Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin MİLYAR DOLARLIK İSRAFA 'DUR' DENİLDİ: AB, Lüks Markaların 'İmha' Saltanatını Yıkıyor!AB, 19 Temmuz 2026'dan itibaren büyük giyim üreticilerinin satılmamış giysi ve ayakkabıları çöpe atmasını yasaklıyorAtık miktarını azaltmak amacıyla bu ürünlerin yeniden kullanılması, geri dönüştürülmesi, daha düşük bir fiyata yeniden satılması veya bağışlanması gerekecek.Avrupa Birliği (AB), moda dünyasında ve tekstil sektöründe uzun süredir tartışılan "satılmayan ürünlerin imha edilmesi" uygulamasına son vermek amacıyla tarihi bir adım attı.19 Temmuz 2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, büyük giyim üreticilerinin ve küresel moda devlerinin satılmamış veya iade edilmiş giysi, aksesuar ve ayakkabıları çöpe atmasını, yakmasını veya kullanılmaz hale getirmesini tamamen yasaklıyor.Bu devrim niteliğindeki kararın arka planı, detayları ve sektöre etkileri şunlardır:1. Kararın Yasal Altyapısı: ESPRBu yasak, AB'nin Sürdürülebilir Ürünler için Eko-Tasarım Yönetmeliği (ESPR - Ecodesign for Sustainable Products Regulation) kapsamında hayata geçirildi. Avrupa Komisyonu, yasağın uygulama esaslarını ve istisnalarını netleştiren tüzükleri kabul ederek süreci resmileştirdi. Düzenlemenin temel amacı; yüksek hacimli üretimin yarattığı çevresel baskıyı azaltmak, israfı önlemek ve markaları döngüsel ekonomi modellerine zorlamaktır.2. Yasağın Kapsamı ve Zaman ÇizelgesiYönetmelik, şirketlerin büyüklüklerine göre kademeli olarak uygulanacak:Büyük Şirketler (19 Temmuz 2026): 250’den fazla çalışanı, yıllık 50 milyon euronun üzerinde cirosu veya 25 milyon euronun üzerinde toplam varlığı olan büyük markalar ve e-ticaret devleri için yasak bu tarihte başlayacak.Orta Ölçekli Şirketler (2030): 50'den fazla çalışanı ve 10 milyon euro üzeri cirosu olan orta ölçekli işletmeler 2030 yılı itibarıyla bu yasağa tabi olacak.Küçük ve Mikro İşletmeler: Küçük esnaf ve mikro işletmeler ilk aşamada bu yasaktan muaf tutulacak. Ancak çok uluslu şirketlerin bu muafiyeti kötüye kullanarak stoklarını küçük işletmeler üzerinden imha etmesini önlemek adına sıkı denetimler yapılacak.3. Şeffaflık ve Raporlama ZorunluluğuYasakla birlikte büyük şirketlere çok katı bir açıklama ve raporlama yükümlülüğü getiriliyor. Şirketler;Geçen mali yıl içinde imha ettikleri veya elden çıkardıkları satılmayan ürünlerin miktarını ve ağırlığını,Bu ürünleri neden elden çıkardıklarını (gerekçelerini),Gelecekte imhayı önlemek için ne gibi önlemler aldıklarını resmi olarak raporlamak zorunda kalacaklar. Bu verilerin doğruluğuna dair belgeler 5 yıl boyunca saklanacak.4. İstisnalar Nelerdir?Her ürünün imhası tamamen yasak değil; bazı haklı ve zorunlu durumlarda imhaya izin verilecek. Belirlenen istisnalar şunlardır:Ürünün sağlığa zararlı veya tehlikeli kimyasallar içermesi,Hijyen sorunları, fiziksel hasar, küf veya kontaminasyon nedeniyle onarımının teknik ya da mali açıdan imkansız olması,Ürünün sahte olması veya fikri mülkiyet haklarını ihlal etmesi,Tasarım ve üretim hataları nedeniyle işlevini yerine getirememesi,Bağışlanmak istenmesine rağmen hiçbir sosyal yardım veya hayır kurumu tarafından kabul edilmemesi.5. Sektörde Neler Değişecek? (Lüks ve Hızlı Moda)Avrupa'da her yıl üretilen tekstil ürünlerinin %4 ila %9'unun hiç giyilmeden imha edildiği tahmin ediliyor. Özellikle Burberry, H&M, Nike, Louis Vuitton gibi markalar geçmişte marka değerini korumak, indirimli satarak "özel imajını" zedelememek veya depolama maliyetlerinden kaçınmak için stok fazlası ürünleri imha etmeleriyle gündeme gelmişti.Yeni dönemde markalar imha yerine şu alternatiflere yönelmek zorunda:Yeniden Kullanım ve Bağış: Satılmayan ürünlerin hayır kurumlarına bağışlanması veya ikinci el pazarlarında satılması.Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm (Upcycling): Giysilerin sökülerek hammaddelerine ayrılması veya yeni tasarımlarda kullanılması.Veri Odaklı ve Esnek Üretim: Aşırı üretim (overproduction) krizini çözmek için yapay zeka destekli stok yönetimi, sipariş üzerine üretim ve daha küçük partiler halinde üretim modelleri öne çıkacak.Türkiye'ye ve Hazır Giyim Sektörüne EtkisiTürkiye, AB’nin en büyük hazır giyim tedarikçilerinden biridir. Bu karar, Türk tekstil üreticileri için hem büyük bir meydan okuma hem de fırsat anlamı taşıyor. Avrupalı markalar devasa stok risklerinden kaçınmak için artık Uzak Doğu'dan (Çin, Bangladeş vb.) aylar öncesinden büyük hacimli siparişler vermek yerine; coğrafi olarak yakın, esnek üretim yapabilen ve hızlı teslimat (termin) sağlayan Türkiye'yi daha fazla tercih edebilir. Ancak Türk üreticilerin de AB'nin bu yeşil dönüşüm standartlarına ve veri takip sistemlerine hızla uyum sağlaması gerekecektir.Kaynak: G
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.