Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Şimdi sorumu anlamazdan gelmeyelim ve çarptırmayalım lütfen. Çarptırsanız da durum değişmiyor :)

Ben diyorum ki, birvarmışhiçyokmuş'un dediği gibi, metafizik mucize nedir?

Brain buna akıllıca bir cevap vermiş: Halüsilasyon...

Ben diyorum ki, bu iş metafizik mucize ise, bilimsel araştırması yapılamıyor ise, gerçekliği tartışmalı değil midir?

Ben diyorum ki, bu iş metafizik bir mucize ise, bu insanların gördüğü ne? Ne görmüşler? Ayın yarıldığını mı? Ay yarılırsa ne olacağını size gösterdik. Siz hala görseydiniz inanırdınız diyorsunuz :) Tengeriin'in de dediği gibi, ayın yarıldığını görüp inkar edecek adam akli sorunlara sahip olması gerekir. Buna inanmıyorum. Görenler imana gelmiştir kesinlikle. Ben de görsem ben de imana gelirim merak etmeyin :)

Ama burada sorun şu: görünen olay ne? Ayın yarılması mı? Yoksa bir hayal mi?

zaten öyle cahiliye devrindeyken, bilimseli aramazdın emin ol...

Bilimseli aramıyorum. Ne göreceğimi merak ediyorum. Bunu söyleyin siz bana. Ayın yarıldığını mı?

emin ol hiçkimse gelecek nesli düşünmemiştir orda........

Gelecek nesli düşünmediler ise neden aktardılar? Ayrıca ben böyle bir olay görsem, değil gelecek nesillere, geçmiş nesillere bile aktarırdım ki, insanlar inkar etmeyip iman etsin. :D

Sorum umarım bu sefer anlaşılmıştır:

Bu insanlar ne gördü? Ayın yarıldığını mı? Ay gerçekten yarıldı mı?

• Cevaplar 108
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
Yok ama tamam ay yarılmamış olabilir de ben başka bir şey soruyorum. Bir mümin mucize görse bunu nasıl görür, nasıl yorumlar, nasıl aktarır, ne der? Merak ettim bu metafizik mucize kavramını. Artık her nedemek ise :)

Hergün mucizelerele karşı karşıyayız. Nefes alıp vermek bir mucizedir mesala. Ancak insan kendi algı sahasının üstünü mucize olarak nitelendirir. Mesela binlerce yıl önce uçak görülseydi bunun bir mucize olduğu söylenilecekti. Aslında asıl mucize bizim algılayamadığımız ilginç olaylar değil, tam tersi gayet anlaşılır hatta sıradan sayılabileck ancak farkedilmesi güç olgulardır. Muhammed o anlamda mucize göstermemiştir, bu kur'an'da da belirtilir. Ancak aslında hepimiz gibi o da mucizeler gösterir. Tabi hangi anlamda mucize; insanların ay yarıldı diye değil, yeni bir yol gösterdiği için biat ettiği dinin, vahyin mucizesi.

Yürümek, doğuştan engelli doğmuş bir birey için mucizedir. Mucizeleri görmek ve Allah'a şükretmek dileğiyle.

Saygılar

Gönderi tarihi:

Sende mi itezele?

Hergün mucizelerele karşı karşıyayız.

Hiçbir gün mucizeler ile karşı karşıya değiliz. Bu sadece bir niteleme. Sana göre mucize olabilir. Bana göre açıklaması yapılan olaylardır mesela?

Nefes alıp vermek bir mucizedir mesala.

Hayır değildir. Metabolizmanın oldukça ilerlemiş (evrilmiş) türlerde görülen bir özelliğidir. Bunun çok daha ilkel halleri de vardır, sen de bilirsin ;)

Ancak insan kendi algı sahasının üstünü mucize olarak nitelendirir.

Hayır! Algı sahasının üstünü değil. Bildikleri ile açıkklayamadığı şeyleri. Nitekim senin mucize örneklerin de, ayın yarılma örneği de algılar ile algılanabilmektedir. Diğer türlü, mucizeciler açısından hiç hoş olmazdı...

Mesela binlerce yıl önce uçak görülseydi bunun bir mucize olduğu söylenilecekti.

Ve bunu algılamış olacaklardı değil mi (Göreceklerdi en basiti)? Ayrıca, uçağı görenler, onu inceleme fırsatı bulduklarında bunu anlamlandırabileceklerdi. Onun uçmasını sağlayan kuvvetin nasıl sağlandığını, havada bir arada kalabilmesi için gerekli donanımları, kendini ileri itmesi için neler gerektiğini araştırdıkça öğrenebilecek, burdan yola çıkarak belki de çok daha gelişmiş bir mekik yapabilecekti. Bu mucize değil. Ama ilk görenler açısından "mucize" olarak nitlelenebilir. Zaten bu niteleme ayrı ve konumuz değil.

Aslında asıl mucize bizim algılayamadığımız ilginç olaylar değil,

:unsure:karar versen?

tam tersi gayet anlaşılır hatta sıradan sayılabileck ancak farkedilmesi güç olgulardır. Muhammed o anlamda mucize göstermemiştir, bu kur'an'da da belirtilir. Ancak aslında hepimiz gibi o da mucizeler gösterir. Tabi hangi anlamda mucize; insanların ay yarıldı diye değil, yeni bir yol gösterdiği için biat ettiği dinin, vahyin mucizesi.

Konumuz bu değil ki? konumuz bir arkadaşımızın ayın yarılma mucizesi anlatması ve bunu da bilimsel olarak açıkladığını sandığının üzerine gelişmiştir.

Yürümek, doğuştan engelli doğmuş bir birey için mucizedir. Mucizeleri görmek ve Allah'a şükretmek dileğiyle.

Mucize teriminin senin için ne anlattığını iyi anladım sevgili itezle. Sen olaylara biraz daha göreceli yaklaşıyorsun. Ama mesele bu değil. Tartışılan mucize terimi "olağanüstü", "imkansız", "açıklanamaz" olaylar için kullanılmış. ay örneğinde olduğu gibi. Birvarmışhiçyokmuş arkadaşımız da çıkıp "bunlar bilimsel ispatlanamaz adı üstünde mucizedir, metafiziktir" dedi. Şimdi ben de bu tür mucizenin ne olduğunu, nasıl göründüğünü, anlaşıldığını ve anlatıldığını soruyorum... Ama her zamanki gibi yine cevap yok :D

Gönderi tarihi:

O zamanki insanların ayın nasıl yarıldığını merak etmemesi

Ayın hiçbir şekilde ikiye ayrılıp tekrar birleştirilemeyeceği gerçeğini değiştirmez.

Ay 1500yıl önce de iki ayrılsa dünya yerinden oynar, 1500yıl sonra da ayrılsa aynısı olur...,

Ayrıca şunu sormak istiyorum:

Hanki insan, karşısında ayın yarıldığını gördükten sonra iman etmez?

Sevgili TengeriinBoşig ;

Sanırım Bir Türlü Anlaşamayacağız, Hiç Ummuyordum Ama, Sevgili Yarasa İle dahi, ''Mucizenin Bilimsel İspatı ve İnkarı Olamayacağı'' Konusunda Anlaştık,

Lakin Siz Hala Bir Sürü İddia Sunuyorsunuz Ortaya, Hala Tartışılabilir Sanıyorsunuz Bu Mucize Hadisesini.

Gerçekten Şaşırıyorum, Anlayamıyorum.

Şimdi Gelelim Sizin 1500 yıl Öncesine Dönüp te Bu Hadisenin Nasıl Olduğunu Bizzat Yaşayanlara Sormak İstemenize ;

Güzel Kardeşim, 1500 Sene Öncesine Gidip te, Efendimiz İle Bizzat Müşerref Olmak Varken Kim, Bilimsel Teorilerle İlgilenir ki ...?

Yani Siz Gidip, Bu Hadiseyi Görmüş İnsanlarla, Bir Refarandum mu Yapacaksınız, ya da Toplumsal Bir Analiz mi Gerçekleştireceksiniz ...?

Bakınız Ben Size Biraz Daha Açık Anlatmaya Çalışacağım, (Biraz Uzun Olacak) Lakin Lütfen Dikkat Buyurunuz, Okuyunuz ;

İspat ; İlmel Yakin, Hakkal Yakin, ve Aynel Yakin Suretinde Oluşur.

Yani Bir Örnek le Pekiştirmek Gerekirse ;

Ya Mevcut İlminizle Kesinlik Oluşur, Ya Tüm Cihetleri İle Kavram ı İhata Edersiniz, Ya da Bizzat Yaşarsınız.

Hepsi de Mutlak Hakikat ı Doğurur.

Şimdi Bu Hadise yi İncelediğimizde ;

Hiçbirimiz, Bu Hadise yi Bizzat Yaşamadık, Dolayısı İle Aynel Yakin Suretinde Bir İspat Olamaz.

Hiçbirimiz, Tüm Cihetleri İle Bu Hadiseyi Kavrayabilmiş Değiliz, Nasıl Olduğu, Ne Şekilde Olduğu, Konusunda Ancak Çok Kısıtlı Bilgilere Sahibiz.

Dolayısıyla, Hakkal Yakin Suretinizde Bir İspat da Olamaz.

Bugün İtibari İle; Bilimsel Olarak Bu Mucize Delillendirilebilmiş Değildir.

(Mesela Bakınız, Yakup As. ın Evladı Hz.Yusuf un Kokusunu Yüzlerce Km. Uzaktan Almış Olabilmesi, Bizzat Bilim Tarafından Onaylanmıştır,

Günümüzde, Çok Başarılı Şekilde Koku Nakli Gerçekleştirilebilmektedir, Hepimiz Biliyoruz)

Lakin Henüz, Şakkı Kamer Mucizesi Açıklanamamaktadır. Bilimin Bu Konuda Elinde Hiçbir Veri Yoktur.

Dolayısıyla İlmel Yakin Suretinde Bir İspat da Olamaz.

İşte Konu Bu Kadar Açıktır. Bugün İtibari İle Kimse Şakkı Kamer Hadisesini İspat Edemez. Bu Ancak İnanç İle Mümkün Olabilir.

Evet, İspat Değil,İnanç İle Anlaşılabilir Ancak,

Zaten Bir Mümin in, Bir Ateist e Bunu Anlatmaya Çalışması, Traji Komik tir. Muhtemel Bir Tartışmanın Ötesine Geçilemez.

Herkes Birşeyler Söyler Ama Kimse Birbirini Anlamaz. Böylece Sürer Gider.

Tabiiki Bir Mümin in Bir Ateist e Şakkı Kamer i Açıklamaya Çalışması Ne Kadar Gereksiz İse,

Bir Ateist in İnanmdığı ve Bizzat İnkar Ettiği ALLAH ın Mucizeler ini Anlamaya Çalışması da O Kadar Mizahi bir Yaklaşımdır.

Düşünsenize, Bir Ateist Diyor ki ; ''Ben ALLAH ı Tanımam Ama Şu Mucizeyi Çok Merak Ediyorum , Bu Konuyu Tartışmak İstiyorum''

Yahu Bu Nasıl İştir Böyle, ''Sen, Zaten Kendisine İnanmıyorsun ki, Yaptığı Mucize ye İnanasın'' Olur mu Böyle Birşey ...?

Bakınız Bir de ZAMAN Mefhumu Var. Einstein 4. Boyut Olarak Bilim e ve Tarih e Kaydetmiştir, ZAMAN ı,

Yani 4. Boyut Zaman Olmadan Ne Bilim Olur, Ne de Araştırma Olur. Eğer Bilim Konuşacaksak, Zaman ı Bir Köşeye Bırakamayız, Yok Sayamayız.

Eğer ; ''1500 Sene Önce Şakkı Kamer Hadise si, Yaşanmış Olduğuna Dair Bugün Bilimsel Bir Delil Var mı ...? Sorusuna Muhatap İsek ;

Cevap Elbette Hayır Olacaktır. Delil Yoktur, İspatlanamaz.

Fakat, Aynı Soru Şu Şekilde Sorulursa ;

1500 Sene Önce Şakkı Kamer Hadisesi nin Yaşandığını, O Dönemin Şartlarında İspat ı Mümkün mü dür ...?

O Zaman Bilim Bu Soruyu Bu Günün Şartlarında Yapılabilecek Hiç Bir Şekilde Yanıtlayamaz,

Yani yaşanmıştır, ya da Yaşanmamıştır Hükmü Verilemez.

Bilim Bu Sorunun Kesin Cevabını , Ancak O Zaman da Yapılacak Araştırmalar Sonucunda Verebilir.

O Zaman İncelenmeden Peşin Peşin Hüküm Verilemez. Sadece Elimizde Böyle Bir Veri Yoktur Denilebilir.

Bu da Ne İspat, Ne de Bir İnkar Değildir. Kesinlik İçermez.

Gelin Daha Basit Örnek Verelim ;

Ben Soruyorum Bilim Dünyasına ; ''Daha Önce Yaşamış, Hem Yürüyen, Hem Sürünen, Hem Uçan, Hem de Yüzen Bir Dinozor Türü Varmıydı ...? ''

Şimdi Bana Verilebilecek Tek Yanıt Şu Olabilir ; ''Elimizde Böyle Bir Bilgi Yoktur.Yani Fosil ya da Kalıntı Bulunmamaktadır.''

Yani '' Kesinlikle Yoktur, HiçBir Şekilde Böyle Bir Canlu Yaşamamıştır. '' Denemez. İspat ve İnkar Edilemez.

Anlayabiliyormu su nuz ...?

Şimdilik Bu Kadar, Umarım Artık Bu Konu Anlaşılabilmiştir.

Saygılarımla. Doğan Gülbudak

Gönderi tarihi:
Hergün mucizelerele karşı karşıyayız. Nefes alıp vermek bir mucizedir mesala. Ancak insan kendi algı sahasının üstünü mucize olarak nitelendirir. Mesela binlerce yıl önce uçak görülseydi bunun bir mucize olduğu söylenilecekti. Aslında asıl mucize bizim algılayamadığımız ilginç olaylar değil, tam tersi gayet anlaşılır hatta sıradan sayılabileck ancak farkedilmesi güç olgulardır. Muhammed o anlamda mucize göstermemiştir, bu kur'an'da da belirtilir. Ancak aslında hepimiz gibi o da mucizeler gösterir. Tabi hangi anlamda mucize; insanların ay yarıldı diye değil, yeni bir yol gösterdiği için biat ettiği dinin, vahyin mucizesi.

Sizin söylediğiniz anlamda alacak olursak, mısırın patlayıp bembeyaz nefis bir yiyecek haline gelmesi de mucizder.

Burada tartışılan mucize, fizik kurallarına aykırı olaylardır.

Yani sihirbazlık/hokkabazlık diye andalndırabileceğimiz bir eylemden bahsetmekteyiz.

Zaten Mucize kelimesi de sihir kelimesi ile bağlantılıdır.

Mucize: Magica, Magic: Sihir.

Mesela asanın yılana dönüşmesine mucize/sihir adını verebiliriz.

Zira biliriz ki, asanın biyolojik olarak bir canlıya dönüşmesi mümkün değildir.

Ayrıca şunu da biliyoruz, her türlü sihirbazlık "kontrol edilebilir fiziki bir hile" içerir.

Şapkaya konulan bir elma fiziken tavşana dönüşmez, dönüşebilemez.

Bunu sihirbaz nasıl başarır?

EL çabukluğu ile, şapkasında yeralan gizli odacıkları kullanarak, önceden hazırlanan gizli odacıktaki tavşanı ortaya çıkarır, onun yerine elmayı gizler.

Bize elmayı tavşana dönüştürmüş gibi gösterir.

Sihirbazın bu sihiri/hileyi gerçekleştirirken kullandığı bütün nesneler, sihirbaz tarafından kontrol edilebilir niteliktedir: Şapka, tavşan, elma.

*

Şimdi gelelim AY YARILMASI iddiasına.

Fiziken bir gezegen, herhangi bir gök cismi parçalanabilir. Bu mucize değildir.

Ancak, dünyaya çok yakın bir gökcisminin parçalanmasının dünyaya etkileri olacaktır.

Ama Ay'ın yarıldığına dair herhangi bir medeniyette herhangi bir kayıt bulunmamaktadır.

Buradan şunu görüyoruz, Ay yarılması diye bir vaka gerçekleşmemiştir.

Bu durumda geriye 3 seçenek kalmıştır: Sihir, halüsinasyon, veya yalan.

Peki sihir var mı Ay yarılması iddiasında?

Sihir mevcut değildir.

Zira, Ay, sihirbaz konumundaki kişinin "kontrol edebileceği nesneler" arasında değildir.

Bu durumda bir sihirden de bahsedilemez.

Geriye iki seçenek kalmaktadır: Halüsinasyon veya Olmayan bir Olayın olduğunu idda etmek, yani yalancılık.

"Ben dün Galatasaray ile maç yaptım. Tek kişiyken, 11 kişiyi dize getirdim. Maçı 10-0 kazandım."

Bu lafı söylüyorsam, ya halüsinasyon görmekteyimdir, ya da yalan söylemekteyimdir.

Muhammed de, "AY'ı yardım" derken, ya halüsinasyon görmektedir, ya da yalan söylemektedir.

Tercih müslümanların, halüsinasyon mu, yalan mı??

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Sizin söylediğiniz anlamda alacak olursak, mısırın patlayıp bembeyaz nefis bir yiyecek haline gelmesi de mucizder.

Burada tartışılan mucize, fizik kurallarına aykırı olaylardır.

Yani sihirbazlık/hokkabazlık diye andalndırabileceğimiz bir eylemden bahsetmekteyiz.

Zaten Mucize kelimesi de sihir kelimesi ile bağlantılıdır.

Mucize: Magica, Magic: Sihir.

.

.

Saygılar.

Sevgili BrainSlapper ;

Kasıtlımı Değil mi ? Bilmiyorum Lakin Aşağıdaki Cümlenizle Konuyu Saptırıyorsunuz. Bilgisi Olmayan Kişiler Söyledikleriniz Gerçek Zannediyor.

Diyorsunuz ki ;

Muhammed de, "AY'ı yardım" derken, ya halüsinasyon görmektedir, ya da yalan söylemektedir.

Alıntı BrainSlapper

Bu Cümlenin Kendisi Ya Bizzat Yalan dır, Ya da Yanlış Bir Telaffuz dur.

Kesinlikle Ama Kesinlikle Efendimiz Hz. Muhammed ; Ben Ay ı Yardım Dememiştir.

Biliyorsunuz ki Tüm Mucizeler, Geri Kalan Kainattaki tüm Hadiseler Gibi ALLAH ın Yaratması İle Olur. Hz. Muhammed in Değil.

Eğer Bu Sözünüzü Düzeltmez ve Arkasında Durmak İsterseniz ;

Bizde Siz den Hz. Muhammed in Ne Zaman, Nerede, Nasıl Bu, (Ay ı Ben Yardım) Sözünü Söylediğini Sorarız. Delil İsteriz, İspat Bekleriz.

Gelin Biz Sizin Uçan Spagetti Canavarınıza ve Spagetti Kollarına Saygılı Olalım, Siz de Bizim, Yüce ALLAH ımıza ve O'nun Resulüne Saygılı Olunuz.

Ne Dersiniz ...? ''SAYGI'' Konusunda Sizinle Anlaşabilir mi yiz ...?

Gönderi tarihi:
Sevgili BrainSlapper ;

Kasıtlımı Değil mi ? Bilmiyorum Lakin Aşağıdaki Cümlenizle Konuyu Saptırıyorsunuz. Bilgisi Olmayan Kişiler Söyledikleriniz Gerçek Zannediyor.

Diyorsunuz ki ;

Alıntı BrainSlapper

Bu Cümlenin Kendisi Ya Bizzat Yalan dır, Ya da Yanlış Bir Telaffuz dur.

Kesinlikle Ama Kesinlikle Efendimiz Hz. Muhammed ; Ben Ay ı Yardım Dememiştir.

Biliyorsunuz ki Tüm Mucizeler, Geri Kalan Kainattaki tüm Hadiseler Gibi ALLAH ın Yaratması İle Olur. Hz. Muhammed in Değil.

Eğer Bu Sözünüzü Düzeltmez ve Arkasında Durmak İsterseniz ;

Bizde Siz den Hz. Muhammed in Ne Zaman, Nerede, Nasıl Bu, (Ay ı Ben Yardım) Sözünü Söylediğini Sorarız. Delil İsteriz, İspat Bekleriz.

Gelin Biz Sizin Uçan Spagetti Canavarınıza ve Spagetti Kollarına Saygılı Olalım, Siz de Bizim, Yüce ALLAH ımıza ve O'nun Resulüne Saygılı Olunuz.

Doğan Bey, sizin amacınız, konuyu baltalamak mı, yoksa, Beni Kurayza vakasında olduğu gibi, teslim olacak bir delik aramak mı?

Burada günlerdir ne tartışılıyor Sayın Gülbudak?

Şakkı Kamer nedir Sayın Gülbudak?

Yine bir gün Kureyşin ileri gelenlerinden Ebû Cehil Velid bin Muğire gibilerin de içinde bulunduğu bir grup müşrik Peygamber Efendimize gelerek Eğer sen gerçekten söylediğin gibi Allah tarafından vazifelendirilmiş bir peygamber isen bize Ayı ikiye ayır. Öyle ki yarısı Ebû Kubeys Dağı diğer yansı Kuaykıan Dağı üzerinde görülsün dediler.

Resûl-i Ekrem Efendimiz

- Şayet bunu yaparsam îmân eder misiniz diye sordu.Onlar

- Evet îmân ederiz dediler. Dâvâsında haklı ve doğru olduğunu göstermek için mucizeyi istemek Peygamberin vazifesidir. İstenilen mucizeyi yaratan ise Cenâb-ı Haktır.Ayın bedir haliydi yani en güzel göründüğü 14. gecesiydi. Kâinatın Efendisi Allahın emir ve iradesi dâiresinde hareket eden Aya şehâdet parmağıyla işâret etti.Bu işaret-i Nebevî kâfi geldi ve ay ikiye ayrıldı.Öyle ki yarısı müşriklerin istedikleri gibi Ebû Kubeys Dağı üzerinde diğer yarısı ise Kuaykıan Dağı üstünde iki parça halinde göründü.Resûl-i Kibriyâ Efendimiz orada bulunan halka

- Şahid olunuz! Şahid olunuz! diye seslendi.

Konuyu dağıtarak nereye varmaya çalışıyorsunuz?

- "Ayı yararsaM, inanacak mısınız?" demiş mi dememiş mi?

Burada "Allah yararsa" mı demiş? Yoksa "Yararsam" mı demiş?

Bunu da geçelim.

"Allah yararsa" dese ne olur, "yararsam" dese ne olur?

Muhammed'i kurtardın, bu kez de allah halüsinasyon görmüş ya da yalan söylemiş olur!

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Saygısızlık nerede burada?

Sen Muhammed peygamber diyorsun, ben de değil diyorum.

Peygamber demek, saygısızlık mı?

Sen mucize diyorsun, ben ya halüsinasyon, ya da yalan diyorum.

neden böyle düşündüğümü de adım adım açıkladım.

Diğer olasılıkların neden mümkün olmadığını gösterdim.

geriye kalan seçenekleri sundum.

Tezimi savunamayacak mıyım?

Neresi saygısızlık bunun?

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Doğan Bey, sizin amacınız, konuyu baltalamak mı, yoksa, Beni Kurayza vakasında olduğu gibi, teslim olacak bir delik aramak mı?

Bunu da geçelim.

Muhammed'i kurtardın, bu kez de allah halüsinasyon görmüş ya da yalan söylemiş olur!

Saygılar.

Sevgili BrainSlapper ;

Evet. Doğru Söylemişsiniz , Sizin İçin Bu Söz ü ALLAH Söylese Ne olur ? Peygamber Söylese Ne Olur ? Hiç Bir Şey Farketmez.

Nasıl Olsa Her Durumda Yalanlayacaksınız, Ha ALLAH ı Yalanlamışsınız, Ha Peygamberini Yalanlamışsınız, Size Göre Hava Hoş.

Lakin Yeterli İslam i Bilgisi Olmayan Müminler Var Bu Forumda, Bizim Yazdıklarımızdan Birşeyler Öğrenebilmeyi İstiyorlar, Gayret Ediyorlar.

Sizin Verdiğiniz Bu Yanlış Bilgi , Onların Zihinlerini Bulandıracaktır ;

Ve Zannedecekler ki ; ''Meğer, İslam da Yalnız ALLAH Değil, Peygamber de Mucize Yaratabiliyormuş''

Biz de Bunun Oluşmasına İzin Vermemek Adına Siz i Uyardık ; ''Peygamber Değil ALLAH Mucizeyi Yaratır'' Dedik.

Pekiyi Biz Hata mı Ettik ? Sizi Mahcup mu Ettik ...? Neden Hemen Saldırma Moduna Geçtiniz ...?

Gönderi tarihi:
Sevgili BrainSlapper ;

Evet. Doğru Söylemişsiniz , Sizin İçin Bu Söz ü ALLAH Söylese Ne olur ? Peygamber Söylese Ne Olur ? Hiç Bir Şey Farketmez.

Nasıl Olsa Her Durumda Yalanlayacaksınız, Ha ALLAH ı Yalanlamışsınız, Ha Peygamberini Yalanlamışsınız, Size Göre Hava Hoş.

Lakin Yeterli İslam i Bilgisi Olmayan Müminler Var Bu Forumda, Bizim Yazdıklarımızdan Birşeyler Öğrenebilmeyi İstiyorlar, Gayret Ediyorlar.

Sizin Verdiğiniz Bu Yanlış Bilgi , Onların Zihinlerini Bulandıracaktır ;

Ve Zannedecekler ki ; ''Meğer, İslam da Yalnız ALLAH Değil, Peygamber de Mucize Yaratabiliyormuş''

Biz de Bunun Oluşmasına İzin Vermemek Adına Siz i Uyardık ; ''Peygamber Değil ALLAH Mucizeyi Yaratır'' Dedik.

Pekiyi Biz Hata mı Ettik ? Sizi Mahcup mu Ettik ...? Neden Hemen Saldırma Moduna Geçtiniz ...?

Sayın Gülbudak,

Saldırma moduna geçen kimse yok.

Senin peygamber sdıfatı verdiğin Muhammed ne demiş:

- "Ayı yararsaM, inanacak mısınız?" demiş.

Türkçe Bilgisi:

YARARSAM.

YAR-AR-SA-M.

YAR- : FİİL KÖKÜ. EYLEM BİLDİRİR.

-AR: GENİŞ ZAMAN EKİ. EYLEMİN ZAMANINI BİLDİRİR. ŞARTLI EYLEMLERDE, ŞİMDİKİ VE GELECEK ZAMANI BELİRTİR.

-SA, İSE: ŞART/İSTEK EKİ. BAŞKA BİR EYLEM İÇİN KOŞULAN ŞARTI BELİRTİR.

-M: KİŞİK EKİ, BİRİNCİ ŞAHIS EKİ, YANİ SÖZÜ SÖYLEYEN KİŞİYİ BELİRTEN EK. EYLEMİN FAİLİNİ BELİRTİR.

Kim "Yararsam" demiş?

Muhammed.

Bu eylemi kimin yapacağına işaret etmiş?

Kendisinin.

Var mı daha başka açıklaman?

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Sayın Gülbudak,

Saldırma moduna geçen kimse yok.

Senin peygamber sdıfatı verdiğin Muhammed ne demiş:

- "Ayı yararsaM, inanacak mısınız?" demiş.

Türkçe Bilgisi:

YARARSAM.

YAR-AR-SA-M.

YAR- : FİİL KÖKÜ. EYLEM BİLDİRİR.

-AR: GENİŞ ZAMAN EKİ. EYLEMİN ZAMANINI BİLDİRİR. ŞARTLI EYLEMLERDE, ŞİMDİKİ VE GELECEK ZAMANI BELİRTİR.

-SA, İSE: ŞART/İSTEK EKİ. BAŞKA BİR EYLEM İÇİN KOŞULAN ŞARTI BELİRTİR.

-M: KİŞİK EKİ, BİRİNCİ ŞAHIS EKİ, YANİ SÖZÜ SÖYLEYEN KİŞİYİ BELİRTEN EK. EYLEMİN FAİLİNİ BELİRTİR.

Kim "Yararsam" demiş?

Muhammed.

Bu eylemi kimin yapacağına işaret etmiş?

Kendisinin.

Var mı daha başka açıklaman?

Saygılar.

Sevgili BrainSlapper ;

Evet. Var Başka Bir Açıklamam. Açıklamam Şöyledir ;

Biz Siz den DilBilgisi ya da Gramer Eğitimi Talep Etmedik. Yinede Teşekkür Ediyoruz, İlkOkul Günlerimizde Gezinmiş Olduk Sayenizde.

Ama Biz Yalnızca Şunu Hatırlattık ;

Kesinlike Ama Kesinlikle Hiç Bir Yerde Hiç Bir Zaman, Ne Şakkı Kamer İçin Ne de Başka Bir Mucize İçin, Peygamber Efndimiz ;

''Ben Bir Mucize Yarattım'' Dememiştir. ''Ben Gökte ki Ay ı Yardım'' Dememiştir. Hiçbir Mucizeyi Bizzat Kendine Mal Etmemiştir.

Şimdi Siz Dilbilgisi Eğitiminden Fırsat Bulabilirseniz, Lütfen Biz e Buna İnanıp İnanmadığınızı Söylermisiniz ...?

Yani Sizce, Efendimiz , Bir Mucize İçin Ben Yaptım, Demiş mi dir ...?

Hiçbir Mucize yi Kendine Mal Etmişmidir

(Haşa) ALLAH ı Yok Sayarak, Bizzat Kendi Benliğini Öne Sürmüşmüdür ...?

Eğer Bu Sorulara ''Evet'' Cevabını Vereceksiniz , Lütfen Bunu İspatlayınız ki Biz de Sayeniz de Aydınlanalım.

Eğer Bu Sorulara ''Hayır'' Cevabını Verecekseniz , Öyle İse Size Tekrar Sormak Zorundayım ;

Öyleyse Siz Hala Neyi Tartışıyorsunuz ...?

Gönderi tarihi:
Sevgili BrainSlapper ;

Evet. Var Başka Bir Açıklamam. Açıklamam Şöyledir ;

Biz Siz den DilBilgisi ya da Gramer Eğitimi Talep Etmedik. Yinede Teşekkür Ediyoruz, İlkOkul Günlerimizde Gezinmiş Olduk Sayenizde.

Ama Biz Yalnızca Şunu Hatırlattık ;

Kesinlike Ama Kesinlikle Hiç Bir Yerde Hiç Bir Zaman, Ne Şakkı Kamer İçin Ne de Başka Bir Mucize İçin, Peygamber Efndimiz ;

''Ben Bir Mucize Yarattım'' Dememiştir. ''Ben Gökte ki Ay ı Yardım'' Dememiştir. Hiçbir Mucizeyi Bizzat Kendine Mal Etmemiştir.

Şimdi Siz Dilbilgisi Eğitiminden Fırsat Bulabilirseniz, Lütfen Biz e Buna İnanıp İnanmadığınızı Söylermisiniz ...?

Yani Sizce, Efendimiz , Bir Mucize İçin Ben Yaptım, Demiş mi dir ...?

Hiçbir Mucize yi Kendine Mal Etmişmidir

(Haşa) ALLAH ı Yok Sayarak, Bizzat Kendi Benliğini Öne Sürmüşmüdür ...?

Eğer Bu Sorulara ''Evet'' Cevabını Vereceksiniz , Lütfen Bunu İspatlayınız ki Biz de Sayeniz de Aydınlanalım.

Eğer Bu Sorulara ''Hayır'' Cevabını Verecekseniz , Öyle İse Size Tekrar Sormak Zorundayım ;

Öyleyse Siz Hala Neyi Tartışıyorsunuz ...?

*

Eğer bir Adam "Ay'ı YARASAM" dedikten sonra, işaret parmağını aya doğru tutup, "şahit olun" demes,i ne demektir?

Cevap veriyorum soruna: Muhammed bunları yaparak, "Gördüğünüz gibi Ay'ı yardım, öyleyse bana inanın" demiştir.

Şimdi bana açıklarmısınız: YARARSAM ifadesindeki eylemin öznesi/faili kimdir?

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Eğer bir Adam "Ay'ı YARASAM" dedikten sonra, işaret parmağını aya doğru tutup, "şahit olun" demes,i ne demektir?

Cevap veriyorum soruna: Muhammed bunları yaparak, "Gördüğünüz gibi Ay'ı yardım, öyleyse bana inanın" demiştir.

Şimdi bana açıklarmısınız: YARARSAM ifadesindeki eylemin öznesi/faili kimdir?

Saygılar.

Sevgili BrainSlapper ;

Artık Polemikler e Stop ...

Bizi Kavram Karmaşasına Sürüklemeye Çalışmayınız .

Sizden İstenilen Bellidir ;

Hz. Muhammed ; ''Ben Ay ı Yaracağım'' ya da ''Ben Ay ı Kendi Parmağımla Yararsam'' Sözünü Ne Şekilde Söylemiştir ...?

Eğer Bu İddianız Havada Uçan Cinsten Değilse , Buyurunuz Ayet ve Hadis ler İle İspatlayınız ...?

İspatlayabilirseniz Ne Ala, Biz Susarız. Konuyu Bir Daha Açmayız.

Gönderi tarihi:
Lakin Yeterli İslam i Bilgisi Olmayan Müminler Var Bu Forumda,

Sayın Gülbudak,

Lafı dolandıracağınıza şu yeterli İslami bilgileri verin de hem biz, hem de yeterli bilgleri olmayanlar öğrensin artık!

Lakin size bir soru yönelttim ve hala cevabını alamadım. "Burada her soruya cevap verilir" başlığındaki hüsranı yaşatmayın bize!

Madem ki siz bu işin ehlisiniz, size soruyoruz. Nedir bu olayın aslı? Cevap veremiyorsanız susma hakkını kullanabilirsiniz. Hem cevap vermeyip hem de lafı dolandırmak ise hoş karşılanmıyor. Anlayın artık!

Gönderi tarihi:

Hatta farkında iseniz verdiğiniz cevaplar yeni sorulara neden olmaktadır. Lütfen ya cevaplayın ya da yazmayın...

Gönderi tarihi:

O zaman bir anket yapacağız:

a. Ay bıçakla kesilen bir portakal gibi ikiye gerçekten yarılmış ve tekrar birleşmiştir. Bu işin sorumlusu kim, peygamberin parmağı mı, bilinmeyen uzaylıların fırlattığı füze mi, Allah mı, o önemli değil.)

b. Sadece olayı izleyen Muhammed'in çevresindeki kişiler öyle görmüşler, yoksa bizzat Ay yarılmamış, olduğu gibi durmuş. (Sorumlu yine önemli değil, Allah öyle göstermiş veya Muhammed'in yeteneği, bu tartışılmıyor.)

Ay yarılmasını, bunun bir mucize olduğunu savunan arkadaşlar bu işin gerçekleşmesinin bu ikisinden hangisi biçiminde gerçekleştiğini savunuyorlar, açıklamalıdırlar.

Ben şimdiden bir tahmin yapayım: Her zaman bir c şıkkı vardır, demagoji...

Gönderi tarihi:
O zaman bir anket yapacağız:

a. Ay bıçakla kesilen bir portakal gibi ikiye gerçekten yarılmış ve tekrar birleşmiştir. Bu işin sorumlusu kim, peygamberin parmağı mı, bilinmeyen uzaylıların fırlattığı füze mi, Allah mı, o önemli değil.)

b. Sadece olayı izleyen Muhammed'in çevresindeki kişiler öyle görmüşler, yoksa bizzat Ay yarılmamış, olduğu gibi durmuş. (Sorumlu yine önemli değil, Allah öyle göstermiş veya Muhammed'in yeteneği, bu tartışılmıyor.)

Ay yarılmasını, bunun bir mucize olduğunu savunan arkadaşlar bu işin gerçekleşmesinin bu ikisinden hangisi biçiminde gerçekleştiğini savunuyorlar, açıklamalıdırlar.

Haklısın Sayın demirefe.

Tartışılan konu "bu işi kim yapmış" değildi.

Bunu da geçelim.

Ama Sayın Gülbudak herzamanki gibi demagoji seçeneğini işaretlediği için, demogojik cevap da verdik, orada da batakklığa saplandı, "YAPARSAM" sözünün failinin kim olduğunu söylemeye dili varmadı henüz.

Sayın Gülbudak daha Sübhaneke ezberlemeye çalışırken, biz Sözler'den Lemalar'a, Şualar'dan Mektubat'a, Lahikalar'dan zattiri zottiriye beyin yıkayıcı her türlü deterjanın mahiyetini öğrenmiştik. Haberi yok sanırsam.

Said Nursi'nin ilkokul çağı talebesini anca kandırabilecek cevapları ile bizi de kandırabileceğini sanıyor.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

:clover::clover::clover:Çok güzel bir tespit!

Said Nursi'nin ilkokul çağı talebesini anca kandırabilecek cevapları ile bizi de kandırabileceğini sanıyor.

:clover::clover::clover:Çok güzel bir tespit daha!

Gönderi tarihi:
biz Sözler'den Lemalar'a, Şualar'dan Mektubat'a, Lahikalar'dan zattiri zottiriye beyin yıkayıcı her türlü deterjanın mahiyetini öğrenmiştik.

Anladım... Bu araştırmaları ben de yaptım. Hiç ezberden çamur atmam. Hatta Kurân'ı da meallere bile güvenmeyip yeri geldiğinde tefsirlere, Arapça sözlüklere bakarak araştırmışımdır. Oturup hiç menfaatim olmadığı halde Arap yazısı öğrenmişimdir bunun için. Hatta itiraf edeyim, inanmaya çalışarak okumuşumdur. Fakat İNANMAYI SÜRDÜRMEM İÇİN OKUMAMAM GEREKTİĞİNİ çok geçmeden anlamışımdır.

Yalnız Doğan kardeş İslam'ı şirin gösterme adına Kurân'ı inkar ettiği gibi üstadının izinden de gitmiyor. Said Nursi tüm İslami konuları, bu arada mucizeleri de kendi ifadesiyle ilmi açıdan ispatlayabileceğini savunur. Dolayısıyla Ay'ın basbayağı bizzat cisminin ikiye ayrılmasının mümkün olduğunu, fakat hava şartları nedeniyle herkes tarafından görülmediği için tarihi kayıtlara geçmediğini anlatır. Tabii, normal. O zaman jeoloji bilinmiyor fazla. Ay kaskatı camdan bir top sanılıyor.

Ben tekrar edeyim: Ay ikiye ayrılsa çok muazzam bir deformasyona uğrar. İki parçanın her biri kendi içine çöker ve yüzeyindeki milyarlarca yıldan kalan izlerin hepsi kaybolur. AY HİÇ KİMSE TARAFINDAN İKİYE BÖLÜNÜP GERİ BİRLEŞTİRİLMEMİŞTİR...

Gönderi tarihi:

Ha bir de şunu ekleyeyim: Said Nursi ve onun izinden gidenlerin bir prensibi vardır: "Batılı tasvir, safi zihinleri idlaldir" derler.

Bunun Türkçesi şudur: Soru, mümkün olduğunca kısa ve edepli olacak, öyle yok Muhammed şunu yaptı mı yok bunu yapmadı mı gibi terbiyesiz sorular sorulmayacak. Edebinle sorunu sorup başını eğip uzun, ayrıntılı ve din propangandalı cevabı güzelce dinleyeceksin. Öyle üsteleyip batılı tasvir edip ayrıntılı sorular sormayacaksın. Etrafta bilgisi yeterli olmayan "safi zihinler" var! Nurcuların soru sorma cevap verme anlayışları budur.

"Sor ama sorgulama" diye özetleyebiliriz bu anlayışı... Yani soru, propaganda için bir anahtar olarak kullanılmak istenir. Sorgulamak, gerçekleri öğrenmek için bir araç olarak değil. Ben onlar ve onlar gibilere bir iki soru sordum, neredeyse halk mahkemesinde yargılanıp idama mahkum edilecektim. Aynı soruyu burada da sordum "netekim." (Evren paşanın kulaklarını çınlattık) Ciddi söylüyorum, paçayı kurtarmak için takiyye yapıp sorumu "haa, tamam anladım" deyip geri aldım. Bırakın Muhammed'i, Gazali, Arabi hakkında bir olumsuz söz söyleyin, katlinizin mubah olduğuna hüküm verirler. "Ama işte kadı yok ki hükmü uygulasın" diye iç geçirirler ve kafirlerin sesini çıkaramadığı, idam korkusuyla sus pus kaldığı bir devletin özlemiyle içleri yanar.

Din ile oynayanlar, ateşle oynadıklarının ya farkında değiller, ya en iyi çatıştırma, düşman etme aracının bu olduğunun bilincinde olarak kasten bu ata oynuyorlar. Laikliği birincil düşman ilan etmeleri boşuna değil. Çünkü laiklik tartışmaya nokta koyuyor, dini kişiselleştirip vicdanda özgür bırakıyor, ama topluma yansıtılmasına, çatışma çıkarmasına izin vermiyor. Bu da "özgürlüklerin kısıtlanması" oluyor. Yani kardeşi kardeşe düşman etme, birbirini cehenneme gönderme yarışı yapma özgürlüğünün kısıtlanması!!!

Gönderi tarihi:
"Sor ama sorgulama" diye özetleyebiliriz bu anlayışı... Yani soru, propaganda için bir anahtar olarak kullanılmak istenir. Sorgulamak, gerçekleri öğrenmek için bir araç olarak değil. Ben onlar ve onlar gibilere bir iki soru sordum, neredeyse halk mahkemesinde yargılanıp idama mahkum edilecektim. Aynı soruyu burada da sordum "netekim." (Evren paşanın kulaklarını çınlattık) Ciddi söylüyorum, paçayı kurtarmak için takiyye yapıp sorumu "haa, tamam anladım" deyip geri aldım. Bırakın Muhammed'i, Gazali, Arabi hakkında bir olumsuz söz söyleyin, katlinizin mubah olduğuna hüküm verirler. "Ama işte kadı yok ki hükmü uygulasın" diye iç geçirirler ve kafirlerin sesini çıkaramadığı, idam korkusuyla sus pus kaldığı bir devletin özlemiyle içleri yanar.

Demirefe, o iki sorunu merak ettim...

Sorar mısın tekrar?

Gönderi tarihi:

O zamanki insanların ayın nasıl yarıldığını merak etmemesi

Ayın hiçbir şekilde ikiye ayrılıp tekrar birleştirilemeyeceği gerçeğini değiştirmez.

Ay 1500yıl önce de iki ayrılsa dünya yerinden oynar, 1500yıl sonra da ayrılsa aynısı olur...,

Eğer ay hiçbirşeyin hesabında en ufak bir sapma olmadan bir düzen içinde devamını sağlayan Allah tarafından yarılmış ise ne 1500 sene önce ne de 1500 sene sonra hiçbirşey olmaz,nitekimde olmamış hala yaşıyoruz ve dünya yerinde...Gücü herşeye yetendir diyoruz da kime diyoruz,aslında ayın yarılma olayı sadece sınavdır, inanmayanların daha da gaza gelip inananlara saçmalamayın yok öyle birşey demesini gerektirecek, inananların ise herşey sendendir Rabbim diyerek mucizenin aslında sınav olduğunu kabul etmelerini sağlayan bir sınav.

Ayrıca şunu sormak istiyorum:

Hanki insan, karşısında ayın yarıldığını gördükten sonra iman etmez?

Görmek istemeyen, kendisinden daha büyük bir yaratıcı olduğunu kabul etmeme kibirini üzerinde taşıyan, inanmak istemeyen ve bu konuda ısrarcı olan herkes...

Gönderi tarihi:

Yaklaşık 2 ay önce kuran mealini okurken kafamı kurcalayan bir konuyu araştırmaya koyuldum ve kendimi bu forumun içinde buldum. Bu süre içerisinde birçok başlığın altındaki yazılarınızı okudum. Hepinize teşekkür ederim yazdıklarınızdan dolayı. Şu anda bütün yazılanlara objektif bakıyorum ve bana çok katkı sağlıyorlar.

Demirefenin de dediği gibi inanmayı sürdürmek için okumamalı mı?

Saygılar

Gönderi tarihi:
Demirefenin de dediği gibi inanmayı sürdürmek için okumamalı mı?

Sayın plane,

Ben 30+ yaşıma kadar, müslümandım, iyi bir müslümandım.

Yabancılarla karşılaşıp İslam'ı bütün entellektüel gücümle savunmaya çalışırken, karşılaştığım en büyük eleştiri "sen Kuran'ı bilmiyorsun" idi.

Onlara "okudum" diye iddia ettim. Ama gerçekte hakikaten okumamıştım.

Sonra okudum.

Baştan sona.

İki kez.

Şunu söyleyeyim, Kuran inanılmaz sıkıcı bir kitaptır.

Okuması zordur. Acaip uyku getirir.

Kuran'ın %20 sini okuduktan sonrari bölümleri okurken "ben bunu okumuştum" hissine kapılırsınız.

İnanılmaz derecede, bıktırıcı tekrarlar vardır.

Kuran'ı ilk okuyup bitirdiğinizde, kafanızda birsürü soru işareti oluşur. Ama ilk tepkiniz, kendinizi suçlamak, aklınızın yetersiz geldiğini iddia etmek olacaktır.

İkinci kez okuduğunuzda, Kitap biterken İslam da bitecek.

Zira hayalinizde canlandırdığınız, ilahi sandığınız o harikulade sandığınız, mükemmel sandığınız kitabın, sıkıcı tekrarlarla dolu, akla, adaba, adalete, ahlaka aykırı söze ve tavsiyelerle dolu olduğunu, insan aklını zorlayan işkence tarifleri ile dolu olduğunu, konu bütünklüğünden uzak, bölümpörçük yamalı bir bohça gibi olduğunu farkedeceksiniz.

Kuran'ı okumadan önce müslümandım.

Kuran'ı okudum, müslümanlıktan çıktım.

Benim eski yazılarımı okursan, benim burada en çok yaptığım tavsiye "Kuran'ı baştan sona, kendi dilinizde, anlayarak okuyun" tavsiyesidir.

Bir inançsız, neden böyle bir tavsiye yapar ki?

Ateistlerle, dinsizlerle tartışan çok az kişi dinden çıkmıştır bugüne kadar.

Ama, Kuran'ı okutmayı başardığım herkes istisnasız olarak dinden çıkmıştır.

İslam'la mücadelemde, en büyük yardımcım Kuran'dır. Yazan sağolsun :D

Kuran'ı okuduğunuz zaman, ne benim ne de başka bir dinsizin sözlerine, laflarına, tezlerine gerek duymayacaksınız.

Kuran okumanız, Kuran2ın kafalarda büyütülmüş bir hayalden ibaret olduğunu görmeniz, Kuran inancını yoketmeye yetecektir.

Ha, böyle mutluyum arkadaş deyip, müslüman mı kalmak istiyorsunuz, gerçekten Kuran'ı okumamanızı tavsiye ederim.

Zira ne ben, ne de başka bir dinsiz, size, içinde huri kovalayacağınız, bir eliniz yağda bir eliniz balda yaşayacağınız cennetler vaadedemeyiz.

Biz sadece, gerçeğin İslam denen şey olmadığını gösterir, sizi gerçeği arama yolunuzu açarız.

Biz sadece, mevcut hayatınızı zehir etmemenizi, ,insanca yaşamanızı, insanlara insdan oldukları için değer vermenizi sağlayan bir yaşam öneririz.

Başka birşey veremeyiz.

Saygılar, Sevgiler.

Gönderi tarihi:
Sayın plane,

Ben 30+ yaşıma kadar, müslümandım, iyi bir müslümandım.

Yabancılarla karşılaşıp İslam'ı bütün entellektüel gücümle savunmaya çalışırken, karşılaştığım en büyük eleştiri "sen Kuran'ı bilmiyorsun" idi.

Onlara "okudum" diye iddia ettim. Ama gerçekte hakikaten okumamıştım.

.

.

Saygılar, Sevgiler.

bunu ona bırak o okusun ve arastırsın kendisi karar versin hani hep insan insan diyorsunuz ya aklı var fikri var akıl verme kendisi bulsun oky?.....

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.