Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

İki liderin hikayesi: Elon Musk'ın Bill Gates'ten öğrenebileceği şeyler

Elon Musk-could-learn-from-Bill-Gates.jpg

Bir köşede gözlüklü kaplumbağa Bill Gates var. Diğer köşede ise testere kullanan tavşan Elon Musk. Her birinin geri vermenin ne anlama geldiğine dair çok farklı fikirleri var.

Gates, vakfının kamu sağlığı ve eğitim gibi amaçlara yönelik hayırsever bağışlarını önümüzdeki yirmi yıl içinde artırmayı planlıyor, Musk ise Beyaz Saray DOGE ofisini kullanarak ABD dış yardım harcamalarının akışını bir anda neredeyse durdurdu ve "suç örgütü" olarak adlandırdığı ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı dağıttı.

Elbette, bu milyarderlerin çok farklı yetkileri var — Musk hükümet harcamalarını kesmek, Gates ise önlenebilir hastalıkları ortadan kaldırmak ve muazzam servetini harcamak. Ancak Gates cüzdanını daha da açtıkça, Musk'la da karşı karşıya geliyor. Gates, Musk'ın hükümet harcamalarında 2 trilyon dolarlık bir kesintiye gitme sözü verdiği, bir startup oyun kitabından yöntemler kullanan hızlı hareket et ve şeyleri kır teknoloji felsefesine kıyasla uzun bir yol haritası kullanıyor.

Columbia Business School'da profesör olan Michael Morris bana bir e-postada "Teknoloji inovasyonu, yeni bir araç eskisinin pazarını bozduğunda işe yarıyor" diyor. "Geliştirme programları, süreklilik, istikrar, öngörülebilirlik ve güvence olduğunda en iyi şekilde işe yarıyor." Gates'in yaklaşımının "sorunu düşünmede olgunluk" gösterdiğini söylüyor. Bu, Gates'in Microsoft'ta bazen mücadeleci ve kibirli bir lider olarak kabul edildiği zamanlardan bir değişim, hatta parlak bir yenilikçi olarak duyurulmasına rağmen. Gates Vakfı da şeffaflıktan yoksun olduğu ve bazı harcama öncelikleri nedeniyle eleştirildi. Morris, "Bu günlerde Gates, Musk ve yönetimle karşılaştırıldığında bir bilge gibi görünüyor" diyor.

Gates geçen hafta Gates Vakfı'nı önümüzdeki 20 yıl içinde tasfiye etme planlarını duyurdu ve hayırseverlik çabasını beklenenden daha erken sonlandırdı. Ancak harcamaları azaltmak yerine artırıyor: Vakıf 2026'da 9 milyar dolar dağıtmayı planlıyor ve Gates vakfın 2000'deki kuruluşundan bu yana bağışladığı 100 milyar doları ikiye katlamasını ve 31 Aralık 2045'e kadar halk sağlığı ve eğitim amaçlarına 200 milyar dolar daha bağışlamasını umuyor.

Bu arada, DOGE birkaç gün içinde bu yılın başlarında USAID'in altından halıyı çekti. Finansman ilk önce kesintiye uğradı, bu da karışıklığa ve kaosa yol açtı ve şimdi USAID'in sözleşmesel taahhütlerindeki onlarca milyar doların %80'inden fazlası kesildi. ABD'den gelen paraya bağımlı olan dünya çapındaki kuruluşlar, yetersiz beslenen çocuklara acil gıda ve HIV önleme ve tedavisi için ilaç sağlamayı içeren misyonlarını yerine getirmek için çabalıyor.

Gates, Musk'la karşılaştırıldığında bugünlerde bir bilge gibi görünüyor.Columbia İşletme Okulu'nda profesör olan Michael Morris
Başkan Donald Trump, Musk'ı DOGE aracılığıyla federal hükümetin harcamalarını ve israfını azaltmak için serbest bıraktı. Birçok anayasa uzmanının Kongre'yi atlatarak yönetimin yetkisini aştığını söylediği bir hamlede, yönetim dünyanın en savunmasız insanları üzerindeki uzun vadeli etkiyi umursamadan şimdi maliyetleri düşürmeye odaklandı. Gates'in planı farklı: Sorunları daha hızlı çözmek ve kendini gereksiz kılmak amacıyla ilk vakfın kapanış zaman çizelgesini kısaltıyor.

Musk ve Gates arasındaki çarpıcı karşıtlığın bir kısmı, "verimliliğe" yönelik farklı yaklaşımlarından kaynaklanmaktadır. Musk, DOGE ile teknoloji girişimlerinin taptığı testere yaklaşımını somutlaştırdı - kurucu-mod tarzı bir lider altında yalın olmaya ve daha azıyla daha fazlasını yapmaya odaklandı. Bu, hükümette mutlaka iyi bir şekilde tercüme edilmiyor: Yönetim uzmanları daha önce bana DOGE'nin lansmanını "beceriksiz", "yanlış kafalı" ve "politik pervasızlıkla" dolu olarak gördüklerini söylediler.

Gates Vakfı'nın verimlilik fikri, ihtiyaç sahibi insanlarla doğrudan çalışan kuruluşların uzmanlığıyla birlikte teknoloji sektörünün veri odaklı zihniyetini kullanarak insani yardım sağlamaktır. Geri verme söz konusu olduğunda, Harvard Kennedy Okulu'nda kamu politikası alanında yardımcı öğretim görevlisi olan Fatema Sumar, Gates'in çabasının "başkalarının da izleyebileceği ve şimdiye kadar çok azının izlediği, veri odaklı, ülke odaklı uzun vadeli hayırseverliğin tekrarlanabilir bir modeli" olduğunu söylüyor.

Fon akışının hükümetlerin geri çekilmesiyle gelmesi tesadüf değil ve Gates duyurusunu Musk'a yönelik iğnelemelerle birleştirdi. Gates, The New York Times'a "USAID bütçesini kesen oydu" dedi ve Musk'ın bunu "odun kırıcıya" koyduğunu söyledi. Röportajcı, Musk'ın 15 yıl önce Gates ve Warren Buffett tarafından zengin insanları varlıklarının çoğunu hayır kurumlarına bağışlamaya teşvik etmek için başlatılan bir kavram olan Giving Pledge'e bağlandığını belirttiğinde Gates şunları söyledi: "Given Pledge - ölünceye kadar bekleyip yine de yerine getirebileceğiniz alışılmadık bir yönü. Yani kim bilir? Büyük bir hayırsever olabilir. Bu arada, dünyanın en zengin adamı dünyanın en fakir çocuklarının ölümüne karıştı."

İkili yıllardır hayırseverlik konusunda çekişiyor. Walter Isaacson, Musk'ın biyografisinde Gates'in 2022'de Musk'ı ziyaret ettiğini ve parasının daha fazlasını bağışlaması için onu ikna etmeye çalıştığını yazdı. Musk, Gates'e hayırseverliğin çoğunun "saçmalık" olduğunu ve Gates'in Tesla hissesine yatırım yaparsa iklim için daha fazlasını yapabileceğini söyledi. Musk daha sonra Isaacson'a Gates'in "kesinlikle deli" olduğunu söyledi.

Gates Vakfı'ndan gelen para, son 25 yılda HIV ve tüberküloz gibi önlenebilir hastalıkların dünya çapında yayılmasını azaltmaya yardımcı oldu. Vakıf, 82 milyon hayat kurtardığını tahmin ediyor. DOGE'nin vizyonu, diğer ülkelerin sorunlarının ABD'nin omuzlarına yüklenmemesidir. Boston Üniversitesi'nden araştırmacılar, USAID fonlarının kesintiye uğramasından bu yana on binlerce kişinin tüberküloz veya AIDS'ten ölmüş olabileceğini tahmin ediyor. Gates'in serveti, ABD hükümetinin geride bıraktığı boşlukları doldurmasına olanak sağlıyor. Morris, "Harvard'ın bağışının üniversitelere yönelik saldırıya karşı koymalarını sağlaması gibi, Gates'in bağışı da ona USAID'in sağladığı bazı ihtiyaç duyulan hizmetleri sağlama olanağı sağlıyor" diyor.

Şimdi daha fazla para harcamak, daha sonra harcamaktan daha iddialı bir yaklaşımdır. Gates, Times'a yapay zeka araçlarının vakfın sağlık, eğitim ve tarımı iyileştirme hedeflerini nasıl destekleyeceğini anlattı. "Bu kaynaklara sahip olduğum için ne başarabiliriz? Parayı alıp şimdi harcamak ile daha sonra harcamak arasında büyük fark var," dedi.

Bir asır önce, dünyanın en zengin adamları, Rockefeller Vakfı ve Andrew Carnegie'nin adını taşıyan iki düzine kuruluş da dahil olmak üzere hala var olan hayırsever vakıflar kurarak modern hayırseverliğin doğuşuna öncülük etti. Günümüzün teknoloji milyarderleri, sanayici devlerin modern eşdeğerleri, tıp ve teknolojideki hızlı ilerlemeler sayesinde daha da büyük bir etki yaratma fırsatına sahipler - ancak çok azı bunu başardı. Gates, vakfının hükümetlerin hayırseverlik sorumluluklarını tek başına üstlenemeyeceğini söyledi.

"Gates, bir asır önce Carnegie ve Rockefeller gibi, bir dönemi tanımlıyor," diyor Sumar. "Ancak günümüzün teknoloji devleri henüz onun küresel hırsına ulaşamadı ve dünya şu anda kenarda daha fazla insanın olmasını göze alamaz."

Kaynak: BI

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.