Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Kim her yıkım ve savaşın sebebini Kuran ayetlerinde arıyormuş? Dini Şiddet ifadesiyle zaten sözkonusu edilen alan sınırlandırılmıştır. Dini şiddet, dinle alakalı şiddet. Dünya savaşlarını, Apollo uzay mekiği faciasını, 1919 buhranını, ırkçılığı, vs. kim din kaynaklı göstermiş? Saygılar. 1919 buhranı, apollo faciasi hicivdir. Her okuyanın anlıyacağı gibi. Dünya savaşlarının, ırkçılığın sebebin din olduğunu iddia eden kişi ise yazının başında adı zikredilen kullanıcıdır. Öyle iddiası omadığını düşünseydi herhalde kendisi cevap verirdi. Bizde belki alıntı yapardık. Bu kadar basit.
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Bilmediğin (belkide bildiğin) bir şeyi söyleyeyim. Ateist insanlar bilimci insanlardır. Bilimi de, dini de enine boyuna yeterince irdelemiş, özümlemiş insanlardır. Bu bilgi birikimleriyle, kalkıpta misyonerlik yapan birisinden yada bir kaynaktan bilgi edinme gereği duymaz. Her hangi bir misyoner kaynaktan edineceği bilgi, onun yüzlerce, binlerce kez gündemine gelmiştir. Bu sadece senin tasavvurun. Kişinin Ateist olması sadece tanrı inancına sahip olmadığını gösterir. Ateist olmak "bilimi, dini enine boyuna yeterince irdelemiş özümlemiş " olduğunu göstermez. Bu nereden çıktı ? Kişi eğer bilimi, dini enine boyuna okuduysa özümser. Ateist olunca bu bilgiler birden bire beynine dolmaz. Kişi illa dini ve bilimi enine boyuna okuduğu içinde Ateist olmaz. Sadece ikna olmadığı veya inanmadığı içinde ateist olur.
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Bu sadece senin tasavvurun. Kişinin Ateist olması sadece tanrı inancına sahip olmadığını gösterir. Ateist olmak "bilimi, dini enine boyuna yeterince irdelemiş özümlemiş " olduğunu göstermez. Bu nereden çıktı ? Kişi eğer bilimi, dini enine boyuna okuduysa özümser. Ateist olunca bu bilgiler birden bire beynine dolmaz. Sadece tartışmak için tartışıyorsun S. Cyrano, Bilirizki genelde ateistler billi bir süreç içerisinde araştırma sorgulama neticesi inançlarından vazgeçerler. Bizler hep böyle yaptık. Kişi illa dini ve bilimi enine boyuna okuduğu içinde Ateist olmaz. Sadece ikna olmadığı veya inanmadığı içinde ateist olur. İnançtan zarar görüp serzeniş olarak inancı bırakmak hariç, insanlar genelde inançlı yetiştirilir, sonradan da enine boyuna araştırdığı, sorgulanıldığı ve özümlediği için ateist olur. İkna olmamanın nedeni, belli bir bilgi birikimine sahip olan insanlarda olur. Bilgi sahibi olmayan insanların ikna olması çok kolaydır. Yani; Bilgi ile inanç ters oranlıdır.
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Sadece tartışmak için tartışıyorsun S. Cyrano, Bilirizki genelde ateistler billi bir süreç içerisinde araştırma sorgulama neticesi inançlarından vazgeçerler. Bizler hep böyle yaptık. İnançtan zarar görüp serzeniş olarak inancı bırakmak hariç, insanlar genelde inançlı yetiştirilir, sonradan da enine boyuna araştırdığı, sorgulanıldığı ve özümlediği için ateist olur. İkna olmamanın nedeni, belli bir bilgi birikimine sahip olan insanlarda olur. Bilgi sahibi olmayan insanların ikna olması çok kolaydır. Yani; Bilgi ile inanç ters oranlıdır. Sayın Maraba bu konuda size tam anlamı ile katılmıyorum... Forumdaşlarımızı tenzih ederim ama her ateist enine boyuna araştırdığı ve sorguladığı için ateist olmuyor. Dediğiniz gibi İnançtan ya da inançlılardan zarar görüp serzeniş olarak ateist olanlar vardır. Ya da savaşlara falan bakıp "Böyle Tanrı Olmaz" deyip Ateist olanlarda vardır. Bunlara "Tepkisel Ateist"mi desek ne desek... Ergen Psikolojisi ile daha araştırma nasıl yapılır, bilgiye nasıl ulaşılır, bilgi nasıl yorumlanır, nasıl değerlendirilir, nasıl edinilir, bilim ve bilimsel yöntem nedir bilmeyen insanlarda, sırf o psikolojinin getirdiği isyan duyguları ile içinde bulunduğu toplumun dini kabullerini ya da Tanrı'yı reddedebilir. Çok şey bilmeleri gerekmez. Veya Ergen Psikolojisinde olmasın, Üniversite eğitimi almış bir insan dahi bu türlü edinimleri sağlamayıp, Tanrı inancına sadece ve sadece "Günah" olarak tanımlanan yaşantıları rahatça yapabilmek güdüsü ile de sorgulamadan reddedebilir. İçine girdiği ortam ona çok renkli gelebilir ve bu onu bu türlü kabullere sürükleyebilir ve hemde sorgusuz sualsiz... Ha ama birde dini yeterince araştırıp, sorgulayıp, bilim ile uğraşıp, kavrayıp ikna olan Ateistler de vardır... Bunların her çeşidini gerek lise dönemimde, gerek üniversite ve sonrası hayatımda gördüm. Tabi en makbulü ve muhatap olması hoş olanı en son tesbit ettiğim Ateistlerdir. Açıkçası diğerlerini Ateist olarak değerlendirmiyorum bile. Çünkü iletinizde kırmızıladığım ifadeleriniz genç yaşlarda sahip olunabilecek özellikler değildir. Ben, 18-19 yaşlarında tam anlamı ile Ateist olduğunu ifade edebileceğim tek bir kişiye rastladım hayatımda, o da Dershanede aynı sınıfta okuduğumuz bir kızdı ve bir çok önyargımı da o yıkmıştır. Ne yazık ki bu istisnada örneğimizin artısı zeki olması olsa gerek... Saygılarımla...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Sayın Maraba bu konuda size tam anlamı ile katılmıyorum... Katılmayabilirsin kardeşim. Yazımı dahada iyi oku o zaman. Ben böylelerine kızarım işte. Ne kastetmeye çalışıyorsunuz, amacınız ne? Ateist insanları basitemi indirgemeye çalışıyorsunuz. Araştırıcı, sorgulayıcı oldukları çokmu zorunuza gidiyorda, isyankarı da karıştırıp ölçümlemeye çalışıyorsunuz. Bizlerin arabesk yada isyankar bir halimizimi gördünüz? Adı üzerinde A-TEİST, belli bir görüşün/ideolojinin ayrıntılarını bilen, onu özümlemiş, yanlışlıklara karşı çıkan insan, anti-teist anlamında. Bildiğim Boşig, bunu benden daha iyi biliyor. Kaldıki, söz konusu yapılan tartışma buradaki ateistlere atıftır. Yoksa neden tartışılıyor? Falan şehirdeki, filan ateisttenmi söz ediliyor? Aşağıdaki yazıyı okudunmu? İşte arkadaşımız CYRANO'nun buradaki ateistleri niteler yazısı: Ancak kendisine ateist diyen insanların bir dine yaklaşırken başka bir dinin propaganda metinlerinden öteye gitmeyen gerçek dışı bilgilerle dolu iddialarını referans almalarının.... Buda senin yazın: Açıkçası diğerlerini Ateist olarak değerlendirmiyorum bile. Eeee, o zaman amacınız ne?
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Katılmayabilirsin kardeşim. Yazımı dahada iyi oku o zaman. Ben böylelerine kızarım işte. Ne kastetmeye çalışıyorsunuz, amacınız ne? Ateist insanları basitemi indirgemeye çalışıyorsunuz. Araştırıcı, sorgulayıcı oldukları çokmu zorunuza gidiyorda, isyankarı da karıştırıp ölçümlemeye çalışıyorsunuz. Bizlerin arabesk yada isyankar bir halimizimi gördünüz? Adı üzerinde A-TEİST, belli bir görüşün/ideolojinin ayrıntılarını bilen, onu özümlemiş, yanlışlıklara karşı çıkan insan, anti-teist anlamında. Bildiğim boşig, bunu benden daha iyi biliyor. Kaldıki, söz konusu yapılan tartışma buradaki ateistlere atıftır. Yoksa neden tartışılıyor? Falan şehirdeki, filan ateisttenmi söz ediliyor? Aşağıdaki yazıyı okudunmu? İşte arkadaşımız CYRANO'nun buradaki ateistleri niteler yazısı: Buda senin yazın: Eeee, o zaman amacınız ne? Sayın Maraba... Özellikle kastettiğim bir şey yok... Bir amacımda yok... Sadece bir tahlil yapıyorum ve forumdaşları tenzih ettiğimi söyledim... Ateistlerin sorgulayıcı, araştırıcı ve hatta zeki olmaları niçin hoşuma gitmesin ya da gücüme gitsin? Ateistlerin sorgulayıcı, araştırıcı ve hatta zeki olmaları benim ile ilgili değil, kendileri ile ilgili güzel özellikleridir ve ben takdir ederim bunu... Ayrıca kimde olursa olsun zekayı takdir ederim, bunu her zamanda söylerim. Aksine bir tavrımda olmamıştır... Ama ben diyorum ki her "Ateist'im" diyen ne yazık ki söylediğiniz özelliklere sahip değildir... Yani bakın ben bunu çok gördüm... "Ateist'im" deyip daha "Din" denen kurumun tanımını yapamayan insanı Ateist diye adlandırmak sanırım çelişkidir. Her Ateist'in dünyadaki tüm dinlerden haberdar olması ya da her dini eleştirmiş olması elbette gerekmez. Ancak "Tanrı"yı reddetmiş ve bu reddedişi İsim ve Duruş olarak edinmiş bir kimsenin "Tanrı" eleştirisi olmalıdır. Ve bu eleştiri mutlaka ve mutlaka Madde'ye ve Sadece Madde'nin Var Olduğu kabulüne dayanmış olmalıdır. Ki bunu yordayan bir insanda kaçınılmaz olarak Bilimden hareket eder... Öyle ise: "Dünyada insanlar ölüyor, öyleyse Tanrı yoktur." deyişi ne kadar gerçek bir Ateist'i tanımlayan bir laftır? Ya da "Bence ibadetler, camiye ve kiliseye gitmek çok mantıklı değil. Öyleyse ben Ateist'im." deyişi ne kadar gerçekten Ateistçedir? Veyahut: "Tanrı olsaydı güzel şeyleri günah yapmazdı." diyerek Ateist olan birisi ne kadar sorgulamış bir Ateisttir. Ya da daha net sorayım: "Bilim'den, bilim'in verileriden, maddenin deviniminden haberdar olmadığı halde Ateist olduğunu iddia eden" bir insan ne kadar Ateist'tir? Şöyle genişleteyim: "Ateist olmak için -Tanrı Yoktur- demek yeterli midir?" Eğer yeterli ise yukarıda saydığım kişi örnekleri gerçekten Ateisttirler ve o zaman bir eleştirim olamaz. Ha ama derseniz ki: "Bir Ateist -Tanrı- kavramını Madde'ye bağlı olarak eleştirmiş, bu eleştirisini Bilim'e, Bilim'in verilerine, sistematiğine, devinimine dayanarak yapmış ve öylelikle -salt Madde'nin var olduğunu- kabul etmiş, böylelikle de -Tanrı-yı reddetmiş olmalıdır."... İşte o zaman derim ki: "Yukarıda saydığım kişi örnekleri de vardır ve kendilerini -Ateist- olarak nitelemektedirler. Ancak -Ateist- kavramını sizin söylediğiniz anlamda kabul edersek, onları Ateist olarak görmem, göremem..." Ayrıca daha lise yaşlarındaki bir insanın Ateistliği sorgulanır tabii ki, ve ayrıca her insan her hal-ü karda sorgulanabilir. Hz. Muhammed'i sorgulayabilen bir insan olarak Ateistleri sorgulayabilmem son derece doğaldır diye düşünüyorum... Adam çıkıp: "Benim niye annem yok, ben niye böyleyim, insanlar neden ölüyo, öyleyse Tanrı yok" diye düz mantıkla Ateist olup, Ateizm'in Materyalizm'e dayandığından haberdar değilse, o kimsenin Ateistliğinden de şüphe ederim... Kaldı ki henüz lise eğitimini alan bir insan daha bilgiye nasıl ulaşılır, bilgi nasıl değerlendirilir, nasıl sorgulanır, veriler arasında nasıl mantıklı ve tutarlı bağlar kurulur... Bu gibi edinimleri henüz kazanamamış kimselerdir. Kısaca henüz yeni yetme bir Ergen'in "Ben Ateist'im" demesini de pek bir ipesapa gelmez ve gerçek dışı bulurum. Bu tür edinimler ancak bilimi gerçekten meşgale edinmiş, onunla uğraşmış, devinimini kavramış, deneyim edinmiş veyahut bunları yeterince sorgulamış veya Üniversite eğitimi almış insanlarca edinilebilir. Ki Üniversitelerin asıl amacı da aslında bunlardır ama ne yazık ki her Üniversite mezunuda bu edinimleri kazanamamaktadır ve her üniversite de bunları verememektedir, bu da bir gerçek... Hayatında en güvendiği ve sevdiği arkadaşları Ateist olan ve Bilim ile uğraştığına ve kavramaya çalıştığına inanan bir insan olarak bunları söylüyorum. Kur'an-ı okumadığı halde "Ben Müslümanım" diyen insanlar var ise Aynı şekilde "Bilim"i kavramadan "Ben Ateistim" diyen insanlar da var... Ve emin olun ki Ateist olmadığım halde, kendisine Ateist diyen bir çok kimseye de Ateistliği anlatmışlığım vardır... Sayın Maraba size daha açık sorayım: Bir insan "Ben Ateist'im" dediği halde, İnançları ya da en a -zından "Tanrı" kavramını Madde'ye dayalı bir hareket noktası ile sorgulamadıysa ve hatta kavramları bile bilmiyorsa, kulaktan dolma bilgilerle tutarsız ve çelişkili savunular ortaya koyuyorsa, Bilim'in neliğinden, nasıl yapıldığından, deviniminden, verilerinden habersizse veya öyle ya da böyle, iyi ya da kötü haberi varsa da bu veriler arasında mantıklı ve tutarlı ve bilimsel bağlar kuramıyorsa, bu insana gerçekten Ateist demek içinizden gelir mi? Sizin samimi bir Ateist olduğunuzu bilerek soruyorum, bu edinimleri sağlayamamış bir insana içinizden gelerek: "Sen sorgulamış, kavramış bir Ateistsin" diyebilir misiniz? Kaldı ki Ateistlerin "Kavramış ve Sorgulamış" oldukları önşartını sunan sizsiniz... Ki bende kabul ediyorum... Ben Ateist insanları ya da hiçbir başka insanı da basite indirgemem. Ateizm/Materyalizm'i de hafife almam. Ama Ateizm söylediğiniz gibi Bilimsel bir duruş ise eğer (ki her görüş öyle olmalıdır zaten), bilgisiz Atestlerinde ya da bilgisi olmadığı halde kendisine "Ateist" diyenlerin de var olduğunu ve söylediğiniz duruşu/Ateizmi basite indirgeyenlerin onlar olduğunu söyleyebilirim... Bir inanan, "Ben Ateist'im" diyen birisine "Bilim"i öğretiyorsa, orada Ateizm'i basite indirgeyen o inançlı kişi değil, oradaki Ateist'in ta kendisidir... Ki bakın, özellikle söylüyorum, bunu sizi hedef alarak söylemiyorum biliyorsunuz. Sizin "Bilim"i yeterince kavradığınızı biliyorum, biliyorsunuz. Yani sizi tenzih ediyorum... Ve özellikle tekrar söylüyorum, forumdaki diğer Ateist arkadaşları da tenzih ederim... Saygılarımla...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Bu tartışma daha önce de yapılmıştı. İstisnalar kaideyi bozmaz, ama genellikle ateist tavır daha bilinçli bir seçimdir. "Ametal" gibi. Ametalin tanımı, metale göre yapılıyor. Önce bir metali tanımlıyor, tanıyor, özelliklerini kavrıyorsunuz. Sonra karar veriyorsunuz: Bu metaldir, bu da ametaldir. Bu elimdeki metal. Tel ve levha haline geliyor, eğilip bükülüyor, elektriği iletiyor...vs. Bu ise ametal. Metal özelliklerine uymuyor! Tel ve levha haline gelmiyor, eğilip bükülmüyor, elektriği iletmiyor...vs. Bu tanımı yapmak için önce metal iyice tanımlanıyor. Ateist de önce dini telkinler içinde bir büyüyor. Hatta dindar bir dönemi oluyor. Peşin kabulleri olduktan sonra sorgulama dönemine giriyor. Sorgulama sonucu da peşin kabullerini değiştiriyor. Ha bir tepkisellik olur da bu sorgulama dönemi kısa olup peşin yargıları değiştirme hızlı olurmuş. İnsan bu canım, o kadar da basit açıklanamaz tabii ki nedenselliği. Ben de zaten hep diyorum: A kategorisi insan. Özellikler: 1... 2... 3.... B kategorisi insan. Özellikler: 1... 2... 3.... Böyle bir şey yok... İnsan sayısınca kategoriler var. Zaten bu yüzden iki kategoriden birini cennete, diğerini cehenneme dolduramazsınız!
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Yazar Sayın Maraba... Özellikle kastettiğim bir şey yok... Bir amacımda yok... Sadece bir tahlil yapıyorum ve forumdaşları tenzih ettiğimi söyledim... . . . Ve özellikle tekrar söylüyorum, forumdaki diğer Ateist arkadaşları da tenzih ederim... Saygılarımla... Sayın boşig, Kendi kafanızda ürettiğiniz bir takım kurallarla ateist şu şeklide olmalıdır diyemezsiniz.Bunu diyebilmeniz içim tüm dünyadaki atesitleri bağlayan bir kitabın olması ve o kitapta ateizmin kuralları şunlar şunlardır diye yazılı olması olması gerekir.O kurallara dayanarak işte bazıları kendi kurallarına aykırı davrandığı için gerçek ateist değildir diye suçlayabilrisiniz. Böyle bir kitap ortaya sunamadığınız müddetçe ateizm hakkında söyledikleriniz mesnetsiz suşlamadan öte gidemez. Ancak "Tanrı"yı reddetmiş ve bu reddedişi İsim ve Duruş olarak edinmiş bir kimsenin "Tanrı" eleştirisi olmalıdır. Ve bu eleştiri mutlaka ve mutlaka Madde'ye ve Sadece Madde'nin Var Olduğu kabulüne dayanmış olmalıdır. Ki bunu yordayan bir insanda kaçınılmaz olarak Bilimden hareket eder... Hayır hiçte öyle değil. Her ateist olan mutlaka bilimde uzman olacak diye bir şart yok,Senin paşa keyfin öyle olmasını istiyor olabilir ama bu ateisleri bağlamaz. Sıradan bir insanın da dinlerdeki saçmalığı gördüğü için ateist olmaya hakkı vardır. Ateistlerin çelişkiye düşme hakkı da vardır,hata yapma hakkı da vardır. Bundan gocunmazlar, çünkü zarar görebileceğine inandığı dogması veya kutsalı yoktur. Öyle bir endişesi de yoktur.Böyle endişesi olanlar teistlerdir. Her ateistin,teistlerin varoluş konularındaki sorularına cevap vermek gibi bir zorunluğuda yoktur.Ama bu onların bu konularla ilgilenmediği anlamına gelmez.Zaten bu konuda yeteri kadar bilim adamları var,makaleler var,yayınlar var.İsteyen, merak eden gidip oralara bakar öğrenir. Atezim sadece tanrı fikrini reddir. Ve orda nokta koyar.Nasıl ki,mantıki düşünen sıradan her insan, mademki şapkadan tavşan çıkmaz diyorsun,öyle ise nasıl çıkarıdığımı açıkla diye dayatan illuzyoniste cevap vermek,açıklamak zorunda değilse,tanrı yaratmadı ise canlı nasıl oluştu diye dayatan teistlerede, ateistler cevap vermek zorunda değildir. Çünkü ateistlerin bir iddiası yoktur. İdda sahibi olan teistlerdir.Dolayısıyla kanıt getirme külfetini de teistlere bırakır. İşte o zaman derim ki:"Yukarıda saydığım kişi örnekleri de vardır ve kendilerini -Ateist- olarak nitelemektedirler. Ancak -Ateist- [/b][/size][/font] kavramını sizin söylediğiniz anlamda kabul edersek, onları Ateist olarak görmem, göremem..." Ayrıca daha lise yaşlarındaki bir insanın Ateistliği sorgulanır tabii ki, ve ayrıca her insan her hal-ü karda sorgulanabilir. Hz. Muhammed'i sorgulayabilen bir insan olarak Ateistleri sorgulayabilmem son derece doğaldır diye düşünüyorum... Adam çıkıp: "Benim niye annem yok, ben niye böyleyim, insanlar neden ölüyo, öyleyse Tanrı yok" diye düz mantıkla Ateist olup, Ateizm'in Materyalizm'e dayandığından haberdar değilse, o kimsenin Ateistliğinden de şüphe ederim... Kaldı ki henüz lise eğitimini alan bir insan daha bilgiye nasıl ulaşılır, bilgi nasıl değerlendirilir, nasıl sorgulanır, veriler arasında nasıl mantıklı ve tutarlı bağlar kurulur... Bu gibi edinimleri henüz kazanamamış kimselerdir. Kısaca henüz yeni yetme bir Ergen'in "Ben Ateist'im" demesini de pek bir ipesapa gelmez ve gerçek dışı bulurum. Bu tür edinimler ancak bilimi gerçekten meşgale edinmiş, onunla uğraşmış, devinimini kavramış, deneyim edinmiş veyahut bunları yeterince sorgulamış veya Üniversite eğitimi almış insanlarca edinilebilir. Ki Üniversitelerin asıl amacı da aslında bunlardır ama ne yazık ki her Üniversite mezunuda bu edinimleri kazanamamaktadır ve her üniversite de bunları verememektedir, bu da bir gerçek... Hayatında en güvendiği ve sevdiği arkadaşları Ateist olan ve Bilim ile uğraştığına ve kavramaya çalıştığına inanan bir insan olarak bunları söylüyorum. Kur'an-ı okumadığı halde "Ben Müslümanım" diyen insanlar var ise Aynı şekilde "Bilim"i kavramadan "Ben Ateistim" diyen insanlar da var... Ve emin olun ki Ateist olmadığım halde, kendisine Ateist diyen bir çok kimseye de Ateistliği anlatmışlığım vardır... Sayın Maraba size daha açık sorayım: Bir insan "Ben Ateist'im" dediği halde, İnançları ya da en a -zından "Tanrı" kavramını Madde'ye dayalı bir hareket noktası ile sorgulamadıysa ve hatta kavramları bile bilmiyorsa, kulaktan dolma bilgilerle tutarsız ve çelişkili savunular ortaya koyuyorsa, Bilim'in neliğinden, nasıl yapıldığından, deviniminden, verilerinden habersizse veya öyle ya da böyle, iyi ya da kötü haberi varsa da bu veriler arasında mantıklı ve tutarlı ve bilimsel bağlar kuramıyorsa, bu insana gerçekten Ateist demek Sen hiç bir şey diyemezsin,isteyen istediği sebepten ateist olabilir.
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Sayın Boşig, Bütün bu bir kucak yazıyı yazmana ne gerek vardı. Buradaki arkadaşlarımızın başta sen olmak üzere hemen hepsi, bir ateistin niteliklerini çok iyi biliyorlar. Konu ise; arkadaşımız bu tartışmada ve dolayısıyla tartışmadaki insanlara atıfta bulunarak, KENDİSİNE ATEİST DİYENLER DİNLERDEN KOPYA ALIRLAR eleştirisini getirdi. Bende yine aynı insanları kastederek onlar araştırıcı, sorgulayıcı, sonuçlandırıcıdır açıklamasını getirdim. Arkadaşımızda, sende, bende elbette isyancıları ve diğerlerini kastetmiyoruz. Tartışma konusu değil zira. Hal böyle iken, akabinde ilk cümlen katılmıyorum oldu. Kimin ne şekilde olduğunu bildiğin halde, falan ildeki falan insanı kastetmediğimizi bildiğin halde, tartışmayı da takip ettiğine göre, amacın ne idi? Saygı bizden...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Sayın Boşig, Bütün bu bir kucak yazıyı yazmana ne gerek vardı. Buradaki arkadaşlarımızın başta sen olmak üzere hemen hepsi, bir ateistin niteliklerini çok iyi biliyorlar. Konu ise; arkadaşımız bu tartışmada ve dolayısıyla tartışmadaki insanlara atıfta bulunarak, KENDİSİNE ATEİST DİYENLER DİNLERDEN KOPYA ALIRLAR eleştirisini getirdi. Bende yine aynı insanları kastederek onlar araştırıcı, sorgulayıcı, sonuçlandırıcıdır açıklamasını getirdim. Arkadaşımızda, sende, bende elbette isyancıları ve diğerlerini kastetmiyoruz. Tartışma konusu değil zira. Hal böyle iken, akabinde ilk cümlen katılmıyorum oldu. Kimin ne şekilde olduğunu bildiğin halde, falan ildeki falan insanı kastetmediğimizi bildiğin halde, amacın ne idi? Sayın Maraba... Yazdığımdan başka bir amacım yok... İletinizin önemsediğim ve atıfta bulunduğum yerlerini koyulaştırmış ve kırmızılamıştım... Siz "İnançtan zarar görüp serzeniş olarak inancı bırakmak hariç," demişsiniz ve devamında Ateistlerin Bilim ile alakalarını belirtmişsiniz... Bende bu koyuladığım iletinize katılarak ifadesini genişlettim... İletinizde kırmızıladığım ifadenize dayanarakta bir Ateist'in öyle olmasından ziyade, karşılaştığım kimi kimselerinde kendilerine Ateist demelerine rağmen bu gibi özelliklere sahip olmadıklarını belirttim... Ve yine sizin iletinizde Kırmızıladığım ifadelerinize dayanarak söylüyorum ki: Kendisine "Ateist" diyen herkes aslında tan anlamı ile Ateist olmayabilir. "Ateistler'in hepsi Bilim'e yordayarak Ateist olmuşlardır" ifadesi de yanlıştır (ki sizin iletinizde koyuladığım ifadeden de bu anlam çıkar : İnançtan zarar görüp...) Ancak tam anlamıyla gerçek bir Ateist'in Bilim'i özümsediği gerçeğini de reddetmediğimi açık açık belirttim... Burada şu sorunsal vardır aslında: "Ateist olmak için Tanrı'yı reddetmek yeterli midir?" Eğer istenirse buradan devam edebiliriz... Ancak; Misyonerlik ya da herhangi bir konuda kimseye atıfta bulunmadım ve açık açık forumdaşları tenzih ettiğimi de yazdım... Şu halde gizil bir amacımın olmadığı açıktır... Öyle ise forumdaki kimseyi nitelemediğimi söylediğim halde; Siz benden gizli bir amaç mı umdunuz? Ya da size göre asıl amacım ne olabilir? (tabii ki bu sorulara cevap vermeniz gerekmiyor, çünkü devamında tartışma amacından sapabilir. Ama yine de tercih sizindir.) Saygılarımla...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl "Misyoner Metinlerinin Kullanılması" hususunda ise... Bir kimse, kendi kabulleri ile ve gerçeklerle çelişmediği sürece her türlü kaynağı kullanmakta özgürdür... Nitekim Müslüman arkadaşlarda da şunu görüyoruz: Hıristiyanlığa karşı olmalarına rağmen, başlı başına Hıristiyan argümanı olmasına rağmen "Akıllı Tasarım" kabulünü savunuyorlar öyle değil mi? Nedenleri de bu kabulün kendi yargıları ile uyuşuyor olması... Belki bu açıdan bakmak lazım birde... Saygılarımla...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Burada şu sorunsal vardır aslında: "Ateist olmak için Tanrı'yı reddetmek yeterli midir?" Eğer istenirse buradan devam edebiliriz... Hayır gerek yok. S. Demirefe (yukarda) ve daha önceleri bu konulara cevaplar verildi. Defalarca da okudun, okuduk. Konu; sen katılmadığınla neyi, ben katılmadığımla neyi kastettiğimizdi. Neyse sen anladın. Konuya gelmiyorsun. Kapatalım. Selam.
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Hayır gerek yok. S. Demirefe (yukarda) ve daha önceleri bu konulara cevaplar verildi. Defalarca da okudun, okuduk. Konu; sen katılmadığınla neyi, ben katılmadığımla neyi kastettiğimizdi. Neyse sen anladın. Konuya gelmiyorsun. Kapatalım. Selam. Gerçekten söylüyorum ki anlamadım... Sanıyorum ki aramızda yanlış anlaşılma oldu, bilemiyorum. Ama ben konuyu hangi açıdan ele aldığımı söyledim. Konuyun gelmesi gereken yeri gerçekten merak ettim, eğer belirtirseniz tartışmayı gerçekten isterim... Ya da beni nasıl anladığınızı merak ettim de diyebilirim...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl ben bu konu hakkında şöyle düşünüyorm.. ateistlerin bilimle uzaktan yakından alakası yok. tek sorun benliklerine kabul etmemeleri
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Yazar Bu nasıl bir mantıktır anlamak mümkün değil.Tüm dünyadaki müslümanları bağlayan bir kutsal kitapları olmasına rağmen hiç bir müslümanın şimdiye kadar,bir kişinin gerçek müslüman olabilmesi için, Arapça dilinin tüm özelliklerini bilmesi kuranı başta sona ezberlemiş olması Kuranın muhkemini müteşabihini ayırt edebilmesi Ayetlerin inidiriliş sebeblerini Ayetleri açıklayıcı mahiyette olan hadisleri bilmesi gerekir diye bir takım şartlar öne sürmezler.Salt kelimei şahadeti söyleyen birini müslüman kabul ederler. Ama ateizme gelince maşallah bir sürü ahkam kesmeye başlarlar.
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl ben bu konu hakkında şöyle düşünüyorm..ateistlerin bilimle uzaktan yakından alakası yok. tek sorun benliklerine kabul etmemeleri O zaman bence de düşünmeye devam etmelisin. Çünkü yanlış düşüncedesin Müslümanlığa gelince, sayın hoppanın da belirttiği gibi, müslümanların müslümanlıkla alakası yok maalesef...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Salt kelimei şahadeti söyleyen birini müslüman kabul ederler. Ama ateizme gelince maşallah bir sürü ahkam... Bir hoppa klasiği. Yine damardan yakalamışsın...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Bu nasıl bir mantıktır anlamak mümkün değil. Ayetleri açıklayıcı mahiyette olan hadisleri bilmesi gerekir diye bir takım şartlar öne sürmezler.Salt kelimei şahadeti söyleyen birini müslüman kabul ederler. Ama ateizme gelince maşallah bir sürü ahkam kesmeye başlarlar. Bir hoppa klasiği. Yine damardan yakalamışsın... Sayın Hoppa ve Sayın DemirEfe... "Ateist Olma" iddiasının öyle hafif ve sıradan bir iddiadan öte ciddi bir tavır olduğunu düşünüyorum. O yüzden bir kimsenin, kendisini bu adla itham etmesi ile birlikte onun getirdiği sorumluluğu taşıyor olması gerektiğine inanıyorum. Ateizm "Soyut Gerçeklik" olarak tabir edilen (ki gerçekliği inananlar için gerçekliktir) kabullere dayanmadığı ve "Maddi Gerçekliğe" dayandığı için, ben bir Ateist'in bana maddi gerçekliği açıklayabiliyor olmasını elbette ki isterim. Ve bu Maddi Gerçekliği kavrayamamış ve açıklayamayan kimseye de Ateist diyemem, tutarsız bulurum. Ve siz Müslümanların çoğunun gerçekte Müslüman olmadıklarını söylerken de, size göre Müslümanlar "Müslümanlığın ne olduğunu bilmiyorlar... O yüzden aslında Müslüman değiller..." değil mi? Nasıl ki siz bir Müslümandan "Müslümanlığı Tanımasını ve Anlatabilmesini" isteyebiliyorsanız, her muhatap karşısındakinden bunu ister... Bu çok normaldir. Hele bu Ateizm'e gelirse daha bir ciddileşir, çünkü bir Ateist bir çelişki ifade ettiğinde, topu atabileceği bir "Bilinmez ve aşkın bir İlah" anlayışı yoktur anlatabiliyor muyum! Bu açıdan forumdaşları tenzih ederim... Saygılarımla...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Ve siz Müslümanların çoğunun gerçekte Müslüman olmadıklarını söylerken de, size göre Müslümanlar "Müslümanlığın ne olduğunu bilmiyorlar... O yüzden aslında Müslüman değiller..." değil mi? Nasıl ki siz bir Müslümandan "Müslümanlığı Tanımasını ve Anlatabilmesini" isteyebiliyorsanız, her muhatap karşısındakinden bunu ister... Bu çok normaldir. Hele bu Ateizm'e gelirse daha bir ciddileşir, çünkü bir Ateist bir çelişki ifade ettiğinde, topu atabileceği bir "Bilinmez ve aşkın bir İlah" anlayışı yoktur anlatabiliyor muyum! Bu açıdan forumdaşları tenzih ederim... Saygılarımla...[/b][/size][/font] Yanlış anlamıyorsam bu iletinin muhattaplarından birisi de benim Sayın Tangeriin Boşig, Söylediklerinizin çoğunda haklı olmakla birlikte, bir cümleniz (kırmızıyla işaretlediğim) bana biraz ters geldi. Ateist bir insan için bilinmez yoktur diyemeyiz. Nitekim bilmediğimiz bir çok şey vardır değil mi? Topu ilahi bir güce atmak ise başka bir şeydir. Bu tam bir çelişkidir evet. Ama bazı konularda, en basitiyle beynimizin özellikleri konusunda şu an için bilmediğimiz bir çok şey bulunmaktadır. Bu nedenle, fiziksel, biyolojik ya da kimyasal kurallarla açıklanamayan olaylar da mevcuttur. Bu olayları açıklayıncaya kadar "bilinmez" ve "açıklanmayı bekleyen" olaylar olarak nitelendirmek gibi bir anlayış da çok doğal olacaktır. Bu bir ilah aramak anlayışı da olmayacaktır... Gelelim müslümanlara. Ben o cümlemi (müslümanların müslümanlıkla alakası yok maalesef cümlesini) hem çevremdeki hem de foruma katıldığım ilk günden beri yazılarını okuduğum müslümanların düşüncelerine nazaran yazdım, ki aynı öğretiye sahip insanlar arasında ne kadar çelişkili idiialar ya da savunmalar olduğunu siz de biliyorsunuz. Hele de birileri kalkıp ateistlerin bilimle uzaktan yakından alakası yok gibisinden bir suçlamada bulunuyorsa... İletinizi umarım yanlış değerlendirmemişimdir. Saygılarımla
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Yazar Sayın Hoppa ve Sayın DemirEfe... "Ateist Olma" iddiasının öyle hafif ve sıradan bir iddiadan öte ciddi bir tavır olduğunu düşünüyorum. O yüzden bir kimsenin, kendisini bu adla itham etmesi ile birlikte onun getirdiği sorumluluğu taşıyor olması gerektiğine inanıyorum. Ateizm "Soyut Gerçeklik" olarak tabir edilen (ki gerçekliği inananlar için gerçekliktir) kabullere dayanmadığı ve "Maddi Gerçekliğe" dayandığı için, ben bir Ateist'in bana maddi gerçekliği açıklayabiliyor olmasını elbette ki isterim. Ve bu Maddi Gerçekliği kavrayamamış ve açıklayamayan kimseye de Ateist diyemem, tutarsız bulurum. Ve siz Müslümanların çoğunun gerçekte Müslüman olmadıklarını söylerken de, size göre Müslümanlar "Müslümanlığın ne olduğunu bilmiyorlar... O yüzden aslında Müslüman değiller..." değil mi? Nasıl ki siz bir Müslümandan "Müslümanlığı Tanımasını ve Anlatabilmesini" isteyebiliyorsanız, her muhatap karşısındakinden bunu ister... Bu çok normaldir. Hele bu Ateizm'e gelirse daha bir ciddileşir, çünkü bir Ateist bir çelişki ifade ettiğinde, topu atabileceği bir "Bilinmez ve aşkın bir İlah" anlayışı yoktur anlatabiliyor muyum! Bu açıdan forumdaşları tenzih ederim... Saygılarımla... Sayın boşig, Yoo yoo hiç bu ******* ,tenzih filan da etme Mesela ben bilimin B sini bilmem.İstediğin şeyleride açıklayamam.İlkokul mezunu sıradan biriyim. Ne yapmam gerekiyor şimdi ? Ateistliği bırakmam mı gerekiyor ?
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl bunun bir suçlama olarak algılanmasınısitemem sayın yersoy. ne demişler bilmemek değil öğrenmemek ayıp. ama bana bir ateist[u] ilk hücrenin nasıl oluştuğunu açıklayamadı. bir ilacın nasıl olupta doğru yere gittiğini.. damarlarımın nasıl o kadar uzun yolda hiç şaşırmadan gittiğini bağırsaklarımın nasıl yararlıyı ayırıp zararlıyı attığını. bir bebeğin organlarının nasıl eksiksiz oluştuğunu o küçücük dnaya nasıl bir insanın özelliklerinin sığdığını.. belki siz bu açıklamayı yaparsınız.[/u]saygılar
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl bunun bir suçlama olarak algılanmasınısitemem sayın yersoy.ne demişler bilmemek değil öğrenmemek ayıp. ama bana bir ateist[u] ilk hücrenin nasıl oluştuğunu açıklayamadı. bir ilacın nasıl olupta doğru yere gittiğini.. damarlarımın nasıl o kadar uzun yolda hiç şaşırmadan gittiğini bağırsaklarımın nasıl yararlıyı ayırıp zararlıyı attığını. bir bebeğin organlarının nasıl eksiksiz oluştuğunu o küçücük dnaya nasıl bir insanın özelliklerinin sığdığını.. belki siz bu açıklamayı yaparsınız.[/u]saygılar Tamam da sayın xprensesx, ben size bunları açıklarsam ne olacak? Amacınız öğrenmek mi yoksa ateist olduğunu söyleyenleri sınamak mı? Ya da öğrendiğinizde ve ikna olduğunuzda dininizden vazmı geçeceksiniz? Bu merak ettikleriniz yüzünden mi inanıyorsunuz? Bir açıklaması olmadığı (ya da olmadığını sandığınız) için mi? Açıklanırsa ne olacak? Saygılar efendim...
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Ateist bir çelişki ifade ettiğinde, topu atabileceği bir anlayışı yoktur Valla şimdi ben ateistim hiç demedim. Çünkü bu, "teist olmama" durumudur. Ben konumumu teizme göre belirlemem. Ha ama bu bir durum belirler, kullanan arkadaşları savunurum. Ben kişisel olarak teizmi reddiyeme de dayanak yapmıyorum, bu benim kişisel düşüncem ve tavrım, kimseye tavsiye etmiyorum, "ateistim demeyin" demiyorum. Tabii ki haklarıdır, diyebilirler. Ama şurada dinsel savlara karşı çıkıyorsam, bu da bir tür ateistlik, kabul etmem gerek. Bunu niye yapıyorum, din toplumsal alana egemen olup bilimi, özgür düşünceyi tehdit ettiğinde sessiz kalamam. Bunları yapmayan dinin bence sakıncası yoktur, onunla barışık olabilirim. Bu yüzden biraz hariçten gazel okumuş olabilirim. Ama yine de görüşümü söyleyeyim: Ateistler hiç olmazsa topu oyunda tutuyor, teistler taca atıyor. Taca atılan top da geri gelmiyor. Yeni bir top sokuyoruz oyuna, ayaklarına geldi mi küt, yine taca. Oynamıyorlar ki? Çünkü zaten bilmem kaç sıfır yenik oynuyoruz. Karşı takımlarda değil ha, aynı takımdayız. Tüm insanlık, evren karşısında maça yenik çıkmışız. Bu anlatımı ayrıntılamıştım, tekrar olmasın: http://www.turkish-media.com/forum/index.p...st&p=617040
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl Tamam da sayın xprensesx, ben size bunları açıklarsam ne olacak? Amacınız öğrenmek mi yoksa ateist olduğunu söyleyenleri sınamak mı? Ya da öğrendiğinizde ve ikna olduğunuzda dininizden vazmı geçeceksiniz? Bu merak ettikleriniz yüzünden mi inanıyorsunuz? Bir açıklaması olmadığı (ya da olmadığını sandığınız) için mi? Açıklanırsa ne olacak? ben şunu anlayacağım; demek ki bunların ateistlikle de anlatılacak tarafları var. ve onlar bunlara dayanarak ateist olduklarını söylüyorlar. bu da benim onlara karşı saygımı arttıracak. ben asla bir hristiyanı eleştirmem. ama iş ateistlik olunca benim zihnim kabul etmiyor. özür dilerim ama. bunlar yüzünden inanmıyorum. bunlar benim için allah'a götüren bir araç sadece.
Gönderi tarihi: 27 Kasım , 2007 17 yıl ve onlar bunlara dayanarak ateist olduklarını söylüyorlar. Aslına bakarsan, kendi adıma söyleyeyim (başka bir forumda da dile getirmiştim), ben bunları öğrenipte inancımı kaybetmedim. Ben müslümanlığı öğrenince ondan soğudum. Diğer dinleri de kendi çapımda araştırdım. Bilgiyi öğrenmek ise uzun bir süreç alıyor. Bilimden öğrendiğim her hece kararımın doğru olduğunu tekrar tekrar gösterdi. Saygılar..
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.