İçeriğe atla
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo XC40 Recharge'ı 2 Kriko Sehpası Üzerinde Doğru Şekilde Kaldırma

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Volvo XC40 Recharge'ı 2 Kriko Sehpası Üzerinde Doğru Şekilde Kaldırma

volvo-xc-40-recharge-jacking-spots.jpg

XC40 şarjını 2 Kriko Sehpasında Düzgün Şekilde Kaldırma (Ön 2 lastik veya arka 2 lastik...)

Volvo'da durum böyle; ancak sorun şu ki sadece 4 adet kriko noktası var ve aracı kaldırdığımda kriko sehpasını koyabileceğim başka bir yer bulunmuyor...

Aracı nasıl kaldırıp aynı anda altına kriko sehpasını yerleştireceğim konusunda kafam biraz karışık...

Yardımcı olabilecek biri var mı?

Gönderi tarihi:

Güzel soru...

Yani, eski benzinli araçlarda aracı ön traversin veya arka diferansiyelin (sabit akslı modellerde) altından krikoyla kaldırırdık; ancak fotoğraflarda da fark ettiğin üzere, kriko kaldırma noktaları aslında kriko sehpalarını yerleştirmek isteyeceğin yerlerle aynı. Tek bir noktadan kaldırdığında aracın o tarafının tamamen yükseldiğini görebilirsin; bu da o taraftaki diğer uca sehpa koymana olanak tanır ama aslında pek de işe yarar bir yöntem sayılmaz. Neyse ki garajımda iki sütunlu bir araç lifti var, o yüzden benim açımdan bir sorun olmuyor.

Gönderi tarihi:

Forumları inceleyip farklı kriko noktalarına baktıktan sonra, ön tekerleklerin yerini karşılıklı olarak değiştirmek (rotasyon yapmak) istedim. İçten yanmalı motorlu (ICE) XC40 ile elektrikli (EV) modelin kriko noktalarının farklı olduğu açıkça görülüyor. Volvo'nun kullanım kılavuzunda belirttiği tek kriko noktaları, gövde sacı birleşim yerlerindeki (pinch weld) dört noktadır. Bu durum, bir tarafta hem hidrolik krikoyu hem de kriko sehpasını aynı noktada kullanıp ardından diğer tarafı da başka bir sehpayla kaldırmam için yeterli alan sağlamıyor.

Aracın alt kısmı, şimdiye kadar gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor. Tamamen pürüzsüz; sadece alüminyum ve plastik koruyucu kaplamalar var. Böyle bir alt yapıya sahip araçta asla paslanma sorunu yaşanmaz. Ama... tekrar kriko noktalarına dönelim. Neresi ve nasıl?

Ana şasinin bir parçası olan ve ön tarafta, gövde sacı birleşim yerlerinin biraz daha iç (veya ön) kısmında bir taraftan diğerine uzanan, güçlendirilmiş çelik bir şerit buldum. Burası, hidrolik krikom için yeterince sağlam bir kaldırma noktası gibi görünüyordu. Planım şuydu: Bu noktayı kullanarak aracı kaldıracak, ardından araya koruyucu bir bez koyarak kriko sehpasını gövde sacı birleşim yerinin altına yerleştirecektim. Sonra aynı işlemi diğer tarafta da yapacaktım. Tek zorluk şuydu: Hidrolik krikonun o metal şeride ulaşacak kadar içeri girebilmesi için yeterli boşluğu sağlamak adına, aracı kendi yaptığım rampaların üzerine çıkarmam gerekiyordu. Görev başarıyla tamamlanmıştı ancak merakıma yenik düştüm ve harika bir şey keşfettim... Köşelerde, servislerin kullanımı için tasarlanmış dört gizli kriko noktası! Ön taraftakiler kolayca çıkarılabilen plastik kapakların (sadece aşağı çekmeniz yeterli) ardına gizlenmiş; arka taraftakiler ise dört adet Torx T30 vida ve bir adet "pime bastırıp çekme" yöntemiyle sökülen, tekrar kullanılabilir klipsle tutturulmuş daha uzun yan şerit kapakların altında yer alıyor.

Kapaklar çıkarıldığında, gayet düz bir yapıya sahip olan bu dört kriko noktası ortaya çıkıyor; bunlar ister destek ayağı (kriko sehpası) ve araya yastıklama amaçlı bir tahta parçasıyla, ister tekerlekli hidrolik kriko ve gerekirse uzatma amaçlı bir tahta parçasıyla kullanım için mükemmel bir yapı sunuyor. Görünüşe göre Volvo burada harika bir iş çıkarmış. Bunlar, şimdiye kadar sahip olduğum araçlar arasındaki en iyi kriko noktaları. Ayrıca, tekerlekli krikoyu araç gövdesinin altındaki sac birleşim yerlerinde (pinch welds), destek ayaklarını ise bu özel kriko noktalarında kullanma (veya tam tersini yapma) imkanı da sağlıyor. Bunların gerçekten iyi kriko noktaları olduğunu teyit edebilirim; çünkü fotoğraflarımdan da göreceğiniz üzere, geçmişte Volvo tarafından kullanıldıkları açıkça belli oluyor. Muhtemelen stabilite sağlamak amacıyla deliklere oturan pimlere sahip servis liftleri kullanıyorlar. Ben ise orada sadece bir tahta bloğu kullanacağım.

Umarım bu bilgiler, kendi aracının bakımını kendisi yapmak isteyen (DIY) meraklıları harekete geçirmeye yardımcı olur. Sahip olduğum diğer Volvo modellerinde olduğu gibi, bu araç için de incelikleri öğrenen ve paylaşan canlı bir DIY topluluğu oluştuğunu görmeyi isterim. Bir noktada, servis kılavuzundaki bazı bilgileri kaydedebilmek için üç günlüğüne VIDA sistemine abone olmayı planlıyorum. Keşke daha iyi bir yol olsaydı...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Adres çubuğunun yanındaki kilit simgesine dokunun.
  2. İzinler → Bildirimler seçeneğine dokunun.
  3. Tercihinizi ayarlayın.
Chrome (Desktop)
  1. Adres çubuğundaki kilit simgesine tıklayın.
  2. Site ayarları seçeneğini seçin.
  3. Bildirimler seçeneğini bulun ve tercihinizi ayarlayın.