Gönderi tarihi: 3 saat önce3 saat Admin Yaşlarırken Yenilenmek: Menopoz Döneminde Güç Kazandıran 3 Yaşam Tarzı DeğişikliğiBirçok kadın gibi ben de 50’li yaşlarımın başlarında menopoz belirtileriyle, inatçı kilolarla ve kronik sağlık sorunlarının (yıllarca süren endometriozis mücadelesi gibi) getirdiği fiziksel ve zihinsel tükenmişlikle karşı karşıyaydım.Hayatım boyunca yarı maratonlar, maratonlar ve triatlonlar koşmuş, aktif biriydim. Ancak o dönemde başarının sadece yoğun kardiyo yapmaktan (kalp atış hızını tavan yaptırmaktan) geçtiğine inanıyor, ağırlık antrenmanlarını zaman kaybı olarak görüyordum. Ne var ki, her gün koşup yüzmeme rağmen artık istediğim sonuçları alamıyor, enerjimi kaybediyordum.55 yaşıma doğru bir arkadaşımın tavsiyesiyle uzaktan fitness koçluğu almaya ve haftada üç gün evde dambıl ve direnç bantlarıyla tüm vücut kuvvet antrenmanları yapmaya başladım. İşte bu karar hayatımı değiştirdi.Bugün 59 yaşındayım; 30'lu yaşlarımdakinden daha hızlı, daha güçlü ve daha formdayım. Hem triatlonlara devam ediyor hem de koşu ile fonksiyonel güç egzersizlerini birleştiren yeni nesil fitness yarışmalarına katılıyorum.Bu muazzam dönüşümü sağlayan ve beni her zamankinden daha güçlü kılan 3 temel değişiklik şunlar oldu:1. Kuvvet Antrenmanını Hayatımın Merkezine KoydumUzun yıllar ağırlık çalışmanın dayanıklılık sporlarına faydası olmayacağını düşünmüştüm. Oysa düzenli kuvvet antrenmanı ve doğru makro (protein, karbonhidrat, yağ) hesaplamasına dayalı beslenme planı sayesinde sadece 3 ayda gözle görülür kas hatlarına kavuştum, kilo verdim ve enerjimi geri kazandım.Dahası, kazandığım kas kütlesi sayesinde triatlon sürelerimi dakikalarca kısalttım. Kuvvet antrenmanı benim için bir seçenek değil, menopoz semptomlarını yönetmemi ve bedenimi sıfırdan inşa etmemi sağlayan en büyük güç kaynağı oldu.2. Toparlanma ve Dinlenme Sürecini En Az Antrenman Kadar Ciddiye AldımHaftalık yoğun egzersiz programımı (kuvvet antrenmanları, koşu ve fonksiyonel çalışmalar) dengelemek için toparlanmayı aktif bir süreç haline getirdim:Esneklik ve Mobilite: Kas ağrılarını hafifletmek ve hareket kabiliyetini korumak için haftada en az üç kez sıcak yoga (hot yoga) derslerine katılıyorum.Zihinsel ve Fiziksel Yenilenme: Kan dolaşımını hızlandırmak için haftada bir sauna ve soğuk su banyosu (cold plunge) rutinini uyguluyorum.Uyku Kalitesi: Bedenimin onarılması için her gece en az 7 saat kaliteli uyumaya özen gösteriyorum. Haftada bir günü ise tamamen boş bırakarak zihnimi ve bedenimi dinlendiriyorum.3. Konfor Alanımdan Çıkmaktan ve Zorluklardan KaçınmadımGelişimin, o "rahatsızlık" ve zorlanma hissiyle baş başa kalmaktan geçtiğine inanıyorum. Yaşım ilerlese de fiziksel sınırlarımı zorlamaktan vazgeçmedim. Spor salonunda yeni bir ağırlık rekoru kırmak ya da yeni bir fonksiyonel yarışmaya katılmak gibi hedefler motivasyonumu her zaman canlı tutuyor. Peşinden gidilecek yeni bir kilometre taşının olması, hayatı ve sporu çok daha eğlenceli kılıyor.Özetle; 50'li yaşların ortası bir son değil, doğru stratejiyle yepyeni bir başlangıç olabilir. Kardiyoyu tamamen bırakmak zorunda değilsiniz; ancak onu planlı bir kuvvet antrenmanı, bilinçli beslenme ve disiplinli bir dinlenme rutiniyle taçlandırdığınızda, yaşınız kaç olursa olsun zamana meydan okuyabilirsiniz.Kaynak: WH
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.