Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Şehirlerarası sefer yapan otobüslerde 'namaz molası' için taleplerin arttığı öğrenildi. Firma yöneticileri, "Böyle bir uygulama yok, ama son zamanlarda bazı yolcuların ısrarlı davranışları nedeniyle mola vermek zorunda kalıyoruz" dediler

Şehirlerarası sefer yapan firmalara bağlı bazı otobüslerin, yolculuk sırasında "namaz molası" için camilerin önüne götürüldüğü belirlendi. Tartışmalı uygulamalardan biri, 2 Eylül Pazar akşamı Samsun'un Terme ilçesinden İstanbul'a gelmek üzere Metro Turizm'e ait bir otobüsü kullanan yolcunun şikâyeti üzerine ortaya çıktı. Yolcu, yaptığı açıklamada, 34 SM 746 plakalı aracın saat 18.15'te hareket ettiğini, biri yolcu almak üzere iki kez mola verildikten sonra saat 20.00'de bir caminin önünde park edildiğini anlattı.

İddiaya göre, otobüsten inen bazı kişiler, caminin avlusunda önce abdest aldı, ardından namaz kıldı. Bu sırada otobüste yarım saat bekleyen yolcuların itirazı üzerine gerginlik yaşandı. Gerginlik sırasında şoför ile muavin arasında sözlü tartışma da oldu.

Yolcular, otobüsü camiye çekmek zorunda bırakılan şoförün de zorunlu namaz molasından rahatsız olduğunu söylediler.

Metro Turizm Genel Müdürü Sinan Solok, şoförün mecbur kalmış olabileceğini, ancak bu durumun asla kabul edilemeyeceğini söyledi. Solok, "Bu, yönetmeliğimize ve uygulamalarımıza ters düşen bir durumdur. Günlük 1500 seferimiz var, her mola talebine yanıt veremeyiz. Bu olay, cezaya tabidir, gereği yapılacak" dedi.

TOFED: Tartışmalar çıkıyor

Konunun şehirlerarası seferlerde ciddi tartışmalara neden olduğunu da, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım'ın açıklamaları ortaya koydu. Yıldırım, "Namaz vakitlerinde camiye gidilerek mola verilmesi talepleri sektörün baş ağrısı oldu. Şoför kabul etmezse ciddi tartışmalar çıkıyor" dedi.

Türkiye'nin dört bir yanından, özellikle Doğu Karadeniz'den gelen otobüslerde bazı yolcuların zorla otobüsü durdurmaya çalıştığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bunu bir gerilim unsuru haline getirmeye başladılar. Namaz talebi oluyordu, ama şimdi bir kesim bu işin üzerine gidiyor, durmadığınız zaman sorun çıkıyor."

Şoförlere suçlama: Dinsiz!

Yıldırım şöyle devam etti: "Otobüs içinde hoşgören de var, tepki gösteren de. Doğru olan otobüsün bu nedenle durmamasıdır, çünkü kaza namazı kılınabilir. Türkiye'de günde yaklaşık 15 bin sefer yapılıyor, günde 90 bin otobüs çalışıyor. Günde beş vakit namaz için durulması büyük bir olay. Baskı yapıp kavga çıkarmak doğru değil. Şoförlerin kaza riski artıyor, çünkü 'dinsizlikle' suçlanıyorlar, sinirleri bozuluyor."

Bu nedenle Ulusoy firmasında önlem almak zorunda kaldıklarını söyleyen Yıldırım, camiye gidilmesi için ısrar eden yolcu olursa otobüsten parası iade edilerek indirilmesine ya da bir sonraki otobüsle yolculuğunun devamının sağlanmasına karar verildiğini söyledi.

Bir seferde benzer bir tartışmaya kendisinin müdahale ettiğini anlatan Yıldırım, "Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda açıklama yapmalı. Çünkü hiçbir din adamı 'otobüsü durdurun' demez. Amerika'ya o kadar Müslüman gidiyor, uçağı mı durduruyorlar?" diye konuştu.

FİRMALAR NE DİYOR?

BOSS: Garajda konuşuluyor, duyduk

Ramazan Tara (BOSS Genel Müdürü): Bizim böyle bir uygulamamız yok, ancak garajlarda konuşuyorlar, duyuluyor, 'Namaz için şurada duruldu' diye konuşmalar oluyor. Şoför kendi inisiyatifini kullanmış olabilir. Yerel firmalarda daha çok olur gibi geliyor.

İbrahim Rıfkı (Pamukkale Turizm Genel Koor.): Biz İzmirli bir firma olduğumuz ve genellikle batı bölgelerine hizmet verdiğimiz için bu durumla hiç karşılaşmadık. Böyle bir uygulama söz konusu olamaz.

İSTANBUL MÜFTÜSÜ PROF. ÇAĞRICI

'Daha sonra kaza namazı kılınabilir'

Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı (İstanbul Müftüsü): Otobüsün içerisindeki diğer yolcuların üzerinde psikolojik baskı kullanarak, otobüsü zorla bir yerlerde bekletmek hoş değil. Otobüsün içerisinde işaretle namaz kılmak mümkündür. Vakit denk geliyorsa, ki çoğunlukla denk gelir, mola yerlerinde kılınabilir. Namazını hiç kılamadıysa kaza edebilir. Bunun için, ilk uygun yerde, kaçırdığı namazların farzlarını kılar. Aynen oruç borcu gibidir, seferi durumdadır, kaza namazı kılar.

Şükran Pakkan

Artı güzergahlar üzerine camiler kurulursa şaşmam.

• Cevaplar 80
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
Şoförlerin kaza riski artıyor, çünkü 'dinsizlikle' suçlanıyorlar, sinirleri bozuluyor."

bu ülkedeki bunca kazanın sorumlusu alkol, aşırı hız, kural tanımamazlık gibi unsurlardır.

yanılmayalım ve yanıltmayalım.

''Şoförlerin kaza riski artıyor, çünkü 'dinsizlikle' suçlanıyorlar, sinirleri bozuluyor." diyen adam halt etmişdir.

sapla samanı birbirine karıştırmışdır. yok daha neler...

kazaların sebebide degişecek desenize artık.

ne garip bir ülke ve ne garip bir beşer...

yolcular, eger aynı güzergahda namaz molası veren firmalar varsa tercih edebilirler.

bu kadar basit bir olayı sorun yapmak da bize düşer yolcu olarak.

firmalarda densiz açıklamalarla savuşturmaya kalkar.

diyanetin söyledigi geçerli olmakla beraber, yolcular mola için söz konusu firmaları tercih edebilir.

yoksa da vakit denk gelmezse kaza eder olur biter.

Gönderi tarihi:

BU KONU DİNİ KONULARDA OLSA DAHA İYİ OLUR.

BİR ALINTI :

Namaz vaktinde otobüs içinde olan kimse namazını vaktinde kılmayı düşünür, kazaya bırakmayı istemez. Bu sebeple vakit çıkmadan arabanın münasip bir yerde durup durmayacağını araştırır. Duracağı anlaşılırsa bekler, vaktin son anlarında da olsa namazını yerde ayakta kılmayı tercih eder. Durma ihtimali anlaşılmıyorsa görevlilerden durdurma isteğinde bulunur. Rahatsız etmeden iletilen bu istek yerine getirilirse durulan ilk yerde namaz farzından kılınır. Fazla gecikilmeden hemen vasıtaya dönülür, şikayete sebebiyet verilmemeye dikkat edilir.

Şoför böyle bir anlayış göstermez de namazın kazaya kalacağı anlaşılırsa, oturulan koltukta namaz ima ile kılınır. Oturduğu yerde mümkün olduğu kadarıyla kıbleye yönelir. Oturma halini ayakta durma kabul eder, biraz aşağıya eğilmeyi rüku, daha da aşağıya eğilmeyi secde durumu diye düşünür. Böylece koltuğunda ima ile namazını kılmış, kazaya bırakmamış olur.

Başın öndeki koltuğa konması, dayanması gerekmez. Rüku da secde de boşluğa yapılır, alnın bir yere bastırılması mecburiyeti söz konusu olmaz.

Yerde kılma fırsatı verilmeyişi bir özürdür. Özür olunca farz namazlar vasıta içinde koltukta oturarak kılınır. Kazaya bırakma zorunda kalmaz.

Nafileler ise özür olmadan da vasıtada kılınabilir.

Efendimiz (sav) Hazretleri nafileleri deve üzerinde kılmış, farzları da yerde kılmaya dikkat göstermiş; ancak yerde kılmak mümkün olmadığı takdirde deve üzerinde kılınacağına işarette bulunmuştur.

Yerin çamur olması, kafilenin beklememesi, binek hayvanın huysuz olup kaçması.. gibi durumlar yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir

Bu gün ise, durmayan vasıta, huysuz hayvana benzetilmiştir.

Anlaşılan odur ki, yolculukta hep hazırlıklı olan bey ve hanımlar, ibadetlerini yerde yapamayacak olurlarsa kazaya bırakmaya da mecbur kalmaz; önceden almış oldukları abdestleriyle vaktin sonunda da olsa vasıta içinde namazlarını kılma imkanı bulurlar. Buna da muvaffak olamayanlar vardıkları yerde ilk olarak kılamadıkları namazları kaza edip borçlarından kurtulmayı hedef alırlar. Çaresiz kalmış olmazlar.

* * * Bilindiği üzere (9O) kilometreyi geçen yolculukta dört rekatlı farzlar iki olarak kılınır. Hanefiler iki kılmayı tercih ederler. Dört kılmak caiz olsa da mekruhluk söz konusudur, derler.

Yerli imamın arkasında kılacak olurlarsa elbette imama uyarak tam kılarlar. İmamın namazı ne ise yolcununki de aynı olur. * * * İki ayrı yerde evi olanlar, hareket ettikleri evleri ile varacakları evleri arasında seferilik hükmünü yaşarlar; vardıkları evlerinde seferilikleri hemen bitmiş olur. Evleri yoksa seferilikleri on beş günden az kalacaklarsa devam eder, çok kalacaklarsa devam etmez.

* * * Yolculukta kılınamayan namazlar normal zamanlarda seferdeki gibi iki olarak kaza edilir. Çünkü onlar seferi namaz olarak borç kalmış, borç ne ise kılınacak da odur.

Yolculukta farzlar kısalınca sünnetleri de kısaltmak gerekmez. Sünnetler vakit varsa tam kılınır. Yoksa hiç kılınmaz. Sonra kaza etmek mecburiyeti de olmaz.

demekki olabiliyormuş.

O zaman herkes biraz anlayışlı olmalı.Ama ben olsam yolculuk sonrasına bırakabilirim

Ama eskiye oranla bir artış var bu olaylarda ilginç olan budur.

Gönderi tarihi:

Bu konuya inanan arkadaşların sn.godzilla gibi cevap vermeleri en mantıklısı ve doğru olanıdır.Bunun dışında verilen cevaplar tıpkı olayın kendisinde olduğu gibi kötü niyettir .Bu davranış biçimleri hem inanmayanları hemde dini istismar etmekten başka bir şey değildir.Hiç kimse, inandığı dine göre sonra da yapılmasına cevaz verilen bir konu da buna uymak durumunda değildir.

Ondan sonra da lütfen burada halkın %47 si oy verdi deyip demokrasi masalları uydurmasınlar.Demokrasi halkın çoğunluğunun istediği değil inançlara aynı mesafe de durma terbiyesidir.

Gönderi tarihi:

Bu bir şov yapma, propaganda terörü yapma davranışıdır. Ha bir grup otobüsün önünü kesip propaganda eylemi yapmış, ha bir kısım yolcular otobüsü namaz için durdurmak amacıyla tartışma çıkarmış, aynı şey. Toplumu kışkırtıp gerginlik yaratarak terörize etmeyi amaçlıyorlar. "Ayrışma olsun, dinliyi dinsizi bilelim de dostumuzu düşmanımızı tanıyalım" tipik militan tavrı.

Bunu yapanlar eminim çok sudan bahanelerle namaz geçiriyorlardır, belki de namaz sadece bu gibi durumlarda akıllarına geliyor olması da mümkündür. Kolluk kuvvetlerine başvurulup gereğinin yapılması gerekir...

Gönderi tarihi:
Bu bir şov yapma, propaganda terörü yapma davranışıdır. Ha bir grup otobüsün önünü kesip propaganda eylemi yapmış, ha bir kısım yolcular otobüsü namaz için durdurmak amacıyla tartışma çıkarmış, aynı şey. Toplumu kışkırtıp gerginlik yaratarak terörize etmeyi amaçlıyorlar. "Ayrışma olsun, dinliyi dinsizi bilelim de dostumuzu düşmanımızı tanıyalım" tipik militan tavrı.

Bunu yapanlar eminim çok sudan bahanelerle namaz geçiriyorlardır, belki de namaz sadece bu gibi durumlarda akıllarına geliyor olması da mümkündür. Kolluk kuvvetlerine başvurulup gereğinin yapılması gerekir...

siz ve bir önceki gelincik arkadaş 10 yıl önce falan bu ülkede yokmuydunuz ya da yaşınız belki müsait degildi.

bu tür haberler vakti zamanında da söz konusuydu.

şimdi ilk defa olan bir hadise degil.

he olabilir medyamız belki yeni görmüşdür.!! buna bişi diyemem.

aynı Yalçın Dogan'ın bazı camilerdeki cuma cemaatlerinin dışarı taşmasını yeni fark etmesi gibi bir şey yani...

olayın büyütülecek bir yanı yok ve absürt saptırmalarda yapmamak lazımdır.

benim takıldıgım husus, -bilmem ne dernegi başkanı mı neydi- yaptıgı trafik kazası tanımı, bu türden basit mevzular için , ciddi tedbirler gerektiren bir konuyu baltalama girişimi olarak düşünürüm ben bu halt etmeyi..

not;

hiç bir kolluk kuvveti bu türden hadiseler ile başedemez. bu kültür meselesidir.

örn; terörden daha fazla can veriyoruz kazalarda, ne yapabiliyorlar...

Gönderi tarihi:

10 yıl önce bu ülkedeydim ve yaşım da müsait merak etmeyin.Bence asıl ilginç olan sizin sadece kazaya takılmış olmanız .Çünkü araç kullanıyor musunuz bilemem ama araba kullanırken içindekilerin kavga ediyor olması sizi acaba nasıl etkilerdi.Burada bence konuşulması gereken bu tür absürt istekler nedeniyle kavgaya sebebiyet vermektir.Bunun sonucunda kaza olur olmaz mesele orda değil.Bütün otobüsteki yolcuları kendi isteklerine tabi kılmaktır.Ve şunu da belirtmeden geçemiyeceğim bunca senedir otobüslerle yolculuk yaptım ama hiç bu tür istekler için otobüslerin durdurulduğuna şahit olmadım.

Siz kabul etseniz de etmesiniz de buradaki davranışın adı kötüniyet ve dayatmadır.

Gönderi tarihi:

Allah'ım ne günlere kaldık?namaz kılma isteği absürtmüş.asıl böyle düşünmek absürt.namaz yeni icat edilmiş bişey değilki.asırlardır var olan bişey.ve vaktinde kılınması gereken bir ibadet.

militanca bir hareketmiş otobüsü durdurmak.sizleri anlamak mümkün değil.biraz empati yapıp kendini namaz kılan biri gibi düşünün ve öyle konuşun.militanın kelime anlamı nedir?yani bu insanların namaz kılmak istemeleri bu kadar mı kötü bişey.ben bunların şu sıralar arttığına da inanmıyorum.bu tamamiyle bir aldatmaca.tıpkı 28 şubat sürecindeki gibi.

ayrıca otobüste yarım saat beklemiş.ne namazı acaba bu?ancak bu kadar yalan olur.pesss.

bi de güzergahlar üzerine cami yapılırsa şaşmazmış.inş yapılır.hatta adım başı yapılır inş.

işte doğan medyanın yazarı çizeri çok bişy beklememk lazım.kendilerine biçilen rolleri başarıyla yerine getirmeye çalışıyorlar.acıyorum sadece.yazık.

Gönderi tarihi:
Çünkü araç kullanıyor musunuz bilemem ama araba kullanırken içindekilerin kavga ediyor olması sizi acaba nasıl etkilerdi.

20 senedir araç kullanıyorum.

otobüslede çok seyahet ettim.

demek otobüs kazalarının sebebi bulundu!!! şükür..

.Bence asıl ilginç olan sizin sadece kazaya takılmış olmanız .

tabi ki kazaya takılacagım.

adamın birinin kaza tanımına takılacagım. gerçeklerin üstü hayallerle örtürlmeye çalışılırsa, malesef ben takılır kalırım.

bu ülkede kaç kişi hayat veriyor trafikde söylemeye gerek yok sanırım.

eger çözümü bulmuşsa sayın dernek başkanı hemen icraata geçsin.

Gönderi tarihi:
10 yıl önce bu ülkedeydim ve yaşım da müsait merak etmeyin.Bence asıl ilginç olan sizin sadece kazaya takılmış olmanız .Çünkü araç kullanıyor musunuz bilemem ama araba kullanırken içindekilerin kavga ediyor olması sizi acaba nasıl etkilerdi.Burada bence konuşulması gereken bu tür absürt istekler nedeniyle kavgaya sebebiyet vermektir.Bunun sonucunda kaza olur olmaz mesele orda değil.Bütün otobüsteki yolcuları kendi isteklerine tabi kılmaktır.Ve şunu da belirtmeden geçemiyeceğim bunca senedir otobüslerle yolculuk yaptım ama hiç bu tür istekler için otobüslerin durdurulduğuna şahit olmadım.

Siz kabul etseniz de etmesiniz de buradaki davranışın adı kötüniyet ve dayatmadır.

arkadas demişki adım başı camı yapılsın iyi hos yapılsın aynı hassaslığı okullarada yapıyormusun hiç sanmıyorum

bir ikincisi zaten yeterince camı var ayrıca otobusü durdurup namaz kılma istegine gelince saçma sapan bir şey o zaman memleketteki hristiyanda çıkar bende ibatedimi yapacam kardesim der otobusu durdurur mola verdirir he onların sadece pazar ainleri oluyor diyen cahiller olabılır onlarında gün aşırı ibadetleri var acaba aynı hassasiyeti gösterecekmısınız hiç sanmıyorum başlarsınız allahın adını alıp tekbir getirmeye din elden gidiyor demeye oysaki o an aklınızdan hep örnek verdiğiniz dininiz çıkar o an unutursunuz islamın hos görü dini olduğunu her dine saygı gösterilmesi gerektğini yarın bır gün bir hristiyan yada yahudide ibadet için mola isterse bu arkadaslar hiç ses çıkarmasın

arkadasın biride demişki kazaların sebebi bulundu demogolejiye gerek yok arkadas sana kimse içki aşırı hız kural tanımazlık kaza unsuru değildir demiyor sana kimse namaz kılmakta kaza unsurudur demiyor denilen şey o an o arabada her inanctan kılanda var kılmayanda var insan var aralarında bir tartışma söförün dikkatini dağıtır dinsiz diye tabir kullanan oluyormus durmayan söfere bir insan en ufak şeyi kafasına takar dalgın olur sinirli agresif olur dinsiz kelimesini duyan bir söförü düşün istersen özün sözü şu kaza sebeblerinden biride söförün dikkatinin dağılmasıdır ve bir otobusu namaz kılmak için durdurmak isteyenle hayır kardesım diyen arasındaki tartışma dikkat dağıtır

Gönderi tarihi:

beni tanımıyosunuz dolayısıyla ne konuda hassas olduğumu da bilmeniz imkansız.yeterince camii olduğu konusuna gelince bırakın da bunu NAMAZ kılanlar cevap versin.öyle dışardan bakıp aaa ne kadar fazla cami var demekle olmuyor.eğer hristiyan için de zorunluluksa o da ibadetini yapsın.son olarak bizi hoşgörüşüz olarak suçluyorsunuz.eğer biz MÜSLÜMANLAR hoşgörüsüz olsak bu ülkede ne yalçın doğanlar olurdu ne de siz bu şekilde yazabilirdiniz.İslam hoşgörü dinidir ve biz MÜSLÜMANLAR da dünyanın en hoşgörülü insanlarıyız.

selametle

Gönderi tarihi:
beni tanımıyosunuz dolayısıyla ne konuda hassas olduğumu da bilmeniz imkansız.yeterince camii olduğu konusuna gelince bırakın da bunu NAMAZ kılanlar cevap versin.öyle dışardan bakıp aaa ne kadar fazla cami var demekle olmuyor.eğer hristiyan için de zorunluluksa o da ibadetini yapsın.son olarak bizi hoşgörüşüz olarak suçluyorsunuz.eğer biz MÜSLÜMANLAR hoşgörüsüz olsak bu ülkede ne yalçın doğanlar olurdu ne de siz bu şekilde yazabilirdiniz.İslam hoşgörü dinidir ve biz MÜSLÜMANLAR da dünyanın en hoşgörülü insanlarıyız.

selametle

Bu yorum da haftanın fıkrası gibi...

Gönderi tarihi:
20 senedir araç kullanıyorum.

otobüslede çok seyahet ettim.

Peki en basitinden belediye otobüslerinde neden "şöförle konuşmayınız" yazdığına dikkat ettinmi ?

..............

Olaya bakarsak gerçekten saçma sapan. "Ben ibadet edicem durdurun otobüsü" gibi bir şey oldukça yakışıksız. Ki yolculuk kaza sayılır zaten. Amaç şov yapmak veya başkalarına bir şey dikta etmek değilse. Normal mola yerlerindede isteyen uygun bir yere geçip namazını kılabilir.

Gönderi tarihi:

Ülkemiz bir zıtlıklar ülkesi olduğu için çok fazla çelişki yaşanıyor. Alkollü araç kullanmanın ciddi bir kaza nedeni olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan kazalar sözkonusu olduğunda bu konunun gündeme gelmesini doğru buluyorum. Buna karşın geçtiğimiz günlerde Yargıtay üst kurulunda trafik muayenesinde alkolmetre ile yapılan tespitin suçun isnadı için yeterli olmadığına ve doktorun yazılı raporuna gerek olduğuna karar verilmesi hayretten insanı donduracak bir karardır.

Bundan sonra trafik ekipleri yanlarında doktor bulunduracak herhalde.

Polisimize güvenmiyorsak, polis gıcık gittiği bir vatandaşa alkolmetre göstermediği halde alkollü olarak ceza yazıyorsa, bunun yaptırımı başkadır, alırsın o polisi ve ömür boyu kamu görevinden men edersin, biter. Böyle saçmalık olmaz. Suçluya müsamaha, görevini kötüye kullanan kamu görevlisine müsamaha...

Bu olumsuz sarmalın içinde yuvarlanmaktan bıktık...

Gönderi tarihi:

Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar ülkesi olma yolunda ilerliyor... Ve yıl 2007...

Dün türban krizi yaşatanlar şimdi namaz kılamıyoruz diye yaygara koparacaklar... İnanç özgürlüğü istiyorlar ya... pehhh <_<

Gönderi tarihi:

otobüsteki yolcu adedi en az olsa 20 dir

2 kişi veya 3 kişi nmaz kılmak için otobüsü durdurmaz

namaz kılanda olsa o kadar kişiyi bekletmenin yanlış ve o insanlara saygısızlık olduğunu bilir ve böyle bişi yapmaz

şöyle olmuş olabilir mola yerinde birisi namaz kılmaya gitmiştir kalkış saati az gecikmiştir bi yolcu beklenmiştir o yolcuda geldiğinde muavin kaşlarını çatarak sormuştur nerde kaldın seni bekliyoruz verilen cevapta namaz kıldım olmuştur

haber olarak ise medyamızda fazla abartılı yazılmıştır

Gönderi tarihi:

Aşırı magazinsel bir tartışma, gereksiz buluyorum. Olaya çift taraflı bakmakta fayda var.

Türkiye de otobüs seyahati en fazla 1 gün felan sürer herhalde edirneden hakkariye. (tahmini) Tabii bu seyahatlar arasında bir çok mola verilir. Namazını kılmak isteyen gider molada ibadetini yapar. Hem dinimizde seferiyken bile oruç tutulmaz diye biliyorum. Birde namazın kazaları var, her müslüman bilir. İki vakit kaçırsak bile bunu kıldığımız kazalarla telafi edebiliriz. Kaza namazlarının işlevide bu değil mi zaten. Ancak gönül isterki inanç özgürlüğü tam anlamıyla yaşanabilsin. Nasıl ki bir yahudi futbolcunun bulunduğu anadolu takımımızda maçı cumartesi yerine pazara alınıp, inanç özgürlüğü tanınıyorsa, o şekilde müslümanlar zorunlu ibadetleri olan namazı 5 vakit yerine getirebilsin...

Gönderi tarihi:
Aşırı magazinsel bir tartışma, gereksiz buluyorum. Olaya çift taraflı bakmakta fayda var.

Türkiye de otobüs seyahati en fazla 1 gün felan sürer herhalde edirneden hakkariye. (tahmini) Tabii bu seyahatlar arasında bir çok mola verilir. Namazını kılmak isteyen gider molada ibadetini yapar. Hem dinimizde seferiyken bile oruç tutulmaz diye biliyorum. Birde namazın kazaları var, her müslüman bilir. İki vakit kaçırsak bile bunu kıldığımız kazalarla telafi edebiliriz. Kaza namazlarının işlevide bu değil mi zaten. Ancak gönül isterki inanç özgürlüğü tam anlamıyla yaşanabilsin. Nasıl ki bir yahudi futbolcunun bulunduğu anadolu takımımızda maçı cumartesi yerine pazara alınıp, inanç özgürlüğü tanınıyorsa, o şekilde müslümanlar zorunlu ibadetleri olan namazı 5 vakit yerine getirebilsin...

Türkiye'de müslümanlara daha fazla inanç özgürlüğü nasıl tanınmalı? Neyi yapamıyorlar? Daha fazlasından bişey anlamadım...

Yahudi futbolcu için maçı pazara alıyorsa bu zihniyet oda bencilce bir uygulama... saçmalık, adamın işi futbol oynamak ve bu işiyle para kazanıyor onun keyfine keder bir uygulama yapmak yanlış...

inancının gereğini yerine getirmek isteyen bunu başkalarını zora sokarak yapamaz...

Gönderi tarihi:

Medyanın abartma olasılığını hiç bir zaman gözardı etmem. Medya sadece bunu değil, her şeyi abartır. Dindarlar medya bizi kasıtlı afişe ediyor diye düşünüyorlar ama değil. Medyanın yapısı bu.

Örneğin her yılın Ağustos ayında "Mars dolunay kadar görünecek" haberini tekrarlamaktan usanmadılar, bu kadar da olmaz artık. Böyle bir şey olamaz, olmayacaktır, hâla bundan usanmadılar...

Bir meteorite araştırma amacıyla bir sonda fırlatılır, vay "Deep Impact filmi ferçek oldu! Meteora füze fırlatıldı!" Yok efendim "Marduk çarpacak mı?" Neymiş "Maya kehaneti tutacak mı?"

Medya her zaman reyting için işin magazinine kaçar. "Filanca ünlü gece kulübünden yanınla kiminle çıktı? Azzzz sonnnra!" dan farkı yoktur bunların...

Gönderi tarihi:
Peki en basitinden belediye otobüslerinde neden "şöförle konuşmayınız" yazdığına dikkat ettinmi ?

..............

Olaya bakarsak gerçekten saçma sapan. "Ben ibadet edicem durdurun otobüsü" gibi bir şey oldukça yakışıksız. Ki yolculuk kaza sayılır zaten. Amaç şov yapmak veya başkalarına bir şey dikta etmek değilse. Normal mola yerlerindede isteyen uygun bir yere geçip namazını kılabilir.

evet yazıya dikkat ettim.

benim takıldıgım -ikide birde söylüyorum- kazaların sebebi noktasında absürtleşmek.

dedigim gibi bu tür hadiseleri 10 yıl öncede duyuyorduk.

belki siz duymamış olabilirsiniz.

medyada yeni fark etmiş olabilir.

bunlara bişi diyemem.

bir iki kişinin marifetini büyütmek abesle iştigaldir.

dayatmayla, dikte etmeyle alakalı bir durum degil.

lakin dedigim gibi otobüs dernegi mi ne başkanı, kaza sebeplerini çarpıtmasın.

bu kadar otobüs kazası olurken neredeydi?

Gönderi tarihi:
Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar ülkesi olma yolunda ilerliyor... Ve yıl 2007...

Dün türban krizi yaşatanlar şimdi namaz kılamıyoruz diye yaygara koparacaklar... İnanç özgürlüğü istiyorlar ya... pehhh <_<

kanımca bu ülkede kriz bitmez...

ta ki taşlar yerine oturuncaya kadar..

Gönderi tarihi:

müslümanlar demişsin biz hosgorulu olmasa idik sizin gibiler burda yazı yazamazdı diye birincisi yeterince hosgorulu olsaydınız f tipi cezaevlerine bakın kimler yatıyor ikincisi senın gibi düşünceye sahip olanlar değilmi komunistler her şeyi paylaşıyorlar hanımlarını bile diyen yok annesi ile babası ile ilşkiye giriyo diyen he ben böyle düşünmüyorum benı tanımıyorsun diyeceksin namaz kılmak için koskaca otobusu hemde kimselere aldırmadan durdurmaya çalışan ve bunu başaran yobaz showmen bir şahsiyetin yaptığını doğru buluyor ve destekliyorsan sende öylesin onun için bana tc de düşünce özgürlüğünden yok hosgörüsüz olsak siz yazamazdınız felan gibi cerezden laflara hiç gerek yok ayrıca türkiye cumhuriyeti müslüman değil laik bir devlettir sözum ona oda sözde laik bir devlet ayrıca hristiyanda ibadetini yapsın demişsin adamlar incil dağitıyor diye allahu ekber edalarıyla adamları kesen zıhniyet te bu ilkeden çıkıyor ve ona ülke geneli alkıs tutuyor bir dip not düşeyim ben sokakta ne kuran ne incil nede zebur dağıtılması taraftarı değilim bunuda az önceki örneği he anlaşıldı sen müslüman değilsin diyenlerde olabılır ki bende ülkenin %98 gibi müslumanım ama dini istismar edenlerinde karsındayım

Gönderi tarihi:

sokakta, orada burada, misyonerlik yaparak din satmaya çalışanları anlamam mümkün değil... neden kimse kendi inancına bakmıyor bir diğeri senin inancından olsa ne olur olmasa ne olur...

inanmayan içinde geçerli bu inanmadığın şeye hakaret etme hakkın olamaz... kendi fikrindir inanmaz hayatını yaşarsın icap eder bunu tartışırsın...

bir dine merakı olan onu zaten araştırır ve öğrenir, neye taraftar topluyorlar?

Gönderi tarihi:
lakin dedigim gibi otobüs dernegi mi ne başkanı, kaza sebeplerini çarpıtmasın.

bu kadar otobüs kazası olurken neredeydi?

Değerli Arkadaşım, "İnanamıyorum ve çıldırmak üzereyim..."

Değerli Arkadaşım, "Konunun özü...Dernek başkanının ne söylediği ve nerede olduğu değil..."

Değerli Arkadaşım, "Konu... Din adına kişilerin dayatmalarını hangi noktalara getirdikleri..."

lütfen ama lütfen...

Konunun bu yönüyle tarafınızdan ele alınmasını rica ediyorum...

Yoksa siz çarpıtmaların dozunu arttırdıkca beynimin iflas etmesinden korkuyorum...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.