Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
İslam da dayatmaz, dayatmalara karşı çıkar..islamdır der...

diyorsunuz ve ekliyorsunuz:

bu yüzden Tanrı bu din fıtrata uygundur der... yni insanlığınıza en uygun din

Bana uygun değil ki... Neden hala dayatıyor? Bu dayatma değilmi? Bu mantıkla düşünürseniz siz de bunu insanlara dayatıyorsunuz. Tüm insanlık için dedinizmiydi herkesi işin içine katarsınız. İyi de bana uygun değil. Hadi çık işin içinden...

İslamı iyisiyle kötüsüyle tartışmak başka bir şeydir. Burada yapılması gereken de odur. Savunmak başka bir şeydir. Burada savunabilirsiniz de... Dayatmak ise başka bir şeydir. Dayatma denilen olay "bu dine inanacaksın" demekle yapılmaya bilir... "Hepinize en uygunu budur; en güzeli budur" demek dayatmadır...

Gönderi tarihi:
diyorsunuz ve ekliyorsunuz:

Bana uygun değil ki... Neden hala dayatıyor? Bu dayatma değilmi? Bu mantıkla düşünürseniz siz de bunu insanlara dayatıyorsunuz. Tüm insanlık için dedinizmiydi herkesi işin içine katarsınız. İyi de bana uygun değil. Hadi çık işin içinden...

İslamı iyisiyle kötüsüyle tartışmak başka bir şeydir. Burada yapılması gereken de odur. Savunmak başka bir şeydir. Burada savunabilirsiniz de... Dayatmak ise başka bir şeydir. Dayatma denilen olay "bu dine inanacaksın" demekle yapılmaya bilir... "Hepinize en uygunu budur; en güzeli budur" demek dayatmadır...

Sayın Yersoy gene gülümsettiniz beni, gazeteciler yapar ya hani , cümlelerini evirip çevirip makaslayıp kullanılar insanların... siz de öyla yapmışsınız...

Ben dayatmaları reddettiğimize ilişkin yazarken siz aynı yazıdan dayatmada bulunulduğu neticesini çıkarabiliyorsunuz... bir kez daha açıklamak zorunda kalışımın nedeni sanırım yazılarımdaki ifadelerin örtülü olması..bunda kabul etmem gereken bir gerçeklik payı var...anlatımda eksiklik var... zaman zaman anlaşılmazlığın nedeni olarak okuyanı görmem bir yanılgı olmalı...

Bunda, hani yazarken kendin neden bahsettiğini bildiğin için, karşındakini de biliyor kabul etmenin etkisi var... oysa insanlar konuşurken bile birbirlerini anlamazken... yazdıklarından nasıl anlaşılacaklar ki ? ya da anlaşacaklar ki ? bu yüzden haklısınız... ben daha anlaşılabilir ifade etmeye çaba göstermeliyim...

Sayın Yersoy,

Dayatma bir baskıyı gerektirir... Önerme ile Dayatma arasındaki en önemli fark bu ayrıntıda gizlidir... baskı kelimesi hukuki bir kavramdır... yasal bir süreci vardır ve baskıya uğrayan kişi mağdur konumundadır... Öneri ise sadece bir tekliftir ve muhatabı kabul edip etmemekte hürdür, teklifi kabul etmeyen kişiye bir ceza, bir baskı, bir şiddet uygulanamaz... eğer bu öğeler varsa öneri teklif olmaktan çıkar, dayatmaya dönüşür... Eğer böyle bir dayatma varsa, ilk karşı çıkması gerekenlerin müslümanlar olması gerektiğine inanıyorum... bu inancımın nedenlerini isterseniz daha başka başlıklar altında ele alabiliriz...

Ama özetle şunu söylemek gerekirse; baskı hukuki bir süreç gerektiren terimdir... yaptırıma tabiidir... İslamın önerisi ise gayet medeni ve insancıl bir öneridir... kabul edersiniz ya da etmezsiniz, sizin bileceğiniz iş... aksi bir tutum ve davranışı tanrı yasaklamaktadır zaten...

yazınızda belirttiğiniz en uygun budur ifadesi hiç bir hukukta dayatma olarak kabul edilmemektedir... Bir babanın çocuklarına tavsiyesi dayatma olabilir mi ? ya da bir öğretmenin öğrencilerine önerisi ? hele bu Tanrının insanlara bir öğüdü ise .... haksızmıyım ?

Gönderi tarihi:
Sayın Yersoy gene gülümsettiniz beni, gazeteciler yapar ya hani , cümlelerini evirip çevirip makaslayıp kullanılar insanların... siz de öyla yapmışsınız...

Evet alıntı yaparken işin özünü anlatan cümleler dışındakileri kesip atarım ama anlamını ve anlatmak istediğini değiştirmemeye özen gösteririm. Çünkü etik olmazdı bu. Gazetecilerin kurnazlığını yapmadım ve yapmam da. Kısaltmamın nedeni de okuyucuya rahat takip edebileceği bir yazı sunmayı istememden kaynaklanır. Kendi yzaılarımda dahi gereksiz cümle ve kelimeleri kullanmamaya çalışırım...

Bu yüzden bana karşı bulunduğunuz ithamı bir gözden geçiriniz bence...

bir kez daha açıklamak zorunda kalışımın nedeni sanırım yazılarımdaki ifadelerin örtülü olması..

Hayır hayır... İletinizi okuduğumda bir an çelişkiye düştüm acaba yanlış mı anlamışım diye ama devamında bu çelişki ortadan kalktı. Ben sizi doğru anladım merak etmeyin. Yazılarınız çok örtülü değil. Anlaşılabiliyor.

Dayatma bir baskıyı gerektirir...

Örneklediğim cümleniz de bir dayatmadır. Psikolojik (demirefenin dediği gibi vicdani) bir yaklaşımdır.

"İngilizce dili akla en yatkın ve tüm insanlığa uygun bir dildir" diye yazdığım zaman sizi psikolojik olarak ingilizceyi öğrenmeye zorlamış olurum. Hem de ruhunuz duymadan. Ama bana karşı çıkabilir ve diyyebilirsiniz ki, "hayır bana Arapça daha kolay geliyor bu dayatma niye?". Ben de derim ki "bu dayatma değil ister seç ister seçme ama diğer tarafa yanabilirsin :) "

O yüzden bence dayatmadır. Yoksa size karşı çıkılmazdı herhalde diye düşünüyorum...

Umarım bu sefer ben anlatabilmişimdir.

Gönderi tarihi:
"İngilizce dili akla en yatkın ve tüm insanlığa uygun bir dildir" diye yazdığım zaman sizi psikolojik olarak ingilizceyi öğrenmeye zorlamış olurum. Hem de ruhunuz duymadan.

Ruhunun da duymasını istersen "İngilizceden başka dil konuşanlar cennete giremez" filan da derseniz tamam olur. ******

E daha ne yapacaksınız canım?

Gönderi tarihi:

Dayatma bununla da sınırlı kalmıyor, Kur'anın kendisine inanmayanlara çeşitli hakaretler ettiği ve hem hayatta, hem ölümden sonra azaplarla tehdit ettiği de daha önce çok kez konuşuldu, tartışıldı.

Şimdi sorun şundan kaynaklanıyor: Yaratanın yarattıkları hakkında istediği tasarrufu yapmasının normal olduğu gibi bir önyargı var. Bu tür ayetler bu yüzden normal karşılanıyor. Ama bu önyargıya herkes sahip mi, sorun burda...

Bu noktada empati öneriyorum.

Gönderi tarihi:

bence dayatma bu dünyaya ait bir şeydir...maddi olsun ruhi olsun dayatma bu dünyanı sınırları içinde bize yönelik sunulan sonuçlara karşı beklenen tavırdır..

ahirete yönelik sonuçlarla ilgili söylenenler sadece öenri olabilir...

içki içme yanarsın cehennemde...içiyorum bak bir şey olmuyor yanmıyorum dersin....

hısızlık yapma bak başına bela gelir....bakın bu dayatmadır...ya gelirse...

ahirete zaten inanmayan insanın ahiretle ilgili bir uyarıyı dayatma olarak algılaması için bence şüphe içinde olması gerekir...ya hakkaten varsa...netcez o zaman...

şüphe duymuyorsa hem de inanmıyorsa dayatma var diye feryat etmesi yalandan kendini yere atıp bir de hakeme neden faul vermiyorsun diye sinirlenen futbolcuları hatırlatıyor...

kuran inananlara hitap eder...oana inanmayanlar için söyledikleri bir anlam ifade etmez....

kaf dağının ardındaki canavar bana sizi sordu...sizi yemeyi düşünüyormuş desem güler geçersiniz...ama tedirgin oluyorsanız komik olur biraz...ne o yoksa kaf değına inanıyor musunuz....

masal bunlar masal....ya da....

Gönderi tarihi:
ahirete zaten inanmayan insanın ahiretle ilgili bir uyarıyı dayatma olarak algılaması için bence şüphe içinde olması gerekir...ya hakkaten varsa...netcez o zaman...

şüphe duymuyorsa hem de inanmıyorsa dayatma var diye feryat etmesi yalandan kendini yere atıp bir de hakeme neden faul vermiyorsun diye sinirlenen futbolcuları hatırlatıyor...

kaf dağının ardındaki canavar bana sizi sordu...sizi yemeyi düşünüyormuş desem güler geçersiniz...ama tedirgin oluyorsanız komik olur biraz...ne o yoksa kaf değına inanıyor musunuz....

yok yahu! yapmayın sayın 4mevsim... Bİraz karıştırmışsınız durumları sanırım... :)

Ya varsa diyenler genelde inananlardır. Forumlarda çok görüyorum. derler ki: "biz inananrak bir şey kaybetmiyoz, peki ya varsa siz neler kaybedeceksiniz hiç düşündünüz mü" derler...

Gönderi tarihi:

Arkadaşlar siz dayatma görmemişsiniz... ''Sizin için en uygun din budur '' öğüdünü dayatma kabul eden arkadaşlarıma şunu hatırlatırım...

Eğer her Öneriye ve öngörüye dayatma derseniz, gerçekte dayatma ve baskıya ne diyeceksiniz ? ona haksızlık olmaz mı ?

Sayın Yersoy, herzaman olduğu gibi gene hem sorup, hem cevabını sorunun içine koymuş... ''Siz de hayır ingilizce değil arapça derisniz'' demiş...

Demek ki önermeye karşı önerme yapabiliyorsanız eğer, ortada dayatmadan bahsedemezsiniz...

Tanrının önermesine karşı siz de karşı önermeler de bulunabiliyorsanız ki; bunu sıklıkla yapmaktasınız zaten, o halde hangi dayatmadan bahsedebilirsiniz... Lutfen mantıklı olunuz, mantığı doğru kurunuz...

Bu dayatma mevzuusunu yeterince dayattığınızı düşünüyorum ? :D

Gönderi tarihi:
yok yahu! yapmayın sayın 4mevsim... Bİraz karıştırmışsınız durumları sanırım... :)

Ya varsa diyenler genelde inananlardır. Forumlarda çok görüyorum. derler ki: "biz inananrak bir şey kaybetmiyoz, peki ya varsa siz neler kaybedeceksiniz hiç düşündünüz mü" derler...

aslı siz yanılıyorsunuz sayın yersoy...karıştırıyorsunuz.....inananlar asla ya varsa demez...çünkü iman şüpheyle birarada bulunmaz...o ancak karşıdaki muhatabın mantığına hitaptır...

selamlar...

Gönderi tarihi:
aslı siz yanılıyorsunuz sayın yersoy...karıştırıyorsunuz.....inananlar asla ya varsa demez...çünkü iman şüpheyle birarada bulunmaz...o ancak karşıdaki muhatabın mantığına hitaptır...

selamlar...

Tamam ben yanılmış olayım sorun değil benim için sayın 4mevsim...

Ben sadece yazılanları söyledim...

Selamlar

Gönderi tarihi:
kuran inananlara hitap eder...oana inanmayanlar için söyledikleri bir anlam ifade etmez....

Sayin 4mevsim, evet Kuran inananlara hitap eder. Fakat, eger dusundunuzmu hic Kurani okurken, "nasil hitap eder?" . Hic merak etmedinizmi, Kuranda Tanrıya yakışmayan sozleri okurken ... Eger Kuran Tanri sozleri ise... Ayetlerde "akılsızlar!", "yalancılar", "maymunlar", "******", "hayvanlar", "eşekler" , "********", "köpekler", "*******", "merkepler", "******", "beyinsizler", "********", vs gibi lanet etmek kelimeler kullanirmi Allah? Bu kelimelerin hepsi Ayetlerde bulunur.

Butun Kainat yaratici inandiginiz "Allah", hic boyle bir dil kullanarak kendisini ifade edermi? Yoksa, bu cesit ifadeler o cagda yasayan bir arap insana mi yakisir?

Bu farki gormek o kadar zor mu?

Gönderi tarihi:
Sayin 4mevsim, evet Kuran inananlara hitap eder. Fakat, eger dusundunuzmu hic Kurani okurken, "nasil hitap eder?" . Hic merak etmedinizmi, Kuranda Tanrıya yakışmayan sozleri okurken ... Eger Kuran Tanri sozleri ise... Ayetlerde "akılsızlar!", "yalancılar", "maymunlar", "******", "hayvanlar", "eşekler" , "********", "köpekler", "*******", "merkepler", "******", "beyinsizler", "********", vs gibi lanet etmek kelimeler kullanirmi Allah? Bu kelimelerin hepsi Ayetlerde bulunur.

Butun Kainat yaratici inandiginiz "Allah", hic boyle bir dil kullanarak kendisini ifade edermi? Yoksa, bu cesit ifadeler o cagda yasayan bir arap insana mi yakisir?

süper

Gönderi tarihi:

ateistforumdan alıntılayıp copy paste yaptığınız bu yazınızı çok görmeden edemicem.

yanlız birşeyi düşünmenizde yarar görüyorum.bu saymış olduğunuz sıfatlar ezelinden beri var değil mi?peki bu sıfatlara maruz kalmamak için ne yapılabilir bunu konuşalım.ama yok bu sıfatlar boş durmasın biz bu sifatları üstlenelim diyeceksek o zaman itiraz hakkımızında olmadığı düşünüyorum.

peki bu farkı görmek bu kadar zor mu?

Gönderi tarihi:
yanlız birşeyi düşünmenizde yarar görüyorum.bu saymış olduğunuz sıfatlar ezelinden beri var değil mi?peki bu sıfatlara maruz kalmamak için ne yapılabilir bunu konuşalım.ama yok bu sıfatlar boş durmasın biz bu sifatları üstlenelim diyeceksek o zaman itiraz hakkımızında olmadığı düşünüyorum.

Konu bu mu?

Eğer yaratıcı insanoğluna bu sıfatları kullanabiliyorsa, hem de kaderleri belli olduğu halde, önce Tanrı'dan başlamak lazım derim eleştiriye.

Sonrasında hangi sıfata kendimi layık göreceğime karar verebilirim! Bu insanların kafası çalışıyor merak etmeyin!

Gönderi tarihi:
Konu bu mu?

Eğer yaratıcı insanoğluna bu sıfatları kullanabiliyorsa, hem de kaderleri belli olduğu halde, önce Tanrı'dan başlamak lazım derim eleştiriye.

Sonrasında hangi sıfata kendimi layık göreceğime karar verebilirim! Bu insanların kafası çalışıyor merak etmeyin!

konu sayın suheyla nın iletiside değildi gördüğüm kadarıyla.herzamanki gibi konu yine kendisinden çıkıp çarpıtmalarla bildik tanıdık sıkıştırma sorularıyla buralara gelmiş.

yaratıcı insana sadece aşağılayıcı sıfatlar kullanmamıştır kelamında yüceltici sıfatları görmeyen gözlerin biraz daha kafasını çalıştırması gerektiğini düşünüyorum:))

Gönderi tarihi:
konu sayın suheyla nın iletiside değildi gördüğüm kadarıyla.herzamanki gibi konu yine kendisinden çıkıp çarpıtmalarla bildik tanıdık sıkıştırma sorularıyla buralara gelmiş.

Burada konu Kuranın her yönüyle okunmuş olup olmadığıdır. Kendisi de buna bir örnek vermiştir. Katkınız ya da eleştiriniz varsa yaparsınız!...

yaratıcı insana sadece aşağılayıcı sıfatlar kullanmamıştır kelamında yüceltici sıfatları görmeyen gözlerin biraz daha kafasını çalıştırması gerektiğini düşünüyorum:))

Sayın Sadebiri. Polemik yaratmayalım.

Çocuğun babası kendi halinde bir insan. Çocuğu bazan yanlış yaptığında öyle bir döver ve hakaretlerde bulunur ki insanlığımdan utanırım. Ama bazan da çocuğu öyle bir mükafatlandırır ki...

Komşunusz size böyle bir örnek anlattığında "e ama biraz kafanı çalıştır bak iyi şeyler de yapıyor, ne diye eleştiriyorsun o da layık olsaymış" deyip konuyu kestirip atarmısınız? Yoksa siz de böyle mi davranırsınız eğitim konusunda!!... :(

Burada eleştirilen yaratıcının yarattığına hakaretidir! Hem de kaderini baştan çizmişsin... İşin bir de o yönü var... Adamın yaşantısında ne yapğacağını zaten biliyorsun... Bİr de hakaret ediyorsun... Birileri de çıkıp bunu savunuyor hala! Sebep ne? "E iyi şeyler de söylüyor"...

Sanırım anladınız...

saygılar...

Gönderi tarihi:
Burada konu Kuranın her yönüyle okunmuş olup olmadığıdır. Kendisi de buna bir örnek vermiştir. Katkınız ya da eleştiriniz varsa yaparsınız!...

Sayın Sadebiri. Polemik yaratmayalım.

Çocuğun babası kendi halinde bir insan. Çocuğu bazan yanlış yaptığında öyle bir döver ve hakaretlerde bulunur ki insanlığımdan utanırım. Ama bazan da çocuğu öyle bir mükafatlandırır ki...

Komşunusz size böyle bir örnek anlattığında "e ama biraz kafanı çalıştır bak iyi şeyler de yapıyor, ne diye eleştiriyorsun o da layık olsaymış" deyip konuyu kestirip atarmısınız? Yoksa siz de böyle mi davranırsınız eğitim konusunda!!... :(

Burada eleştirilen yaratıcının yarattığına hakaretidir! Hem de kaderini baştan çizmişsin... İşin bir de o yönü var... Adamın yaşantısında ne yapğacağını zaten biliyorsun... Bİr de hakaret ediyorsun... Birileri de çıkıp bunu savunuyor hala! Sebep ne? "E iyi şeyler de söylüyor"...

Sanırım anladınız...

saygılar...

aksinimi yazmışım yoksa bilmeden anlıyamadım bakın bir önceki iletime insanı yücelten sıfatlardan bahsetmişim .demekki konuyla alakadarım değil mi? -_-

heryönüyle okunması ise konu dahilinde iletim demektir

şimdi desem ki polemik yaratmıorum zorla yaratacağım nasıl iddia edebilirm değil mi polemik yaratmadığımı ;) neyse konumuza dönelim

verdiğiniz örneklemeden hiçbişe anlamadım desem kızmazsınız değil mi? :(

yaratıcı yarattığına hakaret etmiyor bunu artık görün lütfen.yarattıklarının bu sıfatları almamasını öğütlüyor.kader konusu başka bir konudur.çok yönlü iyi derecede bilmediğim konuya girmek istemem

sanırım sizde beni anladınız..

saygılar...

Gönderi tarihi:
yaratıcı yarattığına hakaret etmiyor bunu artık görün lütfen.yarattıklarının bu sıfatları almamasını öğütlüyor.kader konusu başka bir konudur.çok yönlü iyi derecede bilmediğim konuya girmek istemem

sanırım sizde beni anladınız..

Anlaşılmıştır,

Saygılar...

Gönderi tarihi:
ateistforumdan alıntılayıp copy paste yaptığınız bu yazınızı çok görmeden edemicem.

peki bu farkı görmek bu kadar zor mu?

Valla artık hangi tarafından ele alacağımı şaşırdım. Herşey zincirleme birbirinin içine giriyor. Yaratıyor, kaderini tayin ediyor (inanıp inanmayacağını önceden biliyor), sonra vay sen inanmadın diye hakaretler edip üstüne üstlük bir de cehenneme gönderiyor.

Ne demek bu sıfatlar boş durmasın? Yani bir insan sadece inanmıyor diye bu sıfatlar ona müstahak mı? Diyelim ki bir çocuk söz dinlemiyor, ona en ağır küfürleri sarf etmek bir insanı utandırmaz mı? Allah da bu küfürleri sarf ederken yaratıcılığından, büyüklüğünden utanmış mıdır acaba?

Gönderi tarihi:
Valla artık hangi tarafından ele alacağımı şaşırdım. Herşey zincirleme birbirinin içine giriyor. Yaratıyor, kaderini tayin ediyor (inanıp inanmayacağını önceden biliyor), sonra vay sen inanmadın diye hakaretler edip üstüne üstlük bir de cehenneme gönderiyor.

Ne demek bu sıfatlar boş durmasın? Yani bir insan sadece inanmıyor diye bu sıfatlar ona müstahak mı? Diyelim ki bir çocuk söz dinlemiyor, ona en ağır küfürleri sarf etmek bir insanı utandırmaz mı? Allah da bu küfürleri sarf ederken yaratıcılığından, büyüklüğünden utanmış mıdır acaba?

Ben zaten coktandir sasirmistim, Kuran'i okumaya basladiktan sonra... O kadar hayret ettimki, nasil bu mevzular asirlardir devam etti diye. Benim 7 yasindaki yegenimin mantigi ile bile bu inanc devam edemez.

Muhammed toplumlari kandirarak, her yapmak istediklerinin "Allah"tan geldi demistir. Bazan sasirmis, kendisi konusuyor Kuranda, bazan Allah konusuyor Kuranda, Bazan Mekkelilere Muhammed hitap ediyor, bazan Allaha ... ayetten ayete kimin kimi ile konustugu degisiyor... Bazan Allahi muhasebeci yapiyor (Miras paylarini falan hallediyor). Bazan araplara diger dunyada --- butun bu dunyada kolay bulunmuyan seyleri soz veriyor.

Bu küfürleri sarf eden , Allah degilde, Kurani yazan araplar olmasindan baska bir netice olabilirmi? O araplar zamanlarinda utanmazlardi, cunku boyle konusmak normal idi... bugun oldugu gibi.

Gönderi tarihi:

sevgili muki:

diyelimki çocuğunuza öğüt veriyorsunuz.''bak çocuğum çalarsan hırsız olursun,başkasının namusuna göz dikersen ********* ****** olursun,haksızlık edersen ************* olursun,eğer bu sıfatları kazanmak istemiyorsan bunları bunları yapmamalı ,şerefli bir insan olmak istiyorsan bunları bunları yapmalısın'' çocuğunuza bunları bu şekilde sölerseniz utanmaya ne mahal kalır değil mi?...herkezin kafası çalışıyor arkadaşlar.kim nasıl algılamak isterse öyle algılar...

saygılar...

Gönderi tarihi:
sevgili muki:

diyelimki çocuğunuza öğüt veriyorsunuz.''bak çocuğum çalarsan hırsız olursun,başkasının namusuna göz dikersen ********* ****** olursun,haksızlık edersen ************* olursun,eğer bu sıfatları kazanmak istemiyorsan bunları bunları yapmamalı ,şerefli bir insan olmak istiyorsan bunları bunları yapmalısın'' çocuğunuza bunları bu şekilde sölerseniz utanmaya ne mahal kalır değil mi?...herkezin kafası çalışıyor arkadaşlar.kim nasıl algılamak isterse öyle algılar...

saygılar...

Sayın sadebiri, Muhammed'in Allah adına millete ettiği küfürler Allah'ı her konuda aciz duruma düşürmüyor mu? Sizin yukarıdaki yazıda yıldızlanmış yerleri ben doldurayım isterseniz. Ama benimkiler yıldızlanmayacak...

'Bak çocuğum hırsız olursan, başkasının namusuna göz dikersen, haksızlık yaparsan insanlığından kaybedersin. Bir insanın en yüce değerlerinden bir tanesi erdemli olmasıdır ve ben inanıyorum ki sen iyi bir çocuksun ve bu saydıklarımı yapmayacağından adım gibi eminim.'

Bakın burada ne bir tehdit, ne bir zorlama, ne de küfür ve hakaret var. Bu durumda ne insan insanlığından, ne de Tanrı tanrılığından utanır, öyle değil mi? Çocukların da kafaları çalışıyor sayın sadebiri.

Gönderi tarihi:

Inananlar icin "Allahin" kufur etmesini okuyup ve soru sormamak ... ve Allahin "yemin etmesi" bir cok ayetlerinde okuyup soru sormamak ... ve "Allah" kelimesinin bile arapcadan geldigini gormemek ... "Allah" kelimesinin Muhammedin Babasinin adı "Abdullah"a benzeri olup soru sormamak ... Allahin kendisini insanlara degisik isimlere takdim ettigini ogrenip (Tevrat'ta "Yahve" isimini kullandi) soru sormamak ...

ne demek?

Yukarda ki arkadasin dedigi gibi "...kim nasıl algılamak isterse öyle algılar..." yani rasyonel dusunceyi red etmisler.

Gönderi tarihi:
Inananlar icin "Allahin" kufur etmesini okuyup ve soru sormamak ... ve Allahin "yemin etmesi" bir cok ayetlerinde okuyup soru sormamak ... ve "Allah" kelimesinin bile arapcadan geldigini gormemek ... "Allah" kelimesinin Muhammedin Babasinin adı "Abdullah"a benzeri olup soru sormamak ... Allahin kendisini insanlara degisik isimlere takdim ettigini ogrenip (Tevrat'ta "Yahve" isimini kullandi) soru sormamak ...

ne demek?

Yukarda ki arkadasin dedigi gibi "...kim nasıl algılamak isterse öyle algılar..." yani rasyonel dusunceyi red etmisler.

sayın süheyla sorun ne anlaşılmıyor....allah demek istemiyorsanız tengri diyebilirsiniz....size kalmış..bence bir mahzuru olmasa gerek...

selamlar...

Gönderi tarihi:
Allah, Peygamberler, Melekler, Cinler, Periler, Cennet, Cehennem vardır veya yoktur. Bu bir inanç meselesidir ve her konu gibi tartışmaya açıktır.

Ancak benim gözlemlediğim, bazı inanan arkadaşlar, inanmayan arkadaşları bilgisizlikle, okumamışlıkla, dini doğru dürüst kavrayamamışlıkla suçlayıp duruyorlar. Bir dinde yanlış algılama, anlama diye bir şey yoktur. Okursun, okuduklarını mantıklı mı, değil mi diye değerlendirirsin ve ona göre karar verirsin. Fakat, çocukluğumuzda kulaktan dolma bilgiler (bizim toplumumuzda korkular desek daha yerinde olur, zira çocuklar hata yaptıklarında hep Allah'ın onları cezalandıracağı ile korkutulur. Gerçi bizim toplumda korku duyulan, korku duyulduğu kadar da sevilen iki şey vardır: Biri baba, ikincisi Allah) beynimize o kadar işlemiştir ki, okuduklarımız bize mantıksız geldiği halde 'vardır bir hikmeti', 'Allah en iyisini bilir' deyip inanmaya devam ederiz. Dindeki çelişkiler, tutarsızlıklar, haksızlıklar gözler önüne serilince de, soyut, metafizik değerler akla uygunlaştırma eylemine dönüşür.

Bu akla uygunlaştırma eylemi sonuç vermeyince de yukarıda yazdığım gibi, karşı taraf okumuyorsun, okuduğunu anlamıyorsun diye suçlamalara başlar. Karşımızdaki kişiyi ne kadar tanıyoruz -ki böyle bir suçlamada bulunuyoruz? Karşı tez veya iddiaya göre biz kendi tez ve iddiamızı sunarız. Etik bunu gerektirir. Velev ki karşımızdaki kişi anlamadı, bunu suçlamadan da kendisine anlatabiliriz.

Umuyorum ki, hiçbirimiz bundan sonra tepkilerimizi bu ucuz yoldan dile getirmeyiz.

Merhabalar öncelikle; uzun sürenin ardından başörtüsüyle ilgili bir başlığınızı ve başlıkta geçmişe göre daha ılımlıca deyişlerinizi gördükten sonra bu başlığa yazabileceğime karar verdim...

Tamamı hakkında konuşamam ama özellikle forum ortamındaki ateistlerin çoğu ateist ortamlarda konuşulanları kopyala-yapıştır yapıp yine özellikle İslam'a saldıran tipler; sanırım o gördüğünüz "oku da gel" tarzı yaklaşımlar bundandı. Burada o kadar çok örnek olay anlatabilirim ki cevap vermek adına tek yaptığım karşıdakinin iletisindeki cümle ile adeta oyun oynayarak düzeltme yapmaktı...

Yine tamamı değil ama Müslümanlarda da okumayanlar var; bu eksikliği görmek ötekinden daha acı...

Okuyan, bilen; okumayanı, bilmeyeni tanır; hele bir de okuyup bilgi aldığında açıkça karşıdakilerin karakteri ve tavırları da varsa karşı tarafın bu konuda gizleme adına yapabileceği hiç bir şey kalmaz...

İlerde değinilmiş dil konusuna gelince:

Dil konusu gerçekten çok önemlidir; olay Arapçaya topu atıp kaçma değildir. Özellikle bizim nesillerde çok büyük bir kopukluk var geçmişten, sebebi ise geçmişle bağı koparacam diye yapılan aşırı budamalar; elin İngilizi, Fransızı harıl harıl Arapça, Osmanlıca, Farsça ile uğraşıp bir şeyler aydınlatmaya çalışırken biz onların İngilizce,Fransızca çevirilerinin çevirilerine kalacak durumlara gelmişiz; en azından Kur'an konusunda durum bu kadar vahim değil bildiğim kadarıyla çok şükür...

Her türlü dilde mevcut ince ayarlar vardır; bu köklü dillerde daha ileri düzeydedir. A deyip geçemez A1 ini A2 sini A8 sini dikkate almak durumundasınızdır; bunlar makyajlama değildir ince anlam farklarını hesaba katmadır...

Bir kelime cümlesiyle, cümlesinin anlattığıyla, anlatılanın içinde bulunduğuyla ve içinde bulunulanın yapısıyla....(uzar gider) vardır. "Kelime işte, ben böle anladım" demekle bir yere varıldığı sanılır ama aslında geri bile gidilmiş olabilir...

Okuyup da gelmek lazım...

Doğru söze yalan diyemeyiz...

Önce okumadığı söylenen okuduğunu anlatabilecek ki ona "oku" denmeyecek...

Saygılar...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.