Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Dünyanin hicbir ülkesinde(Bagimsiz ve üniter)kamusal alanda birkac dil konusulmaz,o ülkenin resmi dili ne ise o konusulur.ve kamusal alanda konusulmuyor diyede hicbir köklü dil yok olmaz,dil olma özelligi olmayan diller müstesna.

saygilarla

• Cevaplar 55
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

Bugünlerde haberlerde SIK SIK Kosova ile haberler duyuyorum ve bagimsizlik icin ugrasi veriyorlar. Sirplar buna karsi geliyor. Tartismaya acmak istedigim, Kosova'lilarin istemleri bölücülükmü? Sirbistan hakli durumdami? Tarihte Kosova denilen bir devlet oldumuki simdi hak idaa edebiliyorlar? Bunlarin cevabini ariyorum. Yardiminiz icin tesekkürler.

Gönderi tarihi:

Dün Milliyet gazetesinde , Daimi NATO delegelği yapmış, emekli büyükelçi Ümit Pamir le ,"Kürt sorunu" üzerine bir röportaj okudum.Aslında herkesin, dikkatle okuması gereken bir yazıydı.Çok uzun olduğu için, ana başlıkları ile bundan bahsetmeyi uygun buldum.

---Amerikalılar ***** değil.PKK nın Kürt sorununun uzantısı olduğunu biliyorlar.

---Türkler de de ,Kürtlerde de aşırı milliyetçilik gelişmiş durumda.İş kırılma noktasına gidiyor .Ayrılma pek mantıklı değil .Çünkü aileler içiçe geçmiş durumda.

Öyleyse ne yapılabilir?-

--Bir kısma göre ;referandum.Sorulacak; kendini, Türk mü Kürt mü hissediyorsun. Kürt hissediyorsan burda mı yaşamak istersin Bağımsız Kürdistan da mı?

Burada kalacaksan ;kişisel kültürel hakların dışında,siyasal ve cemaat hakkı istemeyeceksin.Eğitim dili Kürtçe olsun demeyeceksin.Buna mukabil ben kürtçeyi okulda seçmeli ders okutabilirim.Gerisi senin bileceğin iş.

Diğer bir kısım ise; yani etnik milliyetçi kesim.Ben İspanya da ki bask yönetimi gibi bir rejim istediğini söylüyor.Yani biz gitmiyoruz siz ulus-devlet yapısını değiştirin.

---Atatürk 'ün çok önceden gördüğü bir durum var.Sınırlar çizilirken;Kürt antitesinin bizde kalması gerktiği üzerina çalışmış ve musul-kerkük üde bu yüzden istemiş.Çünkü aşiretin yarısı orda yarısı burda kalınca sorun çıkacağını düşünmüş.Bu yüzdendir ki ; şimdi çevrelerde konuşulan, Kuzey ırak la bir birleşmenin olup olmayacağıdır..Bu konu da, karar verme noktasına gelinmiştir .Kürt antitesi ya Kuzey Irak ta ya da Türkiye de birleşecektir.Bu ya barış la olacaktır ya da kanla.

Bu karar mevcudu düzeltme yoluyla olamaz mı?

---Türkiye nin şimdiye kadar uyguladığı yanlış politikalar yüzünden zor gibi görünüyor.Kürtler asimile olur zannedildi ,ama olmadı.Doğuya hiç bir zaman önem verilmedi.Hep sürgün yeri oldu.Oysa ki en iyi memurları oaralara yollamamız gerekirdi.Bundan sonrasını düzeltmek için gerçekten muazzam bir ekonomik ve sosyal paket uygulamak gerekiyor.Onun dışında zor görünüyor.

Bir çok insan Kuzey Irak ta bir Kürt devleti kurdurtmamak için müdahaleyi uygun buluyor.Bu pratik bir çözüm müdür?

----Eğer ayrılan devlet buna razı ise; bizim buna müdahale etmemiz zor görünüyor.

Ama ya İranla, Suriye Türkiye ye destek verirse?

----O zamanda uluslararası koşulları dikkate almak gerekir.ABD oyüzden soruyor: "Sizin derdiniz PKK yı mı temizlemek ,yoksa Kuzey Irakımı işgal etmek" diye.....

Bu nedenle bunları konuşmamız gerekir.Beraber mi yaşayacağız ayrı mı? Beraber yaşayacaksak asgari müşterekler nedir?Ulusal çıkarlarımıza hangisi uygun? Türkiye nin bu konuda oturup karar vermesi gerekiyor.

Gönderi tarihi:
Bugünlerde haberlerde SIK SIK Kosova ile haberler duyuyorum ve bagimsizlik icin ugrasi veriyorlar. Sirplar buna karsi geliyor. Tartismaya acmak istedigim, Kosova'lilarin istemleri bölücülükmü? Sirbistan hakli durumdami? Tarihte Kosova denilen bir devlet oldumuki simdi hak idaa edebiliyorlar? Bunlarin cevabini ariyorum. Yardiminiz icin tesekkürler.

Tarihte Hirvatistan veya Bosna diye bir devlette yoktu,Kosova diye bir devlette olmadi.Sirbistan Kralligi vardi.Osmanli oralari ele gecirince kendine müttefik yaratma ve müslümanlara bir devlet kurma amaciyla Hirvatistan ve Bosnayi olusturdu.2.Dünya savasinda Hirvatlar Hitlere yardim ederken Sirplarda Hitlere karsi partizan savaslari verdiler.Yugoslavyanin dagilmasinin ardindaki siyasi gerceklerden birisi Almanya'nin tarihten kaynaklanan tarafli siyaseti digeri ise Balkanlarda ki en güclü devletin Sirbistan olmasiydi.Böl ve yönet siyaseti Sirbistanda basari ile uygulanmis ve ayni siyaset Saddam bahanesiyle Irakta uygulanmis,ayni planlar Iran ve Türkiye üzerinde islemektedir.Mezhep savasi cikararak müslümanlari birbirine düsürüp durumdan vaziyet cikararak Orta doguda Israil'i tek güclü devlet kilma calismalaridir olanlar.PKK bu anlamda bir taserondur asli astari olmayan iddialarla 25 yildir kan dökmektedir.PKK ABD-ve AB nin Ortadogu ve Türkiye projelerinde önemli bir rol oynamaktadir,TSK nin yilmaz mücadelesi ile ABD-AB istedikleri sonuca ulasamamaktadirlar.Iste Türkiyenin AB yolunda önüne devamli engeller cikarilmasida ulasmak istedikleri sonucun bir farkli yönüdür.

saygilarla

Gönderi tarihi:

sayin gelincik cok guzel yazmissin evvela ellerine saglik daha sonrada peki hata kimde simdi yillardir bu ulkede yok sayilan kurtlerdemi yoksa devlettemi ?? Kurtler asimile olmadi oyle bir halk yok diyorsun ama yillarcada asimile edilmislerdir su konuya katilabilirim dogu bolgesi turkiyeden ayrilmaz neden dersen artik ic iceler bugune kadar kiz alip kiz verildi ve ayricada kimse kurulu duzeni bozmaz ama soyle bir gercek varki ulkede gorunuyorki hic birsey eskisi gibi olacaga benzemiyor... Evet son zamanlarda kurt milliyetciligi artmistir dogru ama turk milliyetciliginin tarihi daha uzun yillara dayanir aslinda olaylarin bu durumlara gelmesinin bir nedenide bu degilmi kurtlerin turk milliyetciligi tarafindan yok sayilmalari daha dune kadar lazca bir kaset serbestken kurtce kasetler yasakti ulkede "---Atatürk 'ün çok önceden gördüğü bir durum var.Sınırlar çizilirken;Kürt antitesinin bizde kalması gerktiği üzerina çalışmış ve musul-kerkük üde bu yüzden istemiş.Çünkü aşiretin yarısı orda yarısı burda kalınca sorun çıkacağını düşünmüş.Bu yüzdendir ki ; şimdi çevrelerde konuşulan, Kuzey ırak la bir birleşmenin olup olmayacağıdır..Bu konu da, karar verme noktasına gelinmiştir .Kürt antitesi ya Kuzey Irak ta ya da Türkiye de birleşecektir.Bu ya barış la olacaktır ya da kanla" turkiyenin degilmiydi forumda arkadaslar inatla misaki milli sinirlari diyorlari bugun nasil oluyorda musul kerkuk kurtlerin demekki bazi seyleri kafamizin istedigi gibi diretiyor...

fakat soyle bir gercek vardirki ben yurekten turkiyenin bolunmesinden yana degilim.. ama insanlarinda iki yuzlulugu artik bir tarafa birakmalarindan yanayim .. size soyle bir ornek vereyim gecenlerde bir yazi okudum soyle bir yaziydi.. bildiginiz gibi belcika flaman fransiz ve ufak bir alman toplulugundan olusuyor flaman halki belcikadan ayri bagimsiz bir devlet olmayi amacliyor ve bunun icinde hukumete bir cok baski uyguluyor halki kiskirtiyor ve gecenlerde ulke bolunme noktasina geldi ve belcikada bulunan yerel turk gazetesi bir anket yapmis turkler arasinda soru soyle flamanlar belcikadan ayri bir devlet olsunmu ve ankete katilan turklerin 75% evet bagimsiz bir devlet olsun demisler... simdi soruyorum bu iki yuzluluk niye kendi ulkenin bolunmesini istemiyorsun ama baskalarinin ulkesinin bolunmesine evet diyorsun bu iki yuzluluk degilde ne ????

Gönderi tarihi:
Kurtler asimile olmadi oyle bir halk yok diyorsun ama yillarcada asimile edilmislerdir

Böyle bir ifade kullanmadım.Asimile olsalardı , zaten şu an da ayrı bir devlet ve özerklik istemiyor olurlardı.Asimile olan bir halkın bunları istemesi düşünülebilir mi?Zaten konunun ilk başlarındaki iletilerime de bakarsanız,"Suni bir kürt sorunu yaratıldığını ve devletin yanlış politikalarına ,ekonomik sorunlarda eklenince durumun kemikleştiği" tarzında iletiler yazmıştım.

Yukarıdaki yazı da , emekli büyükelçi Ümit Pamir le yapılan br röportajdan çıkan sonuçlardır.Orda ,eğer tekrar okursanız ,sorduğunuz soruların da cevaplarını sanırım bulabilirsiniz.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.