Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

nodoubt

Φ Yeni Üyeler
  • İçerik Sayısı

    3
  • Katılım

  • Son Ziyaret

nodoubt tarafından postalanan herşey

  1. aozer: forumu kullanmada yabanciyim ve dun actigimda karsima "salaksin" diye bir not gonderdigin mesajin cikti. ayni mesaji mail kutumda da gordum. mail kutumdakini sildim ama burada yer alan mesajini nasil silecegimi bilmiyorum. veya bir blocke sekli var mi onu da bilmiyorum. forum sayfasini kapattigimda yok oldu mesajin fakat ben bir kez daha kufurlu bir mesaj yazmani istemiyorum. rica ediyorum ve tesekkur ediyorum simdiden. vatana duydugun sevgiyi insanlar icin de duymani diliyorum.
  2. Unarm, "gercek yurttas" ne demek? sahte yurttasta mi var? yurttas ayrimi tehlikeli zihniyetin gostergesi. aozer: hukuk nedir? niye vardir? polis hukukun iscisi midir? yoksa temsiliyeti midir? hukukun temsiliyeti anayasaya gore sadece yargiya verilmistir. polis yargi safhasi icin sadece bir ulak gorevi yapmaktadir... ama bizim ulkemizde bu boyle degil, goruldugu gibi. polis yargiyi infaz ederse, ulkemizdeki savci ve hakimleri neden okutuyoruz, egitiyoruz ve en onemlisi neden calistirip ucretlerini oduyoruz?kaldiralim hukuk mekanizmasini o halde, her ilin yetkin hukuk sorumlusu polis olsun ve polis illerdeki degisken kulturel yapiya gore ceza yontemleri sergilesin. ornegin bir ilde dayak polisin tercihi olur da, diger bir ildekiler bununla yetinmez, iskenceyi de ceza kapsamina alabilir. yargi mekanizmasini kaldirirsak ulke ekonomisinde tasarrufta etmis oluruz hem. polislere verelim cezai ehliyeti sorun hallolsun. tabi ortada herkese ve her suca esit, sabit bir hukuk olmayacagi icin, ornegin o gun sinirli uyanmis bir polis kirmizi isikta gectigin icin de dovebilir seni. sen istedigin kadar: ama ama sadece kirmizi isikti, de... ornegin ertesi gun morali duzgun uyanmistir, sen yine kirmizida gecersin, bu kez sana goz kirpar el sallar polis. uygun mudur aozer? olsun mu boyle? gerci aozer: bu zaten boyle. sadece yargi mekanizmasi icin bosa bir masraf etmekteyiz.
  3. Ben laisizmi bu baglamda tartismanin, musluman mahallesinde salyangoz satmak oldugunu dusunuyorum. Laiklik tamamen Batidan alinmis bir sistem unitesidir. Bu unite ayni zamanda sekularizme gecisi saglayan formuldur. Batidaki uygulamasi, devlet mekanizmasinin olabildigince notr kalip, toplumu din iliskileri ile basbasa birakmaktir. Notr kalirken Bati normlari ile ve tamamen Bati (yani kendi) olcusu ile bir notrallik anlayisindan soz etmekteyiz. Bu anlamda demek oluyor ki, laiklik toplum denetleyicisi olan devlette din iliskilerinin ve sembolizasyonunun yer almadigi bir kurumsallasmaya donusuyor. Dolayisiyla devlet kendine bagli kurumlarda dini fonksiyonerligi tasimiyor, tasiyani kabul etmiyor. Bu bir Bati aygitidir, bunu bir kenara koyalim. Simdi Bati anlayisindan fersah fersah uzak olan kendi cografyamiza donelim. Ataturk Batidan oldugu gibi aldigi laisizmi (ki aslinda Osmanlinin son donemlerinde Bati formulleri temellendirilmistir) Turkiye cografyasina entegre etmeye calistiginda Islamiyetin toplumdaki onemini yeni bir devlet anlayisi ile azaltmaya gitmistir. Bu ne yazik ki 'hizli' bir entegre formulu olmus, deyimi yerindeyse tepeden inme bir anlayis ile laikligi oturtmaya calismistir. Su an tartistigimiz nedenlerden oturu de goruldugu gibi basarili olunmamistir. Sorun Turkiye cografyasinin aydinlanmayi yasamadan tamamen Bati urunlerini kopya sekliyle bir yonetim anlayisina gitmektir. Komsudan aldiginiz elbise sizin degil ve ustelik bedeni buyuk geliyor. Turkiye'nin su an gelinen noktasinda elbette Bati normlarini alasagi edip, yeni bir politik cografya arayisina girmek olanaksiz. Bize bir turlu uy(a)mayan Bati normlari ve formulleri ile devam edecegiz. Yapilan tartismalari da mutlaka verimli buluyorum, eminim bir sekilde faydalari olacaktir. Ama laikligi tartisirken beklentilerinizi formulun disina tasirirsaniz, artik tartistiginiz konu baska bir formule dayanir. Laiklikten devlet yapisinda dinin gereklerini beklerseniz, siz zaten otomatikman artik laiklik tartismiyorsunuzdur. Ne tartistiginiza karar verin bence. Baska bir sistem mi? Var olan sistemin yeniden yapilandirilmasi mi? Adi ne konacak yeni yapilanmanin? vs... Bir de, Turkiye'de musluman nufusun %90 oldugunu soylerken, beklentilerinde bu %90'i kapsadigini mi soylemek istiyorsunuz? Turkiye'de %90 islamiyetin tum vecibelerini yerine getirmek istiyor mu? Bu %90'in tumu basini ortmek istiyor ve tumu camilere gidiyor mu? Eger %90 boyle istiyor ve yapiyor derseniz, emin olun Turkiye'de coktan bir dini darbe yapilmis, Iran gibi rejimimizi degistirmistik. Bir toplumun, sayisal acidan her ne olursa %90'i demek buyuk bir olcuttur. Demokrasi cogulcu bir rejimdir. Demek ki ornek olcunuzde bir hata var diye dusunuyorum.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.