Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hatayin Yerel Yemekleri ( parmaklariniza dikkat )


wherthus

Önerilen İletiler

SARMAiÇi ( hatay okunusu sarmici )

 

Malzeme

1 büyük su bardağı ince çekilmiş bulgur 2 Çorba kaşığı salça veya dökülmüş baş biber 2 büyük domates veya bir yemek kaşığı salça 250 gr. taze soğan bir kuru soğan 1 demet maydanoz 1,5 yemek kaşığı nar ekşisi 1 orta su bardağı zeytinyağı tuz Marul, lahana veya asma yaprağı

 

Yapılışı

Bulgur, efsillenip (kepekleri savrulup) bir tepsiye konulur ve üstüne bir domates küçük doğranarak (bulgurun ıslanması için) yirmi dakika kadar beklenir (domates yoksa suyla ıslatılır) Sonra ince kıyılmış soğan, biber, domates kullanılmıyorsa domates salçası ve tuz eklenerek çok iyi yoğrulur. Yıkanıp suları süzülmüş ve ince doğranmış maydanoz, yine ufak kesilmiş domates karıştırılır. Nar ekşisi ve zeytinyağı ilave edilip üstü maydanozla süslenerek mevsimine göre marul, lahana veya asma yaprağıyla servis yapılır.

 

 

MÜCVER ( Hataycası "Öcce" )

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Malzeme

6yumurta 2 demet maydanoz ½ kg taze yeşil soğan 250 gr taze sarımsak 1 demet taze nane 3 yemek kaşığı un Toz kırmızı biber karabiber,kimyon

 

Yapılışı

Malzemeler (maydanoz, soğan, sarımsaklı nane) çok ince doğranır.Toz biber, kimyon, karabiber ve tuzla ince doğranan malzeme harmanlanır, un ilave edilip yumurtalar kırılarak karıştırılır. Mücver tavasında kızdırılmış zeytinyağında kaşık kaşık konularak her iki tarafı ayrı ayrı kızartılır. Not : İçine suyu sıkılmış patates rendesi konulursa daha gevrek olur.

 

 

BAYRAM SEMiRSEGi (SEMBÜSEK)

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Malzeme

1 kg baklava yufkası 600 gr kuşbaşı koyun eti 4 orta boy soğan 400gr margarin (Tereyağı) Tuz-karabiber

 

Yapılışı

Et güzelce yıkanıp 2 kaşık tereyağında bakır veya çelik tencerede yavaş yavaş suyunu çekinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince doğranıp yağda sarartılır. Kavrulan et havanda tel tel oluncaya kadar dövülür. (Aynı işlem et öğütücüsünde yapılabilir.) Ete; soğan karabiber,tuz ilave edilerek karıştırılır. Bir yufka alınarak tezgah üstüne açılır,eritilmiş yağ üç kaşık) üzerinde gezdirilir. Üst ve alt kenarları ortada ağız ağıza gelecek şekilde katlanır. Üst parça ortadan diğerinin üstüne tekrar katlanır. Dört veya beş kareye bölünür. Her karenin ortasına harç konarak üçgen şeklinde kapatılır. Yağlanmış tepsiye dizilip üstleri yağlanır,orta hararetli fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.

 

PEYNiRLi KÜNEFE

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Istek Uzerine

 

Malzeme

1 kg künefe (sanırım tel kadayıf olarak bilirsiniz) 800 gr tuzsuz beyaz peynir 300 gr tereyağı Şurubu: 1 kg şeker Şeker üstünü kapatacak miktarda suyla kaynatılarak ağdalı bir şurup elde edilir. Ateşten indirmeden önce biraz limon suyu damlatılır.

 

Yapılışı

İnce kenarlı 60 cm çapında bir tepside künefenin ortası açılıp tereyağı konulur. Hafif ateşte yağ künefeye yedirilip elle iyice tiftiklenir. Ateşten indirilen künefe ikiye ayrılır. Aynı tepsiye biraz tereyağı sürülüp ayrılan künefenin yarısı yarım cm. incelikte yayılıp sıkıca bastırılır. Üstüne ufalanmış tuzsuz taze peynir kenarlara taşmayacak biçimde yerleştirilir. Künefenin diğer yarısı peynirin üstünü kapatacak şekilde yarım cm incelikte, düzgün bir biçimde yayılıp, sıkıştırılarak kuvvetli ateşin üstünde hafif hafif döndürülerek altı pembeleşinceye kadar kızartılır. Ayrı yağlanmış bir tepsiye alt üst edilir. Diğer tarafı da kızartılıp pembeleştikten sonra bir tarafa alınır. Üzerine hazırlanan sıcak şurup dökülür ve afiyetle yenilir.

 

MERCiMEKLi BULGUR PiLAVI

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Malzeme : 1 su bardağı bulgur 1/2 su bardağı siyah mercimek 2 su bardağı su 1 büyükçe soğan 1/2 su bardağı zeytinyağı veya margarin, tuz

 

Yapılışı

Mercimek yıkanarak, taneleri diri kalacak şekilde haşlanır. Suyunun fazlası dökülüp 2 bardak kadar bırakılır. Kaynarken içine bulgur,tuz konup suyu çekilinceye kadar pişirilir. Soğanlar ay şeklinde doğranıp kızgın zeytinyağında kızartılır. Pişmiş pilavın üstüne dökülür.

 

 

Patlican Yogurtlama

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Malzeme

5 patlıcan 300 gr.süzme yoğurt 2 diş sarımsak (arzuya göre ) tuz

 

Yapılışı

 

Patlıcanlar fırınlanır. Kabukları soyulur ve püre haline getirilir. Çukur bir kapta süzme yoğurda yedirilir. Sarımsak ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Üstüne biraz zeytinyağı gezdirilir.

 

Humus

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Malzeme

 

500 gr. nohut 4 tane limon 1,5 su bardağı tahin ( Tahinsizde olur ama zaten pek sevmem tahini ) Tuz, iki diş sarımsak

 

 

Yapılışı

 

Nohut bir gece önceden ıslatılır. Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa geçirilir. Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuta karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir. Not : Arzuya göre süneber (çam fıstığı) tereyağında kavrularak sade humusun üstüne dökülür.

 

 

Arap Kebabi

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Malzeme

250 gr koyun kıyması 250 gr kırmızı taze biber 3 orta boy soğan 150 gr domates 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 demet maydanoz 1 çay kaşığı karabiber Yarım paket margarin

 

Yapılışı

 

Kıyma bir tencerede,hafif ateşte suyu çekilinceye kadar kavrulur. Yağı, tuzu, karabiberi ilave edilir. İnce doğranmış soğan ve kırmızı biber kıymaya karıştırılır, hafifçe öldürülür. Daha sonra kabuğu soyulmuş, küçük doğranmış domates ve salça tencereye ilave edilir. Hepsi karıştırılıp orta ateşte pişmeye bırakılır. Ateşten indirilmeden önce ince doğranmış maydanoz konulur. Çiğ köfteyle beraber de servis yapılabilir.

 

 

SIHILMAHSi

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Malzeme

1 kg 10 cm boyunda kabak 250 gr kıyma 1 baş soğan 2 kaşık salça 200 gr margarin 50 gr çam fıstığı (süneber) 1/2kg yoğurt Tuz,karabiber 2 diş sarımsak

 

Yapılışı

 

Kabaklar yıkanır, şapkası ve alt çiçek yeri kesilir. Tırtıklı bıçakla sıyrılarak soyulur, yıkanır, kurulanır. Oyacakla çiçek tarafından azıcık oyulur. Tavada kızdırılmış yağda hafif kızartılır. Kıyma, doğranmış soğanla kavrulur. Biraz salça, fıstıklar, tuz, karabiber eklenir. Kabaklara doldurulur, tavaya dizilir, salçalı su ilavesiyle pişirilir. Servis yapılırken sarmısaklı yoğurt üzerine dökülür. Not: Arzu edilirse içine çam fıstığı maydanoz ilave edilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • 4 ay sonra...
  • 3 yıl sonra...

Hatay denildide bir hatıramı anlatayım.geçen yıl ramazan ayında Hatay'dayım kuzen telefon etti

-akşama hazır ol seni Reyhanlı'ya tuzda tavuk yemeğe götüreceğim

-İftar iftar ne tuzda tavuğu delimisin yanarım susuzluktan sonra su variline hortum bağlayıp yanımamı gezdireyim

-yok bu öyle tahmin ettiğin gibi değil tuz içine işlemiyor hem gideceğim yer çok güzel göl içerisinde bir lokantada yiyeceğiz

-e iyi peki gidelim

O arada başka bir tanıdık arıyor akşamki programdan bahsediyorum oda bana "o tavuğun bir manisi var mutlaka garsona okut"diyor

Reyhanlı Hatay'ın Suriye sınırında ki ilçesi 3 km ilerisi Suriye tamamen Arap kültürü hakim ilçede oldukça mistik bir yer lokantaya vardık ağaçlıklı güzel bir yer malum oralarda pek ağaç göremezsiniz benim gibi gözünün alabildiğince ormana alışmış bir Karadenizli için ilaç gibi geldi..

rezervasyon yaptırılmış ne gerek varsa koskoca lokantada bizden başka kimse yok,Hatay'da yemek ucuz ama lokantalar boş tuhaf yani..

balkonda oturduk eee hani göl :unsure: burda bir göl varmış belli ama içerisinde su yok

-valla diyor ben en son geldiğimde su vardı.garsona soruyor garson izah ediyor "Reyhanlı'nın ilçe suyu bitince belediye başkanı gölün suyunu şehre vermiş :blink:

Tuhaf isimli çorbalarımız ve mezelerimizden sonra iki kubbe şeklinde kaya parçaları geliyor garson elime tahta bir tokmak tutuşturup "bu misafirin hakkı kır" diyor anneee neyi kıracağım aldıkmı başımıza işi yahu tavuğu murdar edersem açta kaldık. neyse kazasız belasız kırdım.

içinden tavukları çıkardı garson,oda nee muthiş görünüyor nar gibi kızarmış ve içine tuz hiç işlememiş..

bunun bir manisi varmış okurmusun"diyorum garsona dememle dirseği yemem bir oluyor

Yav ne oldu?

delimisin diyor bizim kuzen,iki saat boyunca bir şey okuyup duruyorlar ve tek kelimesini anlamıyorsun.

garson maniyi okuyan usta burda yok bizim okumamız doğru olmaz diyor.Mani işi rafa kalkıyor Celal'in yüzünde son derece memnun bir ifade iyi olmuş der gibi..

Hatay'ın mutfağı müthiş künefesinden hiç bahsetmiyorum bile..

 

Yolunuz Hatay'a düşerse mutlaka Reyhanlı'ya Yenişehir Gölüne gidip tuzda tavuk yiyin...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yolunuz Hatay'a düşerse mutlaka Reyhanlı'ya Yenişehir Gölüne gidip tuzda tavuk yiyin...

 

Ben tuzda balık yaparım,bu tuzda tavuk da onun gibi birşey heralde :unsure:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben tuzda balık yaparım,bu tuzda tavuk da onun gibi birşey heralde :unsure:

 

tamamen aynımı bilmiyorum çünkü ben tuzda balık yemedim ama benziyordur sanırım..

Birde bunlar bir balık yapıyorlar tatlı su balığı adına karabıyıkmı ne diyorlar,fırın güvecinde kaşarla oooffff Radya var bu Hatay'ın yemekleri cidden şahane şekerim..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

tamamen aynımı bilmiyorum çünkü ben tuzda balık yemedim ama benziyordur sanırım..

Birde bunlar bir balık yapıyorlar tatlı su balığı adına karabıyıkmı ne diyorlar,fırın güvecinde kaşarla oooffff Radya var bu Hatay'ın yemekleri cidden şahane şekerim..

 

Çok da uzak nasıl gidip yesek? :(

 

Dur sen, ben benım oğlana, Hayat'lı bir kız bulayım ilerde :D

 

Otururum köşeme ve bağırırım mutfağa:

 

Gelinnn kızımmmm,bugün sizin oraların tuzda tavuğundan yapsan da yesek :rolleyes:

 

Ehh ben de sevimli bir kaynana olacağıma göre B) heralde kırmaz beni :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çok da uzak nasıl gidip yesek? :(

 

Dur sen, ben benım oğlana, Hayat'lı bir kız bulayım ilerde :D

 

Otururum köşeme ve bağırırım mutfağa:

 

Gelinnn kızımmmm,bugün sizin oraların tuzda tavuğundan yapsan da yesek :rolleyes:

 

Ehh ben de sevimli bir kaynana olacağıma göre B) heralde kırmaz beni :D

 

Kırarmı canım hiç kırmaz :usutuk: onun sayesinde fırında tuzlanmış Radya'da girer mutfak literatürümüze :cokkomik:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kırarmı canım hiç kırmaz :usutuk: onun sayesinde fırında tuzlanmış Radya'da girer mutfak literatürümüze :cokkomik:

:w00t:

 

Beni fırına sokacak haaaa....Ben adamı sevgimle döverim be :islik::stuart:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.