Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Moody's Amerika'nın Kredi Notunu Düşürdü, ABD çok değerli Aaa kredi notunu kaybetti

moodys.jpg

NEW YORK (Reuters) - Moody's Cuma günü, artan borç ve faizi "benzer şekilde derecelendirilen egemen tahvillerden önemli ölçüde daha yüksek" olarak göstererek, ABD'nin kredi notunu "Aaa"dan "Aa1"e bir kademe düşürdü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın kapsamlı vergi tasarısı, Cuma günü önemli bir prosedür engelini aşamadı, daha derin harcama kesintileri talep eden katı Cumhuriyetçiler, Kongre'deki Cumhuriyetçi başkan için nadir bir siyasi aksilik olarak önlemi engelledi.

Yazıldığı haliyle, tasarı önümüzdeki on yılda federal hükümetin 36,2 trilyon dolarlık borcuna trilyonlarca dolar ekleyecek.

Moody's bir açıklamada, "Birbirini izleyen ABD yönetimleri ve Kongre, büyük yıllık mali açıkların ve artan faiz maliyetlerinin eğilimini tersine çevirmek için önlemler konusunda anlaşamadı" dedi.

Haberin ardından Cuma günü geç saatlerde ABD Hazine tahvilleri düştü ve getiriler arttı.

YORUMLAR:

CHUCK SCHUMER, SENATO DEMOKRAT LİDERİ, NEW YORK'TAN AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ SENATÖRÜ

“Moody's'in Amerika Birleşik Devletleri'nin kredi notunu düşürmesi, Trump ve Kongre Cumhuriyetçileri için açıkları kapatmaya yönelik pervasız vergi indirimlerine son vermeleri için bir uyarı niteliğinde olmalı.

“Ne yazık ki, nefesimi tutmuyorum - günümüzün GOP'u açıkları veya ülkemizin mali sağlığını umursamıyor. Cumhuriyetçiler, ultra zenginler için trilyonlarca dolarlık bir vergi indirimi yapmaya kararlılar ve bu da daha yüksek fiyatlar, daha fazla borç ve daha az iş demekten başka bir şey getirmiyor.

LAWRENCE GILLUM, SABİT GELİRLİ LİDER STRATEJİSTİ, LPL FINANCIAL, CHARLOTTE, KUZEY KAROLİNA

"Düşürme tamamen şaşırtıcı değil. Moody's, görünümü durağandan negatife düşürdüğünde 2023 gibi erken bir tarihte bu hamleye dair ipucu vermişti. Ancak ABD'nin AAA/Aaa notlarının sonuncusunu (üç ana derecelendirme kuruluşundan) resmen kaybetmesiyle birlikte, Kongre ve Trump yönetiminin bu eylemi ciddiye almasını ve açık harcamaları dizginlemesini umuyoruz. Tahvil piyasasının Pazartesi günü nasıl tepki vereceğini göreceğiz ancak bu hareket ılımlı olursa, çok fazla etkisi olması pek olası değil. Ne yazık ki, tahvil piyasası daha yüksek getiriler şeklinde agresif bir şekilde geri adım atana kadar, Washington'ın bu son düşüşü ciddiye alması pek olası değil. Umarız yanılıyoruzdur."

CAROL SCHLEIF, BAŞ PAZAR STRATEJİSTİ, BMO PRIVATE WEALTH, MINNEAPOLIS

“Moody’s, ABD kredi notunu bir kademe düşüren büyük üç derecelendirme kuruluşunun sonuncusu – yani tamamen şok edici değil. Yatırımcılara biraz duraklama fırsatı verebilir – özellikle de bu hafta ABD endekslerini yıl içinde temelde nötre iten coşkulu koşudan sonra (NASDAQ bu hafta tek başına %7 ve S&P %5 arttı).

“Tahvil piyasası, özellikle bu yıl Washington'da neler olup bittiğini yakından takip ediyor. Kongre “büyük, güzel yasa tasarısını” tartışırken, tahvil bekçileri mali açıdan sorumlu bir çizgide ilerlemelerini sağlamak için yakından takip edecekler. Üç kredi kuruluşunun da yıllık aşırı harcamanın 2 trilyon dolarlık bir koşu oranına doğru ilerlediğini ve toplam borcun barış zamanındaki en yüksek seviyelerde olduğunu belirtmesiyle, çok az hareket alanı var.”

TALLEY LEGER, BAŞ PAZAR STRATEJİSTİ, THE WEALTH CONSULTING GROUP, NEW JERSEY

“Düşüş gecikti. ABD doları cinsinden varlıklar satın almak için ters bir gösterge olarak kullanmaya meyilliyim. Nisan ayında Amerikan satış ticareti aşırıya kaçtı, bu da piyasalarımızın Mayıs ayında bu kadar güçlü bir şekilde toparlanmasının kısmen nedeni. Bunun uzun vadeli iyimserliğimiz için iyi olan kalıcı kötümserlik nedeniyle devam ettiğini düşünüyorum.”

JAMES HUMPHRIES, YÖNETİCİ ORTAK, MINDSET WEALTH MANAGEMENT, INDIANAPOLIS

“Moody’s’in bugün ABD uzun vadeli borcunu Aaa’dan Aa1’e düşürme kararı, üç büyük kredi kuruluşunun da (Moody’s, S&P ve Fitch) ABD’yi en üst seviyenin altında derecelendirdiği ilk sefer. Değişikliğin piyasada hemen sonuç vermesi olası olmasa da, Amerika’nın mali gidişatı hakkında artan endişeye işaret ediyor.

“Moody’s birkaç önemli faktöre değindi: sürekli yüksek açıklar, artan faiz yükü ve siyasi kutuplaşma nedeniyle mali politika yapımındaki aşınma. 2025 itibarıyla ABD federal borcu GSYİH’nın yaklaşık %124’ü seviyesinde ve yıllık faiz maliyetlerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde 1 trilyon doları aşması öngörülüyor; eğilimler devam ederse hem savunma hem de Medicare harcamalarını geçecek.

"Düşürme, ABD'nin kısa vadede yükümlülüklerini geri ödemesi konusundaki şüpheleri yansıtmıyor. Hazine menkul kıymetleri, küresel sabit gelir piyasasındaki en likit ve aranan araçlar olmaya devam ediyor. Ancak bir kredi analistinin bakış açısından, altta yatan mali dinamikleri görmezden gelmek giderek zorlaşıyor.

"Moody's'in ABD görünümünü 'negatif'ten 'istikrarlı'ya çevirdiğini ve yakın gelecekte başka bir düşürmenin beklenmediğini, koşulların önemli ölçüde kötüleşmemesi koşuluyla, belirtmekte fayda var. Bu, her ikisi de önceki yıllarda benzer endişeleri dile getiren Fitch ve S&P ile çelişiyor, özellikle de borç tavanı uçurumculuğu ve yapısal reform eksikliği konusunda.

"Yatırımcılar için bu düşüş, eyleme dönüştürülebilir olmaktan çok sembolik görünebilir. Duyurunun ardından Hazine getirilerinde önemli bir artış olmadı ve ABD borcuna olan talep güçlü kalmaya devam ediyor. Ancak, uzun vadeli etkileri açık: Borcu istikrara kavuşturmak için güvenilir çabalar olmadan devam eden mali genişleme, sonunda borçlanma maliyetlerini ve ekonomik esnekliği etkileyebilir."

KEITH LERNER, EŞ YATIRIM BAŞKANI, TRUIST DANIŞMANLIK HİZMETLERİ, ATLANTA

"Bu yönde ilerlediğimize dair bazı işaretler vardı (bir düşüşe doğru). Vergi tasarısıyla ilgili yeni bir yasa çıkarmadan önce bunun gerçekleşmesi sadece bir sürpriz."

"İnsanlara biraz kar elde etmeleri için bir bahane verebilir, ancak bunun genel olarak oyunun kurallarını değiştireceğini sanmıyorum."

"Şu anda piyasalarda büyüme yanlısı politikaların ne kadarını istediğimiz, açığın ne kadarının artacağını ve faiz oranlarıyla etkileşimin ne kadarını istediğimiz konusunda bir çekişme var."

DARRELL DUFFIE, STANFORD ÜNİVERSİTESİ İŞLETME YÜKSEK LİSANS OKULU FİNANS HOCASINDAN, ÖNCEDEN MOODY'S YÖNETİM KURULU ÜYESİ

“Bu, temelde Amerika Birleşik Devletleri'nin çok fazla borcu olduğuna dair kanıtlara katkıda bulunuyor... Sanırım mesaj politika yapıcılar tarafından çoktan alındı, bu konuda ne yapacaklarından emin değilim. Kongre sadece kendini disipline etmek zorunda kalacak, ya daha fazla gelir elde edecek ya da daha az harcayacak.”

STEPHEN MOORE, BAŞKAN DONALD TRUMP'IN ESKİ KIDEMLİ EKONOMİK DANIŞMANI VE HERITAGE FOUNDATION EKONOMİSTİ

“Çılgınlık. Moody's artık Demokrat Parti'nin siyasi kolu haline geldi. Trump'ın vergi indirimini uzatmak tahvillerin değerini nasıl düşürecek? ABD destekli bir devlet tahvili üçlü A varlığı değilse o zaman nedir?”

CHRISTOPHER HODGE, ABD BAŞ EKONOMİSTİ, NATIXIS, NEW YORK

"Mali savurganlık ve sorumsuz yönetim - sürekli borç tavanı çıkmazları dahil - yeni değil ve Kongre'nin borcu dizginlemek zorunda kalacağı bir mali hesaplaşma günü gelecek. Ancak ABD'nin borçlanma kapasitesi hala rakipsiz ve potansiyel gelir üretimi eşsiz. Şüphesiz ABD'nin harcamalarla beslenen bir borç sorunu var, ancak ABD'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi ihtimali - en azından orta vadede - çok az. Bir noktada piyasa, kesintileri zorlayacak bir disiplin uygulayacak, ancak şu anda talep ABD borcu için hala yeterli."

TOM DI GALOMA, FAİZ VE TİCARET YÖNETİM MÜDÜRÜ, MISCHLER FINANCIAL, PARK CITY, UTAH

"Çok şaşırtıcı. Bu büyük bir şey, piyasalar bunu hiç beklemiyordu. Bence bu, Kongre'deki bütçe görüşmelerindeki sorunları vurguluyor, yasa tasarısı bugün Temsilciler Meclisi komitesinden geçemedi."

SPENCER HAKIMIAN, CEO, TOLOU CAPITAL MANAGEMENT, NEW YORK

"Moody's'in ABD kredi notunu düşürmesi, sonunda ABD'de kamu ve özel sektör için daha yüksek borçlanma maliyetlerine yol açacak olan uzun süreli mali sorumsuzluk eğiliminin devamıdır."

"Hiçbir şey gözümü kırpmadım, benim için hiç sürpriz olmadı."

BRIAN BETHUNE, EKONOMİ PROFESÖRÜ, BOSTON COLLEGE, NEWTON MASSACHUSETTS

“Bu, S&P'nin 2011'de yaptığı şeye benziyor. S&P'nin (değer düşürme) duyurusu piyasalar tarafından iyi karşılanmadı ve bir bütçe kesintisi anlaşmasına yol açtı... bu da açığın azalmasına yol açtı. Sonra Trump vergileri kesti (ilk döneminde) bu yüzden uzlaşmadan geri çekildik.”

“Düşürme, Cumhuriyetçiler için bir uyarı niteliğinde. Açığı aşağı yönlü bir yörüngeye oturtacak güvenilir bir bütçe anlaşması yapmaları gerekiyor.”

JAY HATFIELD, CEO, INFRASTRUCTURE CAPITAL ADVISORS, NEW YORK

"Bu haber piyasaların çok savunmasız olduğu bir zamanda geliyor ve bu yüzden bir tepki görmemiz muhtemel. S&P'nin yaklaşık 100 puan kadar düşüş yaşamasını bekliyorum ancak haftanın ilerleyen günlerinde istikrara kavuşmasını bekliyorum. Gümrük tarifeleriyle ilgili tüm duyuruların, kendileri söylemese bile, not düşürmede rol oynadığından şüpheleniyorum."

Kaynak: Reuters

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.