Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

minarenin kılıfı

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Minareye kılıf dikeceğiz ama bunun için minarenin boyunu ölçmemiz gerekiyor. Minareye çıkmadan ve hiç bir karmaşık alet kullanmadan çok basit sıradan araçlarla minarenin boyunu tam olarak ölçünüz...

Gönderi tarihi:
Minareye kılıf dikeceğiz ama bunun için minarenin boyunu ölçmemiz gerekiyor. Minareye çıkmadan ve hiç bir karmaşık alet kullanmadan çok basit sıradan araçlarla minarenin boyunu tam olarak ölçünüz...

projesine bakarız :lol: (hiçte karmaşık değil)

yada çalana sorarız (en iyi kılıfı o uydurur) :w00t:

yada ressamların kalemle aldığı bir ölçü vardı ya öylede olabilirmi? :unsure:

Gönderi tarihi:
gölgem benim boyuma eşit olduğu zaman minarenin gölgeside kendi boyuna eşit olur o zaman rahatlıkla ölçebiliriz sanırım ;)

Bu da bir yöntem ama aranan cevap bu değil arkadaşım..;)

Gönderi tarihi:

Yo taurus, çok yaklaştı yanıta ama herhalde ayrıntısını da kendileri bulsunlar diye zahmet etmedi ayhan...

Şöyle söyleyeyim: Gölgelerin bu özel konumu almasını mı bekleyeceğiz? Uzun iş...

Gölgelerin gücünü kullanan He-man bu sorunu şıpın işi çözer...

Gönderi tarihi:
Yo taurus, çok yaklaştı yanıta ama herhalde ayrıntısını da kendileri bulsunlar diye zahmet etmedi ayhan...

Şöyle söyleyeyim: Gölgelerin bu özel konumu almasını mı bekleyeceğiz? Uzun iş...

Gölgelerin gücünü kullanan He-man bu sorunu şıpın işi çözer...

Uppps..:blushing: O halde benim cevabımı yazayım..Madem aradığın bu değil,problem olmaz sanırım..;)

Elime bir cetvel alırım.Minareden uzaklaşır ve kolumu tam uzatarak ressamların karşıdaki objeyi ölçmekte kullandıkları yöntemle cetvel le karşıdan ölçerim.(Perspektif ve uzaklık sayesinde minare boyu cm olarak görünür..;) ) Ardından cetveli aynı kol boyumu bozmadan yatay konuma getirir ve minareden itibaren belirleyici bir noktaya kaç santim ölçtüysem işaretlerim..(Kafamda tabi ki..Burada ağaç,yerdeki taş vs.Kullanılabilir)..Daha sonra o belirlediğim noktaya gider ve elimdeki cetvelle minareye kadar ölçerim.İşte size santimi santimine ölçüm..;)

Gönderi tarihi:

Taurus, bunun pek santimi santimine olacağını sanmıyorum. İş yine gölgelerin gücünde saklı...

He-man boş konuşmuyor. Çok ciddiyim, gölgelerin müthiş bir gücü vardır. Gölgenin gücü bir savaşı durdurmuştur. Hangi gölge mi? Ay'ın dünya yüzündeki gölgesi...

Korktuğumuz çoğu şey sadece birer gölgedirler...

Gönderi tarihi:
Uppps..:blushing: O halde benim cevabımı yazayım..Madem aradığın bu değil,problem olmaz sanırım..;)

Elime bir cetvel alırım.Minareden uzaklaşır ve kolumu tam uzatarak ressamların karşıdaki objeyi ölçmekte kullandıkları yöntemle cetvel le karşıdan ölçerim.(Perspektif ve uzaklık sayesinde minare boyu cm olarak görünür..;) ) Ardından cetveli aynı kol boyumu bozmadan yatay konuma getirir ve minareden itibaren belirleyici bir noktaya kaç santim ölçtüysem işaretlerim..(Kafamda tabi ki..Burada ağaç,yerdeki taş vs.Kullanılabilir)..Daha sonra o belirlediğim noktaya gider ve elimdeki cetvelle minareye kadar ölçerim.İşte size santimi santimine ölçüm..;)

klasik yöntem bu ama

ayhanın gölge yöntemi de yanlış sayılmaz bence

ve

orjinal düşünceyse tebrike değer.

Gönderi tarihi:
klasik yöntem bu ama

ayhanın gölge yöntemi de yanlış sayılmaz bence

ve

orjinal düşünceyse tebrike değer.

damarlarımda türk kanı dolaşıyor :D ama kesinlikle orijinal -_-

ben kaçırdığım ayrıntıyı merak ediyorum aslında bakalım cevap ne zaman gelecek :unsure:

Gönderi tarihi:

Ayhan'cım ayrıntısını da ben yanıtlayayım o halde..:)

Önce kendi gölgemizin boyunu ölçer ve ardından minarenin gölgesini ölçeriz.Daha sonra kendi gölgemizin bıyumuza orantısını alır minarenin boyunu aynı orantı ile buluruz..Ve bunu ay veya güneşin gölgesi diye ayırmadan her saatte yapabiliriz..;)

Tebrik senin hakkın,tebrikler..:clover:

Gönderi tarihi:

Tabii ki... Kısacası benzer üçgenler prensibi.

Kendi boyumuz yerine bir metrelik bir çubuğu dik saplayıp boyunu da ölçebiliriz. Bunu gölgelerin çok uzamadığı, örneğin öğle saatlerinde yaparsak, basit bir çelik metre veya mezura işimizi görür. Gölge çok uzarsa biz ölçene kadar boyu değişebilir.

Çubuğun boyunun gölgesinin boyuna oranı eşittir minarenin boyunun gölgesinin boyuna oranı. Bu denklemde bilinmeyen minarenin boyu. Diğerlerini kolayca ölçebiliyoruz. Bilmem söylemeye gerek var mı, içler dışlar çarpımı yapacağız...

Soru çok zor değildi, aslında bunun biraz zor versiyonu vardı: Dünya'nın çapını hiç bir gelişkin araç kullanmadan hesaplayabilir miyiz? Söyleyeyim ki milattan önce bunu yapan biri olmuştu. İskenderiye kütüphane görevlisi Erastotenes dünya'nın çapını gerçeğe çok yakın ölçmeyi başarmıştı.

Gönderi tarihi:

Soru çok zor değildi, aslında bunun biraz zor versiyonu vardı: Dünya'nın çapını hiç bir gelişkin araç kullanmadan hesaplayabilir miyiz? Söyleyeyim ki milattan önce bunu yapan biri olmuştu. İskenderiye kütüphane görevlisi Erastotenes dünya'nın çapını gerçeğe çok yakın ölçmeyi başarmıştı.

Bunun cevabını bi sitede görmüştüm

• 1 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.