Gönderi tarihi: 18 HaziranHzr 18 Admin Bir demans profesörü kendi üzerindeki riski nasıl azalttığını anlatıyor İnsan beyni, insanların hafızalarını nasıl kaybettikleri ve bunun düşüncelerini ve etkileşimlerini nasıl etkilediği gibi sonsuz derecede büyüleyicidir. Bu yüzden her zaman yaşlı insanlarla çalışmaya ilgi duydum. Demans, hafıza, düşünme ve muhakeme dahil olmak üzere bilişsel yeteneklerde düşüşe neden olan bir grup hastalığın (en yaygın olanı Alzheimer) semptomları için kullanılan genel terimdir. Tıp alanına ilk girdiğimde, yaşlılıkta demansı önlemek için çok az şey yapılabileceği varsayılmıştı. Yaş en büyük risk faktörü olmaya devam ederken, kariyerim boyunca vakaların %45'inin önlenebilir olduğu veya en azından başlangıcının geciktirilebileceği ortaya çıktı. Araştırmamız, artık kontrol edebileceğiniz ve hastalığa yakalanma riskinizi azaltabileceğiniz 14 yaşam tarzı faktörü belirledi Bu atılım son derece heyecan verici, bir umut ışığı. Önlemlerin alınabileceğini bilmek, kişisel olarak elimden geldiğince iyi kalmam için bana ilham veriyor. İşte sizin de yapabilecekleriniz. İşitme cihazı kullanın Ailemde erken başlangıçlı işitme kaybı geçmişi var ve ben 50'li yaşlarımın ortalarından beri, yaklaşık 10 yıldır işitme cihazı kullanıyorum. Kocam bana işitmemin eskisi kadar iyi olmadığını söyledikten sonra test yaptırdım. İşitme cihazlarıyla ilgili bir damga olduğunu biliyorum; insanları yaşlı hissettiriyor. Ve bir doktor olarak bunun saçma olduğunu bilmeme rağmen ben de bunu hissettim. Ancak ertelenemeyecek kadar önemli. Demansla ilgili en büyük değiştirilebilir risk faktörü tedavi edilmeyen işitme kaybıdır. On yıl önce bu tartışmalı görünüyordu, ancak şimdi birden fazla çalışma orta yaşta işitme kaybı olanların (işitme kaybı olmayanlara kıyasla) demans geliştirme olasılığının yaklaşık %40 daha fazla olduğunu gösteriyor. Taramalar, işitme kaybı olanlarda beynin aslında küçüldüğünü - beyin kütlesinde kayıp olduğunu - gösteriyor. Cesaret verici haber şu ki, bugüne kadar elde edilen kanıtlar, doğal çalışmaların ve bir randomize kontrollü denemenin gösterdiği gibi, işitme cihazı kullanmanın bu artan riski ortadan kaldırdığını gösteriyor. İşitme cihazları oldukça sık çalışmayı durdurur, bu nedenle pilleri değiştirmeniz veya şarj etmeniz ve onarım için odyoloğa geri dönmeniz gerekir. Fark ettiğim şey, birçok insanın işitme kaybı yaşadıklarının farkında olmaması; mırıldandıkları için başkalarını suçluyorlar veya bunun yerine televizyonun sesini açıyorlar, bunun önemli olmadığını düşünüyorlar. Ancak, yavaş yavaş insanlar iyi duyamadıkları için dışarı daha az çıktıklarını fark ediyorlar ve her şeyi yakalayamadıkları için utanıyorlar. Muhtemelen beynimiz için en büyük uyarım biriyle sohbet etmektir: dinlemek ve yanıt vermek. İnsanlar geri çekilmeye ve kendilerini izole etmeye başladıklarında, daha da az uyarım alıyorlar ve beyin için zararlı bir dizi davranış ortaya çıkabiliyor. Görme yeteneğinizi kontrol ettirin Görme kaybının bunamada oynadığı rol son zamanlarda daha net hale geldi ve artık 14 değiştirilebilir risk listesine eklendi. Gözlükçünün göz çizelgesinde yarıdan fazlasını okuyamayan kişiler görme kaybı olarak sınıflandırılır ve araştırmalar, tedavi edilmeyen görme kaybının, görme kaybı olmayanlara göre demans geliştirme olasılığının yaklaşık yüzde 50 daha fazla olduğunu göstermektedir. Küçük bir çocukluğumdan beri miyopum (uzağı görememe) bu yüzden her zaman gözlük taktım ve göz doktoru randevularına gittim, böylece görmemdeki değişiklikleri fark edip düzeltiyorlar. Şu anda görme kaybı ile bunama arasında neden bir ilişki olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Ancak işitme kaybının insanların bilişsel uyarım açısından daha az girdiye sahip olması anlamına gelmesi gibi, görme kaybı için de aynı şey geçerlidir. İnsanlar etrafta dolaşmaktan, hızlı bir şekilde bir şeyler okumaktan veya sosyalleşmekten kısıtlandığında, beyniniz daha az uyarı alır. Bu yüzden göz testleri çok önemlidir. Ancak bu sadece uzağı veya uzağı görememekle ilgili değil; katarakt gibi yaygın göz hastalıkları da risk faktörleridir. Bunları fark etmek tedavi olabileceğiniz anlamına gelir. Beni şaşırtan şey, insanların görmelerinin kötüleştiğini mutlaka fark etmemeleridir. Bir arkadaşım geçen yıl araba kullanırken karısının pencereden gördüğü bir şeyden bahsettiğini söyledi. "Göremiyorum" dediğinde, dehşete kapılmış bir şekilde baktı ve "Arabayı durdurun - ben kullanıyorum!" dedi. Tıp profesörü olmasına rağmen arkadaşımın katarakt olduğunu bilmediği ve o zamandan beri tedavi gördüğü ortaya çıktı. Gözlerinizi düzenli olarak kontrol ettirin - 40 yaşından sonra bunu iki yılda bir yaptırmalısınız. Ve 60'lı yaşlarımıza geldiğimizde, görmelerinde bazı düzeltmelere ihtiyaç duymayan çok az insan var. Bunun üstünde kalın. Kolesterolün farkında olduğunuzdan emin olun Aslında statin kullanmıyorum çünkü kolesterol seviyelerim iyi. Bu kısmen şansa bağlı, ancak bol miktarda meyve ve sebze yemeye dikkat ediyorum - takip etmiyorum, ancak muhtemelen önerilen beş yerine günde yedi veya sekiz tane yiyorum. Ayrıca nadiren kırmızı et yiyorum. Ancak mükemmel bir diyet uygulayan ve yine de yüksek kolesterole sahip birçok insan var. LDL kolesterolünü düşürmek için statinlere ihtiyaçları var. Yüksek kolesterol, felç riskini ve beyindeki amiloid ve tau gibi proteinlerin birikmesini artırır. Bu, Alzheimer hastalığı ve vasküler demans riskini artırabilir. Tansiyonunuzu takip edin Muhtemelen bir noktada tansiyon düşürücü ilaç alacağım, ancak şu anda almıyorum çünkü benimki hala tedavi edilebilir olarak önerilen seviyenin biraz altında. 140[/90]'dan biraz daha erken tedavi etmeyi düşünmem gerektiğini düşünüyorum, çünkü bu genellikle ilaç verilen zamandır. 130/80'lerin çok üzerindeki herhangi bir şeyin biraz daha erken ilaç almaya değer olabileceğini düşünüyorum. Yüksek tansiyonun bilişsel rezervin düşmesine yol açması ve bu nedenle insanların çeşitli beyin patolojilerinden kaynaklanan semptomları gösterme olasılığını artırması olabilir. Zamanla, kontrolsüz yüksek tansiyon, beyindeki kan damarları da dahil olmak üzere kan damarlarınıza zarar verebilir, bu da kan akışını kesebilir ve vasküler demans olarak bilinen bir demans türüne yol açabilir. Çok fazla alkol almayın ve sigarayı bırakın Çok fazla alkol demans riskidir. Aşırı alkol beyne zarar verir, bu kadar basit, ancak buna karşı koyabiliriz. Şarap içmeyi severim, ancak önerilen miktardan fazlasını asla içmem. Bir birim alkolün gerçekte neye benzediğini bildiğinizden emin olun. Bilerek daha küçük şarap kadehleri kullanıyorum. Yakın zamanda bir arkadaşım ziyarete geldiğinde, "Bardaklarınız çok küçük." dedi. Ancak bu, daha erken yeterince içtiğinizi ve daha az içtiğiniz anlamına gelir. Elbette, büyük bardaklarınız varsa, daha fazla koyarsınız. İyi haber şu ki, aşırı içmeyi bırakırsanız (haftada 21 İngiltere biriminden az alkol) ekstra riskinizi birkaç yıl içinde hızla kaybedebilirsiniz. Hiç sigara içmedim, bu iyi çünkü sigara içmek, beyne giden kan akışını azaltmak, oksidatif strese neden olmak ve felç riskini artırmak gibi çeşitli mekanizmalarla demans riskini artırır. Bu faktörler beyin hücrelerine zarar verebilir ve vasküler demans ve Alzheimer hastalığı geliştirme riskini artırabilir. Sigara içmek ayrıca beyin küçülmesine katkıda bulunur ve bilişsel işlevi daha da bozar. Alkol gibi, birkaç yıl sonra sigarayı bırakmak, zaten demansınız yoksa, ekstra riskinizi ortadan kaldırdığınız anlamına gelir. Öğleden sonra geç saatlerde kahve içmeyin Kahveyi seviyorum ve içmeyi bırakma isteğim yok. Kendimi daha uyanık hissettiriyor ve beni ayakta tutuyor. Demans riskini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var, ancak kabul ediyorum ki güçlü bir kanıt değil. Çok geç içmemeye dikkat ediyorum çünkü uyku düzenimi etkilemesini istemiyorum. Uyku konusunda strese girmeyin - sadece bir 'uyku basıncı' oluşturun Uyku ve demansın nasıl bağlantılı olduğundan emin değiliz. Uyku eksikliğinin bir kişinin demans riskini artırabileceğini öne süren bazı kanıtlar var, ancak yetersiz uyku demans riskini mi artırıyor yoksa demans yetersiz uykuya mı yol açıyor? Her iki teorinin de doğru olması ve ilişkinin dairesel olması mümkün olabilir, ancak bu net değil. Durum ne olursa olsun, iyi uyumak hayatın tadını çıkarmak için açıkça iyidir. Uyku konusunda stres yapmak asla işe yaramaz. Ne kadar çok düşünürseniz, uyumayı başarma olasılığınız o kadar azalır. Ancak makul bir saatte yatağa girmeye ve aynı saatte uyanmaya çalışırsanız, muhtemelen iyi olacaksınız. İş için erken kalkmam gerekiyor, bu yüzden genellikle gece yarısı yatağa giriyorum ve sabah 7'den önce kalkıyorum. Gün boyunca aktif kalıyorum ve şekerleme yapmaktan kaçınıyorum, bu da bir "uyku basıncı" oluşturmamı sağlıyor, bu da geceleri uyuyacak kadar yorgun olduğum anlamına gelen bir bitkinlik seviyesi. Yeterince yorgun değilseniz, uyumakta zorluk çekeceksiniz. Kaynak: The Telegraph
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.