Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bu gazete toprağa ekildiğinde filizler veriyor. Nasıl mı?


Smyrna

Teknoloji alanında yaptıkları yenilikler ile sık sık isimlerinden söz ettiren Japonlar bu kez de ağaç kesilmeden üretilen ve sonrasında toprakla buluştuğunda filizlenip çiçeğe, sebzeye ya da ağaca dönüşen gazeteleri ile gündemdeler.

The Mainichi Shimbunsha isimli gazete, çevrecilik adına öyle itinalı bir çalışma yapmış ki, kağıdından mürekkebine, üretiminden doğaya dönüştürülmesine kadar her detay büyük özen gösterilerek gerçekleştirilmiş.

Gazetenin kağıdına yerleştirilmiş olan tohumlar toprağa gömüldüğüne filizlenip doğa ile bütünleşiyor. Gazete mürekkebi sebzelerden sağlanıyor. Böylece gazete toprakla buluştuğunda herhangi bir zehirli madde toprağa gönderilmemiş oluyor.

Sebzeden üretilen mürekkebin başka bir olumlu yönü daha var. Gübre görevi görmesi ve 

filizlenen tohumların daha hızlı büyümesini sağlaması.

İyi ama neden The Mainichi Shimbunsha, böyle bir projeye imza attı? Bir gazetenin böyle bir projeden ne gibi kârı olabilir?

 

The Mainichi Shimbunsha, yaptığı çevre çalışmaları ile tanınan Dentsu Inc. ajansı ile çalışarak bu projeye imza attı. Proje, bir gazetenin yalnızca bilgi vermek ile kalmasının yeterli olmadığına dikkat çekiyor.

Gazetenin bu proje ile insanları küresel sorunlara karşı kayıtsız kalmamaya ve harekete geçirmeye yönelik bir amacı bulunuyor.

Toplumsal sorumluluk projesi olarak nitelendirilebilecek olan proje, beklenenin üzerinde bir ilgi ile karşılaşınca gazetenin satış adedi muazzam biçimde artış gösterdi. Gazetenin tirajı 4 milyona ulaştı.

Böylece 1872 yılından beri yayın hayatına devam eden The Mainichi Shimbunsha‘nın tirajı %10 oranında artış göstermiş oldu. Yani gazete yaptığı sosyal sorumluluk projesinin yanında maddi olarak da kara geçmiş oldu.

Neden biz akıl edemeyiz, neden burada böyle şeyler yapılmaz, yapılsa Japonların gösterdiği şekilde ilgi ile karşılaşır mı? Sorulabilecek çok soru var ama cevapları az buçuk tahmin edebiliyoruz. Çünkü biz okumayız pek. Doğayı da pek önemsemeyiz. Hem bize ne canım Japonlardan. Biz de her yeni gün bir bina ekmiyor muyuz beton tarlalarımıza…

İndigo

Toprağa-ekilip-bitkiye-dönüşen-gazete-2.jpg


İçinde Olduğu Dizin:

Fotoğraflı Haberler - Alıntılar

· 191 fotoğraf
  • 191 fotoğraf
  • 55 fotoğraf yorumu

Fotoğraf Detayları


Kullanıcı Geri Bildirimi

Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.