Gönderi tarihi: 3 saat önce3 saat Admin SARI KUTULARDAKİ SIR: KODAK İFLASIN KÜLLERİNDEN ELEKTRİKLİ ARAÇ VE İLAÇ REÇETESİYLE ÇIKIYOR!Kodak, iflasın eşiğinden döndükten sonra işlerini nasıl toparlamaya çalışıyor?Film şirketi Eastman Kodak, finansal sıkıntılardan nasibini fazlasıyla aldı; ancak CEO Jim Continenza, şirketi bir başarı hikâyesine dönüştürmeye kararlı.Şirket geçen yıl yaptığı açıklamada, finansal durumunun "Kodak'ın faaliyetlerine devam eden bir işletme olarak sürdürme yeteneği konusunda ciddi şüpheler uyandırdığını" belirtmiş; ancak borçlarını ödeyebileceğine dair kendine güvendiğini de eklemişti.Kendini "dönüşüm uzmanı" olarak tanımlayan Continenza ise CNBC'ye verdiği demeçte, şirketi yeniden canlandırmak adına Kodak'ın borçlarını ödediğini, temel köklerine yatırım yaptığını ve genç tüketicilerle etkileşime geçtiğini anlattı. Şirketin hisse senedi değeri, geçtiğimiz yıl içinde neredeyse %100 oranında artış gösterdi.Jim Continenza'nın 2019 yılında Eastman Kodak İcra Kurulu Başkanı olarak göreve başladığı ilk gün, Hollywood'un ünlü yönetmenlerinden biri onu arayarak, şirketin büyük bir hata yapmakta olduğunu söyledi.Fotoğraf teknolojileri alanında faaliyet gösteren şirket, film üretiminde kullanılan temel bileşenlerden birini üreten asetat fabrikasını kapatma sürecindeydi. "Inception" (Başlangıç) ve "Oppenheimer" gibi dev yapımların yönetmeni Christopher Nolan, Continenza'ya bu süreci durdurması yönünde çağrıda bulundu.Şu an şirketin CEO'su olan Continenza, CNBC'ye verdiği demeçte o anları şöyle anlattı: "Bana, 'Bunu kapatmayın. Lütfen bir göz atın,' dedi. Ben de öyle yaptım. Haklıydı. Konuyu incelemeye başladım; çünkü ben de 35 milimetrelik [film] formatıyla çekim yapıyorum ve kendi kendime, 'Tüm zamanların en büyük yönetmenlerinden biri neden böyle bir konuyu gündeme getirsin ki?' diye sordum."Kendini "dönüşüm uzmanı" olarak tanımlayan Continenza, şirketi iflasın eşiğinden geri döndürmek için mücadele ederken; filmin Kodak'ın kökleri açısından ne denli merkezi bir öneme sahip olduğunu ve şirketin en büyük güç kaynaklarından biri haline gelebileceğini kısa sürede fark ettiğini ifade etti.Yaklaşık yedi yıl sonrasına, yani günümüze geldiğimizde ise; "One Battle After Another" ve "Sinners" gibi, 2026 Oscar ödülleri için adı geçen pek çok filmin Kodak filmleriyle çekildiğini görüyoruz. Bu durum, hem Hollywood'da filme duyulan nostaljinin hem de genç tüketicilerin etkisiyle yeniden yükselişe geçen bu kategorideki daha geniş kapsamlı bir eğilimin parçası niteliğinde.Yine de bu yolculuk hiç de kolay geçmedi. Şirket, 2012 yılında iflas başvurusunda bulunmuş ve bir yıl sonra yeniden ayağa kalkarak faaliyetlerine devam etmişti. Ardından geçen yıl, mali koşullarının "Kodak'ın faaliyetlerine devam eden bir işletme olarak sürdürme yeteneği konusunda ciddi şüpheler uyandırdığı" uyarısında bulundu.Söz konusu "faaliyetlere devam eden işletme" açıklamasını yaptığı ikinci çeyrek kazanç raporunda Kodak; milyonları bulan borç yükümlülüklerinin yanı sıra, brüt kârında da %12'lik bir düşüş kaydetti.Ancak Continenza, bunun, şirketi yeniden eski başarılı günlerine döndürmeyi amaçlayan daha uzun soluklu bir sürecin yalnızca bir adımı olduğunu belirtti.Geçen ay, şirketin kazanç raporu farklı bir görünüm sergiledi. Dördüncü çeyrek brüt kârı 67 milyon dolara ulaşarak, bir önceki yıla kıyasla %31'lik bir artış kaydetti. Kodak ayrıca, yıllık faiz giderini yaklaşık 40 milyon dolar azalttığını açıkladı.Continenza o dönemde yaptığı açıklamada, bu sonuçların, 2019 yılında uygulamaya koyduğu uzun vadeli planın işaretleri olduğunu belirtti. CNBC'ye konuşan Continenza; AT&T ve Lucent gibi iletişim şirketlerinde daha önce üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunmuş biri olarak, C-suite (üst düzey yönetim) kariyerini noktalamadan önce, yeniden ayağa kaldıracağı son şirket olarak Kodak'ı seçtiğini ifade etti.Continenza, "Hedefimiz şudur: Gelecek nesil için istihdam yaratacağız. Hiç şüpheniz olmasın; bu şirketi düzeltecek, sağlam temeller üzerine oturtacak ve tüm sistemleri büyütmek adına gerekli yapı taşlarını yerleştireceğiz," dedi. "İhtiyacımız olanı değil, istediğimiz şeyi hayata geçirdik; işte fark da tam olarak budur."Çalkantılı SularDijitalleşerek dönüşen bir toplumda Kodak, yerini ve güncelliğini korumak adına büyük bir mücadele veriyor.Şirketin 2012 yılında iflas koruma başvurusunda bulunması; dijital fotoğrafçılığın hızla yükselip sektörü baştan aşağı dönüştürdüğü bir dönemde, mali yapısını güçlendirme çabalarında başarısız olmasının ardından gerçekleşti. Ertesi yıl, küçülmüş bir şirket olarak yeniden faaliyetlerine başladığında ise, temel odağını ticari baskı çözümlerine kaydırdı.Her ne kadar yatırımcıların artık eskisi kadar yakından takip etmediği bir şirket olsa da Melius Research analisti Ben Reitzes, geçen yıl kaleme aldığı bir notta, dijital teknolojinin ortaya çıkışının Kodak için ciddi bir gerileme anlamına geldiğini yazdı.Reitzes, "O dönemde Kodak yönetimi bize; film teknolojisinin dijital kameralarla birlikte varlığını sürdüreceğini, insanların daha fazla fotoğraf çekeceğini ve dolayısıyla Kodak tarafından basılması gereken fotoğraf sayısının da artacağını söylemişti," ifadelerine yer verdi.Buna rağmen Kodak, zorluklarla yüzleşmeye devam etti. Şirketin hisseleri 2014 yılında %35'in üzerinde değer kaybetti; sonraki birkaç yıl boyunca kademeli düşüşünü sürdürdü ve Mart 2020'de, pandeminin başlangıç döneminde, hisse başına 1,55 dolar ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.Geçtiğimiz Ağustos ayında, 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip bu fotoğrafçılık şirketi; elinde yaklaşık 155 milyon dolar nakit bulunduğunu ve yaklaşık 600 milyon dolar tutarında kredisi olduğunu açıkladı. Bir Kodak sözcüsü o dönemde, Kodak'ın 12 ay içinde vadesi dolacak borcunu ödemeye yetecek kadar hazır likiditeye sahip olmaması nedeniyle, "faaliyetin sürekliliği"ne ilişkin ifadenin raporlara dahil edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Yine de şirket, emeklilik planını sonlandırarak söz konusu kredinin önemli bir kısmını vadesi gelmeden önce ödeyeceğinden emin olduğunu ifade etti ve yapılan bu açıklamanın yalnızca zorunlu bir teknik rapor niteliğinde olduğunu savundu.Wall Street yatırımcıları duyduklarından hiç hoşnut kalmadı. Şirket hisseleri, birkaç gün öncesinde hisse başına yaklaşık 7 dolar seviyesinde seyrederken, mali sonuçların açıklandığı gün sert bir düşüşle hisse başına 5 doların biraz üzerine geriledi.Continenza, "Bu konuda daha iyi bir iş çıkarabilirdik; zira bizim açımızdan durum o kadar da vahim değildi, daha ziyade tarihlerden kaynaklanan, GAAP muhasebe standartları çerçevesinde ortaya çıkmış tesadüfi bir durum söz konusuydu," dedi ve söz konusu kredilerle ilgili meselenin aslında bir "zamanlama sorunu" olduğunu sözlerine ekledi.Continenza, Kodak'ın temel zorluklarının, "muazzam boyutlardaki" borç dilimlerinde ve hissedarlarıyla müşterileri arasındaki iletişim eksikliğinde yattığını belirtti.CEO, Kodak hisselerinden hiçbirini satmadığını; aksine, şirketin "faaliyetin devamlılığına ilişkin" (going concern) açıklamasını yayımlamasının ardından hisse satın aldığını ifade etti."Emek harcamanız ve uzun vadeli yatırımlar yapmanız gerekir; metodik olmalısınız. Ancak her şeyden önce operasyonlarınızı düzeltmeniz şarttır ve ben yedi yılımı tam da bunu yapmaya adadım," dedi. "[Bu,] 130 yılı aşkın bir geçmişe sahip bir şirket, değil mi? Tavan arasında nelerin birikmiş olabileceğini tahmin edebilirsiniz."Başarıyı TanımlamakContinenza, şirketin yönetimini devraldığı günden bu yana, uzun vadeli değişimleri hayata geçirme konusunda son derece kararlı ve bilinçli hareket ettiğini söyledi. Şirket yönetim kadrosunun yaklaşık %90'ını değiştirdi; 400 milyon doları aşkın borcu tasfiye etti ve şirketin önceliklerini yeniden düzenleyerek odağına baskı çözümlerini, ileri malzemeleri ve kimyasalları yerleştirdi.Ekibiyle ilişkilerinde "şeffaf" olmanın da büyük önem taşıdığını vurgulayan Continenza; şirketi yeniden ayağa kaldırma sürecinin, kaçınılmaz olarak işten çıkarmaları ve personel yapısındaki değişiklikleri de beraberinde getireceğini kabul etti."Her zaman attığım ilk adım şudur: Şirkete sıkı sıkıya tutunan ve ayrılmak isteyen kişilerin karşısına çıkarak, hisselerini satın almak suretiyle yollarımızı ayırmak. Biz de tam olarak bunu yaptık," dedi. "Yaptığımız işe yürekten inanan bir yönetim kuruluna ve yatırımcılara sahibim; onları sürekli bilgilendiriyoruz ve onlar da bize yol gösterme konusunda yardımcı oluyorlar."Şirket adına nelerin işe yaradığını analiz ederken Continenza, Z Kuşağı ve film estetiğinin yeniden yükselişe geçmesiyle birlikte önemli bir fırsat yakaladığını fark ettiğini anlattı. Film rulosuna kaydedilen fotoğraf ve videoların kendine has o görünümünün, insanın "kalbine ve ruhuna işleyen" eşsiz bir hissi yakaladığını ifade etti.Kodak, analog ve özgünlük (otantiklik) akımının rüzgârını arkasına alarak; kaynaklarını film üretim kapasitesini geliştirmeye yöneltti ve tüketicilerin, yönetmenlerin ve sinemacıların büyük ilgi gösterdiği ürünler geliştirdi.Continenza ayrıca, şirketin finansal yapısını üç kez yeniden düzenleyerek (refinanse ederek) bilançosunu optimum seviyeye getirdiğini de sözlerine ekledi.Görünüşe göre bu hamleler, Wall Street'te de tam isabet kaydetti. Geçtiğimiz bir yıllık süre zarfında, Kodak hisselerinin değeri neredeyse %100 oranında artış gösterdi."Biz sadece işimizi yapıyoruz. Hisselerin bir anda fırlayıp zirve yapması değil, aksine emin adımlarla, yavaş yavaş yükselmesi gerekir; çünkü bizim büyüme biçimimiz tam olarak budur," dedi. "Hisse senedi fiyatımıza bakmam. Umurumda değil. Bugün fiyatın ne olduğunu size söyleyemem bile. Ben uzun vadeli bir yatırımcıyım."Continenza, kendisine göre başarının; mali durumu sürekli iyileştirmek ve Kodak'ın büyümesini sürdürebilmesi adına sağlam bir halefiyet planına sahip olmasını sağlamak anlamına geldiğini belirtti.Şirket 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olsa da Continenza; Kodak'a, tüm borçların ödenmiş olduğu, markanın büyük bir sevgiyle benimsendiği ve bu noktada işleri "elenebilecek" tek unsurun bizzat Kodak'ın kendisi olduğu, yeni kurulmuş bir şirket (startup) gibi yaklaşmayı sevdiğini ifade etti.Continenza, "5 milyar, 20 milyar ya da 80 milyar dolarlık bir şirket olmamıza gerek yok," dedi. "Biz milyar dolarlık, küresel çapta bir şirketiz; ancak elimizdeki en büyük avantajlardan biri, marka bilinirliğimizdir. Ve sakın şüpheniz olmasın; markamız tüm dünyada büyük bir sevgi ve sempatiyle karşılanmaktadır ve bu durum böyle devam edecektir."Kaynak: CNBC
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.