Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Gençlerde kolon kanserini tetikleyen besinler

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Cincinnati Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, 2009'dan beri kolorektal kanserin 50 yaşın altındakilerde her yıl %2 oranında artmasının nedenlerini keşfetmek için bir araştırma yaptı. Sonuçlar, hastalar arasında tekrarlanan bir model göstermektedir.

AAYUbLT.img?w=768&h=512&m=6

Kolon kanseri paterni

Bu model, genç hastalarda yüksek mikrobiyal türlerdir. "2010 civarında staja ve ihtisasa başladığımda, 50 yaşın altındaki hastaları nadiren görüyordum. Ancak giderek artan bir şekilde bu hastaları kliniklerimizde, kuralın bir istisnası gibi görünmeyen bir noktaya kadar görüyoruz" diyor. Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nde sunulan çalışmanın liderlerinden Jorsan Kharofa.

Araştırmacılar, insan vücudunun mikrobiyomunda kansere neden olan bakterilerin özellikle genç kolorektal kanser hastalarında daha yüksek olup olmadığını merak ettiler. Çalışmayı yürütmek için önceki 11 çalışmanın genetik verilerini kullandılar ve 609 sağlıklı hastanın ve kolon kanserli 692 hastanın mikrobiyomunu analiz ettiler.

İşlenmiş et ve likör içeren diyetler

Sonuçlar: Kolorektal kanserle en çok ilişkilendirilen iki bakteri genç hastalarda yüksek düzeyde bulunmazken, 50 yaş altı kişilerde beş bakteri daha yüksek düzeyde bulundu. Bu bakteriler, işlenmiş etler, düşük kalorili içecekler ve alkollü içeceklerde yüksek bir diyetle ilişkilidir. Ayrıca meyve, sebze ve baklagillerde düşük diyetlerle de ilişkilidir.

"Bu hastalar obez olmasa da, yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkan ve bunun gibi bazı bakterileri zenginleştiren diyet kalıpları olabilir. Bu, yediğiniz şeyin kanserojen içermesi değil, bakteri metabolizması sırasında üretilen yan ürünlerin kanserojen kimyasallara yol açabilmesidir ”diyor Kharofa.

Bilim insanı, konuyla ilgili hala daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu, ancak çalışmanın diyet ve bu kanser türü arasındaki ilişkide “küçük bir ilerleme” olduğuna işaret etti: “Diyetin nasıl olduğu hakkında hala anlamadığımız çok şey var. mikrobiyomdaki etkiler ve bunun kanseri nasıl etkileyebileceği, ancak bu, olabilecek bir şeyin küçük bir önizlemesi. Daha az işlenmiş gıdalar ve çiğ meyve, sebze ve baklagillerden zengin diyetler tüketmek için birçok neden var ve bu bir tane daha olabilir.”

Kaynak: AS USA

• 4 hafta sonra...
  • 1 yıl sonra...
  • 1 ay sonra...
  • 3 hafta sonra...
  • 3 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Kanser babamı sadece 12 haftada aldı. Şimdi herkesi iki semptom hakkında uyarıyorum

Telefonu kavrayarak yere çöktüm ve 'Hayır!' diye bağırdım.

"Özür dilerim" dedi babam çaresizce. 'Ben çok üzgünüm.'

2020 yazıydı ve az önce bana karaciğerine ve lenf düğümlerine yayılan 4. evre pankreas kanseri teşhisi konulduğunu söylemişti.

12 hafta sonra henüz 67 yaşındayken öldü.

Babam Clive inanılmaz derecede formda ve sağlıklıydı. Kendi sebzelerini yetiştiriyordu ve yürümek onun tutkusuydu.

Ancak 2019 yazında rutin bir erkek sağlık kontrolü yaptırdı ve sınırda şeker hastası olduğunu buldular. Tuhaf görünüyordu. Zayıftı ve içki ve sigara içmiyordu.

Ancak kimse bu konuyu daha fazla incelemedi. Gidip emekliliğinin tadını çıkarması söylendi.

Daha sonra Noel civarında sırt ağrısı çekmeye başladı.
Şimdi, biri aniden şeker hastalığına yakalandığını ve sırt ağrısına yakalandığını söylese, onlara derhal pankreaslarını kontrol ettirmelerini söylerdim çünkü bunlar pankreas kanserinin iki belirtisidir.

Ama o zaman bunu bilmiyordum ve doktorlar ikiyle ikiyi toplamadı.

Bunun yerine ağrıyı gidermek için fizyoterapiye başvurdu ama işe yaramadı. Aslında durum daha da kötüleşti.

Son olarak Temmuz 2020'de kendisine kan testleri yapıldı. Sonuçlar büyük endişeleri artırdı ve nihai teşhise yol açacak daha fazla test yapılmasına yol açtı.

Babam cesur bir ifade takındı ama kalbi kırılmıştı. İki kız kardeşimin ve benim ikişer çocuğumuz var ve o, çok sevdiği torunlarının büyüdüğünü göremeyeceğini biliyordu.

Tam bir kabustu.

Vücudu çok iyi durumda olduğu için mükemmel bir kemoterapi adayı olarak kabul edildi; ancak tedavinin başlayabilmesi için bir onkoloğa görünmesi gerekiyordu.

Randevu almak beş hafta sürdü. Onkolog bu sürenin bir kısmında tatildeydi; ama bunun dışında hiçbirimiz neden bu kadar uzun sürdüğünü bilmiyoruz.

Onu gördüğünde babasına kemoterapi görmesi halinde altı ila 12 ay arası ömrünün kaldığını söyledi; veya onsuz üç ila altı ay. Babam hemen başlamamı istedi.

İki hafta sonra hâlâ bekliyordu.

Hepimiz için tam bir cehennemdi. Babamın gün geçtikçe kötüleştiğini görebiliyorduk.

Hareket kabiliyetiyle mücadele ediyordu - alt kata yürümek zordu ve araba kullanmak ilk başlarda imkansız hale geliyordu - ve yemek yemek de zordu.

Tabii ki salgının faydası olmadı. Bütün aile temelde annemin ve babamın evine taşındı. Artık ödünç alınmış bir zamanda olduğumuzu biliyorduk. Yıkıcıydı.

Eylül 2020'de kendisine kemoterapi öncesi kan kontrolü yapıldı. Doktorlar enfeksiyon kaptığını düşündüler ve tedaviye başlamadan önce durumu düzeltmek için hastaneye kaldırıldı.

Enfeksiyon olmadığı söyleninceye kadar dört gün hastanede kaldı.

Aslında kanser çok uzağa yayılmıştı. Artık kemoterapi olamayacak kadar hastaydı ve Noel'i göremeyecekti.

Eve dönerken arabada babamla cenazesini tartıştık. Babam pratik bir adamdı ve bizim bazı konularda endişelenmemizi istemezdi.

Bana hangi ilahilerin çalınmasını istediğini, kimlerin katılmasını istediğini anlattı ve övgüsünü bitirmesi için benden ve kız kardeşimden yardım istedi.

Annem yanımızda ağlarken ben dinledim ve başımı salladım, bu konuşmayı yaptığımıza zar zor inanabiliyordum.

Evde babam daha da fakirleşti. Ekim ayında bir gece annem benden gidip onu akşam yemeğine çağırmamı istedi ve ona alt katta yardım etmem 20 dakikamı aldı. Bir iskelete yardım etmeye çalışmak gibiydi.

Acı çektiğini görebiliyordunuz. Aşağıya indiğinde sandalyesinden kalkmaya çalıştı ama başaramadı. 'Ölüyorum' dedi nefes nefese.

Ambulansı aradım ve hastaneye mavi ışıkla götürüldü.

Ertesi gün tümörün artık böbreklerini tıkadığını, morfinin işlenmediğini ve çok acı çektiğini öğrendik.

Hastane personeli onun bir bakımevine gitmesini istedi ama o çok korkmuştu. Kovid kısıtlamaları hâlâ yürürlükteydi ve kural, aynı anda yalnızca bir kişinin günde yalnızca iki saat ziyaret edebilmesiydi. Yalnız ölmek istemiyordu.

Neyse ki, Pancreatic Cancer UK adlı yardım kuruluşu sayesinde, onu eve getirebileceğimizi ve bakımevindeki hemşirelerin, bir hastane yatağının ve ağrıyı dindirecek bir şırınga sürücüsünün bulunduğu yaşam sonu bakım paketini orada alabileceğimizi biliyorduk.

Biz de öyle yaptık. Torunlarının veda etmesine izin verdik ve kız kardeşlerim, annem ve ben hemşirelerin yardımıyla onunla sonuna kadar ilgilenmeye hazırlandık.

Pankreas kanseri belirtileri
Sarılık
Kaşınan cilt
Daha koyu idrar veya kaka
İstenmeyen kilo kaybı
İştah kaybı
Tükenmişlik
Yüksek ateş ve titreme hissi
Daha fazlasını burada öğrenin

Hemşireler harikaydı ama birisinin pankreas kanserinden ölmesini izlemek insanlık dışı. Bunu kimseye dilemem.

Ama sonunda çok şükür rahattı: Hafifçe oturup ellerimizi tutuyordu. İkisi bir tarafta, ikisi diğer tarafta.

Yaşam sonu hemşireleri, babam çok sağlıklı olduğu için kalbinin pes etmeyeceği konusunda bizi uyarmıştı. Ve tabii ki, nefesi sığlaştığında bile atmaya devam ediyordu.

Hemşire nazikçe, "Clive, bırak gitsin" dedi.

Sonra yaptı. O öldü.

O gittikten sonra babamın kaybıyla gerçekten mücadele ettik. Özellikle de ne kadar acı çektiğinden dolayı.

Odaklanacak bir şeye ihtiyacım olduğunu biliyordum, bu yüzden kız kardeşim ve ben 2021'de sanal Londra Maratonuna kaydolduk.

Babamın doğduğu yerden başlayıp mezarına kadar uzanan hayatının rotasını çizdik.

Babam her zaman 70 yaşındayken Yorkshire Three Peaks'e (bir günde üç dağ zirvesine tırmandığınız yer) gideceğini söylerdi ve kendisine teşhis konduğunda ona bunu onun için yapacağımı söyledim.

Bana bunu yapmak için en iyi zamanı, maksimum güneş ışığını ve benimle gelmeyi dilediğini söyledi. 'Bağış toplayıp diğer insanların bu cehennemden geçmesini engelleyebileceğinizden emin olabilir misiniz?' diye sordu.

Ben de yaptım. Yaptığımız tüm fiziksel zorluklar (şu anda dördüncü maratona hazırlanıyorum) İngiltere Pankreas Kanseri için para ve farkındalık yarattı.

Babamın tedavi görmemesi nedeniyle kızgın olduğumu söylemek kolay olurdu ve uzun bir süre kızgındım.

Ama artık bu şeylerin değişeceğine kararlıyım.

Babama daha erken teşhis konulsaydı ya da kemoterapi görseydi, biliyorum ki muhtemelen hastalığından kurtulamayacaktı. Ama daha fazla zamanı olabilirdi.

Bu yüzden, Beni Yazma adlı İngiltere'deki Pankreas Kanseri kampanyasının ön saflarında yer alıyorum. Pankreas kanseri olan her 10 kişiden yedisi hiçbir zaman tedavi görmüyor ve insanların %50'sinden fazlası tanı konulduktan sonraki üç ay içinde ölüyor.

Daha hızlı aksiyon, benim babamla yapamadığım anıları başkalarının sevdikleriyle yaşama şansına sahip olabileceği anlamına gelir.

Cevaplar için daha fazlasını zorlardım ama bilmiyorduk. Benzer bir süreçten geçen herkes için: Testler için baskı yapın. Cevaplar için çabalayın ve istediğiniz ölüm kalitesine sahip olduğunuzdan emin olun.

Babamla muhteşem bir ilişkim vardı -hepimizin öyleydi- ve o da kendisinin ne kadar sevildiğini biliyordu. Görmesi gereken tedaviyi alamadı; ama sonunda rahattı ve onun yanında olduğumuzu biliyordu.

Bunun için her zaman minnettar olacağım.

Kaynak: Metro

• Admin
Gönderi tarihi:

Prostat Kanseri Tedavisinin Yeniden Şekillendirilmesinde Yapay Zekanın Gücü

Kanser tedavisini ilerletmeye yönelik çığır açıcı bir hamleyle, Victoria merkezli bir klinik deney, yapay zekayı (AI) birleştirerek prostat kanseri radyasyon tedavisine yaklaşımda devrim yaratacak. Dr. Abe Alexander ve B.C.'den Dr. Winkle Kwan'ın öncülüğünde. Kanser Victoria, ADAPT-25 denemesi, prostat kanseri hastaları için radyasyon seanslarının sayısını beşten sadece ikiye indirerek potansiyel olarak yan etkileri en aza indirmeyi ve bekleme sürelerini kısaltmayı hedefliyor.

Yapay zeka ile prostat kanseri tedavisini dönüştürmek

Yapay Zeka Odaklı Uyarlanabilir Prostat Stereotaktik Radyasyon Terapisinin kısaltması olan ADAPT-25 çalışması, her yıl prostat kanseri tanısı alan yaklaşık 25.000 Kanadalı için bir umut ışığı olarak ortaya çıkıyor. Bu yenilikçi deneme, yalnızca tedaviyi kolaylaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda yapay zekanın kanser hücrelerini daha doğru bir şekilde hedefleme hassasiyetinden yararlanarak hastaların yaşam kalitesini de iyileştirmeye hazırlanıyor.
Tarihsel olarak, prostat kanseri tedavisi, Victoria'da 28 seanslık bir normla, 20 ila 40 seanslık dış ışın radyasyonunu içeriyordu. Ancak teknolojideki ilerlemeler ve 2017 yılında stereotaktik ablatif radyoterapi (SABR) kullanılarak seans sayısını beşe indiren ASSERT çalışmasının başarılı sonuçları, daha da fazla azalmanın yolunu açmıştır. SABR'ın daha yüksek doğrulukla hedeflenen yüksek yoğunluklu dozları, eşdeğer veya azaltılmış yan etkilerle daha az tedavi potansiyeli olduğunu göstermiştir.

Bir sonraki adım: ADAPT-25 klinik deneyi

Önceki tedavilerin başarısını temel alan ADAPT-25 denemesi, prostat bezini hedeflemede hassasiyeti artırmak için bir yapay zeka algoritmasının entegrasyonuyla yeni bir aşamaya başlıyor. Bu deneme, geleneksel beş fraksiyonun sonuçlarını yenilikçi iki fraksiyonla karşılaştıracak ve tedavi etkinliği ve hasta deneyiminde bir paradigma değişikliği hedefleyecektir.

Bu sıçramayı mümkün kılan en önemli gelişmelerden biri, gerçek zamanlı ileri görüntüleme teknolojilerinin kullanılmasıdır. Bunlar, radyasyonun verilmesi sırasında prostatın hareketinin izlenmesine olanak tanıyarak tedavinin hem etkili hem de çevredeki sağlıklı dokulara minimal düzeyde invaziv olmasını sağlar. Yapay zeka algoritması, görüntüleri insan yeteneklerinin ötesinde analiz ederek, anlık doz hesaplamaları yaparak ve gerçek zamanlı verilere dayalı ayarlamalar yaparak çok önemli bir rol oynuyor.

Çıkarımlar ve gelecek yönelimler

Victoria merkezli bu deneme, öncelikli olarak B.C.'ye bağış yapanların katkılarıyla desteklendi. Kanser Vakfı, yalnızca hasta bakımının iyileştirilmesi konusunda değil, aynı zamanda sağlık sistemleri üzerindeki yükün azaltılması konusunda da umut vaat ediyor. ADAPT-25 denemesi, potansiyel olarak tedavi seanslarını yarıdan fazla azaltarak, kanser tedavisi için bekleme sürelerini önemli ölçüde azaltabilir; bu durum, eyalet hükümetini uygun hastalar için Washington'da tam ücretli tedavi de dahil olmak üzere alternatif çözümler aramaya itmiştir.

Girişim, sağlık hizmetleri sonuçlarını iyileştirmek için teknolojiden yararlanmaya yönelik daha geniş bir eğilimi yansıtıyor. Yapay zeka çeşitli tıbbi alanlarda ilerlemeye devam ederken, kanser tedavisindeki uygulaması, teknolojinin hasta bakımını yalnızca artırmakla kalmayıp dönüştürme potansiyelinin bir kanıtı olarak öne çıkıyor.

Yıl sonuna kadar başlaması planlanan deneme, prostat kanseriyle mücadelede önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor. ADAPT-25 denemesi, yenilikçi yaklaşımıyla yalnızca tedavi sürecini iyileştirmeyi amaçlamıyor, aynı zamanda teknoloji ve sağlık hizmetlerinin hastalara daha güvenli, daha verimli ve daha etkili tedavi seçenekleri sunmak üzere birleştiği kanser bakımının geleceğini de somutlaştırıyor.

Kaynak: Cryptopolitan

• 4 hafta sonra...
  • 7 ay sonra...
  • 1 ay sonra...
  • 2 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Oracle'ın Sahibi Larry Ellison Dedi ki: Yapay zeka 48 saatte kişiselleştirilmiş kanser aşısı geliştirebilir

Oracle başkanı Larry Ellison, Yapay Zeka'nın (YZ) sadece 48 saat içinde bir birey için kansere karşı özelleştirilmiş bir aşı geliştirmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Beyaz Saray'da Stargate Projesi'nin lansmanında Ellison, YZ'deki ilerlemelerin sağlık hizmetlerinde devrim yaratabileceğini söyledi ve YZ'nin yakında her birey için kanserle savaşmak üzere robotik sistemler tarafından üretilebilen kişiselleştirilmiş mRNA aşıları tasarlayacağını duyurdu.

Kanda küçük tümör parçaları yüzdüğü için YZ'nin kanseri erken tespit etmeye yardımcı olabileceğini söyledi. Daha sonra basit bir kan testi yoluyla gen dizilimi yardımıyla bu kansere karşı bir aşı geliştirilebilir.

"Bu tümörlerin küçük parçaları kanınızda yüzer. Böylece erken kanser tespiti yapabilirsiniz. Bunu YZ kullanarak yapabiliyorsanız, kan testiyle erken kanser tespiti yapabilir ve YZ'yi kullanarak kan testine bakabilirsiniz. Bu kanser tümörünün gen dizilimini yaptıktan sonra kişiyi aşılayabiliriz. Her birey için bu kansere karşı aşılama amaçlı bir aşı tasarımı," diye açıkladı.

Ellison, "Bu mRNA aşısını robotik olarak ve yapay zeka kullanarak 48 saatte yapabilirsiniz. Erken kanser teşhisini, sizin için özel bir kanser aşısının geliştirilmesini ve bu aşının 48 saat içinde yapılmasını hayal edin - bu yapay zekanın vaadidir."

Başkan Donald Trump, ABD'de yapay zeka altyapısına 100 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını duyurdu. Bu yatırım, Stargate Projesi adlı bir ortak girişim aracılığıyla finanse edildi ve dört yıl içinde 500 milyar dolara çıkarılmayı hedefliyor.

İlk sermaye fon sağlayıcıları SoftBank, OpenAI ve MGX'tir. SoftBank ve OpenAI, Stargate'in baş ortaklarıdır. Arm, Microsoft, Nvidia, Oracle ve OpenAI, projenin "başlangıçtaki temel teknoloji ortaklarıdır."

mRNA aşısı nedir?

Bir mRNA aşısı, vücudun hücrelerine belirli bir protein üretmeleri talimatını vermek için haberci RNA'nın (DNA'dan belirli talimatlar taşıyan bir molekül) küçük bir parçasını kullanır ve bağışıklık tepkisini tetikler.

Bu, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasına ve onlara saldırmasına yardımcı olur ve vücuda hastalığı hedeflemeyi öğretir. Bu aşılar güvenlidir ve hızla geliştirilebilir.

Kaynak: India Today

• 2 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.