Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 1 Mayıs Admin Gönderi tarihi: 1 Mayıs Tesla yönetim kurulu, Elon Musk'ı şirketin CEO'luğundan alma sürecini başlattı Tesla yönetim kurulu, Elon Musk'ın şirketten sürekli uzak kalması nedeniyle bir ay süren iç baskı ve kamuoyu tepkisinin ardından, onu CEO olarak değiştirme sürecini başlattı. Bu, satışların düşmesi, kârın çökmesi ve yatırımcıların Elon'un Beyaz Saray'a olan saplantısına sabrının tükenmesiyle gerçekleşti. The Wall Street Journal'a göre, yönetim kurulu üyeleri yeni bir CEO için resmi arayışa başlamak üzere birçok üst düzey işe alım firmasıyla iletişime geçti. Toplantılar perde arkasında yapıldı. Bunlardan birinde, yöneticiler Elon'a Tesla'da daha fazla zaman geçirmesi gerektiğini ve bunu kamuoyuna söylemesi gerektiğini söylediler. Elon itiraz etmedi. Şirket, ilk çeyrek kârında %71'lik bir düşüş bildirmişti. Elon, kazanç görüşmesinde hissedarlara, "Gelecek aydan itibaren Tesla'ya çok daha fazla zaman ayıracağım." dedi. Günler sonra, Başkan Donald Trump kabine toplantısında Elon'a teşekkür etti. Trump, "İstediğiniz kadar kalmaya davetlisiniz," dedi. "Sanırım arabalarına geri dönmek istiyor." Elon'un yokluğu Tesla'nın içinde liderlik krizini tetikledi Elon'un CEO aramasından haberdar olup olmadığı veya Tesla'ya geri dönme sözünün bir fark yaratıp yaratmadığı bilinmiyor. Ancak bazı yönetim kurulu üyeleri zaten bir arama şirketi seçti. Elon sorulara yanıt vermedi. Şirket kamuoyuyla hiçbir şey paylaşmadı. Yeni bir CEO atanırsa, bu Elon'un elektrikli otomobil üreticisini yönettiği yirmi yıllık dönemin sonu olacak. 2018'de başkanlık koltuğundan ayrıldı ancak diğer her şeyden sorumlu kaldı. Sekiz kişilik yönetim kurulu ayrıca yeni bir bağımsız direktör eklemek istiyor. Şirketin kurucu ortağı JB Straubel, Tesla'nın çökmediğine ikna etmek için büyük yatırımcılarla görüşüyor. Ancak Elon'un politik değişimi en kötü zamanda geldi. 2024'te Tesla'nın otomobil satışları on yıldan uzun bir süre sonra ilk kez düştü. Fiyat indirimleri kar marjlarını mahvetti. Cybertruck'ın piyasaya sürülmesi bir felaketti. Tasarımı nedeniyle gece yarısı şovlarında şaka konusu oldu. Trump yeniden seçildikten sonra Tesla'nın değeri 1,5 trilyon dolara fırladı. Sonra 900 milyar dolara düştü. Elon geçen yıl birine, özellikle Delaware'li bir yargıcın büyük maaş anlaşmasını reddetmesinin ardından, durmaksızın çalışmaktan bıktığını söyleyen bir mesaj attı. İddiaya göre artık CEO olmak istemediğini ancak Tesla'nın sadece bir otomobil şirketi değil, otomasyon ve robotiğin geleceği olduğu fikrini kimsenin dayatamayacağından korktuğunu söyledi. Elon ayrıca Tesla'nın %13'üne sahip olmasına rağmen yedi yıldır maaş almadığından şikayet etti. Yönetim kurulu bununla başa çıkmak için yeni bir tazminat komitesi kurdu. Şirket kayıtlarına göre 20'den fazla yönetici doğrudan ona bağlı. Seçimden bu yana çoğunlukla Washington'da yaşadı ve hafta sonlarını Mar-a-Lago'da geçirdi. Personeliyle konuştuğunda ise uzaktan konuşuyordu. Çalışanlar onu aylar sonra ilk kez canlı yayınlanan bir Mart toplantısında gördüklerini söyledi. Ürün sorunları arttıkça Tesla yatırımcıları liderliği sorguluyor Journal'ın raporuna göre, çalışanlar ilk başta Elon'un uzakta olmasına sevindiler çünkü çok fazla mikro yönetim yaptığını söylediler. Ancak işler hızla değişti. Bazı çalışanlar Elon'un hala Tesla'nın misyonuna inandığını teyit etmek istedi. Kasım ayında, güneş ve enerji ekibine liderlik eden Mike Snyder personeline, "Açıkçası çalkantılı ve duygusal bir sezon oldu, bunu kabul ediyorum. Elon'un Trump'ın yanında olmasını, Trump'ın düşmanı olmasından daha çok isterim." dedi. Onlara Elon'un mesajlara hala yanıt verdiğini söyledi. "Elon'un meşgul veya ilgili olmadığı konusunda endişeli insanlar var, size bunun doğru olmadığını temin edebilirim." Yöneticilerin ayrıca Tesla'nın artık yapay zeka ve robotlara odaklandığını söyledikleri bildirildi. Şirket eski büyüme modelinden uzaklaşıyor. Yeni Cybercab'in pedalı veya tekerleği yok. Optimus robotu, Elon'un bir sonraki adımının merkezi: 30 trilyon dolarlık bir şirket. Ancak temel EV işi dağılıyor. Tesla bu yıl düşük maliyetli bir model çıkarmak yerine mevcut olanların daha ucuz versiyonlarını yaptı. Model Y, Mart ayında bir makyaj geçirdi. Bu arada şirket yatırımcılara otonom sürüş hizmetlerinin yakında geleceğini söylüyor. Tesla, Haziran ayına kadar Austin'de yolculuk çağırma uygulamasını başlatmayı planlıyor. Müşteriler Model Y'lerde sürücüsüz yolculuklara çıkabilecek. Bu onları Waymo ve Zoox ile karşı karşıya getiriyor. Kaynak: Cyropolitan
Önerilen İletiler
Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın
Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...
Bir Hesap Oluşturun
Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!
Yeni Bir Hesap OluşturunGiriş Yap
Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.
Giriş Yapın