Zıplanacak içerik

"DİN DERSİ" OKULLARDA ZORUNLU OLAMAZ... (AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNİNİ VERDİĞİ KARARLA Okullarda din dersi kökten değişecek ve zorunlu tutulama)

Featured Replies

Gönderi tarihi:

AİHM'nin gerekçeli kararında, 'devletin, eğitim sırasında ebeveynlerin dini inançlarına saygı göstermesi gerektiği' belirtildi...

STRASBOURG (AA) - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de ilköğretim okullarındaki din ve ahlak kültürü derslerinin zorunlu tutulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin eğitim hakkıyla ilgili maddesine aykırı olduğuna hükmetti.

Alevi yurttaş Hasan Zengin ile kızı Eylem Zengin tarafından 2004 yılında açılan davayla ilgili kararını dün açıklayan AİHM, Aleviliğin toplumun önemli bir kesimini oluşturmasına rağmen, mevcut din dersi müfredatının bu konuda yetersiz olduğu sonucuna vardı. AİHM, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine ya pılan itiraza ilişkin bir başvuruda Türkiye'yi haksız buldu. AİHM, 1. ek protokolün 2. maddesinin ihlal edildiği görüşüne vararak başvuruyu yapan kişiye Türkiye'nin, mahkeme masrafı olarak 3 bin 726 Avro ödemesini kararlaştırdı. Gerekçeli kararda, "eğitim sırasında, devletin, ebeveynlerin dini inançlarına saygı göstermesi gerektiği'' belirtildi.

AİHM'nin ilgili dairesi, geçen yıl ekim ayında tarafların görüşlerini dinlemişti. Türk hükümeti adına savunma yapan Avukat Münci Özmen , AİHM içtihadına göre eğitimi düzenlemenin devletin yetki ve sorumluluğu altında olduğunu ifade etmiş ve "yasaların ailelere, kurumsal eğitimi çökertme hakkı tanımadığını" söylemişti. Başvuru sahibinin avukatı Kazım Genç, "Türkiye'deki uygulamanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu, laiklik ilkesi gereği devletin din dersi veremeyeceğini, din derslerini gözetim ve denetim altında tutabileceğini" ifade etmişti.

Alevi yurttaş Hasan Zengin, 2004'te yaptığı başvuruda, "Türkiye'nin, AİHS'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesini ve eğitim hakkıyla ilgili 1. protokolün 2. maddesini ihlal ettiği" görüşünü savunmuştu. Zengin, Türkiye'deki mahkemelere yaptığı başvuruda, 7. sınıfta okuyan kızı Eylem Zengin'in, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muaf olmasını talep etmiş, ancak sonuç alamamıştı.

Kararı doğru buluyorum.

Umarım insanlar bir siyasal görüşün temsil ettiği dini düşünceleri doğrultusunda tek yanlı bir eğitim verilmez/verilmeme de...

Gönderi tarihi:
  • Yazar

AİHM'in kararı mücadelemizin kazanımı...plus.jpg minus.jpg pix.gif

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine ilişkin kararıyla ilgili olarak, "AİHM'in bu kararının, ülkemizde verdiğimiz demokrasi mücadelesinin bir kazanımı olduğu açıktır" dedi.

MAHALLE BASKISINA MARUZ KALIRLAR

Genç, Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yaptığı açıklamada, "Hükümetin, seçmeli ders konusundaki, 'dersi almak isteyenler başvursun' yaklaşımının, kişinin inancını açıklamaya zorlamanın yanında, devlet ve mahalle baskısına maruz kalmasına neden olacağını" ileri sürdü ve şunları kaydetti: "AİHM'in bu kararının, ülkemizde verdiğimiz demokrasi mücadelesinin bir kazanımı olduğu açıktır. Yeni anayasa tartışmalarının ve çalışmalarının yapıldığı bu günlerde, AİHM'in kararı nedeniyle din eğitimine anayasada yer verilmemelidir. Din eğitiminin anayasada yer alması AİHM kararının ihlali anlamına gelecektir. AİHM kararı, ülkemizde çok yoğun tartışmalara neden olan 'Anayasa'da din eğitimi' sorununu çözmüş bulunmaktadır. Bu nedenle hükümetin bu karara itiraz etmeyerek, sorunu çözmekte AİHM kararını emsal olarak alması gerekir." Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Din-çer de AİHM'in kararını sendikalarının yetkili kurullarında değerlendireceklerini belirterek, hükümetin bu kararı "referans" olarak görmesi ve çalışmalarını ona göre sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Gönderi tarihi:

iyide kardeşim benim bildigim Alevilik bir din degil sadece bir mezhepdir.

davayı açanlar din temelli degil mezhep temelli açmalıydı.

davaya bakanlarında bu konulardan anlamadıgı açık!

yok eger Aleviler kendi yorumlarını bir Din olarak görüyorlarsa, bu ayrı buna bişi diyemem.

o zaman mustakil bir din tanımlarını da yapmak zorundalar.

kafalar karışmaması için yani..

yok hıristiyan ya da başka inanç ve din sahibi birileri dava etmiş olsa haklıdır.

hadi sıkıntı mezhep de desek.

şunuda ilave etmek gerekir.

caferi/alevi yorum ile Hanifenin yorumları çogu yerde aynıdır.

nede olsa İmam caferin talebesiydi İmam Hanife.

önce kafalarımızda ki karışıklıkları gidermek lazımdır, yoksa ne söylersek boş...

ben okullarda zorunlu din dersi olsun demiyorum

benim mevcut okulların, din dersi açısından tamamen yetersiz ve de gereksiz oldugu noktasında hiç bir şüphem yok zaten.

din rıza işidir, insanlar rızaları ugruna bazı fedakarlıklar yapabilir.

İslam öyle ekstradan yanında bulundurulacak bir din ise hiç degildir.

böyle dinler var, insanlar o dine gidebilir..

benim takıldıgım husus ise;

aleviligin bir din mi? yoksa bir yorum mu? oldugu hususundaydı.

benim bildigim Alevilik bir din degil sadece bir mezhepdir.

ve ekliyorum

davayı açanlar din temelli degil mezhep temelli açmalıydı.

ve gene

davaya bakanlarında bu konulardan anlamadıgı açık!

yok eger Aleviler kendi yorumlarını bir Din olarak görüyorlarsa, bu ayrı buna bişi diyemem.

bunuda biri çıkar açıklar diye beklerim..

belki

mustakil bir din tanımlarını yaparlar diye..

yapılması gereken;

önce kafalarımızda ki karışıklıkları gidermek lazımdır, yoksa ne söylersek boş...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.