılı olduğu paralar geçerli olsun. bu şekilde cumhurbaşkanına güveni sağlamayı düşünüyordu kim bilir. belki de o zamanın gereklerine ve insanların fikir yapısına göre bu gerekliydi....
Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2008 16 yıl Bu yeni banknotlarda Atatürk'ümüzün resminin konmayacağı fikrine neden saplandığınızı anlayamadım..Benim anladığım kadarıyla,sadece ''arka yüz'' tabir edilen bölüme bahse konu resimler basılacak..Ön yüzüne yine Ata'mızın yakışıklı resimlerinin konulacağına eminim..
Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2008 16 yıl bu bilgiyi son zamanlarda gazetelere yansımasından çok önce ben de duymuştum.söylenti de olabilir ancak çok önceden duyduğum zaman da isimler aynıydı. yunus emre ve nene hatun... yunus emre ve nene hatun bu ülkenin olmasa da bu toprakların yetiştirdiği iki önemli şahsiyettir.. onların türk lirasında resimlerinin olmasına asla karşı çıkmayız. ancak buradaki amaç farklı... amaç Atatürk'ü unutmak, unutturmak... zamanında Atatürk'ün resimlerini indirin diyenler ciddiye alındığından beri bunu düşünmek hiç de anormal değil şimdi.. evet, gerçek ve temel amaç budur... Atatürk'ü unutturmak... peki diyeceksiniz İsmet İnönü de Atatürk'ün resmini kaldırmıştı o da mı onu unutturmaya çalıştı.. bu durum biraz farklı... imparatorluktan yeni çıkmış ve henüz demokrasiye geçmemiş bir ülkede belki de devletin birinci adamı ismet inönüyken hala daha Atatürk'ün resimlerinin basılı olması kendisinin yeterince güçlü olmadığı fikrini ortaya atacaktı. her padişahın başa geçip de adına para bastırdığı bir imparatorluktan gelen bir ülke için bu son derece normaldir... belki de ismet inönü düşünmüştür ki, her cumhurbaşkanının kendi döneminde kendi resminin basılı olduğu paralar geçerli olsun. bu şekilde cumhurbaşkanına güveni sağlamayı düşünüyordu kim bilir. belki de o zamanın gereklerine ve insanların fikir yapısına göre bu gerekliydi.... İsmet İnönü hakkında bir şey yazacak değilim ama yorumunuza katılmıyorum... Bu meselede ise dediğim o ki "Gittim büyük ihtimalle söz edilen(hani dayanak gösterilmiş olan) tebliği okudum ve YTL den TL ye geçiş dışında bir şey göremedim; nerden bu bilgi???Ben mi yanlış tebliği bulmuşum???" Kim demiş "Mustafa Kemal out" diye??? Ya da mesele adı geçen insanların(Yunus Emre, Nene Hatun) "sistem karşıtı" olarak tehlikeli görülmesi mi??? İlgili herkes girip bakarsa iyi olur...
Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2008 16 yıl Bu yeni banknotlarda Atatürk'ümüzün resminin konmayacağı fikrine neden saplandığınızı anlayamadım..Benim anladığım kadarıyla,sadece ''arka yüz'' tabir edilen bölüme bahse konu resimler basılacak..Ön yüzüne yine Ata'mızın yakışıklı resimlerinin konulacağına eminim.. Katılıyorum bu yoruma... peki diyeceksiniz İsmet İnönü de Atatürk'ün resmini kaldırmıştı o da mı onu unutturmaya çalıştı..bu durum biraz farklı... imparatorluktan yeni çıkmış ve henüz demokrasiye geçmemiş bir ülkede belki de devletin birinci adamı ismet inönüyken hala daha Atatürk'ün resimlerinin basılı olması kendisinin yeterince güçlü olmadığı fikrini ortaya atacaktı. Mantık aynı mantık o zaman, şu anda ve her zaman kendilerinden daha üsütn ve güçlü olacağını bildiklerinden bu hareket, eğer gerçekliği varsa.
Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2008 16 yıl Katılıyorum bu yoruma... Mantık aynı mantık o zaman, şu anda ve her zaman kendilerinden daha üsütn ve güçlü olacağını bildiklerinden bu hareket, eğer gerçekliği varsa. hayır anlamadınız. belki düşünülmüştür ki , imparatorluktan çıkan ve her gelen padişahın para bastırmasına alışmış bir toplumun, devletin bir numaralı isminin adına para bastırmamasının onun eylemlerine, fikirlerine itibar etmeyeceği düşünülmüştür diyorum. ancak ismet inönünün asla Atatürk'ün önüne geçmeyi düşündüğünü sanmıyorum. eğer bunu düşünseyi Atatürk'ün getirdiklerini yıpratnaya yok etmeye , kendi ilkelerini koymayı denerdi...
Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2008 16 yıl benim cebimin içinde veya herhangi bir yerinde bu resimler hiç bir zaman olmayacak dert etmeyin beğenmediğiniz olursa bana verin
Gönderi tarihi: 26 Ağustos , 2008 16 yıl Yazar Vakt-i zamanında cadde ve sokakların isimleri değiştirilip; "Cumhuriyet Çıkmazı", "Atatürk Çıkmazı" gibi isimler kullanılmıştı. E herkes aynı kafa değil ya.. Ondan sonra "Pardon" denilip tabelalar indirildi. Bizde demiyoruz ki; Yunus Emre ve Nene Hatun kötüdür diye. Burada erek olarak tutulmuş yol paraların üzerinde resimlerin değiştirilmesi değil. Farklı olguların (anlayana) bir şekilde köreltilmeye doğru gidilmesi. Bu saatten sonra tek çekindiğim nokta; Amerikan doları modeli gibi "Tanrıya güvenip dayanarız biz"e benzer, "Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla" yazılsın diyenlerin türemesi. Saygılar..
Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2008 16 yıl Tl'nin Tasarımı ve Ebatı Farklı Olacak Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL'den Tl'ye Geçiş Sürecinin 1 Ocak 2009'da Başlayacağını, Yeni Paralarda Ebat, Tasarım ve Güvenlik Açısından Önemli Yenilikler Yapılacağını Söyledi. Haber Yayın Tarihi: 27.08.2008 14:33 Resmi büyütmek için tıklayın Recep Tayyip Erdoğan » Kimdir? » Haberleri Yunus Emre » Kimdir? » Haberleri Durmuş Yılmaz haberleri Recep Tayyip Erdoğan haberleri Yunus Emre haberleri Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL'den TL'ye geçiş sürecinin 1 Ocak 2009'da başlayacağını, yeni paralarda ebat, tasarım ve güvenlik açısından önemli yenilikler yapılacağını söyledi. TL'de Türk tarihinde önemli kişiler simgelerle yer alacak. 200 TL'lik banknotun basılacağını belirten Yılmaz, Yunus Emre figürü olup olmayacağı sorusunu ise, "3 Ekim'de Başbakan Erdoğan'la yapılacak tanıtımda göreceğiz" diye yanıtladı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankanın idare binasında 'Yeni Türk Lirası'ndan Türk Lirası'na Geçiş Tanıtım Kampanyası' toplantısı düzenledi. TL'ye geçiş süreci hakkında bilgi veren Yılmaz, 30 yıldır yüksek enflasyonla boğuşan Türkiye'de bazı değerlerin milyarlarla, trilyonlarla hatta katrilyonlarla ifade edilmesi gereğini ortaya çıkardığını söyledi. Dünyada kullanılan en yüksek banknotun 20 milyon ile Türkiye'de olduğunu ve bu sorununun Türk parasının itibarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Yılmaz, ayrıca, bol sıfırlı paranın başta kasa işlemleri olmak üzere, muhasebe ve istatistik kayıtlarında, bilgi işlem kayıtlarında ve ödeme işlemlerinde önemli sorunlar çıkardığını bildirdi. Türk parasının bol sıfırlı durumdan kurtarılması ve itibarlı hale getirilmesinin uygun ekonomik koşullar oluşturulamadığı için uzun yıllar gerçekleştirilemediğini belirten Yılmaz, enflasyonla mücadelede hep birlikte gösterilen kararlı duruş sayesinde uygun ekonomik koşulların ortaya çıktığını dile getirdi. "6 SIFIR ATILMASIYLA BAŞLAYAN SÜRECİN İKİNCİ AŞAMASI TL'YE GEÇİŞLE BAŞLADI" 1 Ocak 2005'de tarihi bir reforma imza atarak TL'den 6 sıfırın atıldığını hatırlatan Durmuş Yılmaz, bu süreçte Yeni Türk Lirası'na geçişi başarıyla sağladıklarını kaydetti. Bu değişimin iki aşamalı olduğunu ve TL'ye geçişin bunun ikinci aşamasını meydana getirdiğini aktaran Yılmaz, "Para birimimize geçiçi bir süre için ve karışıklıkları önlemek amcıyla eklediğimiz 'Yeni' ibarisini kaldırıyor, paramızın asli ve geleneksel adına, 'Türk Lirası'na dönüyoruz. Yeniden Türk Lirası(TL) ve Kuruş(Kr) adını alacak olan banknot ve madeni paralarımız, 1 Ocak 2009'da, yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle aramızda olacak" dedi. 2008 yılında dolaşımda olan paranın 2004 yılına göre yüzde 110 artarak 29 milyar YTL'ye ulaştığını belirten Yılmaz, bu dönemde emisyon hacminin 50 ve 100 YTL'lk banknotlar nedeniyle dolaşımdaki banknot adedinin 1 milyar 200 bin adetten 860 bin adete düştüğünü açıkladı. Dolaşımda olan paralar arasında 20 YTL'nin 50 YTL'ye göre eskisine oranla daha az tercih edildiğini de aktaran Yılmaz, gerek bankanın dağıtım işlemlerinde, finansal ve maliyet işlemlerinde kolaylık sağladığına işaret etti. Bu durumun 50 ve 100 YTL'nin tedavüle çıkartılmasında isabetli bir karar alındığını göstergesi olduğunu anlatan Yılmaz, yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçişin yaşandığı son 6 yılda emisyon hacminde çok ciddi bir artış yaşandığının altını çizdi. Bu gelişmenin ekonominin normalleşmesi açısından atılan adımların somut bir kanıtı olduğunu ifade eden Yılmaz, halkın ise uzun bir süreden sonra kendi parasını kullanmayı daha çok tercih eder hale geldiğini aktardı. Madeni paraların yüksek enflasyonun yaşandığı ülkelerde daha az kullanıldığını belirten Yılmaz, Türkiye'de Avrupa kadar olmasa da 2005 yılından önceki dönemlere göre daha çok madeni paranın dolaşımda olduğunu kaydetti. GELENEKSEL VE ASLİ PARA BİRİMİ TL'YE GEÇİLECEK Paradan 6 sıfır atılmasıyla birlikte tedavüle çıkan YTL'nin yaşanacak geçiş döneminde kullanılmasına karar verildiğini hatırlatan Yılmaz, geleneksel olarak kullanılan ve asli para biriminin TL olduğunu, para ibaresinin başında sürekli 'Yeni' ifadesini kullanmanın da pratik olmadığını, benzer operasyonları yapan birçok ülkenin de bu yöntemi kullandığını söyledi. Paradan Yeni ibaresinin kaldırılmasının sahtecilikle mücadele kapsamında, daha güvenli ve farklı özelliklere sahip yeni banknotların tedavüle çıkarılmasını sağlayacağını ifade eden MB Başkanı Yılmaz, 2005 yılı Şubat ayında başlayan çalışmayla, TL banknotlarının ebatlarının belirlenmesi için para sayma makinelerinin özellikleri ve ATM kaset boyutlarının incelenmesi, üretici firmalarla görüşme, bankalar, kamu kuruluşları gibi kurumlarla görüşüldüğünü, TL'ye geçişle ilgili hukuki konular için de Adalet Bakanlığı'ndan bilgi alındığını söyledi. GÖRME ENGELLİLER İÇİN BANKNOTLARDA KABARTMA BASKI ÖZELLİĞİ ETKİN KULLANILDI Vatandaşların değişim için acele etmemesi ve dönüşüm kolaylığı sağlanması için 2005 yılında olduğu gibi YTL ile TL banknotlar ve madeni paraların 2009'da birlikte kullanılacağını anlatan Yılmaz, 31 Aralık 2009'da itibaren banknotların 10 yıl, madeni paraların ise 1 yıllık zamanaşımı süresi boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde kabul edileceğini bildirdi. Dolaşıma çıkacak TL banknotların ve madeni paraların kapsamlı tanıtımının 3 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacağını vurgulayan Yılmaz, "Burada şunu belirtebilirim ki, yeni banknotlarımız gerek tasarımları, gerek boyutları, gerekse ilave güvenlik özellikleri bakımından önemli yenilikler içermektedir. Yani banknotlarımızın kendi iç bütünlüğü olan bir seri olarak tasarlanmış olması, bankamıza bazı bütünsel değişiklikleri gerçekleşktirme fırsatı da sunmuştu. Banknot Basım Yönetmeliğimize göre, Atatürk portresi banknotların ön yüzünde yer almaktadır. Yeni banknotlarımızda görme engelli vatandaşlarımız için temel ayırt edici özellikleri de güçlendirmiş bulunuyoruz. Bunlardan birincisi, farklı değerdeki banknotlarımızın farklı boyutlarda basılmasıdır ki, bu özellik YTL banknotlarda kısmen yapılabilmişti. Diğer ayırt edici özellik ise TL banknotlarda kabartma baskı özelliğinden daha etkin bir şekilde yararlanılmıştır" dedi. Görme engelliler için TL banknotların daha rahat tanıyıp kullanabilecekleri özelliklerle geliştirildiğine işaret eden Yılmaz, banknotlardaki tasarımlar hakkında ise ipuçu vermekten kaçındı. (CİHAN)
Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2008 16 yıl Tl Geri Dönüyor(4 -Son) -Üç Kişiden İkisi Tl'ye Dönüleceğini Bilmiyor Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Tl'ye Dönüş İçin Yapılan Kamuoyu Araştırmasında Her Üç Kişiden İkisinin YTL'den Tl'ye Dönüleceğini Bilmediğinin Ortaya Çıktığını Söyledi. Haber Yayın Tarihi: 27.08.2008 13:52 Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TL'ye dönüş için yapılan kamuoyu araştırmasında her üç kişiden ikisinin YTL'den TL'ye dönüleceğini bilmediğinin ortaya çıktığını söyledi. TL'ye geçiş tanıtım kampanyası hakkında bilgi veren Yılmaz, kampanyanın adının "Türk Lirası Geliyor, Paramız Yenileniyor" olacağını ve logoda Türk bayrağının kullanılacağını belirtti. Kampanya kapsamında yapılan "Türk Lirası'na Geçiş Hakkında Kamuoyu Bilgi, Tutum ve Davranışları Araştırması" hakkında bilgi veren Yılmaz, 12 ilde, 15 yaş üzeri gruba üye 2 bin 350 kişiyle, yüz yüze görüşme yöntemiyle görüşüldüğünü anlattı. Yılmaz, metropol, kentler ve kır olmak üzere üç farklı alanda, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sadece kent merkezlerinde, diğer 9 ilde kent ve kır ayrımında görüşüldüğünü anlattı. Yılmaz, sonuçları şöyle açıkladı: -TL BİLGİSİ TAM OLAN YÜZDE 18- "'Şu anda ülkemizde kullanılmakta olan para biriminin ismi nedir?' sorusuna aldığımız YTL cevabı beklendiği gibi yüzde 88,7 gibi yüksek bir orandadır. "Şu anda ülkemizde kullanılmakta olan para biriminin adının bir süre sonra değiştirileceğini biliyor musunuz?' sorusuna ise yüzde 65,8 oranında hayır cevabı verilmiştir. 2 bin 350 kişiden sadece 804'ü, para biriminin değişeceğini bildiğini, bin 546 kişi ise bilmediğini ifade etmiştir. Yani her üç yurttaşımızdan ikisi, para birimimizin ve dolayısıyla paraların değişeceğini henüz bilmemektedir. Paranın değişeceğini bilen, toplam içerisinde yüzde 34,2 oranındaki 804 kişinin yüzde 91,7'si TL'ye geçeceğimizi bilmektedir. Toplam nüfus içerisinde TL'ye geçileceğini bilenlerin oranı ise yüzde 31 düzeyindedir. Yeni para birimine geçileceğini bilenlerin ise sadece yüzde 52,7'si, bu geçişin 1 Ocak 2009 tarihinde gerçekleşeceğini bilmektedir. Özetle, toplumumuzun sadece yüzde 18'i önümüzdeki dönemde yeni para birimine geçileceğini ve bu geçişin 1 Ocak 2009 tarihinde gerçekleşeceğini bilmektedir." YTL'ye kolayca alışacağını söyleyenlerin oranının yüzde 73,8 olduğunu belirten Yılmaz, "Yani yaklaşık her dört kişiden üçü, TL'ye kolayca alışacağı kanaatindedir" dedi. -YENİ PARALAR BAŞBAKANA SUNULDU- Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün yaptığı görüşmede yeni para kupürlerini sunduğunu belirtti. Yılmaz, 3 Ekim'de yapılacak ve TL'nin görüntülerinin kamuoyuna açıklanacağı toplantıya Başbakan Erdoğan'ın da katılacağını söyledi. Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın, "Ülkemiz için hayırlı olsun" dediğini de aktardı. Tanıtım kampanyasının, YTL'ye geçiş kampanyasında olduğu gibi Bersay İletişim tarafından yürütüleceğini ve daha önce olduğu gibi 20 milyon dolara malolacağını belirten Yılmaz, YTL'ye geçişin üzerinden 3,5 yıl geçmesine rağmen halen milyonlar ve trilyonların karıştırılması anımsatılarak TL'ye dönüşün sıkıntı yaratıp yaratmayacağı sorulunca, "Zaman zaman şahsen ben de yapıyorum. 30 yıl enflasyonla yaşayan bir ülkede insanların beynine kazınmış. Enflasyonun düşmesi ile birlikte kafalardan silinecek" dedi. Yılmaz, TL kullanımının aynı tarihlerde KKTC'de de geçerli olacağını söyledi. -200 TL ÇIKMASI ENFLASYONUN YÜKSEKLİĞİNDEN DEĞİL- 200 TL basılmasına açıklık getiren Yılmaz, tedavüldeki kupür kompozisyonuna karar vermenin teknik bir konu olduğunun altını çizdi. Emisyon hacmi, geleceğe yönelik beklentiler ve ekonomik koşulların kriter olduğunu ifade eden Yılmaz, "İşlem hacmi bakımından ülkemiz Almanya ve Fransa'dan sonra Avrupa'nın en büyük üçüncü ülkesi konusundadır. 2007 yılında şubelerimizin tahsilatı 2,7 milyar adedi aşmıştır. Tutar olarak şubelerimizin 2007 yılındaki tahsilat miktarı 108 milyar YTL'dir. 2007 yılında sadece bankamızın toplam işlem hacmi 117 milyar YTL'ye ulaşmıştır. Bu, ekonomimizdeki ekonomik ve finansal işlem yoğunluğunun doğal bir yansımasıdır" diye konuştu. Adet olarak en çok kullanılan kupürlerin 50 ve 20 YTL olduğunu, ardından 10 ve 5 YTL'nin geldiğini belirten Yılmaz, 100 YTL'nin ise en üz kullanılan köpür olduğunu ifade etti. İşlem hacmi ile köpür kullanım bilgileri birlikte ele alındığında, en üst kupürün bankaların ve diğer finansal kuruluşların Merkez Bankası ile ilgili işlemlerinde kullanılacak kupür olacağını kaydetti. Yılmaz, "Her üst değerdeki kupür enflasyonun yükseldiği ve yükseleceği anlamına gelmez. Bizim şimdiye kadar yaşamadığımız bilmediğimiz dolayısıyla haklı olarak karıştırdığımız nokta burası. Üst değerdeki kupürlerin mutlaka enflasyon nedeniyle çıkarıldığı gibi yanlış bir algılama olduğunu görüyoruz. Üst kupürlerinin enflasyona neden olduğunu söylemek doğru değildir" dedi. -BAKAN ÇAĞLAYAN'A YANIT- Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, ihracatçıların Merkez Bankası'na rağmen başarı sağladıkları yönündeki açıklaması sorulan Yılmaz, Merkez Bankası'nın uyguladığı politikaların ihracatçıların başarısını sağladığını belirterek, "Bu ihracat artışının bize rağmen değil, bizimle birlikte olduğunu düşünüyoruz" dedi. Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in, enflasyon hedeflemesi sisteminin bir maliyeti olduğu açıklamasının sorulması üzerine de, enflasyon düştükçe kaynak dağılımının yanlış olduğunun, bazı ekonomik aktivitelerin yanlış olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Yılmaz, açlık sınırının 255 YTL olarak belirlenmesinin sorulması üzerine, "Bu da şu anlama geliyor; istikrar sağlanacak, enflasyon kontrol altına alınacak, ekonominin potansiyel büyümesinin altında büyümesine izin verilmeden raefahımızı artıracağız" dedi. Tutarın düşük olup olmadığının sorulmasına üzerine Yılmaz, "Yeterli olmadığını siz söylüyorsunuz" yanıtını verdi. Yılmaz, enflasyonu TÜİK'in hesapladığını işaret ederken, gelirler politikasının enflasyon hedefi ile uyumlu olmasının önemine işaret etti. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz da, madeni paraların euroya benzerliği tartışmasının sorulması üzerine, "Gerek AB, gerek diğer ülkelerin kullandığı madeni paralara benzememesi için görüşmeler yapıldı. Yeni ölçüler belirlenerek hazırlıklar yapıldı" dedi. (ANKA) (YLD/NB/ZG) SON
Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2008 16 yıl YTL'nin Yerine Tasarım ve Ebatları Farklı Tl Gelecek (1) Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL'den Tl'ye Geçiş Sürecinin 1 Ocak 2009'da Başlayacağını, Yeni Paraların Ebat, Tasarım ve Güvenlik Açısından Önemli Yenilikler Yapılacağını Söyledi. Tl'de, Türk Tarihinden Önemli Kişiler Simgelerle Yer Alacak. Haber Yayın Tarihi: 27.08.2008 12:23 Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL'den TL'ye geçiş sürecinin 1 Ocak 2009'da başlayacağını, yeni paraların ebat, tasarım ve güvenlik açısından önemli yenilikler yapılacağını söyledi. TL'de, Türk tarihinden önemli kişiler simgelerle yer alacak. Durmuş Yılmaz, 200 TL'lik banknotun basılacağını belirterek, Yunus Emre figürü olup olmayacağının, 3 Ekim'de Başbakan Erdoğan'la yapılacak tanıtımda görüleceğini ifade etti. YTL'nin 2009'dan itibaren yerini TL'ye bırakmasıyla ilgili geçiş süreci hakkında Merkez Bankası'nda bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. MB Başkanı Yılmaz, TL'lerin YTL'ye göre ebat, tasarım ve güvenlik açısından önemli yenilikler getireceğini belirtti. Yeni banknotlar arasında 200 YTL'nin bulunacağını belirten Yılmaz, bunun enflasyonun artacağı şeklinde yorumlanmamasını, artan işlem hacmi nedeniyle MB ile diğer bankalar arasında kullanılacağını belirtti. TL'nin üzerindeki simgeler ise Türk tarihindeki önemli kişileri temsil edecek. (CİHAN)
Gönderi tarihi: 27 Ağustos , 2008 16 yıl önemli olan da bu zaten. eğer Atatürk'ün, yani hala daha eskimeyen, ilkelerinin eskimediği de dünyaca kabul edilen bir liderin resmi kaldırılmayacaksa problem yok. bu topraklara esin kaynağı olmuş, insanları peşinden koşturan önemli şahsiyetler kullanılsın... ama Atatürk kesinlikle kaldırılmasın...
Gönderi tarihi: 29 Ağustos , 2008 16 yıl ...Gül figürlü TL geliyor ( gülü kirmizi yapayim da bari tam olsun..) Merkez Bankası, paradan ’yeni’ ibaresinin kaldırılması için düğmeye bastı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre kâğıt paraların üzerinde gül, kuş, mürekkep hokkası, tarihî köprü, kilim motifi ve müzik notası figürleri bulunuyor. ZAMAN-Merkez Bankası, paradan ’yeni’ ibaresinin kaldırılması için düğmeye bastı. 2005’te altı sıfırı atılarak Yeni Türk Lirası adını alan para birimi, bu kez başındaki yeni ifadesinden kurtuluyor. Yenilenen tasarımları, resimleri, renkleri ve değişen boyutları ile gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip Türk Lirası yıl başından itibaren kullanılmaya başlanacak. Geçiş operasyonun maliyeti 20 milyon dolar. Yeni banknotları önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gösteren Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün de yeni paralarla ilgili ipuçlarını verdi. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre kağıt paraların üzerinde gül, kuş, mürekkep hokkası, tarihi köprü, kilim motifi, dna şeması ve müzik notası figürleri bulunuyor. Uzmanlara göre bu durum, ön yüzünde Atatürk’ün portresi bulunacak kağıt paraların arka yüzünde Türk tarihinin önemli simalarının da yer alacağını gösteriyor. Banknotların kompozisyonu ve güvenlik özellikleri 3 Ekim’de açıklanacak. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni paraların arka yüzüne konulacak resimlerle ilgili ipuçlarını verdi. Ön yüzünde Atatürk’ün portresinin yer alacağı paraların arka tarafında gül, kuş, mürekkep hokkası, tarihi köprü, kilim motifi, DNA şeması ve müzik notası figürleri bulunuyor. Parada söz konusu sembollerin tarihi bir kimlikle birlikte yer alacağı vurgulanırken, bazı figürlerin madeni paraların arka yüzünde de kullanılacağı ifade ediliyor. Merkez Bankası, 1 Ocak 2009 itibarıyla kullanılmaya başlanacak yeni para birimleri Türk Lirası ve Kuruş’un tanıtım kampanyasının sloganını, ’Türk Lirası geliyor, paramız yenileniyor’ olarak belirledi. Son 5-6 yılda yakalanan istikrar ve ekonomik gelişmenin ardından altı sıfırı atılarak Yeni Türk Lirası adını alan para birimi, yeniden Türk Lirası olarak hayatımıza dönüyor. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, YTL ile TL’nin, yeni kuruş (YKr) ve kuruşun (Kr) gelecek yıl birlikte kullanılacağını söyledi. Dolaşımdaki paranın dönüşümünün bir yılda tamamlanması öngörülüyor. Bu süre boyunca para değişimi bütün banka şubelerinden yapılabilecek. 31 Aralık 2009’dan itibaren ise banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise bir yıllık zamanaşımı süresi boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde kabul edilecek. TL banknotların üretim ve dağıtımına mayıs ayında başlandı. 1 Ocak 2009’dan itibaren başlayacak bir yıllık geçiş döneminde ATM’lerde YTL veya TL banknotlar birlikte kullanılabilecek. TL’ye dönüşümü tamamlanmış olan ATM’lerden Ocak 2009 itibarıyla TL banknot çekilebilecek. Para dönüşümünün doğal akışı içinde gerçekleşeceğini ve bankaların müşterilerine yapacakları ödemelerde mümkün olduğunca TL banknot kullanılacağını kaydeden Durmuş Yılmaz, "Acele etmeye gerek yok." dedi. Yıl sonuna kadar yaklaşık 26 milyar Türk Lirası değerinde 575 milyon adet banknot üretileceğini aktardı. Basılan banknotların toplam ağırlığının 550 tonu bulacağı tahmin ediliyor. İzlediği kur politikası yüzünden ihracatçıların boy hedefi haline gelen Merkez Bankası Başkanı, ihracattaki artışta kendilerinin de etkili olduğunu söyledi. Yılmaz, "İhracat artışının bize rağmen değil, bizimle birlikte olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. Türk ihracatçılarının canla başla çalışarak bütün piyasalara girmeye çalıştığını ve ihracatta da önemli artışlar olduğunu söyledi. Yılmaz, İstatistik Kurumu’nun 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 255 YTL olarak açıklamasını ise değerlendirmekten kaçındı. Kâğıt 1 YTL gidiyor madenisi kalacak Merkez Bankası, TL’ye geçerken bir banknotu eksik basacak. Halihazırda piyasada bulunmasına rağmen pek kullanılmayan 1 YTL’lik kağıt para geçiş esnasında tarihe karışacak. Banka, 1 TL’yi sadece madeni para olarak tedavüle sürecek. Başkan Durmuş Yılmaz, düşük satın alma gücüne sahip kupürlerin madeni para olmasının, uluslararası kabul görmüş bir uygulama olduğuna dikkat çekti. 10 kişiden 7’si TL’ye geçişten habersiz MB, bağımsız bir araştırma şirketine, ’Türk Lirası’na geçiş hakkında kamuoyu bilgi tutum ve davranışları’ konulu araştırma yaptırdı. 12 ilde, 15 yaş üzeri 2 bin 350 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmada, "Şu anda ülkemizde kullanılmakta olan para biriminin ismi nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 88,7’si YTL cevabını verdi. Yüzde 65,8’i kullanımda olan para biriminin bir süre sonra adının değiştirileceğini bilmediğini söyledi. Yüzde 33,3’ü de yeni parayı tanımakta sıkıntı yaşayabileceğini ifade etti. Yüzde 53’ü de tasarımı değişmesine rağmen yeni paralara kolayca alışacağını söyledi. Görme engelliye, para tanıma cetveli Türk Lirası banknotlarda görme engelliler için mevcut paralardakinden farklı güvenlik özellikleri bulunacak. Özel kabartma tekniği kullanılacak. Toplantıya internet sitesi paramitanimakistiyorum.com aracılığı ile katılan Gözder Başkanı Bülent Kelleci, Euro, Kanada Doları ve frank’larda kullanılan para tanıma cetvelinin yılbaşında tedavüle girecek Türk Lirası’na da uyarlanmasını talep etti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da banknotların değerine göre farklı ebatlarda olacağını ve görme engelliler için özel kabartma taşıyacağını söyledi. Bununla birlikte Kelleci’nin talebini dikkate alan banka, görme engellilere para tanıma cetveli dağıtacak. Milyar ve trilyonu ben de karıştırıyorum 1 Ocak 2005’te atılan altı sıfırın ardından Yeni Türk Lirası’nın kullanımında bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak para tutarı telaffuz edilirken eski alışkanlık bir türlü bırakılmadı ve hep milyar-trilyon liralı ifadeler kullanıldı. Pek çok üst düzey bürokratın yanı sıra kabine üyeleri, rakamları bol sıfırlı halleriyle söylemeye devam etti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kendisinin de zaman zaman aynı hataya düştüğünü itiraf etti. Yılmaz, "Zaman zaman ben de TL ve YTL’yi karıştırıyorum. Bunun değişmesi, hafızalardan silinmesi zaman alacak. Eğer kafamızdan yüksek enflasyonlu dönemleri silersek bu sorun da çözülür." ifadelerini kullandı ---------------- Gazete de okudum dikatimi cekti ve o yüzden buraya aktariyorum....Haberin dogrulugundan tabi ki emin degilim...bunu zaman göstericek. Saygilar Bu ara da... eger ki dogru ise....? Merkez Bankası, paradan ’yeni’ ibaresinin kaldırılması için düğmeye bastı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre kâğıt paraların üzerinde gül, kuş, mürekkep hokkası, tarihî köprü, kilim motifi ve müzik notası figürleri bulunuyor. Acaba diyorum, bir ara satmaya kalktiklari Bogaz Köprünün resmi mi yer alacak...gerci güya satis durdurulmus..? Kilim motifine gelince....elim de olan bu yazi birden aklima geliver di... Talan Edilen Mirasımız Şanlı Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazinin mübarek anası Hayme Hatunun Domaniç’teki türbesini ulu hakan Abdülhamid Han'ın, ecdadına hürmetinin ifadesi olarak büyük bir itina ile tamir ettirip pencerelerini atlas perdelerle kaplattırdığını ve zeminini de Hereke dokuması muhteşem bir halı ile, döşettiğini . . . Daha sonraları iş başına gelen Halk Partisi döneminde ise o muhteşem halının türbeden gasp edilerek, partinin İnegöl ilçe yöneticilerinin kapılarına paspas yapıldığını ve atlas perdelerinin de kaymakamlık binasında kullanıldığını biliyormuydunuz.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.