Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 19 saat önce Admin Gönderi tarihi: 19 saat önce Çin Trump'ın Blöfünü Gördü Başkan Donald Trump dünyaya ticaret savaşını başlattığında sert bir uyarıda bulundu: "Misilleme yapmayın, ödüllendirileceksiniz." Çin uyarıyı görmezden geldi. Yine de ödüllendirildi. Trump bu sabah, devam eden görüşmelerin vaatleri karşılığında ticaret savaşını büyük ölçüde askıya aldı. Trump'ın tehdit ettiği herkes için, ister ülkeler, ister işletmeler veya üniversiteler olsun, burada bir ders var. Trump'ın küresel tarife rejiminin açıklanması, belirgin bir egemenlik tiyatrosu biçimiyle birlikte geldi. Başkan ve çetesi, hedeflerine tarifelerine boyun eğerlerse, uyumlarını geri ödeyeceğine dair güvence verdi. Ona meydan okumaya cesaret eden herhangi bir ülke korkunç bir şekilde acı çekecekti. "@realDonaldTrump ile bir ticaret anlaşması müzakere etmeye çalışan son ülke olmak istemezdim," diye yazdı Eric Trump. "İlk müzakere eden kazanacak - sonuncusu kesinlikle kaybedecek. Bu filmi hayatım boyunca izledim." Dünyanın çoğu bu tavsiyeyi kabul etti, ancak ticaretin nasıl işlediğini anlamayan bir başkanla küresel ticaret anlaşmaları yapmanın zorluğunu keşfetti. Yabancı diplomatlar, Trump'ın kendilerinden ne istediğini, hatta karşılığında ne teklif etmeye hazır olduğunu anlayamadıkları için tekrar tekrar hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade ettiler. Bugüne kadar, yalnızca Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ile ticaret statüsünü çözmeyi başardı. Ancak Çin, Amerikan ithalatına yüksek tarifeler uygulayarak kendi karşı önlemleriyle karşılık verdi. Trump, ülkeyi bir örnek yapmaya karar verdi. Truth Social'da "Çin'in Dünya Piyasalarına gösterdiği saygısızlığa dayanarak, Amerika Birleşik Devletleri tarafından Çin'e uygulanan Tarifeyi derhal yürürlüğe girecek şekilde %125'e çıkarıyorum" diye duyurdu. (Bu rakam sonunda %145'e çıktı.) Uygun saygıyı göstermiş olan diğer ülkeler, merhametli bir erteleme alacaktı. Ticaret Bakanı Howard Lutnick, "Dünya, küresel ticareti düzeltmek için Başkan Trump ile çalışmaya hazır ve Çin tam tersi yönü seçti" iddiasında bulundu. Trump, geri adım atmadan önce bir ay dayandı. Yeni 90 günlük anlaşma kapsamında Çin mallarına uygulanan tarifeler %30'a düşecek; Çin'in Amerikan mallarına uyguladığı tarifeler de %10'a düşecek. Hazine Bakanı Scott Bessent, Cenevre'de düzenlediği bir basın toplantısında, sanki her şey büyük bir yanlış anlaşılmaymış gibi, "Her iki heyetin de ortak görüşü, tarafların hiçbirinin ayrışmayı istemediği yönünde" açıklamasını yaptı. Çin'in ABD'yi "soyduğu" iddia edilen on yıllar, Çin'in misilleme yapma küstahlığı ve ABD'nin Çin ithalatına olan bağımlılığını azaltması gerektiği iddiasıyla birlikte, görünüşe göre unutuldu. Yönetim, Çin'i meydan okuması için özel bir bedel ödemeye zorladığını bile iddia etmiyor. "Misilleme yapma" bölümünün tamamını hafızasından siliyor ve sanki tüm bu zaman boyunca amaç Pekin ile daha iyi geçinmekmiş gibi devam ediyor. Bir ticaret politikası uygulaması olarak, bunun hiçbir anlamı yok. Ancak Trump'ın davranışını küresel ticareti yeniden düzenleme amacına göre dar bir şekilde uyarlanmış gibi ele almak, oynadığı sembolik rolü gözden kaçırmaktır. Trump, The Apprentice'te oynadığı patronun başkanlık versiyonu olan bir karakteri canlandırıyor, titrek yalvaranlara adalet dağıtan lüks deri bir koltukta oturuyor. Kanada, Grönland ve Panama'ya yönelik fetih tehditleri ve Meksika Körfezi'nin tek taraflı olarak yeniden adlandırılması, pratik bir amaca hizmet etmiyor. Aslında, bu ülkeler üzerindeki nüfuzunu zayıflatan bir kızgınlık yaratıyorlar. Örneğin, Trump'ın Grönland'ı Amerika Birleşik Devletleri'ne eklemesi için en iyi şansı, bunu bir şekilde elde edeceği konusunda ısrar etmektense yumuşak bir dokunuş kullanmak olurdu. Bu kumarların hizmet ettiği amaç, Trump'ı savunmasız hedefler üzerinde gücünü kullanan patron olarak yerleştirmek gibi görünüyor. Bu ritüelin orijinal hedefi Meksika'ydı. Trump'ın kalabalıkları, herhangi bir meydan okumaya "Duvar az önce 3 metre daha yükseldi" diyerek karşılık verdiğinde çok sevinirdi. Kimse Trump'ın duvarın yüksekliğini kelimenin tam anlamıyla artırmayı planladığına inanmıyordu. Amaç, Trump'ın sorumlu olduğunu ve ona karşı gelmeye çalışan herkesin cezalandırılacağını göstermekti. Bu, en azından alışılmadık bir yönetim tarzı oluşturuyor ve Trump döneminin onuncu yılında bile, başkanın hedefleri genellikle kafa karışıklığıyla karşılık veriyor. Ancak kanıtlar oldukça açık bir örüntü olduğunu gösteriyor: Trump hedeflerine boyun eğmelerini söylese de, bunu yapmak onları yalnızca daha fazla aşağılanma ve tacize hazırlıyor. Son zamanlardaki birkaç vakayı ele alalım. Columbia Üniversitesi, Trump yönetiminin müdahaleci taleplerini kabul etti, ancak yönetim geri dönüp daha fazlasını yayınladı. Güçlü ilaç lobisi, Trump'ın tuhaf ideolojisi varoluşsal bir tehdit oluşturan Robert F. Kennedy Jr.'ı aday göstermesine direnmemeye karar verdi. Kennedy sadece aşırı pozisyonlarından geri adım atmayı reddetmekle kalmadı; yönetim, bilimsel araştırma için fonlamayı keserek ve sınırlı fiyat kontrolleri uygulamak için adımlar atarak sektöre karşı savaşını tırmandırdı. Buna karşılık, Harvard Trump'ın talep listesine meydan okuduğunda, yönetim üniversiteyi tehdit eden mektubunun yanlışlıkla yayınlandığını iddia etti ve ünlü üniversitenin mantıksız davrandığından şikayet etti. Doğru, Trump Harvard'ın vergi muafiyet statüsünü hedef alarak tırmandırdı, ancak mahkemede kazanma şansı çok az ve mahkeme emirlerine meydan okumak Harvard'ın yasal olarak borçlu olmadığı vergileri ödemesine yardımcı olmayacak. Benzer şekilde, Kanadalılar Mark Carney'i başbakan seçtikten ve ülkesinin asla satın alınamayacağı veya alınamayacağı konusunda ısrar ettikten sonra Trump, Carney'nin reddini kabul ettiği görünen dostça bir Oval Ofis toplantısıyla yanıt verdi. Bu müzakerelerdeki gerçekten karmaşık faktör, Trump ile "kazanmanın" çoğu zaman imkansız olmasıdır, çünkü ilişkinin kendisi kaybeden-kaybedendir. Trump, pozitif toplamlı bir angajman olasılığını kabul etmiyor gibi görünüyor ve üretken bir bağlantıyı sömürücü bir bağlantıya dönüştürme girişimleri her iki taraf için de kayıplar yaratıyor. Bu, Trump'ın korumacı içgüdülerinin herhangi bir kazanç sağlamadan tüm dünyaya acı yaydığı ticarette en belirgindir. Yurt içi firmalardan ve sivil toplumdan gasp etmesi, Trump'ın kendi gücünün genişlemesinden başka telafi edici bir fayda sağlamadan, Amerika'nın en çok hayranlık duyulan yenilik kaynaklarından bazılarını da baltaladı. Trump, itaati arzulayan ve çatışmadan korkan klasik bir zorbadır. Ateşli destekçileri onun Michael Corleone olmasını istiyor, ancak o daha çok Biff Tannen'e benziyor. Trump'a karşı durmak, kazandığınız anlamına gelmez. Ama vazgeçmek kaybetmenin garantisidir. Kaynak: The Atlantic
Önerilen İletiler
Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın
Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...
Bir Hesap Oluşturun
Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!
Yeni Bir Hesap OluşturunGiriş Yap
Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.
Giriş Yapın