Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

İşte Afrika'da kadın olmanın acısı...

Dünyaca ünlü model, BM elçisi, birçok kadın hakları ödülü sahibi Somalili Waris Dirie, Afrika'da kadın olmanın acı gerçeklerini anlattı. Dirie'nin anlattıkları kanınızı donduracak.

Top model Waris Dirie'nin ikinci kitabı 'Benim Ülkem', Türkçeye çevrildi. Birleşmiş Milletler elçisi olan Somalili Dirie'nin, çarpıcı yaşamöyküsünü anlattığı ilk kitabı 'Çöl Çiçeği' de tüm dünyada büyük ilgi uyandırmış, en çok satanlar listelerine girmişti. Bilge Kültür Sanat tarafından yayımlanan ikinci kitabı 'Benim Ülkem'de de Dirie, ünlü bir top model olduktan sonra Somali'ye gidip annesini buluşunu anlatıyor. "Ailemi bulmak imkânsız görünüyordu. Deve çobanı bir kızın fotomodel olması kadar imkânsız" diyen Dirie, kitabında bir yandan eve dönüş macerasını anlatırken, diğer yandan eski yaşamını, Somali âdetlerini ve geleneklerini ele alıyor.

'Deve karşılığı satıldım'

İşte, 'Benim Ülkem'den çarpıcı bazı bölümler: "Dünyanın her yerinde fotoğrafçılar ve dergiler, yüzümü çekebilmek için bir sürü para ödemişti. 'Babam nasıl göründüğümü biliyor mu?' acaba diye merak ediyordum. (...) Beni görecekti, Waris, birkaç deve karşılığında yaşlı bir adama sattığı kızı, şimdi kendi parasını kazanıyordu. Hiç okula göndermediği halde bir yazar olan kızının yüzüne bakmak zorunda kalacaktı. Birleşmiş Milletler kadın hakları elçisi olan kızına."

'Ablam sünnetten öldü'

"Boyum bir keçi kadar uzadığında annem beni aldı, klitorisimi ve vajinamın bazı yerlerini kesip daha sonra yarayı diken o kadına götürdü. Kadın sadece üre ve aybaşı kanamasına yetecek kadar, kibrit çöpü çapında bir açıklık bırakmıştı. O sırada bu işle ilgili hiçbir fikrim yoktu, çünkü bu konu bizler için tam bir tabu idi. Güzeller güzeli ablam Halimo bu yüzden ölmüştü. Midgaan adı verilen sünnetçi kadınlar, bu iş için jilet ya da taşla bilenmiş bıçak kullanır. Bu kadınlardan uzak durulur, çünkü onlar Peygamber'in soyundan değildir.

Kanamayı durdurmak için mırra macunu kullanılır ama enfeksiyona karşı penisilin yoktur. Daha sonra bu kızlar evlendiği zaman, nikâh gecesi güvey kapatılan yerleri açmak için zorlar, eğer açıklık çok dar ise bu iş bıçakla halledilir. Bu konuda yıllarca mücadele ettikten sonra anladım ki bu iş insanları kesip sakat bırakmaktan başka bir şey değil."

5 yaşında sünnet edildi

5 yaşında sünnet edilen, 13 yaşında evlendirilmek istenince çöldeki ailesinden kaçıp Londra'ya giden Waris Dirie, temizlikçilik yaparken fotoğraf sanatçısı Terence Donovan tarafından keşfedildi. Dirie, sosyal çalışmaları nedeniyle Koruyucu Melek Ödülü, Dünya Kadınları Ödülü, Dünya Toplum Ödülü gibi çok sayıda ödül aldı. Dirie, 1997'de kadın sünnetine karşı çalışmaları nedeniyle BM iyi niyet elçisi ilan edildi.

Asik adam ne yapar? ya oturur siir yazar yada , dün gece benim yaptigim gibi oturur sabaha kadar hüngür hüngür,hıckıra hıckıra aglar...

• 3 ay sonra...
  • 3 hafta sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.