Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Adam Amazon'dan alışveriş yapmayı bırakmış - İşte nedeni..!

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Adam Amazon'dan alışveriş yapmayı bırakmış - İşte nedeni..!

quit-amazon.jpg

Ortalama bir tüketici 2024 yılında dürtüsel alışverişlere tahmini olarak ayda 282 dolar harcıyor ve ben de kesinlikle bu istatistiğin bir parçasıydım. Amazon'la ilgili şöyle bir durum var: sizi düşünmeden harcama yapmaya teşvik etmek için tasarlanmış.

O anlık indirimler, geri sayım sayacı, ihtiyacınız olduğunu bilmediğiniz şeyleri gösteren öneri motoru... Amazon'u bıraktığımda, dürtüsel alışverişler dramatik bir şekilde azaldı.

Artık gece geç saatlerde yatakta internette gezinmiyordum; ki görünüşe göre tüketicilerin %43'ü en çok bu saatlerde dürtüsel alışveriş yapıyor. Telefonumda uygulama olmadığı için, ne satın almak istediğimi gerçekten düşünmek zorunda kaldım.

Meğerse bunların yarısına ihtiyacım yokmuş. Rastgele şeylere yaptığım aylık harcamalar neredeyse yarı yarıya azaldı.

O para, bir kara deliğe dönüşen aletler, bir kez kullandığım mutfak gereçleri ve hiç okumadığım kitaplar yerine hesabımda kaldı.

Gerçek Mahallemi Yeniden Keşfettim

Yerel bir kitapçıya girmek ilk başta garip bir şekilde nostaljik hissettirdi. Kağıt kokusu, sayfaları karıştırma imkanı, geçimini okuyarak sağlayan gerçek bir insandan gelen tavsiyeler...

Araştırmalar, yerel hırdavat ve boya satıcıları aracılığıyla yapılan satışların, Amazon üzerinden yapılan satışlara göre yerel ekonomiye neredeyse yedi kat daha fazla etki ettiğini gösteriyor ve bu durum her türlü küçük işletme için geçerli. Yerel olarak alışveriş yapmak, paranızın topluluğunuzda dolaşması anlamına geliyor.

Barista siparişinizi biliyor, hırdavatçı dükkanının sahibi son projenizi hatırlıyor ve yüzleri tanımaya başlıyorsunuz. Küçük, hatta belki de klişe gelebilir, ancak günlük rutinimi daha bağlantılı hissettirdi.

American Express'in yaptığı bir araştırmaya göre, tüketicilerin %91'i küçük işletmeleri desteklemenin her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyor. Ben de onlardan biri oldum.

Yüzsüz işlemler yerine, sohbetler ediyordum.

Teslimat Yeniden Gerçek Bir Olay Haline Geldi

Paket almanın eskiden heyecan verici olduğunu hatırlıyor musunuz? Amazon'da karton kutulara boğuluyordum.

Günde 6 milyon paket, saatte 66.000'den fazla paket. Bu çığa kesinlikle katkıda bulunuyordum.

Amazon'u bıraktıktan sonra, teslimatlar tekrar nadir ve anlamlı hale geldi. Bir şey geldiğinde, gerçekten önemsiyordum.

Artık sipariş ettiğimi unuttuğum kutuların kapımın önünde birikmesi yok. Eşyaları saklayıp saklamama konusunda karar verme yorgunluğu da yok.

Alışverişin tüm ritmi, sürekli mikro işlemlerden bilinçli alışverişlere dönüştü. Dürüst olmak gerekirse, bu bir rahatlama hissi verdi. Ambalaj Kabusu Ortadan Kalktı

En belirgin değişikliklerden biri, atık miktarındaki büyük azalma oldu. O mavi ve beyaz kargo poşetleri, iç içe geçmiş karton kutular, plastik hava yastıkları...

Amazon, 2021 yılında 709 milyon pound plastik ambalaj üretti ve bunun tahmini 26 milyon poundunun okyanusları ve su yollarını kirleteceği tahmin ediliyor. Her seferinde bir yığın ambalajı çöpe attığımda kendimi suçlu hissediyordum.

Amazon ilerleme kaydettiğini iddia etse de, Amazon'un plastik ambalajlarının yalnızca çok küçük bir kısmı geri dönüşüm tesislerine ulaşıyor. Çoğu çöplüklere veya daha kötüsüne gidiyor.

Başka yerlerden alışveriş yapmak genel olarak daha az ambalaj anlamına geliyordu. Yerel mağazalar, satın aldığınız ürünü ülke çapında bir yolculuk için üç kat koruma katmanıyla sarmıyor.

Yeniden kullanılabilir çantalar getirdim ve gerçekten kullandım. Geri dönüşüm kutusu her hafta taşmıyordu artık.

Önceden Plan Yapmak Zorunda Kaldım (Ve Bu İyi Bir Şeydi)

Amazon sizi anında tatmin olmaya alıştırıyor. Pile mi ihtiyacınız var?

Yarın orada olacaklar. Yeni bir telefon kılıfı mı istiyorsunuz?

Bazı şehirlerde aynı gün teslimat. Çevrimiçi alışveriş yapanların %36'sı ürünleri hızlı bir şekilde almak için Amazon'u kullanıyor ve ben de kesinlikle onlardan biriydim.

Bu seçenek olmadan, önceden düşünmek zorunda kaldım. Bir şey mi bitiyor?

Bir sonraki market alışverişinde veya mağaza ziyaretinde almalısınız. Bu beni daha düzenli olmaya, gerçekten neye ihtiyacım olduğuna ve şu anda ne istediğime dair daha bilinçli olmaya zorladı.

İşin komik yanı, hızı düşündüğüm kadar özlemedim. Çoğu şey birkaç gün bekleyebilir.

Ve eğer bekleyemezse, genellikle yerel seçenekler vardır.

Daha Kaliteli Ürünler Satın Almaya Başladım

Amazon'un pazar yeri ucuz taklit ürünler ve şüpheli markalarla dolu. Ne demek istediğimi biliyorsunuz, "ZOMAKE" veya "AINOPE" gibi isimlere sahip, hepsi aynı fabrikadan geliyormuş gibi görünen ürünler.

Amazon'daki toplam ürün sayısı 353 milyonu aşıyor ve bunların çoğunda kalite kontrolü neredeyse yok. Özel perakendecilerden veya yerel mağazalardan alışveriş yapmaya başladığımda, kalite belirgin şekilde iyileşti.

Bir mutfak eşyaları mağazasından aldığım mutfak bıçağı, beş ucuz Amazon versiyonundan daha uzun süre dayandı. Gerçek bir giyim mağazasından aldığım kıyafetler daha iyi oturdu ve üç yıkamadan sonra dağılmadı.

Elbette, ürün başına daha fazla para harcadım. Ancak genel olarak daha az ürün aldım ve daha uzun süre dayandılar. Hesaplamalar aslında benim lehime sonuçlandı.

Verilerim biraz daha gizli hissettirdi.

Amazon sizin hakkınızda her şeyi biliyor. Her arama, her tıklama, her satın alma.

Geçen Salı günü saat 2'de ne satın aldığınızı ve neredeyse satın aldığınız ancak sepetinizde bıraktığınız ürünleri biliyorlar. Bu veriler, öneri motorlarını ve devasa reklamcılık işlerini besliyor.

2024 yılında 2 milyar dolar gelir elde ettiler, bu da yıllık %18'lik bir artış anlamına geliyor. Bu gelir, alışkanlıklarınızı sizden daha iyi bilmelerinden kaynaklanıyor.

Amazon'dan uzaklaşmak, alışveriş hareketlerimi takip eden bir şirketin daha ortadan kalkması anlamına geliyordu. İnternette görünmez olduğumu düşünecek kadar saf değilim.

Yine de, her şeyi tek bir teknoloji devine yönlendirmek yerine, alışverişlerimi farklı mağazalara yaymak, kontrolün bir kısmını geri almak gibi hissettirdi.

İşe Yarayan Gerçek Alternatifler Keşfettim

Gerçekçi olalım, Amazon kullanışlı. Ancak çoğu şey için aynı derecede iyi çalışan alternatifler de var.

Kitaplara mı ihtiyacınız var? Yerel kitapçılar ve kütüphaneler mevcut.

Ev eşyalarına mı ihtiyacınız var? ABD'de Walmart'ın dijital satışları 2024 yılında %22 arttı ve küresel e-ticaret brüt mal hacmi 100 milyar doları aştı.

Target, yerel hırdavatçılar, özel mağazalar, hepsi hala var. Market alışverişi için Amazon Fresh'i kullanmayı bıraktım.

Aylık Prime ücretleri ve sürücü bahşişleri de dahil olmak üzere 39 ortak ürün için 63 dolar ödedim. Yerel marketler daha ucuz ve daha taze ürünler sunuyordu.

Önemli olan, her şey için varsayılan olarak Amazon'u kullanma alışkanlığını kırmaktı. Bunu yaptıktan sonra, alternatifler bulmak ikinci doğam haline geldi.

Sosyal Baskı Ortadan Kalktı

Amazon Prime'da garip bir sosyal unsur var. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Amazon alışveriş yapanların yaklaşık %75'i Prime üyeliğine sahip ve herkesin buna sahip olması gerektiğine dair sözsüz bir beklenti var. "Sanki bir fiilmiş gibi. Prime üyeliğini iptal etmek ve Amazon'dan uzaklaşmak, o ekosistemden çıkmak anlamına geliyordu.

Sepetimi başkalarınınkiyle karşılaştırmıyordum. Ücretsiz kargo sınırına ulaşmak için acele etmiyordum.

On beş tane birbirine benzeyen telefon şarj cihazı arasında karar vermek için sonsuz yorumlara göz atmıyordum. Boşalan zihinsel alan gerçekten şaşırtıcıydı.

Alışveriş, sosyal bir gösteriden ziyade daha basit bir işlem haline geldi.

Sonuç: Amazon'la Ayrılmaktan Öğrendiklerim

Amazon'u bırakmak, bir tür teknoloji karşıtı arınmacı olmakla ilgili değildi. Harcama alışkanlıklarım üzerinde kontrolü geri almak, israfı azaltmak, yerel topluluğumu desteklemek ve kolaylığın her zaman bedeline değip değmediğini sorgulamakla ilgiliydi.

Daha fazla çaba gerektirdi mi? Elbette, bazen.

Değdi mi? Benim için kesinlikle.

Daha az para harcıyorum, daha kaliteli eşyalara sahibim, komşularımı daha iyi tanıyorum ve bir algoritmanın büyük planındaki bir veri noktası gibi hissetmiyorum. Herkesin Amazon'u tamamen bırakmasına gerek yok.

Ancak bunu yaparsanız nelerin değişebileceğini merak ediyorsanız, size şunu söyleyebilirim: Beklediğinizden daha fazlası. Soru şu: Bunu kendiniz keşfetmeye hazır mısınız?

Kaynak: BI

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.