Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yılda 40 kilo kıyafet atıyoruz... Sürdürülebilir Moda Akımını Duydunuz mu?


Radya

Önerilen İletiler

Bir kıyafetin ömrü boyunca onu yıkamak için harcadığımız enerjinin, aynı kıyafetin üretimi için harcanan enerjiden altı kat daha fazla olduğunu biliyor musunuz?

 

Aynı tişörtü yıkamadan kaç gün giyebilirsiniz? Bir hafta mı yoksa bir ay mı? Tasarımcısı Kate Fletcher tam üç yıl giymiş. 'Sürdürebilirlik için Moda' sergisi için İstanbul'a gelen Kate Fletcher ile alışveriş yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuştuk ve en zararlı renkleri öğrendik.. Ortalama bir kişinin yılda toplam 40 kilo kıyafet attığını biliyor muydunuz? Tabii çok daha fazlasını satın aldığını. Öyle ki İngiltere'deki yardım kuruluşlarında inanılmaz bir kıyafet yığılması olmuş. Değişen trendler ve ucuza satılan ürünler, gereksiz alışverişi fitilliyormuş. Bir de sırf kendini iyi hissetmek için alışveriş yapanlar var. Fakat satın aldığı kıyafetlerin daha sonra ne olduğunu düşünen ya da çevreye ne gibi zararlar verdiğini hesap eden pek yok. Sürdürülebilir moda ise, doğaya zarar veren kıyafetlerin kullanımına ve gereksiz alışverişe karşı başlayan, moda endüstrisinin arka planında çalışanların haklarını savunan, gereksiz su ve enerji israfını önlemeye çalışan bir akım. Sürdürülebilir moda tasarımcısı Kate Fletcher bu uğurda tüketicileri bilinçlendirmek için dünyayı dolaşarak konferanslar veriyor ve çevreye duyarlı tasarımlar yapılabileceğini gösteriyor. Fletcher'ın son durağı İstanbul. 26 Nisan'a kadar Garanti Galeri'de sergilenecek 'Sürdürülebilirlik için Moda' sergisinin küratörlüğünü yapan tasarımcı ile sergisini gezdik ve alışveriş yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda öneriler aldık.

 

YENİ TREND: TEK BEDEN

Kıyafetlere renk vermek için birçok kimyasal kullanıldığına dikkat çeken tasarımcı, açık renklerin çevreye daha duyarlı olduğunu söylüyor. "Ama açık yeşil ve açık mavi için aynı şey geçerli değil. Bunları açmak için daha fazla kimyasal kullanılıyor," diyor. Evdeki aile bireylerinin aynı kıyafetleri paylaşmasının da önemini vurgulayan Fletcher, tek beden tasarımların son yıllarda öne çıktığını belirtiyor. "Evde anne-kız, hatta karı-koca aynı kıyafeti giyebilmeli," diyor. Fletcher da tek beden akımına uygun bir hırka tasarlamış. "Çok amaçlı, çok uzun ömürlüpost_button_subscript.gif, tek boy hırka, vücuda omuzların ve kolların üzerinden asılacak şekilde tasarladım. Hırkanın bol biçimi ve dikişsiz bitişleri vücudu sarıyor ve onun insanlar arasında paylaşılan bir giysi olmasını sağlıyor," diyor.

sp.gifFletcher'dan öneriler

* Yeterince kıyafetiniz olmadığını düşünüyor ve alışverişe çıkma gereği duyuyorsanız, yakın bir arkadaşınızı eve çağırın ve kıyafetlerinizi ona gösterin. Arkadaşınızdan farklı kombinler yapmasını isteyin. Farklı bir bakış açısı her zaman işinize yarayacaktır. Dilerseniz bu kombinleri yazın ya da fotoğraflarını çekin ki, unutmayın.

 

* Sırf fiyatı uygun diye bir ürünü satın almayın. "Üç kez giyer atarım," diye düşünmeyin. Üstelik ürün çok yıpranırsa, onu yardım kuruluşlarına bağışlama seçeneğiniz de kalmaz.

 

* Yaratıcı olun. Kıyafetlerinizi farklı formlarda tekrar kullanın. Birçok kişi eskimiş kıyafetlerini keserek evde yer bezi olarak zaten kullanıyor. Bundan önce bir aşama daha yaratın. Örneğin eski bir ceketinizin kollarını kesebilir ve yelek olarak kullanabilirsiniz.

 

* Ekolojik modaya duyarlı olun. Bu konuda titiz davranan markalardan alışveriş yapın. Çalışanları düşük maaşlarla, fazla çalıştıran firmaların ürünlerini satın almayın.

 

* Organik pamuk, keten, kenevir, geri dönüşümlü polyester çevreye en az zarar veren maddeler. Satın aldığınız kıyafetlerin bu maddelerden yapılmış olmasına özen gösterin.

 

* Kıyafet satın alırken, leke tutması zor olan kumaşları tercih edin. Su israfını en aza indirgemek için, elbiselerinizi kısa programda yıkayın ve çok sıcak su kullanmayın. Küçük bir bolero satın aldıktan sonra, üzerine ilmekler dikip, el örgüsü bir atkı yardımıyla farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Örneğin; örgü atkıyı ister yaka altından, isterseniz de boleronun alt kesiminden geçirerek farklı şekillerde kullanabilirsiniz.

 

Çıtçıtlı elbise

Sürdürebilir moda akımının bir diğer önemli buluşu ise modüler kıyafetler. Örneğin kilo aldıkça parça eklenerek büyütülebilen bluzlar, mini elbiseyken parçalar eklenerek gece elbisesine dönüşen giysiler... Çıtçıtlı bu elbise de farklı parçalar eklenerek değişik formlara girebiliyor. Elbisenin parçaları, yakanın parçalarını değiştirecek şekilde aşağı ve yukarı hareket edebiliyor. Elbise, bütünüyle tersine çevrilerek farklı bir renge, dokuya ya da kumaşa bürünebiliyor.

 

BURCU ALDİNÇ -pazar Sabah

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

bu korkunç moda ve tüketim akımına kapılmadan, günün gerekliliklerinden de kopmadan yine de çok düzgün giyinip şık görünebiliriz. Bunu makul fiyatlarla sağlayan Muji diğer tüm ürünlerinde de beslendiği dünyaya ve hizmet verdiği insanlara saygısını koruyor. Geri kazanılmış iplikler, organik pamuklar, PP malzemeler, kanserojen içermeyen boyalar gibi sonsuz güzellik yapıyorlar. Genelde çılgınca tüketime iten markalar bir kaç tane organik pamuk t -shirt koyuyor koleksiyonuna.. gerisi yine aynı. Bu tavrı sevdiğimi söyleyemem açıkçası. Muji gibi her firmanın bu tavrı genele yayması en doğru şey olacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.