Gönderi tarihi: 5 saat önce5 saat Admin Google, kuantum şifreleme son tarihini 2029'a çekti: Bu, Bitcoin için ne anlama geliyor?Alphabet Inc. (GOOGL), Salı günü tüm altyapısını kuantum sonrası kriptografiye geçirmek için 2029 yılını son tarih olarak belirledi ve kuantum sınırlarının "göründüğünden daha yakın olabileceği" konusunda uyardı.Bu hedef, ABD federal hükümetinin 2035 ve NSA'nın 2031 yıllarına ait hedeflerinden daha iddialı ve Bitcoin (BTC) için ciddi sonuçlar doğurabilir.Google'ın Güvenlik Mühendisliği Başkan Yardımcısı Heather Adkins ve Kıdemli Kriptografi Mühendisi Sophie Schmieg, kuantum donanımında, hata düzeltmesinde ve kaynak tahminlerinin hesaplanmasında beklenenden daha hızlı ilerleme kaydedildiğini belirtti.İki Tehdit, Bir Son TarihGoogle iki farklı riski işaret etti.Birincisi zaten gerçekleşiyor: "şimdi sakla, sonra çöz" saldırıları; burada düşmanlar, kuantum yeteneği geldiğinde şifrelenmiş verileri kırmak için bugün topluyorlar.İkincisi ise, çevrimiçi kimlik doğrulamasının ve her blok zinciri işleminin temelini oluşturan kriptografik kanıt olan dijital imzaları hedef alıyor.Google, kimlik doğrulama hizmetleri için kuantum sonrası geçişe öncelik vermek üzere dahili tehdit modelini ayarladığını söyledi.Bitcoin Neden Risk Altında?Bitcoin, yeterince güçlü bir kuantum bilgisayarın kırabileceği türden bir matematik olan eliptik eğri kriptografisine dayanıyor.Project Eleven'ın Bitcoin Risk Listesi'ne göre, şu anda 6 milyondan fazla BTC, açıkta bulunan genel anahtarlara sahip adreslerde bulunuyor ve yeterince güçlü bir kuantum makinesi çevrimiçi olursa anında savunmasız hale geliyor.Bu, mevcut fiyatlarla 400 milyar dolardan fazla bir miktar. Bitcoin'in geri kalan arzı, genel anahtarların kısa süreliğine ağa maruz kaldığı işlemler sırasında risk altında olacaktır.Castle Island Ventures'ın kurucu ortağı Nic Carter, aylardır alarm veriyor ve Aralık ayında Bitcoin geliştiricilerinin "çöküşe doğru uykuda yürüdüğünü" yazmıştı.Perşembe günü daha da ileri giderek, eliptik eğri kriptografisini "eskimeye yüz tutmuş" olarak nitelendirdi ve Bitcoin Core geliştiricilerini, zaten kuantum sonrası bir yol haritasına sahip olan Ethereum'a kıyasla "sınıfının en kötüsü yaklaşımı" ile suçladı.Herkes aynı fikirde değil.Bitcoin Core'a katkıda bulunan Matt Corallo, Bitcoin'i kuantum riskine karşı korumanın sadece iki adım gerektirdiğini savundu: eski kayıp coinleri yakmak ve geri kalan herkes için zorunlu geçişi sağlamak.Ancak Bitcoin protokolünde yapılacak herhangi bir değişiklik, madenciler, geliştiriciler ve kullanıcılar arasında merkezi olmayan bir ağda fikir birliğini gerektirir.Daha Kapsamlı YarışEthereum (ETH) Vakfı, bu hafta kendi kuantum hazırlık yol haritasını yayımladı ve o da hedef olarak 2029 yılını belirledi.Temel kuantum tehdidi Bitcoin'in dijital imzalarına yönelik olsa da, tahmin piyasaları şimdiden daha kapsamlı güvenlik güncellemeleri üzerine bahse giriyor. Polymarket üzerinde, Bitcoin'in 2027'den önce SHA-256'yı değiştirip değiştirmeyeceğini soran bir sözleşme, 148.000 dolarlık işlem hacmiyle yalnızca %6 seviyesinde işlem görüyor.BTC, Çarşamba günü 68.700 dolar civarında işlem görüyordu; bu seviye, Ekim 2025'te ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin yaklaşık %45 altındaydı.Kaynak: Benzinga
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.