Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Yazar Admin Trump için küçük düşürücü durum: Dört eski başkanın tamamı, İran'a saldırı iddialarına destek verdikleri yönündeki söylemlerini yalanladıBaşkan Donald Trump, hayatta olan tüm eski başkanların, İran'a saldırı düzenleme konusunu içlerinden biriyle görüştüğü yönündeki iddiasını yalanlaması üzerine zor durumda kaldı. Trump bu iddiayı iki farklı vesileyle dile getirmişti.Trump, Kennedy Merkezi yönetim kurulu üyeleriyle yediği bir öğle yemeği sırasında, "Belli bir başkanla konuştum; aslında kendisini severim. Geçmiş dönemden bir başkan, eski bir başkan... Şöyle dedi: 'Keşke ben de yapsaydım. Keşke yapsaydım.' Ama onlar yapmadı. Ben yapıyorum. Öyle değil mi?" ifadelerini kullandı. Aynı günün ilerleyen saatlerinde, Oval Ofis'teyken bu açıklamasının arkasında duran Trump, "Eski başkanlardan biriyle konuştum; kendisini gerçekten severim," dedi.Trump, "Aslında bazılarıyla görüşürüm," diye ekledi. "Ve o kişi, 'Keşke senin yaptığını ben de yapsaydım,' dedi." Ancak, hayatta olan dört eski başkanın tamamı, İran konusunda Trump ile aralarında böyle bir konuşma geçtiği iddiasını yalanladı. Bu gelişmeler, tam da Trump'ın doktorunun kızının, başkanın sağlığıyla ilgili bomba etkisi yaratan bir iddiayı ortaya attığı döneme denk geldi.George W. Bush'un bir temsilcisi NBC News'e, "aralarında herhangi bir temasın gerçekleşmediğini" söylerken; Bill Clinton'ın sözcüsü, söz konusu kişinin Clinton olduğu yönündeki ihtimali kesin bir dille reddetti.Barack Obama'nın bir temsilcisi, Obama ile Trump arasında "yakın zamanda herhangi bir görüşme yapılmadığını" belirtti; konuya yakın bir kaynak ise, eski başkanlardan Trump'ın atıfta bulunduğu kişinin Joe Biden olmadığını ifade etti.Bir gazetecinin, bahsettiği başkanın kim olduğunu açıklaması yönündeki ısrarlı soruları üzerine Trump, konuyla ilgili daha fazla detay vermekten kaçındı. Söz konusu kişinin Bush olmadığını doğruladı; Clinton olup olmadığı sorulduğunda ise, "Söylemek istemiyorum," yanıtını verdi.Trump, "Söylemek istemiyorum; çünkü bir partinin mensupları —evet, bir partinin mensupları— 'Trump çılgınlığı sendromu'na yakalanmış durumdalar. Ama bahsettiğim kişi, tesadüfen beni seven biri; ben de o kişiyi severim, zeki bir insandır. İşte o kişi, 'Keşke ben de yapsaydım,' dedi. Pekâlâ; ama kim olduğu konusuna girmek istemiyorum. O kişiyi zor durumda bırakmak istemem," şeklinde konuştu."Biliyorsunuz, bu durum oldukça ilginç." "Ve belki de gurur duyardı," dedi Trump eski başkan hakkında. "Hatta ona şunu bile sorabilirdim: 'İsminizi ifşa etmemi ister miydiniz?'"Bu sırada, gerilimin tüm bölgeye yayılarak yakın zamanda sona ereceğine dair hiçbir işaret göstermeyen İran çatışması konusunda Trump üzerindeki baskı artmaya devam ediyor.Salı günü erken saatlerde, Birleşik Arap Emirlikleri ordusu gelen İran saldırılarını durdurmaya çalışırken Dubai genelinde patlama sesleri yankılandı; bu durum, Orta Doğu'daki çatışmanın tırmanmasıyla İsrail'in yeni saldırılar başlattığı bir sırada, ülkenin hava sahasını geçici olarak kapatmasına yol açtı.İsrail ordusu Salı günü erken saatlerde, İran'ın başkentini hedef alan "geniş çaplı bir saldırı dalgası" başlattığını ve Lübnan'daki İran destekli Hizbullah savaşçılarına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurdu. Bu duyuru, İsrail'in İran yönünden gelen iki ayrı ateş dalgasını tespit etmesinin hemen ardından geldi.Hafta sonu boyunca Başkan Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nın kapanmasından etkilenen diğer uluslara "bu geçide sahip çıkmaları" çağrısında bulundu ve ülkesinin "yardım edeceğini — HEM DE ÇOK!" taahhüt etti.Bununla birlikte Avrupa ülkeleri, Trump'ın taleplerini değerlendirirken, İran çatışmasına yönelik stratejisi ve çatışmaların ne zaman sona erebileceği konusunda netlik arayışı içindeler.Kaynak: TMUS
Gönderi tarihi: 3 saat önce3 saat Yazar Admin Bu Emirlik milyarderi, Trump’ın İran’a yönelik savaşı karşısında Körfez’in öfkesine ses olduDUBAİ — 77 yaşındaki milyarder Khalaf Ahmad Al Habtoor, çalışanlarının kendisinin çok fazla konuştuğunu düşündüğünü söylüyor.Dubai’deki beş yıldızlı otellerinden üçüne ev sahipliği yapan lüks sahil kompleksi Al Habtoor City’deki bir kafenin dışında otururken, hafifçe güldü ve hemen yanında oturan kişisel asistanına baktı. Asistan başıyla onayladı; yüzünde gülümseme ile yüz buruşturma arasında bir ifade vardı.Forbes’un net servetini 2,3 milyar dolar olarak tahmin ettiği, eksantrik ve açık sözlü bir iş insanı olan Al Habtoor, bir önceki hafta, Başkan Donald Trump’ı "bölgemizi bir savaşa sürükleme" yönündeki "tehlikeli kararı" nedeniyle sert bir dille eleştiren açık bir mektupla internette büyük yankı uyandırmıştı.Al Habtoor, X platformundaki uzun bir paylaşımında, "Bölgemizi #İran ile bir savaşa sürükleme yetkisini size kim verdi? Ve bu tehlikeli kararı hangi temele dayanarak aldınız?" diye yazdı. "Tetiği çekmeden önce ikincil hasarı hesapladınız mı? Ve bu gerilimin tırmanmasından ilk zarar görecek olanların, bölge ülkelerinin bizzat kendisi olacağını hiç düşündünüz mü?"İnternet dünyasında hızla yayılan, milyonlarca kez görüntülenen ve binlerce kez paylaşılan bu gönderi, CNN’de haber konusu oldu ve Al Habtoor’a dünya genelinden övgüler kazandırdı. King’s College London Güvenlik Çalışmaları Okulu’nda doçent ve Orta Doğu uzmanı olan Andreas Krieg, "Kelimenin tam anlamıyla Körfez’deki herkes bu soruyu, sessizce de olsa soruyor," diye yazdı.Al Habtoor’un paylaşımı; zenginlik ve istikrar üzerine kurulu bir itibar inşa etmiş olan Basra Körfezi ülkeleri için, hem tuhaf hem de korkutucu nitelikteki bir dönüm noktasında hissedilen hayal kırıklıklarını gözler önüne serdi. Kaçınmaya çalıştıkları bir çatışmanın içine sürüklenen bu ülkeler, şimdi İran’dan gelen insansız hava aracı ve füze saldırılarını savuşturmaya çalışıyor; ancak İsrail veya Amerika Birleşik Devletleri ile çok fazla yakınlaşmaktan da rahatsızlık duyuyorlar. Büyük ölçüde baskıcı rejimlerle yönetilen Körfez monarşilerinin yetkilileri, kamuoyu önünde yaşananlardan İran’ı sorumlu tutuyor. Özel sohbetlerde ise pek çoğu, kaosu serbest bıraktığı gerekçesiyle Washington’a ateş püskürüyor; ancak aynı güvenlik güvencelerini sağlayabilecek başka bir güç de göremiyorlar.İran’a yönelik savaşın başlamasından bu yana geçen haftalarda, Tahran’ın misilleme niteliğindeki hava saldırıları, normalde huzurlu ve güneşle yıkanan bu ülkelerin üzerine adeta ateş yağdırdı. Birleşik Arap Emirlikleri, Al Habtoor’un ekibinin Trump’a gönderilecek mektubu yollamasından önceki günlerde; lüks otellerin, Dubai Uluslararası Havalimanı’nın ve petrol altyapısının saldırı altına girmesiyle, en büyük saldırı dalgasını yaşadı.Ancak, 5 Mart’ta yayımlanan bu paylaşım, birkaç gün içinde ortadan kayboldu.Trump’a yönelttiği eleştiriler sorulduğunda Al Habtoor, konuşmanın seyrini defalarca başka yönlere çevirdi. Dubai’nin, “dünyanın mücevheri” olduğunu; tıpkı finansal krizi ve koronavirüs pandemisini atlattığı gibi, bu savaşı da atlatacağını söyledi. BAE liderlerinin, bölge sakinlerinin güvenliğini sağlamak adına gece gündüz demeden çalıştıklarını belirtti.“Burası çok güvenli bir ülke,” dedi; “dünyadaki herhangi bir yerden çok daha güvenli.”Peki ya mektubu? İbrahim Anlaşmaları (Abraham Accords) aracılığıyla İsrail ile ilişkileri normalleştiren, ABD ile bağlar kuran ancak İran ile de dostane ilişkilerini sürdüren BAE yetkililerinin yıllarca süren o temkinli ve dengeli siyasetinin ardından; BAE, kendilerini bu savaşa sürüklediği gerekçesiyle Trump’ı mı suçluyordu?“Trump’ı suçluyorum; ancak İranlıları daha fazla suçluyorum,” dedi Al Habtoor. “Amerika da suçlanmalı; çünkü İsrail onları bunu yapmaya itti. Ama İranlılar kadar değil.”Paylaşımında kaleme aldığı üzere bu savaş, sadece Körfez ülkelerine değil, Amerikan halkına karşı da yapılmış bir ihanet hissi uyandırıyordu. Trump’a hitaben, “Savaşlara bulaşmama, yalnızca Amerika’ya odaklanma ve onu önceliklerinin en başına koyma yönündeki vaadini bile çiğnedin,” diye yazdı.Trump’ın bu kararı tek başına mı aldığını, yoksa kararın —The Washington Post’un haberine göre Trump’ı saldırı düzenlemeye teşvik ettiği belirtilen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya atıfla— “#Netanyahu ve hükümetinin baskısı sonucu mu ortaya çıktığını” sorguladı.Al Habtoor; kendisinin taslağını hazırladığını, ancak düzenleme ve yayımlama işini ekibinin üstlendiğini belirttiği söz konusu paylaşımın ardından aldığı telefonların çoğunun olumlu tepkiler içerdiğini söyledi. Diğer bazı tepkilerin ise daha eleştirel nitelikte olduğunu; aralarında nüfuzlu isimlerin de bulunduğu bazı arkadaşlarının, Trump’ı hedef almak için şu anın hiç de doğru bir zaman olmadığını kendisine söylediklerini ifade etti. Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi'nden emekli siyaset bilimi profesörü ve Al Habtoor'un bir arkadaşı olan Abdulkhaleq Abdulla, Al Habtoor'a —hem özel görüşmelerde hem de X platformu üzerinden— BAE'nin başlıca hava savunma sistemlerinin Amerika Birleşik Devletleri'nden satın alındığını hatırlattığını belirtti.Abdulla, BAE'nin ABD'den satın aldığı ve yine Amerikan menşeli olan Terminal Yüksek İrtifa Bölge Savunma (THAAD) sistemine ek olarak kullandığı Patriot füze savunma sistemine atıfta bulunarak, "Eğer elimizde Patriotlar olmasaydı, şu an nerede olurduk?" diye sordu.Trump ile, "MBZ" adıyla tanınan BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed el-Nahyan'ın da aralarında bulunduğu Körfez liderleri arasında, genel hatlarıyla sıcak ilişkiler mevcuttu.Savaşın başlamasından bu yana taraflar, savaş dönemindeki imajını titizlikle —ve kimi zaman da sert yöntemlerle— şekillendiren BAE hükümetinin verilerine göre, iki kez görüşme gerçekleştirdi. (Örneğin, İran saldırılarının ardından, bölge sakinlerinin saldırı noktalarının fotoğrafını çekmeleri yasaklanmış; bu yasağı ihlal edenler arasında, edinilen bilgilere göre, 60 yaşındaki bir İngiliz turistin de bulunduğu iddia edilmiştir.)Al Habtoor; Dubai'nin büyük bir atılım yaptığı dönemde, mühendislik şirketini bir imparatorluğa dönüştüren, dinç ve dışa dönük bir adamdır. Bugün bu şirket; bir otomotiv distribütörünü, lüks otelleri ve dünya genelindeki gayrimenkul projelerini bünyesinde barındıran dev bir holdingdir.İşleri büyüdükçe Al Habtoor; yabancı yetkilileri ağırlayan, sık sık seyahat eden ve üretken bir şekilde yazılar kaleme alan, BAE'nin bir nevi gayriresmi —ve alışılmadık— elçisi olarak ün kazandı. İşe başlamak için her gün sabah 4'te uyanıyor ve günde en az bir saat tenis oynuyor; hatta şu sıralar yaptığı gibi, Ramazan orucunu tutarken bile bu rutini aksatmıyor. Her maçı kazandığını söylüyor ve kendisini yenmeyi başaran herkesi işten çıkardığına dair şakalar yapıyor.Beş yıldızlı otellerinden bir diğeri olan Al Habtoor Grand Resort bünyesindeki kendisine ait özel kulüp binasında, dev bir televizyon ekranında CNN yayını açıktı. Öğle saatlerindeki tenis maçının ardından masaj koltuğuna kurulmuş olan Al Habtoor, ekranda beliren her bir muhabir hakkında görüşlerini dile getiriyordu.Başkanla uzun süredir gerilimli bir ilişkisi olduğu bilinen haber sunucusu Kaitlan Collins ekranda göründüğünde, Al Habtoor'un yüzünde muzip bir gülümseme belirdi. "Bu kıza bayılıyorum," dedi, "çünkü Trump ile sürekli tartışıyor."Ancak durum her zaman böyle değildi.2015 yılında Al Habtoor, Trump'ın başkanlık adaylığını açıkça desteklemiş; Başkan Barack Obama'nın Orta Doğu'daki dış politikasını sert bir dille eleştirerek, Trump'ı "gerçek bir vatansever" ve "keskin bir iş zekasına sahip bir stratejist" olarak nitelendirmişti.Devlete ait bir gazete olan The National için kaleme aldığı yazıda, "Bay Trump söz konusu olduğunda, ne görüyorsanız odur; hiçbir şeyi gizlemez," ifadelerine yer vermişti.Ancak bu desteğin üzerinden henüz birkaç ay geçmişken Trump, Müslümanların ABD'ye girişine "tam ve kapsamlı" bir yasak getirilmesini önerdiğinde, Al Habtoor fikrini değiştirdi. Çeşitli medya kuruluşlarına verdiği röportajlarda Al Habtoor, Trump'ın dünya genelindeki yaklaşık 2 milyar inançlı Müslümanı aşağıladığını dile getirdi.O dönem CNBC'ye verdiği demeçte, "O, Müslümanlar ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir nefret ortamı yaratıyor," dedi. "Müslümanlar hakkında konuşup onlara saldırmaya başladığında... Hata yaptığımı itiraf etmek zorunda kaldım."Bazı yoldan geçenlerin selam vermek ve selfie çektirmek için yanına uğradığı Al Habtoor City'deki bir kafenin dışında oturmakta olan Al Habtoor, duyduğu ani bir patlama sesiyle irkildi. Savaş üçüncü haftasına girerken, hükümetten sık sık füze alarmı uyarıları geliyordu. Fırlatılan mermilerin çoğu havada imha ediliyordu; ancak bu savunma hattını aşıp geçenler, Dubai’nin finans merkezinden havaalanına kadar uzanan geniş bir yelpazedeki hedefleri vuruyordu.Bir asistanı onu rahatlattı; duyduğu ses, aslında kendi şirketinin yürüttüğü bir inşaat çalışmasından ibaretti.Al Habtoor, 1990’lardaki Körfez Savaşı sırasında Amerikalı askerleri otellerinde ağırladığını ve isimlerini hâlâ hatırladığı Amerikalı askeri yetkililerle yakın iş birliği içinde çalıştığını anlattı. O geceleri, kendisinin deyişiyle "masum insanlar ve henüz çok genç olan" o askerler için endişelenerek geçirdiğini anımsıyor.Amerika Birleşik Devletleri’ne büyük bir sevgi beslediğini belirten Al Habtoor; Dubai’de ağırladığı, çeşitli hayır işleri ve barış girişimleri üzerinde birlikte çalışırken Georgia’daki çiftliğinde ziyaret ettiği eski Başkan Jimmy Carter da dahil olmak üzere, pek çok Amerikalı dostu olduğunu söyledi. Carter’ın, "yeri asla doldurulamayacak bir lider" olduğunu ifade etti.Al Habtoor, bir milyarder gayrimenkul geliştiricisinden diğerine uzanan bu mesajıyla, yaptığı paylaşımın Trump’a ulaşmasını umduğunu dile getirdi. Kafenin dışında otururken etrafına bakındı; farklı köklerden gelen gençlerden oluşan kalabalık bir gruba göz gezdirdi ve bu gençlerin Dubai’nin gücünü temsil ettiğini söyledi: Dünyanın dört bir yanından insanlar, burada güvende olacaklarına inanarak iş yapmak için bu şehre geliyorlardı."Bizim bu savaşla hiçbir ilgimiz yoktu... Burası bir ticaret ülkesi," dedi. "Kimsenin ekonomimizi baltalamasını istemiyoruz."Yaptığı paylaşımın bir "saldırı" değil, bir "açıklama" niteliği taşıdığını düşündüğünü ve bu paylaşımla herhangi bir soruna yol açmak istemediğini belirtti.Yine de, hem BAE’den hem de ABD’den bazı "dostlarının" ricası üzerine söz konusu paylaşımı silmeye karar verdiğini söyledi. Dostları, o anın "Amerikalıları gücendirmek için hiç de uygun bir zaman olmadığını" ifade etmişlerdi."Kendi prensiplerim gereği, hayatımda hiç kimseyi gücendirmekten hoşlanmam," dedi Al Habtoor. Omuz silkti ve paylaşımı silmiş olmanın aslında pek de bir şeyi değiştirip değiştirmediğinden emin olmadığını ekledi. ABD’deki yetkililerden söz ederken, "Zaten," dedi, "görmüşlerdi bir kere."Al Habtoor, paylaşımında Trump’ı etiketlemişti; ancak Başkan bu paylaşıma herhangi bir yanıt vermedi.Al Habtoor, bundan böyle BAE’nin yalnızca kendisine —ve sadece kendisine— güvenmesi gerektiğini söyledi. "Dostluk diye bir şey yoktur," dedi, "tek gerçek, çıkarlardır." Dubai’deki malikânesinde oturmuş, Ramazan orucunun gün batımında açıldığı iftar yemeğine hazırlanırken, oğullarından biri ona Trump’ın Truth Social’da bir paylaşım yaptığını söyledi.Al Habtoor telefonunu çıkardı ve paylaşımı yüksek sesle okudu: “İran’ın askeri kapasitesinin %100’ünü halihazırda yok ettik.”Al Habtoor kaşını kaldırdı ve davet ettiği gazetecilere dönerek, bizzat öğütlediği o şüpheciliği sergiledi.“Amerikalıların bir sözü vardır, hani,” diye sordu, yüzünde alaycı bir gülümsemeyle. “Lafın gelişi kolaydır.”Kaynak: TWP
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.